Köpek balığı - Mustelus mustelus

Konu, 'Denizdeki Balık Türleri' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    KÖPEK BALIĞI

    Familyası : Mustelidae
    Bilinen adı : Mustelus mustelus
    Boy, uzunluk : 100-200 cm.
    Yumurtlama Dönemi: mart, nisan, mayıs.

    [​IMG]

    Dikensiz, iki sırt yüzgeçli, sırtı tek düze gri ve küçük siyah benekli, karın tarafı beyazdır. Muyurtasını karın boşluğunda olgunlaştırıp canlı fert olarak dışarıya bırakır. Çiftleşme ilkbaharda olup, 1,5 yıl sonra canlı fert meydana gelir.

    kaynak ve resimler: sea crop university, kkgm.
     
  2. Entomorph

    Entomorph

    Mesajlar:
    342
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Olta,Çapari,Rapala
    En İyi Avı:
    Dülger Balığı 1 kiloya yakın
    Köpekbaliklari

    [​IMG]


    Köpekbalıkları, omurgalı hayvanların kıkırdaklı balıklar sınıfından olan canlılar. Vücut yapılarında kemik bulunmaz. Tümüyle kıkırdaktan oluşan bu yapı nedeniyle sualtında oldukça kıvrak hareket edebilirler. En büyük dezavantajları, kemikli balıklarda bulunan ve su içinde dengede kalmalarını sağlayan "yüzme keselerinin" olmayışı. Yüzmeyi bıraktıkları anda, ağır bir metal parçası gibi dibe çökerler. Yani, sürekli hareket etmek zorundadırlar. Yüzme keselerinin olmaması, su içinde dikey yönde oldukça hızlı hareket edebilmelerini sağlar. Ayrıca, bu hayvanlarda vücudun yaklaşık %20-30'u karaciğerden oluşur. Bu çok yağlı karaciğerler, köpekbalıklarına pozitif bir yüzerlilik kazandırır. Ancak karaciğerinin günümüzde kozmetik malzeme ve ilaç yapımında kullanılması, hayvanın çok fazla miktarda avlanmasına ve birçok türün soyunun tehlike altına girmesine neden olmuş.



    Dünya denizlerinde bugün 350 köpekbalığı türü yaşamakta. 10 türse, saldırı olaylarından sorumlu tutuluyor. Türkiye denizlerinde ise 27 kadar köpekbalığı türü yaşıyor ve bunlar içinde tehlikeli olabilecek 8 tür var.



    En büyük tür yaklaşık 20 metrelik uzunluğuyla balina köpekbalığı (Rhincodon typus)

    En küçüğüyse 20 cm'lik cüce kedibalığı (Etmopterus perryi).

    Balina köpekbalıkları dışındaki türlerin hepsi etçil. Balina köpekbalığıysa dev cüsselerine yalnızca karşın planktonlarla (mikroskopik canlılar) beslenirler. En büyük etçilse 7.2 metrelik boyuyla "büyük beyaz" olarak bilinen Carcharodon carcharias'tır. Ancak türlerin çoğu oldukça küçük boylu olup tehlike yaratabilecek herhangi bir organları yoktur ve insanlara potansiyel bir tehlike kaynağı olamayacak kadar derinlerde yaşarlar.


    [​IMG]

    Köpekbalıklarının milyonlarca yıldır hayatta kalmalarının sebeplerinden biri de diş ve çene yapıları. Dişler alt ve üst çenede 4 ya da 5 sıra halinde dizilir ve sayıları türlere göre değişir. Bu dişlerin hemen arkasındaysa "yedek dişler" diyebileceğimiz dişler bulunur. Beslenme sırasında hayvanın dişleri kırıldığında yerini bu dişler alır. Bu hızlı değişim birkaç günle birkaç haftada olabilir.



    Köpekbalıklarının diğer canlılara üstünlük sağlamalarına yarayan bir başka özellikleriyse duyu organları. Koku alma ve işitme duyuları iyi gelişmiştir. Kan kokusunu 3 km uzaktan alabilirler. Çok küçük sesleri duyabilir ve geldiği yönü tayin edebilirler (insan sualtında sesi duyar ama geldiği yönü tayin edemez). Görme duyuları pek gelişmemiştir. Zaten genelde derin sularda yaşadıkları için, görme duyularını pek kullanmazlar. Vücutlarının yan tarafında bir çizgi şeklinde bulunan ve "yanal organ" denen duyu organlarıyla manyetik alanları algılayabilir, yön tayini yapabilir (özellikle bulanık suda) ya da yaralı bir balığın çıkardığı titreşimleri saptayabilirler.


