Kıyıdan çipura - çipura avı teknikleri

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Üyeler.
    Cok eskilerde kalan,hakikaten rekor sayılabilecek ölçüde gercekleştirdiğim cupra avlarım vardır.Özellikle Kasım aylarında yapageldiğim bu avlarımda,şimdilerdede arada kullandığım,suyu iyice alınmış karidesti yemim.İzmir ve cevresi bölgelerdeki yemci dükkaanları avantajları o zamanlar yoktu.Bu bakımdan karidese yönelirdim.Güzelce soyar,ilkin reçel yapar gibi üzerlerini toz şekerle örter,bir müddet bekleyip iyice suyunu koyvermesini sağlar,sonrasında hafifce yıkayıp bu kere tuzlar,gazete kağıtları arasına koyarak,son sularınıda alırdım.Bu şekilde atış esnasında yemlerim asla iğnelerden kurtulmazdı.
    Bugünlerde ise bu şekilde avlanmıyorum.Karidesi ise elime gectiğinde kafalarını koparıp,deep freez'de saklıyorum.Tekne avlarımda,dış kabuğuyla birlikte kesip iğneme takıp yemli dip balıkları avlarımda kullanıyorum.2008 yemli,yassı dip balığı avlarım konulu bir yazı hazırlamakta ve sizlere sunmak üzereyim.
    Sivrice yöremizde kıyı avcılığında kullanılacak,mamun,sülünes ve sair yem bulma imkanlarımız yok.Gerci kıyı avcılığımda olsada genelde tercih etmediğim yemlerdir onlar.Anlatacaklarımın arkasında dururum.Bu taktikler yılın 12 ayı boyunca bile avcının yüzünü güldürecek Cipura ve Sargoz taktikleridir.
    Tercih ettiğim yem bizzat kendimin cıkardığı,yöremizde yeni,yeni öğrenilen madyadır.Cipurada,Sargozda diğer kıyı balıkları kadar,mamun,sulunes,boru kurdu gibi yemleri cok severler.Ancak akıldan cıkarılmaması gereken husus,bu yemlerin sair ufak yapıda balıklarcada cok sevilmesi ve kolayca iğneden calınma imkanının yanısıra uzağa eriştirilme imkanınında kısıtlı olmalarıdır.
    Hepimiz kıyı avlarımızda kolayca olta atabileceğimiz,balık beklerken altımıza cekeceğimiz iskemlemiz yada taburemize güzelce yayılıp,hatta kum üstünde rahatca yanlayıp,arada sohbet ederek,birşeyler yeyip icerek keyfle balık tutmak isteriz.Oysa o günler artık geride kalmıştır.Bilinizki bu tür yerler,ayrıca sayıları hayli fazla olan sair avcılarcada tercih edilen,sıkca hem kıyıdan ve hemde denizden yoğun avlanılan bölgelerdir.
    O halde ne yapmalıyız.Bir kere üc iğneli dibine kurşun bağlanmış klasik takımı aklınızdan cıkarınız.Zira her mevsim cupra bulabileceğiniz yerler buraları değildir.
    Ayrıca bu tür takımlara takacağınız,hani o taptaze,adeta hoplayan mamun ve sair yemleri buralarda bolca bulunan kücük dip balıklarıncada en az hedef balığınız kadar sevildiğinide unutmayınız.Onlar özenle taktığınız bu kabil yemleri çupradan evvel bir güzel temizleyip,iğnelerinizi cıplak bırakıvereceklerdir.
    Madya ise gerci hem hedef balıklarınız ve hemde sair yanoz balıklarcada bu kadar sevilmeyen bir yem olmasına rağmen,hırsız ufaklıklarca kolayına iğneden calınamayacak yapıdadır.Eh cıplak iğne yerine yemi herzaman iğnede kalabilen bir yemli takım daha iyidir değilmi?
    Hem bu yem Çupra ve Sargoz tarafından,diğer balıklardan daha cok sevilende bir yemdir.
    Yem işini,sadece akım zamanı Kasım ayları haricinde bu şekilde hallediniz.
