Kollu Kıbrıs SArması

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında kemmrt tarafından paylaşıldı.

  1. kemmrt

    kemmrt ALİ KEMAL

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    306
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Siteye benim de bir katkım olsun. Hazır satılan Kıbrıs Sarmaları av yapmaz. Yapıyorsa da ben görmedim. Çünkü kullanılan iğneler çok büyük. Yaz başında 4 ayrı balık malzemesi dükkanında Kıbrıs sarmalarını inceledim. Kullandıkları iğneler 3-4-5 numara, uzun pala ve çapraz. Büyük iğneli takımla balık yakalamak çok zordur. Balık iğneyi görür. 3-4-5 numara yakalasa yakalasa Rus kefali yakalar, ki Rus kefali ben bilerek yüzeyden pek avlanmaz. Neyse, bir arkadaştan esinlendiğim takımı yazayım istedim.
    Malzemeler: Ben 9-10 numara düz (1251c serisi) mustad iğne tercih ediyorum. 0.20lik kaliteli fazla sert olmayan misina. Küçük bir fırdöndü.
    Yapılışı: Genelde 12-13lü yaparım. 11 tane iğneyi ayrı ayrı bağlıyoruz ve her birini 5-6 cm kesiyoruz. Son iğne baş iğne olacağı için bir numara küçük ya da büyük olmalı. Hatta çapraz bile olabilir. Baş iğneyi bedene bağladık. Bedeni 60-70 cm kesiyoruz. Sırasıyla köstekleri bağlıyoruz. Kösteklerin arası ikişer santim uzunluğu 1 santim olmalı. (Bedene köstek bağlamayı bildiğinizi varsayıyorum.) Köstekler bitince bedene fırdöndüyü bağlıyoruz. Takım hazır. Ana beden 0.25'den kalın olmazsa daha iyi verim alınır.(Her düğümden sonra fazlalıkları mutalaka kesiyoruz.)
    Kullanılışı: Takımda şamandıra, köpük veya ağırlık kullanmıyoruz. Ekmek suda yüzdüğü için balığı kaçıracak ilaveler takmıyoruz. Ekmeği kibrit kutusu büyüklüğünde güzelce koparıp sarma yapıyoruz. (İçi dışa gelecek şekilde.)İlk iğneyi ekmeğe batırıyoruz. Baş iğneyi ise misinayı altına alacak şekilde ekmeğe saplıyoruz. Sarmayı suya atmadan önce hafifçe ıslıyoruz. Hem daha uzağa gider hem de suya düşünce fazlalar sertçe suya saçılarak balıkların dikkatini çeker.
    Ne Yakalanır: Kefal, sarpa ve melanur. Arzu edilmeyen balıkların yakalandığı da olur. (Sokar ve papaz gibi.)
    Sarmayı salladıktan sonra gözümüz sürekli ekmekte olmalı. Çünkü ekmek takımdan kurtulunca dibe takılır. İğneler birbirine karışırsa takımı iki taraftan tutup sallayarak rahatlıkla açabiliriz. Doğru bağlandıysa kolay kolay karışmaz.
    Umarım işinize yarar.
     
  2. denizleri aşta gel

    denizleri aşta gel ONUR

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    470
    Şehir:
    İZMİR/BORNOVA
    Ali Kemal abi paylaşımın için teşekkürler bende bağlama yöntemi olarak aynı yöntemi kullanıyorum tek fark şu ben zargana topu kullanıyorum ve en önemlisi ekmeği su üstü kullanmıyorum ekmeğini içine küçük bir çakıl taşı koyarak ekmeğin aşağıda topun yukarıda kalmasını sağlıyorum iri balıkların dipteki sarmaya daha çok rağbet ettiğini gördüm o yüzden böyle yapıyorum ayrıca su bulanıksa azmaklarda özellikle bu yöntemle iri boy kefallerde alıkonulabilir.
     
