Arkadaslar biliyorum bu konu çeşitli defalar açıldı ve özelden soru sordugum ustalar oldu ama herkesin fikrini ve bilgisini almak istiyorum.sorularım şöyle yanıtlanırsa sevirim herkese rastgele. 1.spin kamışda boy neye göre seçilir bu av için önerilen kamış boyutu nedir tavsiye edilen atar kaç gr.'dır. 2.ana bedende tavsiye edilen misina kalınlıgı nedir ne tür misina kullanılmalıdır. 3.nasıl bir takım hazırlanmalıdır. 4 tavsiye edilen sahteler nelerdir boy gram agırlık 5.av saatine göre kullanılacak renkler nelerdir. 6.hangi hava koşulu kaç metre derinlik avın verimli oldugu aylar nelerdir. herkese teşekkürler.
Merhaba Öncelikle Benim kullandığım sistemden bahsedeyim. Ustalarımızda birazdan kendi deneyimlerini yazacakladır. Kamış : 2,7mt , Pelikan Spin kamış , 20 gr.40 gr atarlı Makina : yüksek devirli, at-çeke uygun ama şu anda marka model hatırlayamadım. misina : 0,28 yüksek çekerli Sahte : mutlaka simli 4 cm Raoglou Düğüm : Rapala düğümü. ayrıca küçük ,şeffaf ve içine su doldurulan şamandra. kamış >====şamandra->========-yaklaşık 1.5 kulaç==->Silikon
1.spin kamışda boy neye göre seçilir bu av için önerilen kamış boyutu nedir tavsiye edilen atar: Kulllanacağın sahteye göre, karedes için 120-140 cm atarı 20-40gr Diğer sahteler için 240-270cm aksiyonu 20-40 gr 2.ana bedende tavsiye edilen misina kalınlıgı nedir ne tür misina kullanılmalıdır genelde sahteler hafiftir, 018-028 arası kullanılır.Misina kalınlaştıkca çekeri artar ama görünme sorunu çıkar birde atış mesafesi düşer.Yumuşak ve açık yeşil, sarı tercihimdir. 3.rapala düğümü biilyorsan yeter,Genelde tek çekilir.Nadir çiftli zargana cekilir. Geri kalanların cevapları sayfalar tutar,vaktim elverdiğnce acıklarım
Sorularınızın tümünün cevabını aşağıdaki konuda bulabilirsiniz.Ama yinede kafanıza takılan bir nokta olur ise buradan yarımcı olmaya çalışırız.. Sorunuz öyle kapsamlıki bir cevap ile açılama yapmak çok yeterli olmaz.. ilk sorunuzu biraz açıp balık türü,mevsim,zaman gibi olması,açıklanması gerekenlerin tümünü yazmak sayfalar alır.. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=897
Sevgili Serkan Sorduğun sorulara detaylı cevaplar vermek mümkün tabii.,Ancak herbiri benim üslubumda sayfa tutacak kadar anlatım gerektirir.Ben başlangıcta seninde kafanı muhtelif alternatifler ortaya koyarak karıştırmakta istemiyorum.Ayrıca elbette fiyat değişkenlikleride olacaktır.Bu bakımdan ilkin sindirerek konuya hakim olabilmen acısından her bir maddeyi başlangıcta daha basit anlatacak,bilahere soracağın sorularla pekiştirme gayretine gireceğim.Uzun sürebilecek olan soru ve cevaplar benim acımdan bir sakınca teşkil etmez.Yani sen sordukca ben zevkle anlatırım. Şimdi gelelim cevaplara 1)Spin kamış denince,gerekli aksiyonları layıkıyla verebilmek,uzun süreli atceklerde avcıyı yormayacak,nokta atışlarında başarı sağlayabilecek,kullanıcıya av esnasında kullanım kolaylığı verebilecek,atar değerleri,kullanılacak sahtelere göre değişebilen sağlam cift parcalı kamışlar akla gelmelidir. Boy bence avcının fiziki yapısıyla orantılı olarak 180 cm ile 2,70 cm'ler arasında olabilir.Kamışın boyu uzadıkca gerekli sahte aksiyonlarını verebilmek zorlaşır.Şunuda söyleyebiliriz.Her kamış her avcıya uymaz.Uyan kamışı alırken deneyerek bir noktaya kadar emin olabiliriz. Tavsiye edilecek kamış atarı,kullanılacak sahtenin ağırlığıyla doğru orantılı olmalıdır. Şöyleki;Sahtelerin ağırlıkları kamış üzerinde yazan atar değerlerinin limitleri arasında yer almalıdır. Tek bir kamışın her sahteyi layıkıyla atmaya uygun olduğunu iddia edemeyiz. Bu bakımdan kamışların atarları avcının kullandığı sahte ağırlıkları değerlerine uygun olarak,5-20, 10-30, 15-40 alternatiflerini icerir. 