Kolay ve Sağlam Köstek Düğümü ...

Konu, 'Makaleler' kısmında mcaglar tarafından paylaşıldı.

  1. mcaglar

    mcaglar Mehmet ÇAĞLAR

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Ankara, (Samsun)
    Favori Kamış:
    Olta, Kaşık, Meps, Rapala
    En İyi Avı:
    Turna, 6 kg
    Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar. Belki de bu düğümü herkes biliyodur ama ben daha yeni öğrendim ve bilmeyen arkadaşlar varsa buradan bakıp çok kolaylıkla öğrenebilirler. Başlıkta da yazdığım gibi hem çok kolay hem de çok sağlam. Daha önce düğümler ile ilgili konuları bulup araştırdım bu düğümü hiç görmedim ve diğer düğümler de bu düğümün yanında 15 bilinmeyenli denklem gibi kalıyor :D şaka bir yana gerçekten çok kolay ve zaman kazandıracak bir yöntem, ben de bir akrabamızdan öğrendim, oturdum çizdim. Herkese kolay gelsin, Bol şanslar, umarım faydalı olur ;)

    [​IMG]

    Bedene klasik bir düğüm atıp sıkmadan, daha önceden ucunu yine klasik düğümle bağlayıp sıktığımız kösteği, bedendeki düğümün içinden geçiriyoruz ve önce bedeni iki taraftan sıkıyoruz daha sonra da kösteği çekiyoruz. Sonra da kösteği önce üst taraftan daha sonra da alt taraftan sıkıca klasik düğümle bağlıyoruz ve kösteğimiz hazır. :D
     
    Son düzenleme: 8 Temmuz 2006
  2. can

    can

    Mesajlar:
    116
    Şehir:
    Antalya
    Merhabalar,izninizle bende bir şey eklemek istiyorum.İlk düğümü yukarıdan aşağı ikinci düğümü de aşağıdan yukarıya(fırdöndü kısmına doğru çeker ve düğümlerseniz olatayı toplarken az da olsa bendenin etrafında dolamasına engel olur.Özellikle çaparı takımları için tavsiye ederim
    Selamlar
    Pardon not kısmında zaten belirtmişsin :):)
     
    Son düzenleme: 8 Temmuz 2006
  3. turna

    turna

    Mesajlar:
    709
    Adaşım şekil 1 yanlış,ana bedeni iki tarafdan bastırıp ortasından ilmik çıkartıyorsun,kösteğin kör düğümünü buradan geşirip bedeni geri cek ve kösteğe tek düğüm at.
     
  4. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    verdiğin bilgi ve çaıışman için teşekkürler ama açıkçası bana biraz zahmetli geldi
     
  5. natrix2

    natrix2

    Mesajlar:
    124
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal 2,3 kg, 72 adet zargana
    ........

    Mehmet kardeş, emek ederek güzel bir çalışma yapmışsın, sağol. Ancak bu yöntem daha önceden benimde kullandığım bir yöntemdi. Büyük bir balık, özelliklede büyük kefal oltaya takıldığında, misinan ne kadar kaliteli olursa olsun kösteğinin kırılma ihtimali çok yüksek. Bunun yerine benim daha sonra öğrendiğim teknik ise şu: birinci cizdiğin resimde halkayı yaparken en az 8 kere içerden geçiriyorsun, daha sonrada sıkıyorsun. Yani üstten alttan tekrar düğüm yok. Çok sağlam oluyor ve sıyrılmıyor.
     
  6. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    BEN.
    2 metrelik misinayı ikiye katlayıp,birer karış arayla düğümleyip,daha sonra her düğümün arkasından keserek,köstekler oluşturup son olarak iğneleri bağlıyorum.kaç köstek istiyorsak o kadar düğüm yapıyoruz.
     
  7. muratuysal

    muratuysal

    Mesajlar:
    183
    Şehir:
    pendik/istanbul
    Favori Kamış:
    olta (zıpkını sevemedim)
    En İyi Avı:
    yayın 12 kg.
    (sevgili mehmet verdiğin emekler ve bilgi için teşekkür ederim) ayrıca bu 8 defa çevirme işlemi nasıl oluyor daha ayrıntılı anlata bilirseniz teşekkür ederim bu arada ben köstekteki klasik düğümü atmıyorum onun yerine kösteğin sonunu çakmak yardımıyla eriterek topuz olmasını sağlıyorum buda işimi dahada kolaylaştırıyor :)
     
  8. Rey de pascador

    Rey de pascador Yüksel Ömer Aksoy

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    İstanbul/zonguldak/akcay
    Favori Kamış:
    olta-zıpkın
    teknik tamamıyla dogrudur turna arkadasa da katılıyorum.ancak bu tarz da köstek atarken sıyırmaması için bu yandan alamalarını 2 kez tekrar etmek ve sıkı sekilde atmak gerekiyor
    ığrıplarda daha sık kullanılan bir tekniktir turna arkadasın yaptığı teknik gerdirmedir ve cok daha güvenilirdir
     
    Son düzenleme: 11 Temmuz 2006
  9. turna

    turna

    Mesajlar:
    709
    Arkadaşlar yanlış demem şundan.paraket düşünün orta köstek koptu yerine yenisi nasıl takacaksınız?şekle göre 50ad iğne nasıl geşecek ?benim sistemi deneyin çok sağlam ve çok kolay oldügunu göreceksiniz.Övünmek olmasın ama olta düğümünde her zaman iddalıyımdır.
    Şunuda hiç bir zaman unutmayın, tükrüksüz düğüm düğüm degildir.
     
