1986 - 1987 yıllarında aylarında Marmara'nın kanal diye tabir edilen yere gidip 200 gramlık kurşunlar kullanarak kolaridya adı verilen uskumru cinsi bir balık yakalardık. O zamanlar cevremizdeki insanlar ozellikle Girit kökenli balıkcılar kolaridya diyorlardı . Denizin ortasına kadar gidip misinanın sonuna kadar derine olta atardık. 15 li çaparileri sadece bir seferlik kullanabiliyorduk çünkü bütün iğneler dolunca misana kopmus gibi boş oltayı cekiyormus hissi verirdi. Ve balıkları ayıklayınca direk fırdonduden ayırır yenisini takardık. Çapariler pert olurdu... Eti lezzetli ve bol pullu ayrıca bol kılcıklı bir balıktı. Üstü sümüksü bir yapıya sahipti elinizde tutmak cor zor oluyordu . Üstten bakınca üzerine koyu yeşil zemin üzerine açık yeşil lekeleri vardı . Ogun bügündür kanala ne zaman gitsek artık öyle balık sürüleri olmuyor...
Sevgili Ali... Benim bildiğim kadarı ile KOLYOZ 'un Yavrularına Kolaridya adı verilir. Kolyoz uskumruya çok benzediği için birçok kişi bu balığı uskumru ile karıştırırlar. Hatta bazı balıkçılar bu balığı uskumru diye satarlar.
Abicim yapma Kuşadasında hanımın tuttuğu kolyozları oltadan çıkartırken her tarafım pul olmuştu. Nasıl unuturum o günü.Kabus gibiydi.
Ahmet ŞANAL kardeşim doğru biliyorsun. Koloridya veya kısa adı kolorid kolyozun yavrusudur. Uskumrunun yavrusu da vanoz dur. Selamlar, bol avlar.
Ahmetcim, resmen abondone oldum yani. Hafizamdaki kolyoz görselinden şüphe etmem gerekiyor anlaşılan. Küçük bir araştırmaya dalıyorum hemen.
Bana söz kalmamış. Olsun... ben de hepsini toparlar söylerim. Kolori veya Koloridya, Kolyozun yavrusuna verilen isimdir. Kolyozun küçük pulları vardır. Kolyoz gibi yavrusu da oltaya yakalanınca fişeklediği için hiç boşluk vermeden hızla çekmek gerekir, aksi halde olta kadayıf olur(Tel kadayıf) Rastgele.
tarabya burnunda kolyoz avladığımız zamanlar aklıma geldi dönüp durmasından dolayı çaparilerimizi heder ederdi akşam mangalda bizi mutlu ederdi hey gidi günler heyy
Uzun zamandır hic öyle bir ava ne rastladım nede duydum. Çok zevkli ve bereketli olurdu . Balık ozamanlar o kadar coktı ki babam 10'lu capari ile 11 tane yakalamıstı.. Sohbet bölümüne yazdığım yazı da belirttiğim gibi 80 li kusak Marmara'nın son dönemlerini yaşadı