Eğer kıyıdan balık avcılığı yapıyorsanız, yanınızda her türlü hava koşullarına, denizdeki akıntıya ve dalgaların durumuna ve denizin tabanına göre, çeşit çeşit kurşunların bulunması gerekir. Kıyıdan avlanmada en çok ihtiyaç duyabileceğiniz kurşunlar şunlardır: Bu kurşun akıntının olmadığı, denizin sakin olduğu zamanlarda kullanılır. İsteğe göre oldukça uzağa atılabilir. Denizdeki çok küçük dalgalanmalar ve akıntılarda bile hareket ederek yemin balığı bulmasını veya balığın yemi bulmasını sağlar . Bu kurşunun resimdeki gibi şişman çeşitleri ve gittikçe incelen çeşitleri vardır. Ancak ne kadar şişman olursa hareketliliği de o oranda artar. Bildiğim kadarıyla 50 gram ile 250 gram arasında değişen çeşitleri mevcuttur. Tabiki bu kurşunun kullanıldığı yer kayalık olmamalı. Rüzgarlı havalarda ve dalgalı, akıntının hafif güçlü olduğu denizlerde kullanılır. Bu kurşun atıldığı yerde kalır. Yukarıdaki kurşun gibi akıntının atkisiyle hareket etmez. 30 gram ile 100 gram arasında değişen çeşitleri vardır. Kayalık bölgelerde kullanılımı son derece uygundur. Olta takımınızın kayalara takılıp kopmasını engeller. Bu kurşun çeşidi ise çok kuvvetli dalga ve akıntıların olduğu yerlerde kullanılır. Kurşunun altında bir pençeyi andıran düzenek sayesinde kurşun ağırlığının etkisiyle kuma gömülür ve en güçlü akıntılara bile karşı koyar. Bunun da 100 gram ila 250 gram arasında değişen çeşitleri vardır. Kumluk ve küçük taşlarla kaplı bir zeminde kullanımı uygun olur. Herkese rastgele...
Kurşunları bu hale getiren bir aparat var ( en alttaki resim için ), İstanbul' da bulunuyor... isterseniz size yeri söyleyebilirim.. Reklam olsun istemiyorum...
Tr.de bende görmedim ama yurtdışı sitelerde rastlıyorum..... Hatta adamlar bizm kullandığımız kurşunları bile çok estetik olarak üretiyorlar.Onlarınkilerin yanında bizimkiler alalade görünüyor...
Var arkadaşlar. İzmir'de Kemeraltı'ndaki balık malzemesi satan yerlerde geçen hafta ben gördüm ve hatta çalışmasını yanımdaki arkadaşlarıma anlattım. Yukarıdaki resimdeki açık şekli, yani oltayı çekerken bu hale geliyor ve takıldığı yerden kurtuluyor. Atılırken alttaki tel bacaklar yukarı doğru kıvrık oluyor,( Alttaki resim) dipte kuma takılıp oltanın gergin durmasını sağlıyor.. Özellikle med cezirin çok etkili olduğu Manş Denizi gibi yerlerde çok kullanılır..
Tekneden olmaz Cemal ,sadece kıyıdan kumluk yerlerde. Akıntı ve dalgalı günlerde özellikle.. Rastgele..
bunu istanbulda bulabilsem keşke kalkan avlarında dalgalı denizde oltaların kaymaması için mükemmel aslında ama istanbulda yok bilen varsa söylesin bana
aslında bazılarını biz kendimizde yapabiliriz arkadaşlar alışmışız galiba birazda hazır lamaya çok fazla kafayı yormuyoruz gibime geldi şimdi görünce insan daha iyi algılıyor ben şahsım adına arkadaşıma teşekkür ederim böyle bir bakış açısı getirdiği için .
özellikle arkadaşlar kıyıdan palamut çaparisi yaparken uzun parlak kurşun kullanın..palamutlar bunlara atlar ve solungacından çıkar ve kurtulamaz.bu şekilde yakalanan palamuta çok tanık oldum.
Aslında bilmediğimiz çok değişik malzemeler var bir çoğu türkiyede olmasada bunları bilmekte fayda var teşekkürler faydalı bilgiler için.
Türkiye'deki malzemeciler rekabet içinde değil. Tuzları kuru.. Malzemeci denince, köşedeki kuru sıkı tabanca ve MKE Fişek bayisi değil bahsettiğim, ana kaynaklar.. Diyorlar ki, talep olmuyor.. Arz olmadan talep olur mu? Bunların kafasından bakınca, çapari ile uyuz krokodil marka misina dışındakileri satmak abesle iştigal...
Selam, Bu aparattan unkapanı köprüsünün köşesinde olta malzemeleri satan bir dükkan var, adını hatırlayamıyorum, orada bulabilirsin. Üzerinde istediğiniz boyutta kurşun ( veya ağırlık, pul vs.. olabilir çünki) takıp çıkarabileceğiniz bir düzenek, ve uçta da takılma ve boşlamayı sağlayan mekanizma var. Ben alırken bir kaç boyu vardı, girer girmez kapının arkasında asılılar, zira tarifle anlattığınızda yok cevabı alabilirsiniz, onun için mekandaki yerini söylemekte fayda var