Kıyıdan rapala ile nasıl av yapabılırım

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında jaymz tarafından paylaşıldı.

  1. jaymz

    jaymz

    Mesajlar:
    14
    kıyıdan rapala ile av nasıl av yaparım oltam nasıl olmalı? bilen arkadaşların yardımına ihtiyacım var....
     
  2. güneyli

    güneyli

    Mesajlar:
    418
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    70 cm Baraküda
    Aynı bilgiye benimde ihtiyacım var.Birde malzemeci rapaladan 1-1.5 m mesafeye kurşun takmamı söyledi..Kurşunlu..kurşunsuz...??:confused:
    Birde at-çek te kullanılacak kamışın özellikleri neler olmalı.
    Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
     
  3. hknrgn

    hknrgn

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    78
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    kamış ve ek oltası
    En İyi Avı:
    lüfer, sarıkanat, çipura, zargana, palamut v.s...
    bende meraktayım

    valla arkadaşım bende meraktayım bu konuda. Millet rapala ile deli balık alıyormuş. Ama ben bu sene yeni deneyecem. Bakalım şansımıza. Tam olarak açıklama yapan bulamadım bende daha. başka sitelerdede araştırdım, Oltan uzun olmalı mesela, çünkü rapala hafif bişey ve ileri atabilmen için uzun kamış olmalı, Tutatacağın yere görede rapalanın modeli belirleniyor. Ayrıca bağlamasıda ayrı bir ustalık :). Yani anlayacağın bu rapala işini denemeden öğrenemiyecez sanırım.
     
  4. pride75

    pride75 Onur Aydoğan

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    x
    En İyi Avı:
    ...
    Rapala

    Benim elimde 4-5 tane değişik türden rapala mevcut. Çok denedim ama ben alamadım. Geçen sene Şile ve Ağvada saatlerce attım ama hiç denk gelmedi.Aldiğim malzemeci ise Arnavutköy'den ve Sarayburnu'ndan lüfer aldıkarını söyledi ama sanırım sorun bende idi:) bilen birisinin öğretmesi gerekir diye düşünüyorum.Bu konu için çok yere yazıldı ama sanırım denemek gerekir.
     
  5. hknrgn

    hknrgn

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    78
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    kamış ve ek oltası
    En İyi Avı:
    lüfer, sarıkanat, çipura, zargana, palamut v.s...
    Bence bu konuda bizlere özellikle Boğazdan'dan ve Sarayburnu'ndan rapala ile çinekop, lüfer, palamut falan çekne arkadaşların tavsiyeleri olacaktır. Özelliklede attıktan sonra çekme konusunda bilgiye ihtiyacım var benimde. Merak ettiğimiz konuları buraya belirtirsek sanırım olayı çözeriz. Amatörün derdinden ancak amatör anlar ;)
     
  6. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    Arkadaşlar, bilgi istediğiniz konu tam olarak , çok bilinmeyenli denklem gibidir aslında :)

    Rapala diyoruz ama , rapala bir marka. Nasıl her hazır kahveye nescafe diyorsak bu da dilimize böyle yerleşmiş. Ben de rapala diyerek devam edeceğim.

    Ama yine de başlangıç olarak anlatmak gerekirse, öncelikle yanıtlamamız gereken bazı sorular var;

    -Kıyıdan mı avlanıyoruz, tekneden mi ?
    -Nasıl bir takıma sahip olmalıyız ?
    -Hangi zamanda avlanacağız ? (mevsim, hava durumu, saat vb)
    -Hangi balığı avlamak istiyoruz ?
    -Avlanacağımız yerin özellikleri (taban durumu , derinlik vb.)
    -Avlanmak istenen balığın, o sıralardaki yiyecek tercihi genel olarak ne ? (bu çok önem arzetmese de artı puan demektir)


    kısaca özetlersek ;
    -Tekne ile rapala çekilirken (Türkiyede ve çok açıkta yapılmayan avdan bashediyorum) , öyle aman aman bir donanıma ihtiyacınız olmaz. İstenir ise teknelerde kullanılan uygun fiyatlı 2 parça dolgu kamışlardan ve yine uygun fiyatlı çıkrık makinalarla rahat rahat av yapabilirsiniz. Bu masrafa girmek istemezseniz de , elinize güzel bir eldiven alıp yarı sert bir şekilde misinayı tutarak ta rapalayı çekebilirsiniz.

