Kollu Kıbrıs SArması

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında kemmrt tarafından paylaşıldı.

  1. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Abi zaten aynen dediğin gibi rüzgar sert esmeli yoksa misinayı biraz fazla saldınmı dibe takılıyo takım.işi tamamen rüzgara bırakıyosun.Zaten varya çekerken makina resmen sarmadı fena da bi makina değildi 5 bilyalı olmasına rağmen başladı ötmeye hemen bıraktım kamışı başladım elle çekmeye.arkadaşta makinayı sardı bi yandan.

    mesela bu bölgeden ( seferihisar ) gezer kurşunlu sardalya sarma ile çipura da alıyorlar.Dediğin gibi bu düğüm burada da çok rahat kullanılır.
     
  2. kemmrt

    kemmrt ALİ KEMAL

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    306
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Şöyle

    Elimde resim yok ama yazayım. Elimizde 60 cm civarı (veya kaç santimse) bir beden var. Ayrıca elimizde beşer altışar santimlik köstekler var. Bedene ilk iğneyi normal bağladık. İstediğimiz mesafeyi bırakıp kösteği bedene paralel uzatıyoruz. Mesafeyi iğneye göre ayarlayacağız. Köstek iğnesinin palası ilk ğineye değil yukarı paralel bakacak. Hem köstek misinasını hem beden misinasını birbirine paralel tutuyoruz. Köstek iğnesinin palasına yakın bir yerden paralel uzanan misinaları yuvarlak yapıyoruz. Can alıcı nokta şu. Yuvarlak çok büyük olmayacak. 1 gramlık sıkma kurşun kadar kafi. Paralel uzanan her iki misinayı da yuvarlağın içinden 3 kere geçirip, yuvarlağı tükürükle ıslattık mı iş sıkmaya kalıyor. Misinayı zedelememek için hafifçe tırnakla ittire ittire yuvarlağı daraltıp palaya yaklaştırıyoruz. Sonra sıkıyoruz. Hepsi bu. Tuhaf bir anlatım oldu ben de biliyorum ama yarın yolcuyum unutmazsam gelecek ay resim ya da video eklerim.