su üstü sahtelere ekşın verdireceksin özellikle popper sahteye kaşıklar ve duel sahtelerinhihi ağır çekim yapma..sağlam misina kullan sağlam düğüm at..malum oraların lüferi iri olur
şeytan oltası kullanmalısın 4/0 yada 5/0 mustad uzun pala yada herhangi bir uzun pala iğnenin gerisine en az 0.50-0.60 misina 20 cm kadar idealdir yada aynı 20 cm kadar ince çelik tellerden;gerisine bir tane klipsli firdöndü...makinadan gelen bedene ise 0.30 yeterli olur,ip olsada olur farketmez fazla...çelik tel yada misina yerine sakın ip misina koyma anında keser...tabi canlı ilarya,canlı izmarit,küpez,melanur,iri gümüş,orta boy zargana,bulabilirsen canlı istavrit yem olarak kullanılabilir...hele hele canlı sardalya tutabilirsen anında yapıştırırsın...yemlerin çok ufak olmasın,çok aşırı büyükte olmasın mesela ilaryaların 20-25 cm kadar olması yeterlidir,ne kadar büyük balık takarsan o kadar balık alma şansın artar.kendi boyunda balığı bile taksan emin ol parçalayacaktır ama abartmamalısın...bütün bu yemlik balıkları kuyruk kısmından sidikliğini geçmeyecek şekilde yada yine kuyruğuna yakın kısmın sırtından takıp salla...makinenin mandalınıda açık bırak...balık geldiği zaman yemin etrafında 3-4 tur atacaktır bekle sakın hareket ettirme,canlı balık zaten yeterli aksiyonu yapacaktır su üstünde zıplaması kofananın atlaması için yeterli,yem balığının kuyruğuna doğru yaklaşmaya başladığı anda çok hafif elinle çek mandalı asla kapama...balık yemi ağzına aldığında tasma atma bırak götürsün o alıp götürecektir..ilk önce hızlı hızlı çeker,sonra yavaşlamaya başlar,yavaşlamaya başladığını hissettiğin an tasmayı yapıştır,böyle avlarda genelde yemi yutar kofana-lüfer ailesi...eğer balık hızla oltanı sürüklediği anlarda mandalı kapatırsan olan yem balığının yarısına olur,biçer ve gider.mutlaka yemesine fırsat vermelisin...zamanla kendin ayarlayacaksındır, yakalandığı anı balığın hareketlerinden falan tamamen kestireceksindir...çekerken kalaman açık olsun kamışın ucunuda suyun yarım metre kadar içine sok ki su üstü yapmasın balık,eğer su üstü yaptığını görüyor yada yapacağını hissediyorsan hafif tasma atar gibi yapıp yavaşla,balık hemen dipleyecektir ve çekmeye devam,balığı önüne getirdiğin an kader anı balık bir sağa bir sola yanlamaya başlamadan kaldır at balığı arkana yoksa çelik değilse ne yapar eder keser,iğneyi atması genelde mümkün değil çünkü iğneyi bayağı derinlerinden çıkaracaksın balığın...bu sistemle avlanırsan daha zevkli bir av yapmış olursun ve mutlaka balık alırsın...rastgele....
Aldım bile çelik tel. 3 tane yemli takımı atıp atçek yapacağım. Kışın avladıklarını biliyorum bu mevsimde de avlıyorlarmıydı limanda? Aslında orası herşeye açık biryer orayıda yoklamalıhihi Tam olarak denizde avlanıyorum. Foruma düşmedi abi ama geçen kış değil önceki kış 7 kglıklar alanların fotoğrafları dönüyordu facebookta.. Abi teşekkür ederim uzun uzun yazmışsın. Canlı kefalle deneyeceğim. Yoksa taze sardalyaya devam..
