Kıyıdan rapala ile nasıl av yapabılırım

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında jaymz tarafından paylaşıldı.

  1. Sırtıcı ve Çözücü

    Sırtıcı ve Çözücü

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    92
    Şehir:
    MANİSA
    Gelen istek üzerine;

    At çekte kullandığım makine Okuma Metaloid 30, Kamış ise CALIFORNIA 300 CM PELICAN KAMIŞ en çok kullandığım ve özellikle tavsiye ettiğim MARIA PRINCESS 5 cm ve 7 cm Yeşil ve Mavi renkli olanları, Misina ise ASSO MAGIC RED ve ASSO DOUBLE STRENGHT 0,18 mm ila 0,28 mm arası kullanıyorum.

    Levrek avına Sabah gün ağırmaya yakın başlıyorum ve saat 10 - 11 e kadar bitiriyorum. Zaten en iri levrekler sabah erken saatlerde vuruyor. İspendek tarzı levrekler ise güneş yüzünü gösterdiği sıralarda topunuzun düştüğü civarda vuruyor takımınıza.

    Bir konuyada değinmek istiyorum. Kamışla atış yapıldığı sırada yapılacak bir husus var. Bunu yapmazsanız o atışınız boşa gitmiş olacaktır. Takımı fırlatmadan önce ben fırlatacağım mevkiyi gözümle kestiriyorum ve takımı atıyorum. Takım Şamandıra önde sırtı arkada denize doğru gidiyor tam şamandıranın düşeceği sırada misinayı elimle tutuyorum ve bu sırada sırtı şamandıranın üzerinden geçerek şamandıranın bize göre arkasına düşüyor.

    Böylelikle Takımınız suya iyi düşmüş oluyor ve avcılık için bir süreç başlamış oluyor. Bu tekniği kullanmazsanız sırtınız, ana bedene dolanıp, o atışınızı boşa geçirmiş oluyorsunuz.

    Saygılarımla

    Umarım bu tekniklerle bol levrek tutarsınız.

    Not: Maria princess kullanırsanız, takımıza vuracak olan balıklara lütfen şaşırmayın. Bu sırtıya sadece levrek vurmuyor.
     
  2. bmutlu

    bmutlu

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    679
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    asso,yozuri.prencess,rapala
    En İyi Avı:
    ILDIR 4 kg baracuda
    kıyıdan at cek yapabilmek için oncelikle atarı dusuk(5-25 veya 10-30 ) ama guclu bir kamıs tavsiyer ederim mesala skaspare in ugly stcik makina olarak her hangibir 50- 60lık makine olur misina için diğer misinalara gore daha avanyajlı olan scorpio floura karbon katkılı bunun 0.20 si ideal, google da girip sbirolinoyazıp ufak bir araştırma yaparsanız suda askıda kalan at cek için ozel samandıralar var suda kendini cok iyi kamufule ediyor alba starın da var yanalcı yem için kesinlikle beyaz simli veya yesil fosforlu 8.5 sm lik slikon öneririm

    [​IMG]

    sizin yapacagınız resimdeki gibi ama resimde ters olmus cubugun altına fırdondü koyup ustten ana misinaya baglamak

    Sbirolino

    [​IMG]
     
  3. EXCALIBUR arkadaşımız konuyu oldukça etraflı açıklamış.müsadesiyle ufak bir iki ekleme yapmak istiyorum.kıyıdan rapala avında deniz dalgalı ise av daha verimli olur.Özellikle kıyıdan levrek avında at çek yaparken hareketinizin balık tarafından görülmemesi(oturarak)ve kıyafetimizin ortama uyumlu renkte olması
    etkilidir.sabah erken saatler verimli zamanlardır
     
  4. nitro

    nitro

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    istanbul
    guzel anlatimlar olmus. forumda rapala ile ilgili cok baslik var ama hepsi tam anlamiyla boluk porcuk. soyle guzel bir derleme olsa iyi olur aslinda..

    kamisi ve makinayi duruma uygun aldim zaten hatta organizasyonlarda gorenler de olmustur forum uyeleri arasinda. ara ara sabah 10 gibi cubuklu hayal kahvesinin onundeki iskeleye gidiyorum istavrit icin, yanimda rapala takimini da goturuyorum denemek icin ama cok da sans tanimadim eve bos donememek icin :p benim soruma gelirsek, rapala ile atisin uzakligi ortalama kac metre civarinda olmalidir?(evet cok kisa oldu:))
     
  5. bmutlu

    bmutlu

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    679
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    asso,yozuri.prencess,rapala
    En İyi Avı:
    ILDIR 4 kg baracuda
    atabildigin kadar uzaga atmanı tavsiye edeirm ama bunu tam cehpene doğru değil biraz kıyıya paralel olarak sag veya sol tarafına dogru yaparsan daha iyi olur kıyı seridini taramıs olursun bu arada kullandıgın sahte cok onemli ne tür bir sahte kullanıyorsun
     