    Gelelim avlanılacak mahallere.Tecrübeli bir avcının ilk önce rüzgarı incelemesi lazımdır.Rüzgar karşıdan gelmeyecek şekilde bir mahal tercih edilmelidir.Ayrıca tercih edilecek yerler,yukarıda bahsettiğim gibi rahat yerler olmamalı,dibi kayalık derince her kişinin avlanmayı tercih etmeyeceği,asla üclü klasik takımla avlanılamayacak yapıda belki kolayca inilemiyen,rahat edilemiyecek bölgeler olmalıdır.Ayağınızın kayması,oturacak doğru dürüst bir yer kamışlarınızı rahatca dikemeyeceğiniz bir kısımda olabilecektir.
    Azimli ve kararlı bir avcıysanız bu güclüklerin üstesinden gelebilirsiniz.Zira koca balıklar oradadır,oltanız gerildiğinde alacağınız balık bütün yorgunluk ve meşakkati alıp götürecektir.
    Takım düzenine gelince.İyi bir 0,35 yada 0,40 tercihan flouracarbon misina kullanınız.İğneleriniz Mustad 505 All Round 2/0 yada 1/0 olmalıdır.Tercihiniz başka bir iğneyse oda kabulumdür.
    Tek iğne baglayınız.Hemen 10,12 cm üzerine kücük bir stoper iliştiriniz.Stoperin üst kısmınada gezer delikli 40 yada 50 gr agırlığında bir yumurta kurşun takınız.
    İğnenin kurşuna bu kadar yakın bağlanması sizi endişelendirmesin.Dip yapısı bunu saklayacaktır.Sebebi ise dip takılmalarını asgariye indirmesidir.Yoksa üclü takım kullandığınızda muhakkak dibe takarsınız.Elbette tarif ettiğm takımdada bazen kurtulması mümkün olmayan takılmalarla karşılaşabilirsiniz.Ancak bu durum sizi bezdirmeyecek,pek üzmeyecek oranda kalacaktır.
    İllaki kamış makara diyorsanız olur.Yada kasnak kullanabilirsiniz.Oltanızı güzelce atabildiğiniz kadar uzağa atınız.Hafif boşluğunu alınız.Tam gergin olmasın.Makaralı takımda Bait Runner'lı yani cift kalamalı makara kullanmanızı tavsiye ederim.Öyle surf kamış falan değilde nispeten kısa 3 m civarında esnekce avcı bir kamış kullanmalısınız.Kasnakta ise attıktan sonra sizi sesle uyaracak bir aliminyum teneke parcası kullanınız,misinanızı buna gevşekce sarıp kasnağınızıda bir metre kadar arkasına,taşla sabitlenmiş şekilde bırakınız.
    Madyanızı orada kırınız,ağız kısmındaki sert bölümü cıkarınız barsak bölümünü kolayca ayıklayınız ve iğnenize parcalara ayırmadan bütün olarak takınız.Gözünüze büyük gelebilir.Olsun zaten maalesef oralardada bulunabilen ufak balıklar arada didikleyip,tamda hedef balığınızın yutuvereceği şekle getireceklerdir onu.
    Bait Runner'lı makaranızı ayarladığınızda cupra ve sargozun ürkmeden misinanızı
    cekmesini sağlarsınız.Hareket devam ettiğinde tayminginizi ayarlayıp tasmayı vurunuz.Kamiş ucuna uyarıcı bir cıngırakta takabilirsiniz.
    Kasnaklı takımda balık boşluğu alıp misinanızı gerginleştirdiğinde tenekeniz zaten tıngırdayıp sizi uyaracaktır.Aynen tayminginizi ayarlayıp tasmalayınız.Şayet aynı anda birkac oltaya balık vurursa,taş altna koyduğunuz kasnak tasmalamayı kendi yapabilecektir.
    Umarım göze alamayacağınız bir av şekli değildir anlattıklarım.Lütfen aklınızdan cıkarmayınızki,artık kolay balıkcılık yoktur.Usulüne göre avlanmanız gerekmekte,meşakkati göze almayı,mesafe katetmeyi,azıcıkta poponuzun ıslanmasını kabul etmeniz normal sayılacaktır.
    Sevgiyle kalınız
    .
     