Daisy chain denen bir hareket vardır, kofanaların da sık sık yaptığı. Çember şeklinde bir sürü olurlar. Bu durumda, kofanayı sahte veya gerçek yeme ikna etmek bir hayli güç olabilir. Yapılacak en iyi şey fly kullanmaktır. Tabi burada bildiğin sinek yada kelebek imitasyonu olan şeyler değil, bu işe özel fly'lar. Sahteler içinde bakarsak, o çemberden bir balığı çıkmaya ikna edecek sahte göremedim şahsen. 5 yada 7 cm bir maria princess diyeceğim de, sahtenin çok dalmaması, çekerken bolca ses çıkarması lazım. Maria'lar biraz fazla dalar genelde.
Durumu, avlağı vs. bilmiyoruz. Bu yüzden en verimli yöntemi bilmiyoruz. Bir olasılık şu. Bu hayvan gözü dönmüş hayvan halindedir. 15 cm çelik telin ucuna bir ufak (20gr kadar) mekik kurşun (sıyırtma kurşunu) takın. Kurşun parlak olsun. Ardına 10cm kadar bir diğer çelik tel. Ucunuda bir klips. Sardalyayı şak şak yapın, klipsi ğazından geçirin, kurşunu ağzına sokuşturun. Klipse bir üçlü iğne takın. Yada benzeri bir şey yapın, Bunu suya atın, gerisini kofana halleder. Böyle bir durumda, beyaz bir anten kablosundan 20 cm parça kesmek, içinden teli sıyırıp çıkardıktan sonra misina geçirip bir üçlü iğne takmak vs. gibi hemen her şey çok güzel neticeler verecektir. Kalite sahtelere vs. pek itibar etmeyin. Ama kofana nazlı ise, aynı zamanda 2-3kg çeken ciddi bir kofana ise o zaman işin rengi değişir. 0.30 %100 FC misinaya bir kahverengi fırdöndü bağlanır. Fırdöndünün diğer ucuna ardı ardına iki parça, hareket edecek şekilde eklemeli 2 cm çelik tel ve 1 numara, kısa pala, ucu içeri bakan delikli iğne takılır. İnce bir fleto yemin (yaprak yem) kalın ucuna fırdöndü konur. Fırdöndünün gözünden geçirilen biraz telle yem tutturulur. İğnede denk geldiği yere takılır. Yemle oynanmaz, pulu bile düşmesin diye itina gösterilir. 0.30 FC kritik bir değerdir. Bir şekilde bu misinayı kofana kesemez. 0.35 olunca keser, 0.25 olunca da. Sanırım dişlerinin arasında kalıyor. FC yıpranmalara dayanıklı, sert, kolay kesilmeyen bir şey zaten. Böyle hazırlanan takım zargana topuyla atılabilir yada şeytan oltası gibi kullanılabilir. Lüfer arada bir yerdeyse, canlı kefal iyi netice verir mesela. Bunları farklı durumlarda, farklı takımların iş yapacağını göstermek için yazıyorum. En iyi takım, o yere ve suya göre değişecektir. Meranın koşullarını bilmiyoruz. Ama kefal peşinde olan kofanaların kandırılmasının daha zor olduğunu tecrübe ettik. Genel olarak: 1. İğneyi göstermeyin, büyük iğne kullanmayın. Uzun saplı iğnelerden kaçının. Kalın olmasın. 2. Çelik telden kaçının. Kullanacaksanız, kahverenkli ve olabildiğince ince olmasına, bir karıştan daha uzun olmamasına özen gösterin. Tavsiyem, bas gitar teli kullanmanız olacaktır. 3. Yemin serbest olmasına, doğal salınımının bozulmamasına dikkat edin. 4. FC misina candır, canandır, kıymatini bilin. 5. Mümkünse, yemin dibinde tıkırdayacak bir şeyler koyun. Bu iş için hazır satılan şeyler var. 6. Yemi iğne tutmasın. Yemin, ucundan, misina tarafından tel, ip vs. bir şeyle tutturulmasını sağlayın. Yem doğal duruşunu kaybetmesin. İğneyi de klasik düğümle takmayın. Delikli iğne kullanıp, çelik tel bağlar gibi göz yaparak takın. İğne kolayca sallanabilsin. Yemlide bu hususlara dikkat ederseniz, netice alma şansınız artar. Balık ne kadar nazlıysa, bu hususlara o kadar çok uyun derim.