    [​IMG]

    Köpekbalıklarının en önemli duyu organıysa "Lorenzini ampulleri" denen elektroreseptör hücreleridir. Vücudun baş kısmında bulunan ve l mm'lik kanallarla dışarıya açılan yapılardır. Elektriksel uyartılara karşı oldukça hassas.



    Bu kadar hassas duyu organlarına sahip bir canlı için av bulmak ve onu avlamak çok güç olmasa gerek. Avlanmada ilk uyarılan koku alma ve işitme duyularıdır. Harekete geçen hayvan ava yaklaştıkça görme duyusu devreye girer. Avı bulduğunda etrafında daireler çizmeye başlar. Bir müddet sonra bu daireler küçülmeye ve çapraz geçişler yapmaya başlar. İyice yaklaştığında gözleri geriye doğru kayar ve özel bir kapakla kapanır (parçalama sırasında koruma amaçlı). Bu andan sonra artık devrede sadece elektroreseptör organları çalışmaktadır ve hayvan elektrik yayan her şeye saldırır. Ağız açıldığında alt çene dışarıya doğru çıkar ve avını yakalayan hayvan üst çenesiyle avını tutar. Alt çeneyle de parçalar. Bu arada kazayla parçalanan kendi türlerini dahi yiyebilirler. Tek tek avlandıkları gibi, grup halinde de avlanabilirler. Uzmanlar dalarken ya da yüzerken saldırgan tek bir birey görüldüğünde korkulacak bir durum olmadığını ama sürüyle karşılaşıldığında durumun pek güvenilir sayılamayacağını söylüyorlar.



    Bu hayvanların yüzmedikleri zaman battıklarını söylemiştik bu nedenle genel olarak deniz tabanı (özellikle kumlu, çamurlu yerler) ve ona yakın yerlerde yaşarlar. Beslenme amacıyla su yüzeyine çıktıkları da olur. Özellikle de sardalye ve orkinosları kovalarken. Ender olarak kıyı ve limanlara girerler.



    Kuzey yarımkürede yaşayan köpekbalıklarının neden olduğu saldırma olayları yok denecek kadar az. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizinde yaşayanların insanlara hiç saldırmadıkları kabul edilir. Bu durumda sahillerde tehlike yok gibi. Bununla birlikte, açık denizde yüzmek ya da derin su dalışları yapmak her zaman beraberinde belli bir risk getirir.

    [​IMG]

    Ekonomik önemi

    Köpekbalıklarının çok az bir kısmının eti yenebiliyor. Bazı köpekbalıklarının yüzgeçlerinin kaynatılmasından elde edilen jel, çorbalara tat ve kıvam vermede kullanılıyor. Karaciğerlerinden çıkarılan yağ zengin A vitamini içerdiği için besin olarak değerlendiriliyor. Bu aynı zamanda kıkırdağıyla beraber ilaç yapımında kullanılıyor.



    Tüm bu bilgiler ışığında bu balıkların insana saldırma nedenine gelince, geliştirmiş oldukları bazı avlanma yöntemleri ve besin olarak tercih ettiği canlılara duyduğu gereksinim. Foklar köpekbalığının da en sevdiği avlardan biri. Bir varsayım olarak, insanın suyun altından bakıldığındaki silueti foka çok benziyor; bu yüzden köpekbalıklarının foka benzettiği insanlara saldırdığı söylenmekte. Bazı kaynaklarda köpek balığının haince arkadan saldırdığı yorumları yapılır. Köpekbalıkları önden saldırırsa, fok köpekbalığını fark ederek hemen yakındaki bir kara parçasına çıkıp kurtulabiliyor. Zaman içinde bu davranışı öğrenen köpekbalığıysa arkadan olabildiğince hızla yaklaşıp, foku yakalayabiliyor. Gerçekte yemek listesinde bulunmayan insana saldırdığında, ilk ısırmadan sonra tadını beğenmeyip bırakabiliyor. Bu arada kurtulmak için kısa bir zaman doğuyor eğer yaralı birey şoka girmemişse ya da çok ağır yaralanmamışsa saldırıdan kurtulabiliyor. Köpekbalığı kalabalık bir dalgıç ya da yüzücü grubuna saldırdığında içlerinden birini seçerek diğerlerini göz ardı ettiğine dair bir gözleme çeşitli raporlarda yer verilmiş bulunuyor.