  2. yolgezer

    yolgezer Volkan DENİZ

    Mesajlar:
    260
    Şehir:
    uluabat (bursa)
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE TURNAFRESH
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    turna-3 kg.(uluabat gölü)
    vedat baba,
    her zamanki gibi yine olayı anlatmışın ve beni bir konuda daha aydınlattığın için kendim adına sana çok teşekkür ederim.
    ancak bir konu aklıma takıldı, daha doğrusu bilmediğim için yorumlayamadım. bir stoper takılmalı... diye yazmışın. bu stoperi ben bir türlü çözemedim, daha önce hiç kullanmadım. forumdan da baktım, ne olduğunu öğrendim ama misina üzerinde nasıl sabit kalacağını çözemedim. yani içinden misinayı geçirdikten sonra pense vs ile sıkıyor muyuz da sabitleniyor???
    çok teşekkür ederim...
     
  3. alikemalmetin

    alikemalmetin ali kemal metin

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    291
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    2.40 kamış. markasını bilmiyom.birde mitchell makine..
    En İyi Avı:
    47 cm alabalık
    babamızsın valla... ne kadar teşekkür etsek azdır.. bu bilgiler bizim çok işimize yarayacak.. vedat baba eline, koluna, zekana, emeğine sağlık.. çok teşekkürler..
     
  4. avcı22

    avcı22 Mesut Turan

    Mesajlar:
    761
    Şehir:
    edirne
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Üstad verdiğin bilgiler çok aydınlatıcı.Sizi izlemeye devam.Sağolasınız.
     
  5. rıfat yaman

    rıfat yaman RIFAT YAMAN

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    953
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    alba star akina ve kamış
    En İyi Avı:
    yıl 1992 ankarada aynalı sazan 16.5 kilo
    değerli bilgilerinizle bizi aydınlatığınız için tşk ederim kendi adıma her zaman enbüyük balık için rasgele:)
     
  6. Vedat Üstadim döktürmüs sün yine eline emegine saglik paylasim icin tesekkürler.Stoper iki tarafi yuvarlak kancasiz fir döndü galiba yanilmiyorsam yada stoper yerine de gecer bence.Kancasiz iki tarafi yuvarlak firdöndü.
    Ama iki sinin arasi 20-30 santim olmasi lazim heralde ve oltamizi sallarken misinalari kesmeyecek sekilde firdöndülerin ucuna lastik boncok takarsak kursunun misina kesilmesini önleyecektir.

    Selamlar,Saygilar Üstadim.
     
  7. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Vedat Bey; bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederiz. Gerçekten faydalı bilgiler ve üstadlardan okumak bir başka... Çoğu üstad bu tür tüyoları kendine saklar ama bilgi paylaşımından yana olduğunuzu daha önceki mesajlarından biliyoruz ve devamını diliyoruz...


    Stoper, kauçuk veya sert lastikten yapılmış bir üründür. Farklı misina kalınlıkları için farklı delik genişlikleri vardır. Bir plastik parçasına eklenen çelik tellere geçirilmiş olarak görünür. Stoperin içinden geçirilen çelik tel diğer uçta halka şeklindedir. Stoper takılmak istenilen misina bu halka içerisinden geçirilir ve diğer uçtan ( plastik parça tarafı ) tel çekilerek stoperin misinaya geçmesi sağlanır.

    Farklı misina kalınlıklarına göre farklı delik genişliğinde stoperler olduğunu söylemiştik. Örnek olarak 0.20 mm kalınlığında bir misinada kulanılacak olan stoperin delik genişliği 0.05 mm civarındadır. Yani içerisinden 0.20 mm misina geçirildiğinde kuvvetli bir biçimde misinayı sıkmaktadır. Stoper paketlerinin üzerinde hangi misina kalınlıklarında kullanılabileceğide ayrıca yazmaktadır.
    Saygılar...
     