  3. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Merhaba,

    Kıbrıs takımı açıklaması için teşekkürler. Öncelikle bahsettiğiniz takımın düz kıbrıs takımlara karşı bariz üstünlüğü olduğunu denemelerimden biliyorum. Satılan hazır kıbrıs takımları dediğiniz gibi büyük iğnelerden ve 10'lu olarak yapılıp satılıyor. Benim dikkatimi çeken 2/2 Tebliğ'de;

    Denizlerde amatör avcılık

    MADDE 17- (3) Bir amatör avcı en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Olta takımındaki iğne sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez.

    şeklinde bir madde var. Buna istinaden kıbrıs takımlarını 6 iğneden oluşacak şekilde hazırlasak hem tebliğe aykırı hareket etmemiş oluruz hem de sanıyorum takım avcılığından bir şey kaybetmez.

    Rastgele...
     
    Son düzenleme: 20 Ağustos 2011
  4. denizleri aşta gel

    denizleri aşta gel ONUR

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    470
    Şehir:
    İZMİR/BORNOVA
    20 li çaparide 15 tane istavrit çekebiliriz ama 10 iğneli kıbrısta çekeceğimiz balık adeti 1 dir biraz abes kaçıyor değil mi ?
     
  5. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Abes kaçtığının ben de farkındayım. Ama ne yazık ki tebliğ de yazan maddeyi yazdım ve bu konuda sizlerin de düşüncelerini almak istedim. Kime sorsanız kıbrıs takımı kaç iğneli olur diye genelde vereceği yanıt en az 10 dur zaten :)

    İstanbul'da bırakın çapariyi klasik yemli dip takımı ile mezgit yakalayan kişiler görüyoruz ve kullandıkları takım çapari olmamasına rağmen iğne sayısı 8-10 arası. ( 6 ve daha az iğne kullanan arkadaşları tenzih ederim :) )

    Şimdi benim yazdığıma göre denilecek ki 6 iğneli kıbrıs takımı mı olur. Çapari olmadığına göre tebliğde yazan maksimum kullanılacak iğne sayısı 6 ise 6 olmalıdır :) Ama balık malzemesi satan yerlerde hep 10 iğneli olarak satılıyor denilebilir. Küspeli takım veya tırıvırı da tebliğde açıkça yasaklanmış olmasına rağmen halen satılmakta.

    Konuyu açan ve takım yapılışını anlatan arkadaşımız lütfen alınmasın. Takım gayet güzel ve avcı bir takım ancak bir noktayı belirttim sadece o da iğne sayısı ile ilgiliydi.
     
  6. afacan

    afacan engin aksakal

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    169
    Şehir:
    İSTANBUL gaziosmanpaşa
    En İyi Avı:
    Yeni geldim daha Siftah yok
    Bende zargana topu kullanıyorum Ve şamadıra ile ekmek arasını mümkün oldugunca açmaya çalışıyorum.Çünkü Kefallerin büyükleri su yüzüne pek çıkmazlar.Tecrübe ettigim için yazıyorum.
     
  7. kemmrt

    kemmrt ALİ KEMAL

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    306
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Tebliği inceledim. Madde aynen Sertan Bey'in yazdığı gibi. Altılıyı dener sonucu yazarım artık.
     
  8. BaLıKSıZ oLMaZ

    BaLıKSıZ oLMaZ onur

    Mesajlar:
    823
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Onun yerine klasik kıbrıs sarması 1 kulaç gerisine stoper veya en ufağından fırdönü arkasına 60 gr gezer kurşun olan takımı tercih ederim. Normal sarmayı yapıp atıyoruz. kurşun gezer olduğu için ekmek su içinde serbest olacaktır. Misinanın boşunu alınca da genelde balıkların dikkatini çekecek seviyeye iniyor zaten. Kurşun sayesindede su istediği kadar dalgalı olsun takım istediğiniz yerde sabit kalıyor. Ayrıca zil taktığınızdada diğer işlerinizle uğraşabilirsiniz. Şangır şangır ötüyor zaten.
     