    [​IMG]



    Köpekbalıklarından Korunma Tedbirleri


    Türkiye denizlerinde tehlikeli türlere oldukça az rastlanıyor. Yüzücüler için herhangi bir tehlike söz konusu değil. Tehlikeye maruz kalabilecekler yalnızca zıpkınla balık avlayanlar olabilir. Zıpkıncılar, avladıkları balıkları bellerinde bir telle taşırlar. Parçalanmış balık ve kan kokusu köpekbalıklarını çekebilir. Herhangi bir saldırı durumunda balıkları mümkün olduğunca uzağa fırlatmaları ve hareketlerini en aza indirgemeleri gerekir. Su yüzeyinde hareket eden kol ve bacaklar köpekbalıklarını daha çok tahrik eder. Hızlı yüzmek kısa mesafelerde işe yarayabilir ama diğer türlü sonuç vermez. Dalgıçlar içinse, olabilecek dalış sınırları (0-42 metre) içinde karşılaşılabilecek köpekbalıkları ise küçük boylu zararsız türlerdir. Olası saldırı olaylarına karşı önerilen pek çok korunma tedbiri bulunuyor. İki taşı birbirine vurmak, kuvvetli ses çıkarmak, regülatörden hava püskürtmek, elle suya çarpmak vs. Eğer yanınızda varsa kimyasal madde (özellikle bakır asetat) kullanmak tavsiye ediliyor.



    Bazı raporlarda, eğer birey yaralı değilse ve suda hareketsiz kalırsa meraklı köpekbalığının ortamdan ayrılabileceğinden söz edilmekte. Çeşitli şekillerde (bıçak, zıpkın vb kullanılarak) köpekbalığını yaralamak amacıyla yapılan hareketlerse büyük ihtimalle sonuçsuz kalacak ve hatta bir tahrik unsuru olduğunda saldırı olasılıkla yükselecektir. Köpekbalığına karşı şiddet kullanmak tavsiye edilmemekle birlikte, eğer başka bir seçenek kalmamışsa burun, gözler ya da solungaç yarıklarına darbe yapılmalı.



    Dalışlar esnasında koyu renkli bir elbise giyilmesi ve özellikle açık su ya da derin su dalışlarında mümkün olduğunca fosforlu renklere sahip malzeme kullanımından kaçınılması tavsiye ediliyor. Ortamda büyük bir köpekbalığı fark edilirse, yavaş hareketlerle yüzeye çıkıp derhal tekneye binilmeli ve su yüzeyindeyken kollar açılmamalı. Zira köpekbalığı dalgıcın siluetini başka bir canlıya benzetip saldırabilir. Yasak olmasına karşın halen kıyılarımızda dinamitle avcılık yapılmakta ve bu olay pek çok köpekbalığını bir anda ortaya çıkan bol besinden ve kandan dolayı ortama çekebilmekte. Unutulmamalı ki, küçük boylu köpekbalıkları da böyle ortamlarda saldırgan bir tutum sergileyebiliyorlar.


    Köpekbalığı Saldırılarında Tedavi Yöntemleri



    Köpekbalığı ısırıkları sonucunda genellikle büyük miktarda doku ve kan kaybı söz konusu olur bu nedenle iki önemli probleme karşı acil ve etkin tedbirler almak gerekir:

    1- Kan kaybının kontrol edilmesi

    2- Şokun önlenmesi

    Şok durumu genellikle aşırı (0,5 lt'den fazla) kan kaybına bağlı olarak gelişir. Böyle durumlarda derhal kanama durdurulmalı, yaralı sıcak tutulmalı, hemen serum verilmeli, fakat çok şiddetli şok geçiren bir yaralıya kesinlikle ağızdan hiçbir şey verilmemelidir. Kan dolaşımın normale dönmesi zaman alır. Bu esnada derhal bir tıp merkezine başvurulmalıdır.
     
  3. diyafram

    diyafram Selçuk ÖZŞENER

    Mesajlar:
    503
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen.
    Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Bu tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır.
    Neler yazılabilir: Bu balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyı buraya alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır.

    Özellikle Sadece Bu Konudaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım.
    Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır.
    Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
     
  4. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Köpek Balığı Türleri

    Köpek Balıkları




    Bu avcı yaratıklar çocuklar gibi yetişkinleri de büyülemektedir. Köpekbalıkları gezegenimiz üzerinde en kuvvetli çeneye sahip canlılardır. Diğer hayvanlardan farklı olarak hem üst hem de alt çenelerini hareket ettirebilmektedirler. Köpek balığı önce alt çenesiyle ısırır sonra üst çenesiyle koparırlar. Avını parçalamak için kafasını aşağı yukarı hareket ettirirler.