  8. Stoper aşağıda resmi olan ve pirinç tanesi büyüklüğünde bir malzemedir..Takılışı çok basit..Bu tanenin bir tarafında "kuşgözü" diye tabir edilen halka bulunur..Misinayı bu halkadan geçirip halkanın ucunu diğer taraftan çektiğimizde misina stoperin ortasından geçirilmiş olur..Bu gezer malzeme istenilen yere kaydırılırak altındaki yada üstündeki "gezer malzeme" için sınırlandırma yapar..:)

    [​IMG]
     
  9. yolgezer

    yolgezer Volkan DENİZ

    Mesajlar:
    260
    Şehir:
    uluabat (bursa)
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE TURNAFRESH
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    turna-3 kg.(uluabat gölü)
    ibrahim abi, erdal abi ve sertan usta,
    verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
    birşey daha öğrenmiş oldum... :D
     
  10. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Volkan
    Arkadaşlar stoperi güzelce anlatmışlar.
    Bu yöntemle gerekli sabır gösterilirse muhakkkak netice alınacaktır.Akım zamanı ise herkezden fazla balık alma imkanı sağlayacaktır.
    Sevgiyle kal
     
  11. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Alikemal Kardeşim
    Hakikaten anlattıklarım ideal iri balık yakalama taktikleri olup,bütün mevsim iş görecektir.
    Hakkımdaki kanaatlerini belirtmenede ayrıca teşekkür ederim.
    Sevgiyle kal
     
  12. Vedat abi bu yöntemi bundan önceki yıllarda kadırga koyunun sonunda adaya bakan tarafta (meşhur bir tatil köyü var ..Onun aarkasında adı aklıma gelmedi)ve babakale tarafında denemiştim..Gerçekten mükemmel bir yöntem.Benim öğrenmek istediğim o tarafta yılın hangi dönemlerinde iri çupralar çıkıyor..Biz şubat gibi denemiştik kiloluk ve üzeri aldık..ancak oradakilerin bahsettiği 4-5kg olanlara bir türlü ulaşamadık..Biz madya ve tuzlanıp sertleştrilmiş Sülünez kullandık..Çoğu zaman madyadan daha iyi verim aldık Oraları bilen biri olarak Kumbağlar limanına yakın bir avlaktan bahsettiler trofelerin sık rastlandığı bir yermiş..Bilgin varmı:)
     
  13. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Erdal
    Hakkındaki kanaatimi belirtmeden gecemeyeceğim.Sen iyisin,hakikaten iyi bir avcısın.
    Sahidende bahsettiğin bölgeleri buranın avcıları dahi bilmezken,sen tam bir isabatle doğru yerlerden bahsetmişsin.Anlatayım.
    Bahsettiğin tatil köyünün adı Kapherostur.Esas sahibide arkadaşımdır.Herkes cupra zamanı Bayramın Yeri otelinin önünde rahat,yumuşak takılmaz yerleri tercih ederken,erbabı tamda dediğin yerde avlanır ve misliyle balık alınır.Ancak bu sene eski veriminde değildi.
    Diğer yerde yani Kumbağlar diğer adı ile Mermercik limanı iyi bir levrek,lüfer iri kefal yeridir.Mendirek alanına giripte sola dönüldüğünde iri teknelerigırgırların bağlandığı bölgeye gelinir.Buradan tekrar sağa dönüncede limanın diğere ucuna varılır.Sen sağa dönmeden o dirsekte dur.Mendirekle kara arasında bir ara bölüm vardır.İşte oraları meradır.İster kayalardan istersen sol tarafa doğru istediğin kadar giderek,birikmiş erişte kümelerinin üstünden avlanabilirisn.
    Ayrıca mendireğin en ucundaki fenerin yanınada kadar gidip uctanda atabilirsin.Sürpriz olarak hemen sığ sayılacak birkac metre derinlikten,nerdeyse sarıya calan iri mercanda tutabilirsin.
    Ayrıca Mendireğin sair tarafından devamla meşhur Tuzla cayı ağzıma erişebilir,yağmurlu rüzgarlı güne rastlarsanda Ocak,Şubat ve hatta mart aylarında iri levrek ve lüferde şansını deneyebilirsin.
    Kapheros ve Kadırga koyunun mevsimi aslında Kasım ayıdır.Ancak bahsettiğin bölgede seninde başarı sağladığın üzere Şubattada balık alabilirsin.4,5 Kg lık cupraların biraz abartılı olduğunu söyleyebilirim.
    Sevgiyle kal
     