  9. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    diğer bir alternatif

    Herkese selamlar öncelikle ;

    Bende bazı gözlemlerimi aktarmak istedim konuyu görünce.
    İlk olarak azmak ağızların da yani akarsuların denize döküldüğü yerler de ekmekli kıbrıs takımı çoğunlukla iş yapmıyor.BAlıklar dokunmuyor bile ekmeğe ( defalarca test ettim değişik azmaklar da ) azmaklar da en iyi kefal yemi kırmızı kurt.
    Azmak harici liman bölgeleri veya kayalıklardan kefal avında ise benim kullandığım farklı bir takım var şuan için çizme imkanım yok ama gerçekten süper ötesi verim aldığım bir takım bu.Başka bi siteden sadece iğnenin ekmekte duruş şeklini gösteren bir resim ekliyorum.Becerebilirsem çizmeye çalışıcam. [​IMG][/URL][/IMG]


    uğraştım ama işallah olmustur :)

    [​IMG]


    baş ve sondaki iğneler kilitler.1 er cm ara ile 3 iğne arada 4-5 cm boşluk tekrar 3 iğne , 4-5 cm boşluk 3 iğne daha... takım bu şekilde...
    şimdi püf noktası şu :
    ekmeğin sadece tabanını kullanıyoruz.bir bisturi yardımı ile kibrit kutusu büyüklüğünde kesiyoruz.iğneleri ekmeğe sararken 3lü grup iğnelerin tamamı ekmeğin yumuşak iç kısmına gelecek.suya girince şişip tüm iğneleri kapatır ve kabuk kısmı mutlaka havaya doğru bakıyor. ve balıklar olta da :)

    *** en önemli konu ise şu : unutmadan ekleme yapayım.iğneleri bağladığınızda iğneler misinaya tam dik bağlanmalı !!! bağlama şekli çok basit ama onu tarif etmek çok zor :(

    buda son avımdan bi görüntü...

    [​IMG]

    sol baştaki 4 balık yaklaşık 50 cm üzeridir ve hiçbiri topan kefal değil.
     
    Son düzenleme: 22 Ağustos 2011
  10. kemmrt

    kemmrt ALİ KEMAL

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    306
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Engin sizin takımda kol yok, doğru mu?
     
  11. kemmrt

    kemmrt ALİ KEMAL

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    306
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Yeri gelmişken ben artık sarmaları altılı yapıyorum. Lütfen yasaklara uyalım
     
  12. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Evet abi bizim takımda kol yok.iğneler direk bedene bağlanıyor.Püf noktası ise bedene bağladığın iğnenin bedene dik durması.

    Ben daha önceden kollu bedeni kullanırdım.Bi arkadaşım bu takımı birinden almış ve koparmış.Sadece 3 iğnesi kalmıştı.baya bi uğraştan sonra düğüm şeklini çözdüm ve takımı tamamladım.Hatta İddiaya girdik.Benim kollu takım seninkinden daha çok iş yapar dedim ama iddiayı o kazandı.kollu takımda iğneleri ne kadar saklarsan sakla birkaç vuruştan sonra iğneler suda görünür oluyor.Bizim takımda ise iğnelerin tümü ekmeğin beyaz yerinde ve suyla şişen ekmek tamamen örtüyor iğneleri ve büyük kefaller huylanmıyor iğnelerden.


    Yasak konusuna gelince ewet haklısınız.Sirküler de 6 iğne diyor.Bu takımı 6 iğne ile yapmada bi sakınca yok bence.

    Hatta resimdeki avı yaptığım gün sadece 2 iğneli takım yaptım ve kıbrıs şeklinde doladım ekmeğe.Resimdeki en büyük kefal de o 2 iğneli takıma geldi :)
     
  13. KANLIKAYA

    KANLIKAYA Alper

    Mesajlar:
    444
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Güzel bi paylaşım olmuş. ama benim merak ettiğim yan yana( aralarında 1 cm mesafeli) iğne nasıl bağlanır? idk hook idk
     
  14. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Boğum bağıyla ;)

    Enginin kullandığı düğümde budur... beni doğrulasın :)

    [​IMG]
     
  15. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Caner ;

    Valla abi benim düğüm bundan da dandik bişi:) hatta düğüm demek bile fazla gelio... bi yerde bulmuştum benimkine benzer bişi ama çok anlaşılmıodu bağlama şekli bi dakka bulmaya alışıcam benim düğümü.

