Tasmalanacak bir sistem yok burada. Lüferin vurduğunu nasıl anlayacaksın ? Şöyle izah edeyim : Sakin ve rüzgarsız bir havada duran kamışın ucu, birden lodos çıkmış gibi sallanırsa anlaki lüfer teşrif etmiş demektir.
bu asansör fikrini yakında deniycem. sapanla turna vurdum (balık olanından) misina ile (kement yapıp) fare yakaladım benim için tek saçma "saçma" kelimesidir (ortaya karışık ironi) kurşun üzerinden gezen olta da deneme için ikinci sırada ... hele bi lüfer başlasın...
Balık yemi kaptığı anda normal yemlide nasıl kamışın ucu sallanmaya başlıyorsa buda aynen öyle sallanıyor. Ki lodos yemiş gibi demişler abartmamışlar.. Bu sistemle önümde en az 3 kere balık çekildi. Ben üsküdarda oturuyorum neredeyse hergün yaprak istavritle lüfer denemesi yapıyorum şu ana kadar 1 tane yakalayabildim. Ama kimse yaprak yemle balık tutamazken bahsedilen sistemle mutlaka lüfer alıyorlar. Yani artık kimsenin bu sisteme işe yaramaz ya da dahada abartıp saçma dememesi lazım. Sistemi görenler uygulayanlar var. Görenlerden biride benim. Burada gördüklerimizi tecrübe ettiklerimi paylaşıyoruz. Kimseyi yanlış yönledirecek değilim şahsen. Artık bu sisteme inansanız diyorum. Uygulamak zorunda değilsiniz. Sadece saygı gösterip inanın arkadaşlar
Sevgili arkadasim bu sistemin bu ise yillarini vermis balikci arkadaslarin takdir edecekleri kullanim zorluklari vardir.Bu da gelen her baliga tasmalama yapmanin imkansiz olmasi nedeniyledir.Bu vurma ve yakalama rasyosunu oldukca dusurecektir.Balik kendiliginden yakalanir bu sisteme.Ancak sistem bu zayifligi olmakla birlikte dogru yerde dogru zamanda kullanilirsa buyuk avantajlarda sunar. Bu oncelikle mesafe avantaji, ardindan canli yemi koruma ve dogallik verme avantajidir. Baligi pasif olarak yakalamak yerine aktif olarak yakalamayi secen balikcilar bu oltaya skeptik yaklasabilirler. Cunku oltanin ve oltaciligin huneri burda minimize oluyor.Neden? Cunku ritim yok, oltaya lufer balikciliginin kendine ozgun ritimlerini ekliyemiyoruz,cunku balik vurdugunda onu yakalayacak insiyatif elimizde degil,(calinamiyoruz-tasmaliyamiyoruz) sans unsuru daha on plana cikiyor.Cunku ozellikle lufer gibi bir baligin biraz kabacasi geldigi zaman goreceksiniz bu unsurlar olmadigi icin kesme hadiselerine daha maruz kalacaksiniz. Ancak dedigim gibi bir takim unsurlara dikkat edilirse asansor mantigi gelistirilebilir.Daha islek ve bu unusurlari da icinde barindirabilecek islevler kazanabilir.Ha bu haliyle bu olta balik yakalamaz mi.Denize sallandirilan igne ve yem her zaman balik yakalamaya izin verir.Yakalamaz demek mumkun degildir.Bu olta verdigi avantajlarla pek cok balik yakalayabilecek bir oltadir.Sahsen burda tartismamiz bu oltanin zayif ,guclu yonleri ve zayifliklarin nasil giderilebilecegi uzerinedir. Arkadaslarin "bakin bu noktasi aksar" demesi aslinda cok guzel ve yapicidir. Saygilarla.
Vallaha denemeye değer gibi, anlaşılan ileriki günlerde tecrübe eden arkadaşlardan randımanlımı değilmi sonuçları alacagız.En kısa zamanda denemeyi düşünüyorum çünki rapalaydı kaşıktı mantarlıydı zokaydı ne varsa denedim tık yok. Bu sene böyle giderse herhalde LÜFERİ, PALAMUT'u tezgahtan kağıt olta ile tutacağız. Yazılanlar anlatılanlar mantıklı, neden olmasın denemekte fayda var bence herkese RASTGELSİN...
