Kıyıdan atış mesafesi hakkında gerçekler

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında yeknet tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Yekta
    Şahsen ben orada birkacını vurmuşumdur.
    Aslında dediklerinde haklısın.Ancak birde şu noktadan ele alalım.
    Hemen herkes sevdiği takımının en iyisi olduğuna inanır.Ayrıca biraz uzağa atabiliyorsada,kendisinin bir uzak atıcısı olduğunu sanır ,mesafelerde mübalağa eder,metrelerin üzerine metreler koyar.
    Helede rüzgarlı havalarda dediğin gibi makarasından boşalan misinayı erişebildiği mesafe sanırki,bunun hakikatle ilgisi olmamalıdır.
    Balıksız günlerde avcılar arada bu gibi durumlarla eğlenirler.Kimsenin bunu çok görmemesi lazımdır.
    Bırakınız bu şekilde eğlensinler.Herkes kimin ne olduğunu zaten bilmektedir.
    Ben bile halen bu yaşımda,neredeyse varmı bana yan bakan der gibiyim.Kim varsa gelsin yarışalım ben sizi gecerim diye iddalaşıyorum bile.
    Ama biliyorumki biri elbet çıkar vede çıkmak üzeredir beni geciverir.
    Bu türlü iddiamı bir kenara bırakamıyorumki.Şayet bırakırsam daha az eğlenirim.İddiasız az yada olmasıda benim balıkcılığımı menfi etkiler.
    İnşallah anlatabilmişimdir.
    Sevgiyle kal

2. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    vedat baba, iddialaşmanın şakalaşmanın takılmanın bir sakıncası yok elbette sadece abartmamak gerektiğini düşünüyorum.
    benim karşı olduğum şey "100m atamayan Boğazda surf atamaz" lafıdır. Atıyorum diyenlerin %90 ı 80-90m lerde kalıyor farkında değiller. Çok merak eden varsa 100m lik bir kumsala gidip yatay atış yapsın ve metre ile ölçsün. mümkün değildir demedim.
    Ne de olsa amatör avcıyız, "o kadar atış" olacak tabi. :)

3. Alparslan34

Alparslan34 Alparslan

Favori Kamış:
    Extreme cast 180 ama şimdi 250 grm atar Michell Spin Hayper cast 420 200 sorento 420200
    Favori Makine:
    Okuma salina Okuma blue hawk Okuma longbow2 Okuma magic
    En İyi Avı:
    Sinarit 4.500 gr..
    Kabataşdan tut Sarıyere kadar Hakkını vererek Açığa atan adam sayılıdır Herkes kamış atar atarken Kırbaç sesi çıkaran bile var ama düştüğü yer bellidir birgün arnavutköye git herkesin atışına bak baştaki kişi atar diyelim 50 metre attı yandaki onu biraz geçer Diğeri biraz geçer olay bundan ibaret adam makineye 035 misina sarmış elinde lastik gibi kamış atarken Kırbaç gibi ses çıkarıyor ama icraat yok Benim makinede 026 misina 037 tanpon var Her istediğimlede Yarış yaparım Balığa gittiğim adamlar biliyor Nasıl attığımı Benim diyecek başka sözümde yok bu konuya...

4. deePblue

deePblue na

100 metre atamayan oltaları boğaza mı atsın :D:D
    ben her atışında 100 metreyi geçecek çok az insan olduğuna inanıyorum..
    (benim görüşüm)

5. postaci_61

postaci_61

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    rus kefali 9.35 kg
    arkadaşlar bunu dnemek çok basit alın elinze takımınızı varın ğidin sahile ve boş bir araziye tam kuvvet dibine kadar fondip atın kamışınız alın elinzie metreyi ölçün attığınız mesafeyi bakın kaç mt atıyorsunuz:D

6. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Kıyıdan kıyıya sazan avı için olta atarım:cool: :cool:
    neden kıyıdan kıyıya diye soracak olursan sazanın olacağı yere oltamı atar karşı kıyıyada kampımı kurarım amaç balığı ürkütmemek;) ;) ;)

buda örnek foto;)

bu resimdeki yerde ırmak değil bir gölet mevkisi bende saklı;) ;)

zaten bu fotodada gördüğünüz üzre kampımı sol tarafta düzlük bir yerde kurmuşum ve karşı kıydan geçen kanalın en uzak noktalarına atış yapmaya çalışıyorum zaten fotodanda anlarsın kanal boyunda kurumuş büyük ağaçlar var sazanlar o ğaçların arasında geziyor;) ;) :cool: :cool:
    Yolun genişliği beni ilgilendirmemektedir:D :D

Son düzenleme: 2 Mart 2010
  7. MandiBuLa

MandiBuLa SerKan

Favori Kamış:
    Balığı olta tutmaz
    En İyi Avı:
    Mığrı,uzunluğu 1 metre civarıydı.
    Yekta Bey'e katılıyorum.