  6. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Balığın nerede bulunduğuna, hangi balığı avlamayı hedeflediğinize göre değişir. Örneğin evvelki sene (2005) Beşiktaş-Kabataş arasında atmaya bile gerek duymadan, kıyıya 0 noktasında rapalaları su üstünde dolaştırarak çok sayıda balık almıştık.
    Levrek kıyıya yakın dolaşır, lüfer ise açıkta olabileceği gibi taş diplerine kadar sokulur beslenmek için. Eğer palamutu hedefliyorsanız, atış mesafenizin biraz daha uzun olması gerekecektir. Palamutun kıyıya 0 noktasına kadar (kıyıdan ilk 10 metre) sokulduğu nadirdir.


     
  7. nitro

    nitro

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    istanbul
    o zaman cok uzaga aticam diye delirmeme gerek yok sanirim :D

    elimde 2 tane rapala var su an ikisi de pelican marka biri sirti parlak mavi alti beyaz digeri koyu duz mavi alti beyaz gene. birisi 11.5cm digeri 12cm dudaklari dahil..bu konusulan boyutlara yani 9cm filan dudak boyu dahil mi yoksa degil mi? eger dahilse bendekiler biraz buyuk sanirim..ufak olan diving [1m] buyuk olan sinking [2.5m] model..baska model tavsiyesi varsa ondan da edinebilirim tabi. hedef baligima gelirsem istavrit haric hepsi..acikcasi capariden cok haz etmiyorum :eek:
     
  8. AMCA

    AMCA

    Mesajlar:
    92
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    ...
    emre kardeşim kıyıdan o noktasında rapalayla aldığınız balık neydi? bir de şimdi bu rapalayla avlanma işi duyumlar üzerine mi yapılıyo (mesela geçenlerde yazmıştın üsküdar iyi av veriyomuş rapalayla diye) yoksa avlandığımız herhangibir noktada "şansımızı birde rapalayla deneyelim" diyip deneme atışları yapmak mı gerekiyor? yapay balığım var ama henüz deneme fırsatım olmadı...
     
  9. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu sene, kıyıdan 1m'ye kadar sokuldu hain palamutlar.. Bize nanik yapıp gittiler.. Ama kepçe sahibi olanlar, gereğini yerine getirdiler.. 10m ötede su üstünde akrobasi gösterileri yaptılar.. Ama envay çeşit takım, rapala vs. sunsakta, pek itibar etmediler..

    Sahte ile tutulacak son balık mürendir ki, ben onu bile tuttum devri zamanında.. Ama palamut denk gelmedi bu sene, nedense..

    Sahte ile aslında her şey tutulur.. Ama mesele, balığın tutulmak isteyip istemediği.. Belıkların yem tercihleri çok değişebiliyor, yer ve zaman göre.. Bu sebeple el atlında sürekli sahte, silikon vs. bulundurmak faydalı olacaktır sanıyorum..
     
  10. istpaladin

    istpaladin atakan

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    96
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Surf Silver Star&Alba star carisma
    En İyi Avı:
    karavana
    GErçekten çok açıklayıcı bir anlatım olmuş bütün yazıları okudum diğer arkadaşlarda yararlı bilgileri bizimle paylaşmışlar.

    Bu resimlerden sonra tam olarak ne alacağıma karar verdim diyebilirim.Umuyorum ki şansımda yaver giderse bu işi başaracağım :)
     
  11. volki.e

    volki.e volkan yiğit

    Mesajlar:
    1
    peki at çek rapalalar farklımıdır
     
  12. devrim balbay

    devrim balbay devrim

    Mesajlar:
    162
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    daiko raven
    Favori Makine:
    stella 4000 fe
    genel olarak .. at-çek ve rapala,silikon vs..

    at çek ekipmanları konusundaki bilgilerimi sizlere anlatmak isterim genel olark arkadaşlar ışık ve renk faktörünü vermiş..
    burda geriye model secimi kalıyor,bunuda avlanacagımız bölgenin cografi durumuna bakarak yapıyoruz..
    sayet sığ bir yerdeysek.. sığ kayalık,plaj..vs
    top water yani su üstü rapaları seciyoruz ve aksiyonu walk the dog olanları özellikle(rapala skitter walk,rover 98,vs..) yanıda poper modelleri (pervaneli veya düz modelleri). samandıra ile kamcı kuyruk veya zargana model silikon.. kumsal gibi yerlerde jig head silikon alternatiftir.