  14. Vedat abi Hakkımdaki Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim..:)

    Bu sene kısmet olur ise o taraflara yoğunlaşacağım..Sanırım dediğin gibi biz sezon sonuna yetiştik..Fakat ben şanslı olamasamda özellikle çay ağzından güzel levrek alan arkadaşlarımız oldu..Kısmet olur ise Belki birgün tanışır beraber olta sallarız:)
     
  15. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Erdal

    Kadırga Koyu ve Cay agazı,Kumbağlar bölgesi arasında yaşamaktayım.Bunlardan birinden diğerine gecerken benim evime sadece 3 km mesafeden geciyorsunuz.Ben hep buradayım,yada Assosta olacağım.
    Gelmeniz ve birlikte avlanmamız beni cok sevindirecektir.
    Sevgiyle kal
     
  16. göhan

    göhan Gökhan Demirtas

    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    banax sx 4000 ve diğerleri
    vedat abi eline sağlık senin oltanı ben çizmeye çalıştım ama malesef sayfaya eklemeyi beceremedim.abi anladığım kadariyle 12 cm lik köstek 50gr lık kurşunla baya birbirinr yakın dipte yatacak....doğru anladıysam ozaman oltadan pek güçlü bir darbe değil baya hafif bir darbede asılmamız gerekecek .
    çizim ekliyebilen bana yardımcı olursa bende çizim ekler vedat abi arzu ederse düzeltir ve çizim üzerinden değerli bilgilerini paylaşırız..
    bu acizane fikrim .
    sağol varol vedat abi
    saygılarımla
     
  17. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Gökhan
    Kurşun ağırlığı duruma göre düşürülebilinir.Ayrıca kurşun gezer,ortası deliklidir.Balığın pek direnc görmemesine yöneliktir.Misinanızı gergin değilde hafif bel vermişcesine ayarlarsanız,balık ağzına aldığında gerginleşmeye başlayacaktır.Birazcık bekleyip tasmalayınız.Zira agızlarına alıp gezdirmeleri olabilir.Yumurta kurşun dibe indiğinde diğer takımnlara nazaran cok daha az takılır,takılsada yakınlığı(iğneye) sebebiyle kurtarılması daha kolaydır.
    Sevgiler
     
  18. cssturk

    cssturk Cenk Bişgen

    Mesajlar:
    120
    Şehir:
    Åkersberga
    Favori Kamış:
    Bir sürü Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    Turna
    Vedat abi merhaba,

    Yine öyle bir yazmışsın ki, kıyıdan çipura avlamak çocuk oyuncağı gibi geliyor kulağa! :)

    Sade ve etkili bir yöntem yani süper...

    Tecrübelerini bizimle paylaştığın için teşekkürler, sevgiler ve saygılar...

    Not: Vedat abi teknen ile ilgili gelişme var mı? Teknene en kısa zaman içinde kavuşmuş olmanı ve resimli bir tekne raporunu bekliyoruz.
     
  19. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    vedat abim vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler evet daha bizim öğrenecek çok şeyimiz var
     
  20. tavaslı64

    tavaslı64

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    68
    Şehir:
    denizli/tavas
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan-alabalık-2 kilo civarı
    Ustalık ve tecrübe

    Sevgili Vedat abi, verdiğin bilgiler bir belgesel tadında.Her bir yazınız ustalık tecrübe kokuyor .Bu günden itibaren yazılarınızı kopyalıp,dosyalamaya karar verdim.Bizler denizden biraz uzakça bir memlekette yaşıyoruz,yazılarınızı okurken sanki deniz ayağımıza geliyor.Kendimiz avlanıyormuşcasına zevk alıyorum.Elinize,kaleminize sağlık.Allah ömrünüzü bereketlendirsin.