Merhabalar,

Bu konuyu açan Yekta Bey'e katılan kimse olmamış ama şahsen ben katılıyorum kendisine.

100 metre atmak imkansız değildir,ama bence herkesin atabileceği bir mesafe de değildir. Hele ki 150-200 metreler çok nadir insanın atabileceği mesafelerdir.

Esabi isimli arkadaşımız 100 metre atıyor olabilir,yada başka bir kişi 100 metre 110 metre atıyor olabilir ama bu,bunu herkesin yapabileceği anlamına gelmez.

Tahminimce ben en fazla 50-60 metre bile atamıyorumdur,ve iyi bir uzak atıcısı olmadığım kesin olsa da,çok kötü bir atıcı olduğum da söylenemez.

Balıkçılar attıkları mesafeleri bence abartmaktadırlar,bunu kasıtlı olarak da yapmıyor olabilirler,karadaki uzaklık anlayışı ile denizdeki uzaklık anlayışı birbirinden farklıdır,önünüzde alabildiğine uzanan bir denize olta atarken nerenin 100 metre nerenin 80 metre olduğunu kesin olarak tayin edebilmek çok da kolay bir iş değildir.

Kolay olmayan bir diğer şey ise,mesela Esabi abimizin attığı ortalama mesafe 100 metre ise,bunu 110-120 metreye çıkarabilmesidir.Yani bir balıkçı ''Ben 100-120 metre falan atıyorum'' diyorsa ona ''100 mü 120 mi'' demek lazımdır;çünkü insan genel olarak hemen hemen her atışında aynı mesafelere atar,ortalama 100 metre atabilen bir balıkçının,bunu 120 metreye çıkarması (neredeyse) imkansızdır.100 metreden 120 metreye çıkarabilmek için kol kası yapmak,yeni atış teknikleri geliştirmek,kaliteli bir uzak atış kamışı kullanmak,rüzgarın denk gelmesi,ağırlığın uygun olması,vs vs birçok faktör gerektirir.

Bu anlamda,''Ben 75 metre atıyorum,ha 75 ha 100 arada alt tarafı 25 metre var'' demek konu olta atmak olunca biraz gerçeğe uzak kalmaktadır.

Yekta Bey'in söyleme çalıştığı şey şuysa,katılıyorum:

Balıkçı vardır 50 metre atar,balıkçı vardır 130 metre atar.Ama herkes 100 metre 130 metre atamaz,bunlar gerçekten ciddi mesafeler,tecrübe gerektirir,bilgi gerektirir,kaliteli-uygun kamış gerektirir,ama bu demek değildir ki hiç kimse 100 metre atamaz,hayır atabilir,ama herkes atamaz,söylemeye çalıştığım şey bu. Esabi abimiz 100 metre atabiliyorsa saygı duymaktan başka yapacak bir şeyimiz yok,birgün balığa gidersek hep beraber bize de bu işin sırrını öğretmesini rica ederiz kendisinden,bunu cidden kötü niyetle söylemiyorum.

''70-80 metre atıyorum,ha 80 ha 100'' diyenleri ise gerçekçi bulmuyorum,20 metre , denize olta atmak söz konusu olunca ciddi bir mesafedir.

Bu sitede gerçekten usta balıkçılar olduğunu biliyorum,o yüzden 100 atıyorum 150 atıyorum diyenlere de saygım var,ben 50-60 metre atabilen bir balıkçı olarak onlardan bir şeyler öğrenebilmek için buradayım zaten.

Belki de Yekta Bey anlatmak istediğini doğru cümlelerle anlatamadı,o nedenle böyle bir durum çıktı ortaya,bilemiyorum.