    -Kıyıdan at-çek dediğimiz yöntemle avda ise. Spinning denilen takıma ihtiyacınız olacaktır. Tabi bunun da kendi içinde ayrımları mevcut.

    -Spinning takımı biraz açarsak;
    Kamıştan, makinasına, misinasına kadar uyumlu bir donanım , keyifli bir av için önemlidir.
    Bu kamışların atar değerleri kullanacağınız rapalanın ağırlığına uygun olmalıdır,
    saatlerce at-çek yapacağınız için hem hafif hem sağlam bir kamış tercih etmelisiniz.
    Makinanız, sarım teli atış esnasında kendiliğinden kapanmayacak şekilde kilit mekanizmalı, misinanın kolay boşalmasını sağlayacak şekilde kafa yapısına sahip, 5:1 veya daha fazla oranlı seri sarım yapabilen, kilit ayarı hızlı bir şekilde yapılabilen , orta boy bir makina olmalı.
    Misinanız, avlamayı düşündüğünüz balığın basit bi hareketle koparamayacağı kadar sağlam , uzağa atmak için de bir o kadar ince olmalıdır.

    -Zaman meselesine gelince; mevsimine göre balığın da derinliği değişebilir bu bize rapalayı hangi derinlikte yüzdürmemiz gerektiğini de verecektir. Tabiki o mevsimde hiç av vermeyen bir balığın peşine düşmemiş olmak kaydıyla.
    Ayrıca derinlik arttıkça ışık azaldığı için, daha parlak renkli, fosforlu rapala kullanmak verimi de arttırıyor.
    Hava durumu ise (güneşli, kapalı, yağmurlu, rüzgarlı vb), bize ne renk rapala kullanmamız gerektiği hakkında fikir verecektir. Güneşli havada kullanılan açık renkli rapala kapalı havalarda iyi netice vermeyebilir. Bu durumda daha canlı renklere geçmek gerekebilir. Çünkü rapalada asıl mesele balığın sizin yeminizi farketmesi ve avlanma iç güdüsünün tetiklenmesidir. Gece çekilen rapala pek av yapmaz, ama tabi balık bu sağı solu da belli olmuyor.

    -Avlanacağımız yerin dip özellikleri de rapala çekimi için önem taşır. Aşağıda kaya,yosun filan varsa rapalanız bunlara takılabilir bu da hoş olmaz. Peki bu nasıl ayarlanmalı ? kıyıdan ayarlamak nispeten daha kolay, floatting (yüzen), suspending(askıda kalan), popper(su üstünde gelirken atlaya atlaya gelen) tip rapalalar çok derine dalmayacakları için uygun olurlar.
    Tekneden çekilen dalan tipler 40 kulaç gibi ortalama bir mesafeden çekiliyor olsalar bile , zemini biliyor olmak ve rapalayı ne kadar daldırdığımızın farkında olmak her zaman iyidir. Hem av için, hem rapalamızı kaybetmemek için.
    Rapalanın derinliğini ayarlamak için kurşun takılıyor fakat rapalanın o kıskandırıcı hareketlerine kötü etki yaptığı da bir gerçek. Rapala tek başına kullanıldığında ve doğru hızda çekildiğinde kendinden isteneni çok daha iyi verecektir.

    -Rapala bilindiği üzere, gerçek balıkların görüntüsünü veren bir maket. Bu da avlamak istediğiniz balığın ne tür balıkları yediğini biliyor iseniz, şansınızın artması demek. Ama yine de genel olarak bahsedersek, sardalya , gümüş, hamsi vb. ya da yavru balık görünümündeki diğer türlerin benzerlerini kullanmak etkili olacaktır. Avı yapılmakta olan balığın büyüklüğü tahminine göre de rapalanın boyunu seçmeniz yeterli olacaktır.


    Aklıma gelenleri paylaşmak istedim, mutlaka üstadlarımızın da ekleyecekleri olacaktır. Yanlışlarım varsa da lütfen düzeltiniz ki , yanlış devam etmesin.

    Son olarak ta, çantasında rapala sürüsüyle gezip ve en iyi tercihlere rağmen hiç balık tutamadan eve dönmek te var. eee balık bu robot değil ki, gelmedi mi gelmiyor :) ve arkadaşlar rapala satın almaya başladığınızda kendinizi kaybetmeyin çünkü sonu yok ! :D

    Saygı ve sevgilerimle ...
     