    Ama Canerin düğüm daha işlevsel görünüo hatta benimkinden daha sağlam olur kanaatindeyim :)
     
  16. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    ahanda buldum.Çok az belli oluyor ama umarım anlaşılır.

    Başka bir siteden Sn. Feridun Bey'den alıntıdır.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  17. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Engin aynı düğüm... :D

    Pratikte daha kolay yapılıyor.. :)
     
  18. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Bir önerim olacak bu bağı kullacaklar için...

    Düğümü önce parmaklarınız arasında hazır hale getirdikten sonra tek seferde iğneye monte edin....

    Feridun beyinki gibi yaparsanız misina genelde yıpranıyor...

    Halkaları ard arda olacak şekilde sadece sıkma işlemi kalana kadar parmaklarınızla yaptıktan sonra iğne palasının hemen altına getirin...

    Bir parmağınızla sağa diğer parmağınızda sola doğru yavaşça palanın dibine gelecek şekilde sıkın ve işlem tamam... :)

    Bu işlem sayesinde iğneleri hiç aralık olmayacak şekilde bile bağlamanız mümkün...
     
  19. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Hatta biraz daha renklendireyim.Ben genelde garip şeyler denemeyi seviyorum :) Ve bu denemelerim sonucuda ( belki biraz da ballıyım diyelim ) ilginç avlar yapıyorum arada sırada.

    Yine birgün araştırırken oltada balon kullanımı ile ilgili bişey okumuştum.
    Tabi hemen aldım bir torba renkli balon attım takım çantasına.
    Bigün İzmir seferihisardayım salladım çipuraya kamışları taktım zilleri takım çantasında balonlar gözüme çarptı kamışları beklerken sıkılmayım diye kıbrıs takılıyorum.Seferihisar mezarlığının arkasını bilen arkadaşlar vardır.su çok sığ orada kıbrısı atıyosun ama açılmıyo kıbrıs. E haliyle kıyıda gamitler oynuo anca ekmekle.
    Bende çıkardım bir balon şişirdim güzelce ekmeğin 1 kulaç arkasına bir fırdöndü.Fırdöndüye de şişirilmiş balonu bağladım.Tabi buradaki püf noktasıda rüzgarın karadan denize esmesi.
    Atıyosun önüne balonlu kıbrısı makinanın kafasını açıyosun ve başlıyosun misinayı salmaya.Makinadaki 150 metre misinanın tamamını saldım.
    10 dakka falan geçti bi baktım balon suyun üzerinde dans ediyor :)
    tabi asıl dert 150 metre misinayı geri sarmak:) ama en büyük zevkte burada usul usul çektim balığı tam 150 metre :)
    sonuç 35 cm civarı bir sarpa :)
     
  20. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Çok zekice ;)

    Sarpa çok iyiymiş ama 35cm herkese nasip olmaz... çekerken on kiloluk kütük çekiyormuşsun gibi hissetmişsindir... :)

    Balon uçsaydı birde ne olurdu.... martı avı :D

    Balon takmadan deneseydin aynı şeyi kesinlikle misina batar ve takım orada kalırdı...

    Bu tür şeyler için akıntı şamandıraları falan var piyasada... kanatlı vs aynı rüzgar sörfleri gibi...

    Biraz pahalılar bu yüzden pek kullanan yok....

    Bu bağlama şeklini yanlış hatırlamıyorsam dip kıbrısı için kullanıyorlar...

    Sardalya üstüne kıbrıs ekmeği sarar gibi sarıp atıyorlar...

    Levrek ve çipura geliyordu....