bizim burada özellikle barınak içinde ya da dalgakıran kenarlarında 3-5 adet kofana çete gibi gezer, önüne çıkanı sıkıştırırlar. kısa süre öncesine kadar hemen 2-3 m. önümüzden geçit yaptıklarını, kefalleri taşlara zıplattıklarını görüyorduk. canlı yem dahil pek çok teknik denedik, dalan sahteler, kaşıklar atanlar oldu. balığı yakalayan ise su üstü sahteler oldu. sammy 100, ima skimmer ve patchinko II ile kofanalar aldım. özellikle patchinkoya çok ilgi gösteriyorlar. birini 3 m. önümden geçerken görüp sammy'i tepesine attım. düşer düşmez saldırdı alamadı, hafif çekince yapıştı bu günlerde yer değiştirmişler, sahillerdeymişler. önceki hafta sahilde silikon raglou ile ispendek avlayan bir arkadaş ortalama 1 kg. gelecek kofanalardan 7 tane yakalmıştı, kısmet işte.
su üstü sahtelerin hepsi iş yapar ama sert hızlı aksiyon yapman lazım deli oluyorlar ozaman lüferler kofanalar
RIVER2SEA BUBBLE POP 88 hc02 test ve onaylı bunların hepsi calısır yeterki merada kofana olsun hava kararmaya baslarken gece boyu kullanırsın levrekdede iyidir bunlar gece rengine ininmıyorum su ustunda balık harekete hanle yapıyor
bence de bu sahteler kofanada iş yapacaktır. resimdeki bütün renkler güzel, ayrıca HD13'ün karnı fosforlu.
poper sahteye atlıyabilecek balık için, derinlik önemli deyil,tekneden popper atıp çekmede dahil,, yeterki poperci balık olsun
Boğaz ve marmara'da popper'ci balık biraz nadir, zor denk geliyor. Yüzeyin biraz altından gelen sahteler genel olarak daha iyi netice veriyor. Bu popper iş yapmaz demek değil. Bu bölgede su üstü hareket çok fazla. Tekne, gemi, suya düşen şeyler vs. ve akıntılar genelde güçlü. Buda balığın su üstü hareketleri yadsımasına yol açıyor sanıyorum. Diğer yandan, suda gürültü çok ama çok yüksek. Bu da popper sahtenin en önemli etkisi olan sesini bastırıyor olabilir. Bu veya alakasız belki başka sebeplerle, marmara civarında, boğazda popper pek iş yapmıyor, ne kofana, ne de levrek için.
ben yazları karadenizde avlanıyorum levrek aldım pop 88 le mendrek iclerinde avlanıyorum lufer ve kofana orda olmuyor pek fatsa limanda deniyemedim malum limanda gemi olmayınca cok kalabalık oluyor ve 100/80 acemi rahat olmuyor kenardanda deneyemedim bu ayın 25 gidiyorum tekrar karadenizde daha cok kıyıları denicem otoyol kenarı yol dolgusu olan yerlerde yanlız mevki hankında bilgim yok kofana lufer icin tek handikap bu onuda fatsada balıkcılık yapan 2 arkadasım var onlarla gorusup bilgi almaya calıscam
5-10 dakikada bir balıkçı teknelerinin ve gemilerin girip çıktığı, günün 24 saati hareketin eksik olmadığı, derinliği 14 m. olan barınak girişinde neredeyse sadece su üstü kullanarak avlanıyorum. yakaladığım balıklar da levrek, kofana, baraküda, zargana, grida. ayrıca ben henüz yakalayamasam da su üstüne ceylan palamutu ve yazılı orkinos da saldırıyor. bizim balıklar harekete alışkın.