    orta suya sahip yerlerde ise yüzen ve hafif dalan modeller tercih edilebilir.. sub walk rapala(sabit 30 cm den gelen).. 0.6 mt dalan daiwalar,yozuriler vs.. gibi floating modeller bu gurupta en çok işe yarayanlardır..zira bırakılınca yüzeyde sabitlenir..cekilince ise özelliği olan derinliğe iner.kayalık ve riskli bölgede verimli avcılık olur..,
    dalan modeller(sikining) ise üstünde yazan dalma derinliğinden gelir ve cok derin liman ve doglarda,tekneden yapılan atcekte iş görür.. pek tavsiye etmem cok iyi kullanıcı olmadıkca..
    gelelim kamış nmakinaya ,,,
    genel grup kamış var
    1- 14 gr hafif = silikon agırlıklı+küçük rapala
    2 - 5-20gr orta hafif = silikon jig head+ orta agırlık rapala+kaşık
    3- 10 -30 gr orta = iri silikon jig head+ orta agırlık+kaşık
    4- 15-40 gr agır = orta ve iri sahtesahte ve agır kaşık
    bunun dısında 20-50 veya 10-50 gr diye modellerde var ama genel kullanıma girmiyor..
    makina genel olarak 25,30 kafa olup..5/0 ve üstü devirler uygun olur.en az 5 bilyalı ve kaliteli bişiler bakın tavsiyem. 40 lık modellerde kullanılmakla beraber hafiflik ve kullanım amacı esas tercih sebebidir..
    misina konusunda ise en kaliteli 0.22 0.28 arası kullanım yerine göre berkley,owner,yozuri,ande, vs.. diye uzayan liste verilerbilir..

    şimdilik bu kadar..

    teknikler ve daha detaylı bilgi için bana ulaşabilirsiniz..elimden geldigince yardımcı olurum..herkese kolay gelsin..
     
  13. 34lfr34

    34lfr34 emrah

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    48
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    remixon 4,0 long story surf kamış.
    Favori Makine:
    Okuma travertine 65tr
    En İyi Avı:
    lüfer 550 gr.
    Rapala için pelican markasını tavsiye ediyorum fiyat olarak ucuz ama kalitelidir sarıkanat için 6 cm boyu ve mavi beyaz renkli olanı çok iyi iş yapar.
     
  14. çipuracı

    çipuracı

    Mesajlar:
    103
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta madya sülünez boru kurdu
    En İyi Avı:
    levrek 2 kg çipura 1,36 kg
    mavi mor 8.5 gr bulanık suda levrek için ideal rapala fiatı çok makül çünkü hepsi dört beş kere atınca bozuluyor
     
  15. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    bu konu kapandı mı? kıyıdan sahte - rapala ile balık tutan görmedim mersinde. görenler ya da tutanlar varsa soracaklarım olacak.
     
  16. rapalati

    rapalati atila yagmur

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    mugla
    rapala

    Merhaba.. rapala hakkında acizane yardımcı olmak isterim..rapalayı kıyıdan akıntılı suya atacaksanız (mesela boğazdan) en az 150 gr kurşun takmalısınız..kurşun fır dndüye takılır..fır dönüden sonra rapalanın misinesi en az 2,5 merte olmalıdır..rapalanız 7-8 cm olmalıdır..mavi,yeşil,beyaz yada istavrit renklerinde rapalalar çok işe yarar. ben istanbulda yaşarken kuleliden çok sarıkant ,lüfer yakaladım..rapala atabildiğin kadar uzağa atılır ve olta dibi bulana kadar bırakılır..sonra sarmaya başlanır(allah kolaylık versin)boğazdan atacaksanız makinanız ve kamışınız ii olmalı..balık vurunca çekmek çok zor.. ama lüferi oltanın ucunda görmek herşeye değer...RASTGELE..
     
  17. roy

    roy roy

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Aslinda rapalati arkadasin dedigi kursun firdondüye takilir ( pratiklik açisindan dogrudur )degilde siyirtma kursun kullanmak daha dogru olur. Turna ve levrekte durum degisik.
     
  18. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    anladım rapalati abi, yöntemini deneyeceğim. rapalayla balık tutmak bana nasip olmadı, tutanda görmedim (kıyıdan). lakin çocukluğumda mersinde atatürk parkında çarpma iğneler ile kefal levrek çarptıklarına şahit olmuştum. Ama rapala ile deniz kıyısından balık tutan şu ana kadar hiç görmedim.
     
  19. rapalati

    rapalati atila yagmur

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    mugla
    merkrury33 kardeşim..benim anlattığım sistem çok akıntılı yerler için..mersinde atacaksan kurşunun maksimum 25 gram falan olsun. sıyırtma kurşun senin iiçin daha uygun olur...rapala misinesinin o bölgede 1.5 mtre olması yeterlidir sanırım..rastgele..bide rapalaya avcı balıklar gelir..bölgende ne tür balıkların olduğuda önemli sonuç için...rastgele..