kıyıdıdan at cek avında sahtelerin hafifligi

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında buck tarafından paylaşıldı.

1. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Uzağa atışlarda kamış boyunun ne kadar etkisi olur? Mesela 2,1 ile 2,7 arasında kaç metre fark eder?

Vedat amca yine süper bilgiler vermişsin.

2. ycan74

ycan74 yalın

Teşekkürler Tanbay harika bilgi, emeğine sağlık , bekliyoruz :)

3. diamondsfocus

diamondsfocus

Favori Kamış:
    Sadece Olta Avcılığı
    En İyi Avı:
    Levrek 8,1 kg ; Lüfer 1,15 kg ; Akye 4,5 kg ; Orkinos 30 kg ; Fangri 2,45 kg ; Çipura 1,15 kg
    Levrek Avcılığı !!

Merhaba Arkadaşlar

Levrek çok kolay yakalanan bir balık değil tabiki, eğer öyle olsaydı cazibesi bu kadar olmazdı.

Öncelikle Balık avcılığı yaparken öğrenmemiz gereken asıl şeyin Balığı nasıl tutacağımız değildir. Hangi balığı tutmak istiyorsak o balığı önce öğrenmeliyiz.

Sizlerle bu bölümde bazı bilgilerimi paylaşmak istiyorum belki sizlere de faydası olabilir.
    Levrek çok hızlı büyüyen bir Balık değildir. Yaklaşık 3 yaşında 1,5kg ağırlığa ulaşabilir. Bu süreç içinde değişik tanımlamaları vardır ve ağırlığına göre isim değiştirir. Yani 500gr 'a kadar İspendek ; 500-1000 gr arası Palaz ; 1kg dan sonra adı Levrek olur. Mademki buradaki bölümde Levrekçiler olacaksa bu isimleri kullanarak belirtirsek ne tuttuğumuz daha kolay anlaşılır.
    İspendekler çok kalabalık bir topluluk (20-50) oluşturur ve genelde denizda otların adacıklar yaptığı bölgelerde yaşarlar ve bölgeyi terk etmemeye çalışırlar.
    Palazlar daha küçük topluluklarla dolaşır (5-10) ancak kısa bölgelerin arasında dolaşırlar ve daha geniş bir alanda gezinirler.
    Burada tektek,mamun,boru kurdu,sülünes,küçük yengeçler ve küçük balıklar ile beslenirler.
    Levrek olduklarında 1-3 lü gruplar daha sonraları da ( 3kg dan sonra) tek başlarına dolaşmaya başlarlar.
    Daha önce saydığımız yiyeceklerin yanına Kefal yavruları, yılan balığı yavruları, fındık fareler ve serçe kuşları da eklenir.
    Daha geniş bir alanda gezinir ve av ararlar. Levrekler en çok saydığımız yemleri bulabilecekleri yerlerde dolaşırlar. Bu yemlerin en çoğunun bir arada bulunduğu yerler "Dere ağızları" dır. Liman çevrelerinde de bu yemlerin çeşitliliğinin olması buralarda da sık dolaşmalrına sebeptir.

Şimdi gelelim Malzemeye ve tutmaya.
    Misina önemli ama şunu bilmekte fayda var ! Dünya rekoru 2,9 kg çekerli bir misina ile 45kg lık balık tutulmuştur.
    Yani tek başına misina da kaliteli de olsa farklı ayrıntılar var..
    Olta ve oltamızın tokalarının kalitesi önemli..
    Makinamızın kalitesi önemli..

En pahalı olan her zaman en iyi olanı değildir... Herkes kendi bütçesine göre en iyiyi bulmak zorundadır. Eğer Suni Balık ve Kaşık gibi takımlar kullanacaksak, buna göre seçmemiz gereken Malzemeler olacaktır.
    Yerine ve hava şartlarına göre malzeme kullanmak önemlidir.

Tekneden Levrek avlamak ile kıyıdan Levrek avlamak arasında kullanacağımız malzeme arasında da fark vardır.
    Tekneden 160-210cm arasında kamış kullanırken kıyıdan 210-270cm arasında olta kullanmalıyız.
    Teknede kullandığımız Makina 0,25-0,35 lik (150m) misina alabilen herhangi bir Makina olabilir. Ancak kıyıdan kullanacağımız misina kalınlıkları 0,18-0,25mm arasında olması gerekmekte ve Makina da Long cast tipi olması gerekir.
    Long Cast'ın anlamı uzak mesafe demek ve bu makina daha uzun atışlar için tasarlanmıştır.
    Harcamaları biraz yükseltebilirsek ip misina kullanmanızı tavsiye edebilirim çünki, 0,08 /0,10 mm incelikte ve 10 kg çekere sahip olabilir.
    Burada dikkat etmemiz gereken her ip misina olmaz.
    Özellikle at çek yapmaya müsait yağlı olarak adlandırabileceğim türler tercih edilmelidir. Tavsiyem Berkley Fireline Crystal (beyaz renk).
    Ufak Rapala ve ağırlığı az olan sahtelerde 0,18mm lik misina kullanmanızı tavsiye ederim. Renk de önemli bir faktör olduğundan en uygun misina olarak Asso Discovery olduğunu söyleyebilirim(Kum rengi).
    0.20 ve 0,25 lik misina daha büyük ve ağır malzeme için seçmelisiniz.