  10. mcaglar

    mcaglar Mehmet ÇAĞLAR

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Ankara, (Samsun)
    Favori Kamış:
    Olta, Kaşık, Meps, Rapala
    En İyi Avı:
    Turna, 6 kg
    Nasıl yani, biraz açar mısın Mehmet abi :confused:
     
  11. turna

    turna

    Mesajlar:
    709
    Adaş, insan tükrüğü aynen jel gibidir.her işe yarar,0,40 misinaya kadar dilinle ıslatacaksın bundan büyüklerini tükürüp misinayı sıkıştıracaksın,aksi halde tüm misinalar acılır,hatda kimisi derki ,köstek çıktı,iğne çıktı balık kaçtı olabilir tükrükle misinayı sıksaydı bu olmazdı.bunu kimse söylemez misina kuru olarak nekadar çekersen çek sıkışmaz.bilhassa 1.00 sonra kesinlikle bağ tutmaz.
    Hatta dalgıçlar bile dalmadan önce maskeyi tükürükle ovarlar deniz suyu iye yıkayıp sonra yüzlerine takarlar.
     
  12. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    mehmet abi çok çok sağol. denedim hakkatten dediğin gibi oldu. Sizin gibi güzel abilerimiz olmasa ya aç kalırız ya açıkta. eyvallah abi...
     
  13. diyafram

    diyafram Selçuk ÖZŞENER

    Mesajlar:
    503
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen.
    Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Konu başlığındaki tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır.
    Neler yazılabilir: Knu başlığındaki balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyıda alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır.

    Özellikle Sadece Konu başlığındaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım.
    Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır.
    Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
     
  14. carpangler

    carpangler

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    Kırklareli
    Favori Kamış:
    olta
    Çok pratik ve bir o kadar faydalı bir püf noktası vermişsiniz,çok teşekkürler.
     
  15. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu düğüm pek güçlü olmaz sanıyorum. Öncelikle, bedene atılan ilk düğüm bedeni bir hayli hırpalıyacak cinsten. Bir alttakine yük binince bu düğüm bedeni kesilmeye zorlar. Bir çözüm, burada delikten ipliği 2-3 kez geçirmek olabilir. Daha iyisi, bir arkadaşın tarif ettiği şekilde köstek kasası yapmak olur.

    Ayrıca kösteği de aynı şekilde tek düğümle bağlıyorsunuz ki, bu kösteği de zayıflatır, dahası bedeni de yorar, bozar. Kösteği bir halka gibi yapın, içinden 4-5 tur bedene sarıp ıslatarak (tükrük mevzusu) çekin. Her iki tarafa bunu yaparsanız nispeten biraz daha zor açılır, birazcık daha sağlam olur.

    Velakin, eğer sağlam bir düğüm istiyorsanız, misinanın en az 5-6 kez sarılmasına dikkat edin derim. Böyle tek halkalı düğümler kolayca misinayı zorlar.
     
  16. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    herkesin eline sağlık paylaşımlarından Allah razı olsun

    köstekler bedenler havada uçuşuyor sarımlar 5-6 kez yapılıyor sağlam düğümler ortaya çıkıyor. E bu gayet güzel. Güzel de ortaya çıkan kocaman düğüm yumağı no'l cak. Avına göre arkadaşlar avına göre. Düğüm parlar, balığın gözüne batar da tırsar, her düğüm her takıma atılmaz. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Büyüklerim, eli öpülesi ustalarım bilirler ki mesela çapariye kasa düğümü atılmaz dolanır, dert olur, ürkütür, çekindirir. Levrekte risklidir ama ne kadar küçük ve az düğüm olursa o kadar avcı olur. icabında oje, japon falan sürülür. Düşünsenize 0,50 bedene toplamda 10 sarımlı bağlam... hiç iğne takma at kafasına denk gelirse tamam. :D

    Ustalarımı ve büyüklerimi saygıyla selamlıyor ellerinden öpüyorum.
    Bana bir düğüm öğretenin kulu köpee olurum.
     
  17. Ghost-rider

    Ghost-rider

    Mesajlar:
    58
    Şehir:
    İzmir/Narlıdere
    Favori Kamış:
    olta ile tekneden ise misina
    En İyi Avı:
    52 tane iri mercan (tekneden)
    ilk adımları biliyordum diğerlerini bilmiyordum çok saol
     

  18. Kalıtılıyorum fikirlerinize,bende bedene kasa düğümü açmadan kösteği bedene 3 kere sağ 3 kerede sol tarafından bağlayarak sabitliyorum..sonrada arkadaki ucu hafif çakmak ateşiyle topak olacak şekilde bırakıyorum..ama tatlı su avcılığı ve daha büyük balıklar için başka tekniklerde bulunabilir..
     
  19. scorpion27

    scorpion27

    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara
    Beden düğümü

    Arkadaşlar ben üçlü fırdöndü kullanıyorum. Hiç sorun yaşamadım. Bende daha önceleri bedene düğüm atıyordum. Ancak Yüksek gerilmelerde misana kendi kendini kesiyor.
     
  20. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Serbest Köstek bağını denediniz mi?

    Arkadaşlar küçük balıkların avlandığı takımlarda elinizin alıştığı yöntemlerle kösteği bedene bağlayabilirsiniz. Fakat balığın kırma ihtimali olan dip oltalarında son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan boncuklar oldukça etkili olmaktadır.

    Özellikle sazan, yayın , kalkan, mercan ve çupra gibi ağır, kafa atan balıklar için gayet kullanışlı sistemlerdir. Yemli oltayı kıyıdan uzağa fırlatıp yatırmaya dayanan surfcasting yada beachcasting denilen avcılıkta çok yaygındır.
    [​IMG]