Bugün öğlen saatlerinde beylerbeyinde bu teknikle yem olarakta canlı zarganayla 2 tane kaba lüfer yakaladılar başkada vuruş olmadı.
Arkadaşlardan gelen haber üzerine bugün saat 15:00 sıralarında üsküdar dan bu yönlemle 1 adet Lüfer alınmış.
Bence bu yöntem bir harika bir çok defa bu yöntemi denedim be başarılı oldum. Asla saçma bir yöntem değildir bazı abilerimiz konuya süper açıklamalar getirmiş ve asansör sistemini aydınlatmıştır .. Emeği geçen herkese Teşekkürler
akşam üstü üsküdar sahiline uğradım.bu yöntemle 6 tane lüfer aldığını söyleyen bir arkadaşla muhabbet ettik.yem olarak canlı zargana sarkıtmış klipsle.130 luk kurşun kullanılmış.
abi onu sormayı unuttum ama dönüş yolunda inan arkadaşımla onu konuştuk.ona göre zarganaya takılan kösteğin ince çelik tel olması gerekiyor çünkü misinayı dişleyerek kopartabileceğini söylüyo.banada mantıklı geldi ama çelik tel takılı balık suda nederece serbest gibi görünür ve avcıyı cezbeder onu ustalar daha iyi bilir.ama oraya gittiğimde mutlaka en ince ayrıntılarına kadar sorup öğrenicem.
Bedenin ilk kısmı sanırım kolçak deniyor tam emin değilim o kısım çelik telden olabilir dyneema da olabilir. onu bunu bırakında lüfer cinsi git gide küçülüyormu yoksa banamı öyle geliyor 20 milyona sattıkları lüferi çok değil 5 sene önce çapari ile tutuyorduk adıda sarıkanattı..
Arkadaşlar geçtiğimiz 2-3 gün boyunca bu yöntemin aslını ve çeşitli ilavelerle denememe rağmen verim alamadım..klasik dip mantarlı lüfer takımı ile gayet güzel balık alırken bu yöntemle balık alamdım.. deneyip başarılı olan arkadaş var ise burada paylaşırsa sevinirim.. başlıca sorun yem balık surekli hareket halınde olduğundan lüferin vuruşu ayırtedilemiyor..hoş balıkta vurmadı sanırım..yemler olduğu gibi geri geldi
erdal abi bu yöntem aslında lüfer için çok etkili bi yöntem ama bulunduğun yani olta attığın yerin deniz seviyesinden biraz yüksek olması ve akıntılı olması gerekiyor ben istanbulda bu yöntemi üsküdarda yapıyorum ve orası bu iş için çok elverişli nedeni ise attığımız yer hem denizden çok yüksek hemde çok akıntılı bazen 200 gr.bile yetmiyor balığın vuduğunu anlamamak mümkün değil ve inan bana mantarlı takımdan daha güzel belli oluyor. vurduğu zaman tasma atmadan direkt hızla sarman lazım rastgele...
teleferik sistemi... bu yöntemde benden...asansörden daha etkili olacaktir...hic olmazsa baligin vurdugu anlasilir..istenilen agirliktaki kursun secilir bu kursuna 1cm capinda puruzsuz bir delik acilir budeliktan gecirilen 60mm misineyi diger ucla birlestirilir..100mt bir misineyi iki katlamak uygun olacatir..daha sonra bir camasir mandali alinir bu camasir mandalina misinemiz gececek kadar bir delik acilir ve 60 mm misine icinden gecirilir..5cm onu ve arkasina birer adet 5gr sikistirma kursun uygulanir ve bu sayede mandala sikistirilan canli yemi kiyiya cekebilir veya suya gönderebiliriz..yemimize balik vurdugu an misine mandaldan kurtulacak ve baligin aldigini anliyabilecegiz ve tasmalama yapilabilecek...kursunu elle atabildigimiz kadar atip sabitleriz ve böylece sistem calismaya hazir duruma gelir..alttaki resimde anlatmaya calistim