Levrek Kefallerle birlikte büyüdüğü için (Levrek dere ağızlarında ve içinde büyür yetişir) Kardeş kardeş yan yana dolaşırken kaçan olursa kovalayıp oynayarak yakalamayı sever. Yani kaçan balık Levreğin daha çok ilgisini çeker.
    Deniz bizim en büyük hocamızdır... Her şeyi denizi gözleyerek öğrenebilirsiniz...
    Biz de denizin bize öğrettiklerini uygulamaya çalışırız.
    Sahte balık at çek yaparken Levreğin en çok dikkatini çeken şey kaçan bir balık görünümü vermemize bağlıdır. Su yüzeyinin üzerinden atlayarak kaçan bir balık.
    Bunu yapabilmeniz için hangi boyutta olursa olsun Rapalanızın gagasını kesmek zorunda olmanızdır. burada gaga olarak nitelendirdiğim ağız kısmının altında bulunan şeffaf parçadan bahsediyorum. (Türkiye piyasasında pek gagasız Sahte bulunmaması nedeniyle öneriyorum)
    Bu parça kırıldığında sahte balığımız batmadan su yüzeyinde kalabilen tip yani "Floating" tipi olmalıdır. Bu tip su altına dalmaz ve su yüzeyinden gelecektir artık. Rapalayı çekme hızına gelince.... Siz hiçbir zaman Levrekten daha hızlı saramazsınız. Makinayı mümkün olduğu kadar hızlı toplamaya çalışın, arada kısa duraklamalarla çekersek Levreğin bunu kovaladığını göreceksiniz.
    (Makinanın sarma hızı 5:1 oranında olması tavsiyemdir)
    Kendisini belli edecektir... Siz ilk hamlede onu alamazsanız , hedef küçültüp eğilerek veya kıyıdan biraz geri çekilerek devam edin , mutlaka yeminizi alır.
    Ancak yeterince hız çekmez ve Levreğin Sahtenizi incelemesine izin verirseniz yakalayamazsınız ve tekrar o yeme o balık gelmez.
    Böyle durumlarda sahtenizi değiştirin başka bir tane kullanın.

Niye 210-270 arası Olta ?? ve atış tekniği nasıl olmalı !!
    Levrek dalgalı ve rüzgarlı havalarda daha iyi av verir. Bu nedenle rüzgara karşı oltamız ne kadar kısa olursa o kadar rüzgarda rahat kullanım olanağımız olur.
    Kamışımızın bir özelliği daha önemlidir :
    Makina bağlama noktası ile sapı arasındaki mesafe uzun olmalı. Ölçü nedir derseniz, Makina bağlandığında, makinayı elimizde tutuş pozisyonuna getirdiğimizde sapı dirseğimize dokunmalıdır. Daha kısa olursa atış mesafeniz etkilenir, kaldıraç düşünün...
    Atış yaparken oltayı denize paralel ve mümkün olduğu kadar alçaktan fırlatmalıyız (1-1,5m yükseklikte). bu sayede rüzgardan en az etkileşim sağlanmış olur. Başınızın üstünden atış yapmaya çalışırsanız sahteniz rüzgarda uçup gidecektir.
    Atış yaparken rüzgara karşı yürümeyin, rüzgar ile birlikte yürüyün..
    Sahtemizi rüzgarın yardımıyla su yüzeyinde sekecek şekilde fırlatın ve olta ile bunu yukarı aşağı yaparak kontrol edebilirsiniz.
    Atış yaparken dikkat edilek husus Levrek ileriden gelmez, kıyı şeridinin en fazla 10m lik mesafesinden yakalanır ancak henüz ayak basmadığınız alandan alırsınız.
    Bu ne demek.
    Kıyıya geldim rüzgar sağımdan yan esiyor. Rapalayı Saat 10 ile 12 gibi atıyorum. Bu bana hem mesafe kazandırıyor hem bir alanı tarama mkanı veriyor. Burada atılan rapala rüzgarın etkisiyle kıyı yakın bir mesafeden gelmeye başlar. Atış mesafesi ne kadar ilerideki kıya atabilirseniz okadar iyi olur çünki oraya daha ayak basmadığınız için av iyi olur.