Saygılarımla,
    SerKan

8. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Biz normalde o mesafeleri spin kamışla atıyoruz:confused: :confused:
    5gr döner kaşığı 30-35 metreye çok rahat atabiliyoruz 15-20 gr kaşıklar 50-60 metre gidiyor;)
    bence sizde 100 metrelere çıkabiliyorsunuzdur ama farkında değilsinizdir:) :)

9. blue ocean

blue ocean Halil

Favori Kamış:
    cobra420 sorf/cornoran black star 2.70
    Favori Makine:
    daiwa bg30/catana 30
    En İyi Avı:
    3 kg .balon
    Arkadaşlar atan var atamayan var bu tartışmaya bir organizasyonda hep beraber son noktayı koymaya nedersiniz belki arkadaşlar arasında tatlı bir rekabetde olabilir.

10. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Kadri arkadaşımiz zargana topundan örnek vermiş vede haklı , ben o topu 50 metre üzerine atamazsam yakın mesafeden yakalayacağım zargana ancak kalem kadar olur, ayrıca bir arkadaşımızın verdiği örnekte önemli 1 . ağırlık 2. kamış 3. atış tekniği 4. kol kuvveti, rüzgarsız bir havada bunu kendi kamışımla yapıyorum tabiki abanarak , fakat zeytinburnunda bir abimizin kamışıyla yaptığım denemede abanmaya bile gerek bırakmıyordu, dediğim gibi birçok etken bu atış mesafesine ulaşabilmek için faktördür .Yine bir arkadaşımız ben 50 . 60 metreye ancak atabiliyorum ve acemiyim demiş , olayı zaten kendisi özetlemiş.

Son düzenleme: 3 Mart 2010
  11. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    her zaman forumlarda sıkça karşılaştığımız bir konu ve herkez kendine göre yorumlamış olayı bana görede bazı şeyler fazla abartılıyor yok 120artı yok 150 falan ben uzağa atma değilde istenilen verimli mesafeye ulaşma diye tabir edeyim bunun için bilgi_beceri_atış tekniği_tecrübe_atılacak mesafeye uygun kamış seçimi _makine _misina_ağırlık_ve insanda kalıp olması lazım atarken misinayı erken veye geç bırakmak attıktan sonra kurşunun düşüş durumuna göre kamışa açı vermek (misinanın yüzüklere sürtünmesini azaltmak )bizlere düzgün atış yapmamızı az çok sağlar mühim olan aynı mesafeleri tekrar tekrar atabilmektirbuda malesef her zaman gerçekleşmez (100 atışta kaç kişi 100metre mesafeyi devamlı buldurabilir )bu belli atıştan sonra mesafe 70_80 metrelere kadar düşer ;) hele mantarlı takımlarla ve rapalalarla 100 metreleri buldurmak oldukça zordur bana göre:) şimdi bu insan kalıbıda nerden çıktı diye kafanız karışmasın insanın eline bir kamış bir elbise gibi yakışmalı şişman ve kısa boylu bir insanın eline 4.50_5.00 metre verilse ne kadar randımanlı kullanabilirse iri yapılı bir insanında 2.70-3.00metre kamışla ne kadar verimli olacağı uzağa atacağı aşikardır(naim süleyman oğlundan yüksek atlama yarışmacısı yaratmak gibi bişey:D )ben buna insanla kamışın uyumu diyorum :)

sizlere tavsiyem kamış alırken görmeden tavsiye ile değil kendiniz deneyerek almanız yoksa göbeğiniz çatlar 50-60 metre atacağım diye :D

12. ugur35

ugur35 uğur

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    Kim ne kadar uzağa atar-atamaz bilemem ama sanırım konuyu açan arkadaşın demek istediğini anladım.
    4 yıl önce domuz avındaydık,yukarıdan aşağıya doğru 76cm namlulu süperpoze tüfeğimle atış yapmıştım domuza.
    Yanımdaki bir arkadaş neyapıyorsun dedi.500metreye atış mı yapılır.??
    Atış yaptığım mesafeyi inat ettim,ispatlamak için mühendis bir arkadaşımdan lazerli mesafe ölçer rica ettim.
    o arkadaşı özellikle arabama bindirip,işi gücü bırakıp aynı yere gittim.Makinayla ölçtük,125metre mesafeyi gördük.
    Yani diyeceğim o ki göz yanılabilir.
    Ben amatör avcıyım,ortalama 60-70mt gibi bir mesafeye 330cm kamışla ulaşabiliyorum.75gr kurşunla.0,30misina ile.

13. murat ziya

murat ziya ziya şenel

Favori Kamış:
    banax albastar dam
    En İyi Avı:
    sazan 5kg
    bence uzağa atmada kamış makine ve misana kalınlığı etkilidir. ama en önemlisi teknik teknik yoksa gerisi yalan