    Son düzenleme: 14 Eylül 2006
  7. Sevgili Mehmet bilgin ve paylaşımın için teşekkürler...

    En son eklediğinm rapala almaya başladığınızda kendiniz kaybetmeyin sonu yok cümlesi gerçekten cok doğru..::D:D:D:D
     
  8. pride75

    pride75 Onur Aydoğan

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    x
    En İyi Avı:
    ...
    Rapala

    dsotum,uzun mesajına teşekkürler.

    Bendeki ler Rapala marka. Selpak gibi biliyorum:)

    Ben sardalya ve gümüş olanını aldım. Birde fosforlu ve yeşil olanı var. Hepside floating seri...Zaten büyük bir heves ile alıp istanbuldan 2 saat mesafeye araba ile gidip hüsrana uğrayınca bir dahada açmadım açıkçası:)

    Kıyıdan da problem oluyor genelde insanların oltasına takılıyor sonunda ise sen stres atayım derken dahada stres oluyorsun. Bende vazgeçip kalsik yöntemler ile tutmaya devam ettim bunca zaman...

    Ama bu mesajından sonra sanırım gene deneyeceğim..Teşekkür ederim..
     
  9. mozdil

    mozdil

    Mesajlar:
    20
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    Güzel yazınız için kendi adıma teşekkür ederim. Bu konuyu yani gece pek av vermeme konusunu biraz açabilir misiniz?
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Rapala, görüntüsü ile çekiyor balığı kendine. Gecede doğal olarak görüntü pek etkili olmuyor..

    Diğerleri için başka şeyler denebilir ama, Lüfer, Çinekop sülalesi için, rapalanın rengi filan çok önemli olmaz. Parlak olsun, kıpır kıpr görünsün, pırıldasın yeter. Çoğu durumda, basit bir sigara kağıdı bile gayet iyi iş yapar. Bu balıklar için en uygun olanı, küçük bir ahtapota benzer, ama kolları filan bolca parlak olan şeylerdir. Hızlıca çekin, çok kısa bir müddet boşluk verir gibi yapın. Bu durumda o kollar biraz açılır gibi olur. Daha etkili görünür.

    Ama levrek vs. yakalayacaksanız, bir kaç düzine farklı renkte rapala temin etmek icap edebilir. Sabah/açık/sakin, sabah/kapalı/sakin vs. her kombinasyonda başka bir türü daha etkili olabilir. Allahtan, %100 etkisiz bir durum yoktur ama, en iyi durum ancak belli kombinasyonlarda sağlanabilir.

    Rapalacılık zordur. Rengi başka dert, boyu başka dert, çekmesi başka dert.. Ama balıkçılığın zevki de tam olarak buradadır netekim..
     
  11. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta

    Aaa orda anlam hatası var "av yapmaz" olacaktı, düzelteyim hemen. :)

    Gece avcı balıklar daha aktif oluyorlar bu gerçek, fakat rapalanın kullanım tekniği nedeniyle iş yapmamasıdır olay. At-çek yapırsonuz adı üstünde. Avcı balıklar şanssız kurbanlarını arıyorlar , sizin rapala avcı balığın ağzına düşmediği sürece görülmesi ve peşinden gidilmesi zor bir ihtimal oluyor o karanlıkta.
    Hazırlanan bırakma oltalar bu nedenle gece daha iyi avlanmamızı sağlıyor.
    Tabiki bunlar benim nacizane görüşlerim...

    Ben teşekkür ederim ilginize ve uyarınıza.
     
    Son düzenleme: 14 Eylül 2006
  12. ilkerabi

    ilkerabi

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    hertürlü
    rapala ile balık

    arkadaslar rapalalarda renk ve ışık faktörlerini bilmek bu işin püf noktasıdır,örnek vermek gerekirse kırmızı rapala suyun altında 10 metreye kadar rengini koruyordaha derinlere dogru en uzak mesafede kırmızı renk siyah olarak algılanır.Günün engünesli anlarında koyu renkler sanslı,geceleri beyaz parlak yani fosforlu renkler vede daha büyük rapala kullanılmalı Dip balıklarısiyah ve beyaz ın yansimalarını daha net görebilr.bende bunları yabancı bir dergide okumustum.orada tam bir gün icin yapay yemleri su sekilde sıralandığı yazılmakta