    Köpekbalıkları sekiz ana gruba ayrılırlar. Sınıflandırma, ortak özellikleri, vücut ve burun şekilleri, solungaç şekilleri, ağzın vücuttaki yeri, anal solungaç ve sırt solungaçların bulunup bulunmamasına göre yapılmaktadır. Sekiz grup kendi içinde de 34 familya ve 350’den fazla türü vardır. İşte size en çok bilinen köpekbalığı cinsleri:



    1- Şişen Köpekbalığı (Swell Shark): Yaklaşık 1 metre uzunluğunda olan bu cins köpekbalıkları daha çok Kaliforniya ve Şili kıyılarında bulunur. Gece aktif haldedirler. Tehlikeyi sezdikleri zaman vücutlarını U şeklinde kıvırırlar ve su yutarak hacimlerini iki katına çıkarırlar. Böylece avcıların kendilerini yakalayıp çekmelerini zorlaştırmış olurlar.


    2- Kaplan Köpekbalığı (Tiger Shark): Kaplan köpekbalıklarının tıknaz ve silindir şeklinde görünümleri vardır ve yaklaşık 3.5 metre uzunluğundadır. Tek başına yaşarlar ve bir çok deniz hayvanlarını avlarlar. Hatta diğer köpekbalığı cinslerine ve insanlara da saldırırlar. İsmini, sırtındaki koyu renkli şeritlerinden almıştır. Yaşlandıkça bu şeritler kaybolmaktadır.


    3- Sapan Köpekbalığı ( Thresher Shark): Sapan Köpekbalığı, ismini çiftçilerin kullandığı sapana benzer uzun kuyruğundan almıştır. Avını sersemletmek için kullanır. Birçok köpek balığı gibi, sapan köpekbalığı da 14 yılda olgunlaşır. Tropikal okyanuslarda bulunur ve göç etmektedirler.


    4- Balina Köpekbalığı ( Whale Shark): Balina köpekbalığı en büyük deniz canlısıdır. Yaklaşık 18 metre boyundadır ve ortalama 20 ton ağırlığındadır. Dama tahtasına benzeyen, benekli derisi vardır. Su içindeki mikroskobik organizmalarla beslenmektedir.


    5- Zebra Köpekbalığı (Zebra Shark): Leopar köpekbalığı olarak da bilinir. Bu küçük tropikal köpek balığı genelde mercan kayalıklarında bulunur. 1 metreye kadar büyüyebilmektedirler. Genç zebra köpekbalıklarının sarı şeritleri bulunur; yetişkinlerin ise kahverengi rengindedir. Diğer köpekbalıklarından farklı olarak, solungaçları vasıtasıyla suyu içlerine çekerler ve sürekli olarak yüzmezler.


    6- Wobbegong Köpekbalığı (Wobbegong): İsmi gibi kendisinin de ilginç bir görünümü vardır. Vücudunda koyu renkte işaretler vardır ve çevreyle uyum sağlar. Yaklaşık 3 metre boyundadır. Avustralya ve Endonezya sularında bulunur.


    7- Güneşlenen Köpekbalığı (Basking Shark): Balina köpekbalıklarından sonra ikinci en büyük deniz canlısıdır. 15 metre uzunluğundadır. Su yutarak, su içindeki mikroskobik canlılarla beslenmektedir. Zararsız bir cinstir.


    8- Siyahuçlu Kayalık Köpekbalığı (Blacktip Reef Shark): Pasifik ve Hint Okyanus’da kayalıklara yakın sığ sularda bulunur. Yaklaşık 2 metre boyundadır. Göğüs ve sırt kanatçıkları siyah uçludur. Küçük balıkları avlarlar, fakat insanlara da yanlışlıkla saldırabilirler.


    9- Mavi Köpekbalığı (Blue Shark): Üstü koyu mavi karın kısmı beyazdır. Mavi köpekbalıkları su üstü avcılarıdır. Canlı balıkları avladıkları gibi, ölmüş balinaları da yerler. Göç ederken çok uzun mesafeleri kat ederler, Güney Amerika’dan ABD’nin kuzey kıyılarına kadar yüzerler. 2-2.5 metre boyları vardır. Sürü halinde bulunurlar.


    10- Boğa Köpekbalığı (Bull Shark): Ilık, sığ sularda yaşarlar. Boğa köpekbalıkları en çok insana saldıran cinstir. Diğer köpekbalıklarından farklı yönleri de vardır. Tuzsuz sularda, göl ve nehirlerde de yaşayabilmektedirler. Avına saldırmadan önce uzun, geniş burunlarını avına sürterler.


