Kontrollar denize indi, limit altı balıklar hayata döndü.

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında REİS tarafından paylaşıldı.

1. istavritspor

istavritspor yalçın fatih

uygulama doğru buna sonuna kadar katılıyorum... ancak! koca koca gemilerin yakaladığım binlerce limit altı balık neden denetlenmiyor? balığın nesli böylemi kurtulacak?

2. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Arkadaşım daha yaptığı işi anlatmayı beceremeyen adamların doğru uygulama yapmış olması bana hiç de inandırıcı gelmiyor. Bir gazete haberinde değil müdürlüğün resmi sitesinde şu yazıyor: "Küçük balıklarda kg olarak, büyük balıklarda ise 5 adetden fazlası yasak olduğu için bir çok tekneye yasal işlem uygulanmış olup teknelerin livarlarında bulunan canlı lüfer balıkları denize geri iade edilmiştir." Bu cümle ne Türkçe dilbilgisi kurallarına uyuyor ne de söylenmeye çalışılan şeyin bir doğruluğu var. "Sarı kağıdı olmayan teknelerdeki balıklar tartılıp 5 kg'ı aşan miktardaki balıklar denize iade edilmiştir, ayrıca 20 cm'den küçük lüfer balıkları denize iade edilmiştir." şeklinde bir cümle okusak biz de iyi bir şey yapılmış olduğunu düşünürdük.

3. leventturksoy

leventturksoy levent

Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    arkadaslar buna cok ihtiyacımızvar palamut ve cinekop cok oldugundan hamsiden eser yok karadenizde 12 aya gelmemize karsı hamsi avlanmıyor ve yok denecekkadar az balıkcılar butun ufak balıkların besine dusmus durumda 13.15 cm arası cinekoplar hala katlediliyor sizden rıcam gordunuz duydunuz yerde sikayette bulunmanız yoksa seneye balıksız gecen bir sozonla yuz yuze kalabiliriz

4. leventturksoy

leventturksoy levent

Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    evet gırgırlara denetim yapılması lazım ve cezalar 10 katı kadar olursa caydırıcı olur 1000 lira ceza 100 kilo balık eder caydırıcı deyil birde ufak teknelerde sarı kagıt
    tarım bakanlıgından alınan bir belge bu karadenizde cok yaygın amator balıkcı belgesi veya sarı kagıt diyorlar teknelerde calısanlar falan mutlaka bulundurması gereken bir ehliyet gibi bir evrak karedenizde hangi tekneyle cıkarsan cık bunu sahil guvenlik soruyor teknede 4 sikisin bir kiside yok hemen cezayi islem uyguluyorlar ve bu istandulda tanıdıgım okadar tekneci var bir tane gormedim yani devlet bundan para kazanıyor 2 yıllıgı 70.80 tl gibi

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Zabıtalara ve diğer ilgililere eğitim veriliyor. Nasıl yani derseniz, Kadıköyl belediyesi, ilçe hudutları içersinde çinekop satışının engellenmesi için tam destek vererek, bu konuda eğitim dahil bir sürü şeyi yapmaya başladı.

Şimdi denecek olan şudur. Mesela, Fatih belediyesine gidilir, "Kadıköy bunu yapıyor, siz ne yapıyorsunuz?"

Burada yazılanlardan benim anladığım gayet iyi bir iş yapılmış olduğu.

Ticari ruhsatlı teknede sadece sarı kağıtlı "profesyonel balıkçılar" olabilir.

Profesyonel balıkçılar sadece ticari ruhsatlı (yeşil kağıt) teknelerde bulunabilir.

Bunlar dışındaki tüm tekneler ve içindekiler amatör avcılık kurallarına tabidir. Basitçe bizim detaylıca bildiğimiz şekilde, bir 5 kg ve bazı türlerde adet sınırlamasına tabidir.Bu sınırlamalara da uymaları elzemdir.

Evet, amatörlerin balık satmasıyla alakalı bir vaveyla var gerçekten. Amatör balık satamaz. Bunun tartışılacak bir tarafı yok. Ben bunda bir sorun göremiyorum. Ama şöyle bir durum var. Birileri ufak çinekopları satıyor. Bunun kaynağı neresi? ruhsata tabi profesyonellerin takibi nispeten kolay. Şöyle bir şey var, bir kaç defa bu cezaları alan bir teknenin ruhsatına el konur. Ama amatörü bu işten men edecek bir düzenleme yok. Bu yüzden amatörlerin satışları külliyeten yasak ve bu gayet makul bir düzenleme.

Uzun oltalarla, amatörlerin küçük balık avlaması engellenmeli elbette. Dahası kıyıdan kamış ile de bunu yapmaları da engellenmeli.

Bu uygulamaların genişleyerek, artarak sürmesi lazım. Bu iş böyle başıbozuk, yağmacılık haliyle devam edemez.

6. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Serdar abi yapma bu açıklamanın neresini beğendin, daha sirkülerin yasanın ne olduğunu doğru düzgün söyleyemiyorlar. Küçük iğneli uzunoltayla küçük boy lüfer tutmak engellenecekmiş. Bu ne şimdi? Adam gelip kullandığım oltadaki iğneye bakacak, bu iğne küçük deyip el mi koyacak? Ben belki küçük iğne kullanmak istiyorum. Livara baksın 5 kg'ın üzerinde balık varsa el koysun, 20 cm'in altında lüfer 13 cm'in altında istavrit varsa el koysun. Bunun dışında herhangi bir keyfi uygulama yapma gibi bir hakları yok.

7. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Teşekkürler Serdar abi. Yazdıklarına son noktaya kadar katılmamak mümkün değil. Bende istemem amatörün maddi beklentiyle sınırsızca av yapıp avını satmasını. Hatta bundan dolayı sıkıntılıyım aslında ya bu başka bir konu.

Konudaki haberde yansıtılan durum şaibeli. Yani net değil, öyle bir kurumun sitesinden daha açık ve net ifadelerle durumun belirtilmesi lazımdı bence.
    Ben bazı yerlerinde anlamakta zorlandım. O yazıyı okuyan balıkçılıkla amatör, profesyonel ilgisi olmayan halk ne anlar acaba? Tek kızdığım şey haberin sunum ve görsel fotografları.

Yoksa belki de çok doğru bir iş yapılmıştır. Gördüğün gibi çok doğru bir iş yapılmış diyemiyorum, aklımda acaba ne yapıldı sorusu halen duruyor.
    Acaba ticarilerin baskısıyla mı yapıldı diye bile aklımdan geçmiyor değil.

Haber çala kalem ve şaibeli resimlerle sunulmaması lazımdı. Yoksa yapılan işe yanlış falan diyemem.

Varsa sınırsız ve ticari avcılık yapan amatör tekne (ki var) en ağır şekilde cezalandırılsın.

Benim ne teknem var, ne istanbuldayım. Hedef balığım da lüfer değil. Bu sezon iki kere denedik lüfer yakalamayı hepsi o.

Tekrar vurgulayayım; yapılan işe yanlıştır, rezalettir demiyorum.
    Rezalet dediğim, öyle bir kurumun, öyle baştan savma, kafa karıştıran bir haber yapması.

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim, rastgelsin... :)

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Acemice bir yazı mı, olabilir. Ama ben o cümleyi, insanların "küçük iğneli uzun olta" kullanarak çinekop avlamalarının engelleneceği şeklinde anlıyorum. Küçük iğneli uzun olta kullanılması olarak değil.

Şimdi biz olaya kendi açımızdan bakıyoruz. Biz lüfer diyoruz, kocaman 2/O iğneyle zargana gezdiriyoruz. Ama acaba herkes öyle mi? Yoksa, küçük iğnelerle bilhassa çinekop için yapılmış uzun oltalar var mı?

Şimdi uzun olta nedir? bizim malum lüfer aradığımız şeye uzun olta diyoruz. Ama birde dip çaparisi denen olay var. Bunun doğru adı "uzun olta", parakete başka bir şey. Belki kastedilen bu, bilemiyoruz.

ama netice önemli, uzun olta ne olursa olsun, çinekop avı yasak o şeyle. Adamlar bunu anlatıyor, ben başka bir şey göremedim.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Birazda şöyle bakın olaya. Acaba o tarım il müdürlüğünde kaç kişi uzun olta nedir bilir, biliyordur? Hele bu yazıyı yazacak olan?

Ha bu bir bahane değil. Ama ben çok fazla takılacak kadar kötü bir anlam çıkaramadım.

10. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Acaba algida seçicilik mi yapiyoruz?
    Bu yaziyi yazanin balik olayi ile pek de alakali biri olmadigi konusunda hemfikiriz heralde. Muhtemelen kontrolü yapan birimde öyle.
    Acaba uzun olta nedir biliyorlarmidir?
    Belki de köprüde kullanilan 5-6 köstekli çinekop takimindan bahsediyorlardir. 4metre boy, 6 köstek, baligin bol döneminde 2 çinekopu rahat aliyor. Tekneden kullanima da uygun. Eminim kullanan da vardir.

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Şimdi uzunolta kullanarak 20 cm. çinekop yakalamayı kimse hedeflemez. Kasası 60-70 liradan zargana alıyorsunuz, durmadan benzin yakıyorsunuz vs. Çapari ne güne duruyor çinekop yakalamak için? Ayrıca ben sirkülerde yasaklı takımlar dışında istediğim oltayı iğneyi kullanırım, denetlemeye gelecek kişi benim yakaladığım balığa bakar ancak.

O açıdan bakarsak, haberde bir livar resmi konmuş içinde 5 kg. balık yok, denize dökülen balıklar var, bu balıklar limitüstü. Haberin içeriğinde küçük balıklarda kg. sınırı, büyük balıklarda 5 adetten fazla avlamak yasak gibi hiç bir doğruluğu olmayan ifadeler geçiyor. Neticede bu gördüklerim bana doğru bir uygulama yapılmış izlenimi vermedi.