    Sabah____mavi pembe siyah
    günes yeni cıkmaya basladıgında acık yesil ve pembe
    günes tepedeyken yesil kırmızı sarı portakal mat renkler
    günes cok parlaksa kahverengi ve gri
    günes batarken kırmızı ve portakal
    dolunayda parlaksarı ve gümüs renkler
    zifiri karanlıkta fosforlu renkler
    deride mavi ve mor
    bulanık suda siyah kırmızı ve gümüs

    bende yaklasık birkac binytl ik rapala mevcut bunları botla sırtıda kullandım vede tecrübeme göre renk sıralamam mavi(aterna-hamsi görünüşlü) 7 cmderin suda kolyos taklitli 11 cm rapala sığdaki sırtı avcılığında portakal renkli yine 7cm lik rapala aksam karanlığında kesin fosfor takıyorum ha ben antalya da yasamaktayım su sıralar yalnız kullandıgım silikon yemler yine mavi-portakal renkler 9 cm süper avcılar umarım yardımcı olur bu yazdıklarım.

    ha arkadaslar unuttum balık coksa icindeysen inanın ben don lastiğine iyne taktım 27 tane palamut-kuzu aldım
     
  13. mozdil

    mozdil

    Mesajlar:
    20
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    Yapay balıkların bir çoklarının içinde boncuklar vardır. Bu boncuklar hem atmayı kolaylaştırır (Bkz. Yo-zuri Magnet Minnow) hem de çekme esnasında kamışınıza vereceğiniz aksiyon ile titreşim ve ses çıkarılmasını sağlar. Bu da gece kullanımlarında balığın dikkatini çekmesini sağlar. Ben çok profesyonel, yıllardır balık avı ile uğraşan bir kişi değilim. Sadece 1.5 yıldır bu hobi ile haşır neşir oluyorum. Ama ilk başlangıcım yıllar öncesine gider. Ciddi olarak bu konu ile ilgilenmeye başladığım zaman yapay balık ile avlanma ilgimi çekti ve bu konuya ilgimi verdim.

    Bu sözün üzerine söz söylemek yakışmaz.

    Değişik marka ve tiplerden oldukça çok bir kaç yüz dolarlık yapay balık edindim. Bir çoğunu kutusundan dahi çıkarmadım. Bazılarının üzerinde ise sayısız diş izi vardır. Ancak özet ile şu söyleyebilirim. En iyi avlarımı hep gece yaptım.

    Çok kısaca kullandığım takımı aktarayım. Sanırım soruların bazılarına cevap olacaktır.

    Kamış: (Fast Action / Extra Fast türü) Spro 10/20 gr atarlı 270 cm (Uzun aramalarıma rağmen Fast Action özelliklerine sahip 5/15 gr atarlı bir kamış bulamadım. Bulabildiklerim içinde en iyisi bu idi)
    Makine: Shimano Sienna 2500
    Misina: 018 ve 030 Asso D.Strength
    İkinci Makine: Abu Garcia C100U
    Misina: 012 ve 022 Asso D.Stregth

    Misinalar amaçlanan av niteliğine göre değişiyor. 2 veya 3 gramlık bir yapay balığı 018 ile farklı bir uzaklığa 030 ile farklı bir uzaklığa atacağınızı unutmamak gerekir.
     
  14. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kıyıdasınız. Mesela, iskele gibi bir yerde. Bir sürü ışık var. Bu küçük balıkları çeker genellikle. Bunlarda büyükleri çeker. Bu durumda gece gündüz pek farketmez, rapala vs. iş yapar. Galat köprüsünde gecenin ikisinde izmarit tutuyor olmanın esprisi budur.

    Ama, gece dediğimizde, yapay ışıktan uzak, ciddi ciddi geceyi kastediyor oluyoruz. Bu durumda, ses çok fazla etki yapmaz.

    Boncukla ses çıkaran bir rapala çok çok faydalıdır. Ama gece genede verimi düşer. Asıl mesele, pek çok balığın gece aktif olmasıdır. Bu nedenle, gece verim düşer, amma velakin, av arayan balık sayısı artar (bazı yerlerde, bazı türler için). Bunuda göz önüne almak lazım sanıyorum..
     