    11- Çekiç Başlı Köpekbalığı (Hammerhead): İsmine uygun olarak geniş düz T-şeklinde çekice benzer başı vardır. Her iki tarafında bir göz ve burun deliği vardır. Yüzerken önünü görmek için başını sağa sola sallayarak yüzerler. 5.5 metre boyundadır ve okyanuslarda bulunur.


    12- Boynuzlu Köpekbalığı (Horn Shark): Kanatlarında geniş çıkıntılar vardır. Boynuzlu köpekbalığı denizin dibinde yaşar. Bazen karın kanatçıklarını kayalara sürterler. Mağara veya resiflerde gizlenerek avlarına pusu kurarlar. Yaklaşık 1 metre boyları vardır.


    13- Galapagos Köpekbalığı (Galapagos Shark): Torpedo şeklindeki bu büyük balıkları okyanus adalarında bulunur. Tehlike anında arka taraflarını kavislendirip göğüs kanatlarını kısarlar. Bu işe yaramazsa saldırgana hücum ederler. Yaklaşık 4 metre boyları vardır.


    14- Büyük Beyaz Köpekbalığı (Great White): Büyük beyaz köpekbalığı dünyanın en büyük yırtıcı ve saldırgan hayvanıdır. Vahşi ve saldırganlığı ile bilinen bir avcıdır. 6.5 metre boyundadır. Diğer köpekbalıklarını, yunusları, fokları, deniz kaplumbağaları, deniz kuşlarını ve evet, insanları yerler. Tropikal ve ılıman okyanuslarda yaşarlar.


    15- Limon Köpekbalığı (Lemon Shark): Limon köpekbalığı bilim adamları tarafından en çok incelenen cinsidir. Sarı-kahverengi arasında (limon renginde) ve 3 metre boyunda olurlar. Limon köpekbalıkları Atlantik kıyılarında, Kuzey ve Güney Amerika’da bulunur.


    16- Mako Köpekbalığı (Mako Shark): İki cins mako köpekbalığı vardır. Kısa kanatlı makolar en çok bilinendir ve balıkçılar tarafından en çok görülendir. Saatte yaklaşık 100 km hızları ve suyun üstünde uçmaları ile meşhurlardır.


    17- Nurse Köpekbalığı (Nurse Shark): Nurse köpekbalığı Pasifik ve Atlantik okyanusunda astropikal sularda bulunurlar. Deniz dibinde ve gece aktif olurlar. Kabuklu, yumuşakçalar ve diğer balıklarla beslenirler. İlginç ağız yapıları vardır- gözden oldukça uzakta ve burunun önünde. Okyanus dibini taramada kullanırlar. 4.5 metre boyları vardır.


    18- Tazı köpekbalığı (Smoothhound Shark): Bu cins köpekbalıkları Kaliforniya ve Meksika kıyılarında bulunur. Kum köpekbalığı veya çamur köpekbalığı olarak da bilinirler. Yaklaşık 1 metre boyları vardır. Üst kısımları kırmızı-kahverengi ve alt kısımları gümüş rengindedir. Yengeçler başta gelen yiyecekleridir.

    Kaynak:haber7.com
     
  5. jaws_and_megaradon

    jaws_and_megaradon

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    3
    whaite shark

    hiç beyaz yakalayan varmı türkiye kara sularında olamaz bu tür açık ve soğuk suları sever kendine bir av bölgesi bulur av bitene kadar da değiştir mez yani okyanus balığı denizler için fazla büyük bir balık ben düşünemiyorum boyu 5 ve 18,5 metre arası değişebilen bir balık denizlerde olsun kaç tane saldırı okuyoruz denizlerimizde hiç çünki yok daha küçük olan boğa ve kaplan bile yok sadece zararsız türler var marmara akdeniz ege karadeniz sularında tehlikeli türler yok maaalesef iyikide yok turizm den geçinen bi ülke için son derece zararlı olurdu
    böleyken daha iyi onları buralarda göremezsiniz ben şahsen karşılaşmak istemem :D
     
  6. jaws_and_megaradon

    jaws_and_megaradon

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    3


    kaplan mı küçük :)))))) o yanlış 3,5 ile 8 metre ne kadar küçük dimi tehlikeli türlerden biri en tehlikelisi hatta çünki bu balık tatlı sıdada yaşamını sürdürebiliyor :)))) afrikada bi çok insan var bu balığın saldırısına uğrayan bizim denizlerde bulunmayan türlerden diğeri

    tatlı suda dolaşan kaplan köpekbalığı
    link: [​IMG]