2)Makarada kullanılacak misina kalınlığıda aslında sahtelerin ağırlığıyla ilgili olarak değişiklik gösterebilir.Hafif bir kandırıcıyı rüzgarlı bir havada nispeten kalın bir misina ile gerekli menzile ulaştıramazsınız.Mümkün olduğunca ince kaliteli bir misina işinizi görecektir.Burada dikkat edilecek husus,kalama ayarını layıkıyla yapabilmek,büyükce bir balığa denk gelinirse,kalama sayesinde misinanın kopma noktasına gelmeden sağılmasını ayarlamaktır.Kalama ayarı m akaranın hemen üstünden misinanın cekilmesiyle yapılmaz.Doğrusu kamışın ucundan cekerek sanki bir balık cekiyormuşcasına kamışında eğilme limitlernin devreye girmesiyle sağılabilecek şekilde ayarlanmasıdır. Kullanılacak misinanın hafısasız misina olması lazımdır.Yani misina makara bobinin şeklini almayacak,nispeten düzgün,gamsız kalabilecek bir misina olmalıdır. 3)Spin takımla kulalnılacak takımlara gelince;Akla ilk gelen sahtelerin direkt bağlanması ve bu şekilde atcek yapılmasıdır.Sonrasında hafif kurşunlu yemli bırakma takımı kullanılabilinir.Kamış atar limitlerini aşağısında kalan silikon raglou veya tüylü sahtelerin kullanımında bu yemlerin kendi ağırlıklarıyla atılabilme kabiliyetleri olmadığından,sbirilino veya şefaf,tapalı sulu oval şamandra,kurşunlu iyice oval şamandra keza ici lastikli iyice oval şamanda kullanımında nispeten uzun spin kamışlar kullanılmalııdır. 4)En kısa zamanda top on bölgelere göre sahte isimlerini vereceğim.Hem sen hemde diğer üyeler faydalanırsınız. 5)Av saatlerinin yanısıra hava şartlarına uygun olarakta kullanılacak sahteleri ele alacağım. 6)Hedefin levrek olduğunu varsayarsak,gec sonbahardan şubat ayı sonlarına kadar verimli avlar yapılabilsede,bence en önemli günler Aralık ortaları ile Ocak ortaları arasındaki günlerdir.Ayrıca şu nokta iyice bellenmelidirki Levrek bozuk yağışlı dalgalı günlerin balığıdır.Bu günlerde levrek olabildiğince kıyıya yanaşacaktır. Mendirek icleri nispeten derindir.Bu bölgelerde özellikle sabah ve akşamüstü alacakaranlıkta levrekler bu bölgelere giriş cıkış yaparlar.Bu durumda batan yada az batan büyükce damaklı sahteler ağırlıklı silikonlar devreye girmelidir. Bozuk havalarda levreğin iyice kıyıladığı anlarda ise su üstü damaksız sahteler verimli olacaklardır. Sevgili Serkan.Bu konuya ilave edilecek bazı hususlar daha vardır.Mümkün olduğunca kısa tutmaya calıştım.Sen belledikce ilave sorular geldikce konu dahada genişleyecektir. Sevgiyle kal
Sevgili Vedat Abi, yanıtın, soru sahibi dostumuz kadar, bizlerce de merakla izleniyor. Daha detaya gireceğin, atış tekniği, sahteye hareket vermek gibi konuları da merakla bekliyoruz. Saygılar..
Sevgili Ruhan Kardeşimiz hele bu yanıtları bir okusuın oda sizde konu hakkında sorunuz ben anlatırım.Hemde zevkle anlatırım.Keza sırtıda palamut,torik ve özellikle sinagrit,akya lambuka ve sair predatör balıklar konuma dahil olabilir. Buradaki esas gaye günümüzün gecerli takımlarını ortaya koyabilmektir.Yoksa eskinin bol balığında gecerli olacak takımlar değildir. Hele ortalık bir durulsun,bütün bu konuları detayıyla tekrar ele alacak resimlerle takviyeli sunacağım. Sevgiyle kal
Erdal bey sagolun, haklısınız çok detaylı sorular sordum istedimki tüm bilgiler bir arada olsun kimsenin kafasında soru işareti kalmasın yardımlarınız için teşekkürler
Vedat abi, Ellerinize saglık yine çok anlaşılır ve bilgi yüklü açıklama yaptınız.1.spin kamış alırken şu boy idealdir şu atar idealdir diye bir söz söylemek yanlış anladıgım kadarıyla levrek avında ustalaştıkça havanın denizin v.s.şartlara göre kullanılacak kamışın boyu aksiyonu degişiyor ve kulanıcının kamışı denemesi çok önemli istedigi aksiyonu verebiliyormu. fiziki özellik üzerinden gidersek 1.77 boyunda biri için 2,40'lık bir spin kamış uygunmudur. 2.misina daha çok kullanılacak sahteye göre degişiyor ama mümkün oldugunca ince olmalı tercih edecegimiz renkler varmı vedat abi sen diger madeleri açıkladıkça benim sorularımda gelecek. not:geçen sene bu işe merak salıp ilk at çek avıma başladıgım gün bir arkadasım ziyarete gelmişti kendisi iyi bir tatlı su avcısıdır ama deniz avından anlamaz.beraber akşam hava karardıktan sonra avlaga gittik agustos ayı ortaları müthiş bir rüzgar ve dalga var.ben at çeke başladım kahraman edalarıyla )) onada oyalansın diye 2 köstekli kalasik dip oltası verdim arkadas ben görmeden karidesi ortadan böl ve 1 mt önüne at ve biraz sonra çek 600-700 gr bir levrek oltaya atladı ve balıgı aldı benim halimi düşünün ))