  15. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    Mercana rapala ile sırtı çeken siz değerli üstadlarımız var olduğu sürece sırtımız yere gelmez :D :D :D şaka bir yana . tabiki de yazımı yazarken yanlışım varsa düzeltilsin hepimiz doğruyu öğrenelim dedim. eee ne demişler el elden üstündür hocam saygılar tekrar. hoşgörünüze sığınarak ...
     
  16. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    Örneği mercandan vermenizden mütevellit netekim :D
     
  17. mturetken

    mturetken Murat Türetken

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Zıpkın, At Çek olta takımlarım
    En İyi Avı:
    4,5 kg Levrek (Zıpkın), 2,5 kilo Levrek (at-çek)
    Merhaba Değerli Üyeler;

    Rapala Çekme teknikleri ile ilgili aram yaptım ama istediğim bilgilere ulaşamadım. Bir kaç farklı teknik olduğu öğrendim ama bunların nasıl olduğunu bulamadım. Kamış ile at çek için bunları okuyup görebileceğim yer konusunda yardımlarınıza peşinen teşekkürler.

    Sağlıklı Günler;
     
  18. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    atıyor ve çekiyoruz adı üstünde:D
    kurşunsuz at çek yapabileceğiniz gibi rapalanın 1,5 m. kadar önüne ortası delik bir kurşun takarak atış mesafenizi uzatabilirsiniz. gerisi kolay sar babam sar taki balık gelene kadar ama çoğu zaman gelmez ona göre
     
  19. reha

    reha

    Mesajlar:
    940
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    DAM 160 ATP, MUSTAD 1522 NO:6,MUHABBET
    En İyi Avı:
    1.5 kg. levrek
    hocam ağzına sağlık...
     
  20. Sırtıcı ve Çözücü

    Sırtıcı ve Çözücü

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    92
    Şehir:
    MANİSA
    Ben yıllardır silikon ile ve çeşitli sırtılarla kıyıdan ve tekneden bu tür avcılıkları yapmaktayım. Hatta geçen hafta sonu Lojistik45 ( Hüseyin abi ) ile yaptığımız avda ufakta olsa bir adet levrek ve bir adette kaçırdım.

    Burada yazılanlara katılıyorum. Ama şu var ki bu sırtıcılık bölge bölge değişmektedir. Ufak bir örnek vermek gerekirse, Çandarlıda bakır çayı ağzı yakınlarında yazlığımız var. Orada bir kaç sırtı modeli ve LOLİPOP ŞEKERİNİN UÇUBUĞUNDAN başka ekipman asla çalışmaz.

    Bende de Sırtı konusunda hastalık derecesinde denilebilecek bir tuttuku var. Elimde yaklaşık çeşitli boy ve ebatlarda abartısız sayılacak 300 adet kadar sırtı bulunmaktadır.

    Amacımız av yapmaktır. Zaten balığın yem yeme keyfi varsa yıllar önce yokluktan yaptığımız okaliptus ağacının yapraklarıyla yaptığımız sırtılarla da levrek yakalamıştık.

    Kısaca özetlemek gerekirse, kıyı at çekinde en kolay yöntem yörenin ve balığın büyüklüğüne göre 0,16 mm ila 0,28 mm lik misina arası 1 kulaçlık beden bir ucuna kullanacağımız sırtı yada silikon diğer ucuna köpük ve uzağa atmamazı sağlayacak bir şamandıra ( ben şeffaf içine su konulanları tercih ediyorum. ayrıca Adanadan arkadaşlarım bir kaç model içinde bilya olan ve ses yapan şamadıralarda gönderdiler. ) ile takımı böyle donatıyoruz.


    Saatlerce kıyıda atıp çekeceğimiz için, kamışın ve makinenin ufak ve hafif olamısı gerekir. At çekte önemli noktalardan birisi de iri levrekler kara kıyı dediğimiz sularda sırtıya hamle yaparlar. Ben takımı fırlattıktan sonra kıyıdan 5 m - 10 m geriye çekilirim ve kamışımın ucunu denize dik gelecek şekilde saatin 12 yönünden 3 yönüne çırptırma hareketi yaparak bazen yavaş bazen hızlı çeviririm.

    Sırtıyı karaya çıkana kadar sudan havaya kaldırmam, en büyük levrekler çok sığ sularda atlar sırtıya,

    Size bol şanslar dilerim.

    Saygılarımla