Rapala seçimine gelince ... Levreğin neyle hangi balıkla beslendiği önemli..
    küçük balıklar demiştik daha önce ama hangileri.
    Kefal,Sardalya,Kaya balığı,yılan balığı yavrusu ve Isparoz türleri.
    Buna göre seçmemiz gereken Sahte balıklarımız da bu balıkların renginde olmalıdır. Boyları 5cm ile 11cm olanları kullanmanızı tavsiye ederim.
    Çok sert ve dalgalı havalarda daha büyüklerini kullanabiliriz.
    Eğer imkanınız varsa aynı balığın tüm boylarını alın ve çantanızda bulundurun.
    Hepsinin gagasını kesin ve Floating yani yüzen tip olmalarına dikkat edin.

Rapala ve Yozuri marka Sahtelerin fiyatları diğerlerine göre bira daha yüksektir. Bunun nedeni olarak şunu söyleyebilirim.. Bu marka sahtelerin gagaları kesildiğinde suda geliş şekillerinde fazla bir değişiklik olmuyor. Yani hem gagalı hem gagasız kullanmak üzere tasarlanmışlardır.

Sabah vakti şafak sökmeden su kenarında olmaya özen gösterin , Saat 10 dan sonra eve dönebilirsiniz.

Gerisi size kalmış..

Rasgele Arkadaşlar

4. Attila59

Attila59 Atilla Akgun

kaşıklar çok güzelmiş bişey sormak istiyorum ben kaşık kullanırken fırdöndü kullanmıyorum Kaşık kullanımında fırdöndü kullanmamız gereklimi

5. buck

buck ilyas

Favori Kamış:
    Okuma salina seaspin 2.40, Cormoran bullfighter 2.70, remixon sea lion 1.80 jigging
    Favori Makine:
    Shimano Sahara 3000FD, Okuma trio40, Ryobi oasys 4000,Daiwa BG20
    En İyi Avı:
    işte orası henüz bir netlik kazanmadı
    iyi akşamlar vedat bey,
    önerdiginiz üzere kendime bir tulum çizme alıp gectigimiz haftasonu kıyıya paralel atış denemelerine başladım , teknigin oturması için cok pratik yapmak gerekiyor ama düzelmeler mevcut,
    bende at-çek için 3 makina var( okuma trio40, shimano sahara 3000fd ve ryobi oasys 4000) bunlardan birine örgü misina sarıp her iki misina türüyle de at-cek denemeleri yapmaya devam edecem, acemiliğin ilk evrelerini monofilament misina ile gecirmem konusundaki onerilere de uymayı düşünüyorum,bakalım zaman gösterecek,nasip... :)
    bu arada kitabınızı aldım ve hemen okumaya basladım, anlatım dili gayet akıcı ve yalın,roman okur gibi elden düşürmek istemiyor insan...
    bilgi ve tecrubelerinizi paylaşacagınız diger kitaplarınızı da merakla bekliyoruz...
    saygılar ilyas akcimen

6. buck

buck ilyas

Favori Kamış:
    Okuma salina seaspin 2.40, Cormoran bullfighter 2.70, remixon sea lion 1.80 jigging
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bilgilendirmeniz için teşekkurler tanbay bey, strike pro nun hafif sahtelerini bu usül ile biraz daha uzaga fırlatabildigimi gördüm, çalışmalara devam ediyorum...
    tekrardan teşekkur ediyorum, saygılarımla....

7. buck

buck ilyas

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    iyi akşamlar ayhan bey , verdiğiniz bu faydalı bilgiler için gerçekten teşekkurler.
    ben genelde lamos çayının denizle birleştiği mersin bölgesinde at-çek denemeleri yapabiliyorum(daha yeni başladım sayılır aslında), gördügüm ve etraftan duydugum kadarıyla o bölgede levregin sevdigi balıklardan kefal daha fazla bulunmakta fakat orası çok işlek bir ana yolun kenarı oldugu için gürültüden dolayı o bölgede bulunmam gereken saatleri sizin belirttiginiz saatler arasında tutmam gerekiyor anlaşılan. bu hafta sonu yumurtalık bölgesine bir keşif gezisi düşünüyorum ama o bölgede levregin sevdigi avlardan en cok hangi balık bulunuyor oraya gittigimde sorarak ogrenecem anlaşılan.
    elimde mevcut bulunan bütün floating ve popper türü sahteleri yanımda götürüp tek tek denemeyi düşünüyorum,bakalım hayırlısı... :)
    herzaman sizin tecrübe ve bilgilerinizden faydalanabilmemiz dileğiyle
    saygılarımla...

8. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    1 ve 4. fotoğraflardaki kaşıklarda zaten fırdöndü olduğu için gerek yok ama diğer kaşıkları fırdöndü olmadan kullanırsanır kaşıklar dönerek geldiğinden misinanız çok gam yapar. Ben genelde misinamın ana bedenine 12 no fırdöndülü sahte klipslerinden taktığım için fırdöndü de olsa halkada olsa bana sadece sahteyi veya kaşığı klipse takmak kalıyor. Tavsiye ederim çok pratik...