Küresel ısınma

Konu, 'Makaleler' kısmında simendifer tarafından paylaşıldı.

  1. Diren yapsa yapsa sen yaparsın bu işi,Sevil abla ve denizde sana yardımcı olur..

    Bir başlık açarak ağaç dikme kampanyası başlat,hep beraber yanındayız..Zodi(Ali) arkadaşımızda bu konuda bir şeyler karalamıştı zamanında ..

    Bunu hayata geçirelim..

    Bu bir tekliftir..

    Ne dersin??
     
  2. İzmirdeki bölgesi ağaç dikme kampanyası veya diğer faaliyetler için zamanımın ve işim elverdiği sürece katılım yapmaya gönülden razıyım(kedi olalı bi fare tutayım bari;) )
     
  3. kral balıkçı

    kral balıkçı mustafa gedikoğlu

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    1.886
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf
    En İyi Avı:
    çino sarı lüfer istavrit izmarit zargana vs....
    bilgiler için teşekkürler teşekkürler
    ellerinize sağlık bayağı bi birikim olmuş maşallah:eek: :)
     
  4. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Deniz' e yürekten katılıyorum . Hele hele balıkavı.net ormanı fikri harika bir fikir ;)
     
  5. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    balilavi.net ormanı fikri gerçekten çok güzel.Eğer doğadan yararlanıyorsak bunun karşılığını ona sunmalıyız.
     
  6. Diren hala cevap vermedin ne diyorsun??
     
  7. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Pardon Hüseyin abi, listeyi yazıyordum da :rolleyes:
    Ağaç dikmek yapılabileceklerden elbette biri olabilir ama bununla sınırlı davranmayıp, vicdanımızı “ağaç ektik ya” diyerek rahatlatmamak çok önemli. Sanırım ne demek istediğimi anladınız;)
     
  8. AKIN74

    AKIN74

    Mesajlar:
    707
    Şehir:
    Karşıyaka / İzmir
    İnsanlar gerçeklerle ilgili makale ve buna benzer yazılar okuyunca her nedense etkilenebiliyor...:(

    Her şeyden önce Baba veya Anne olanların aklına ilk gelen haliyle çocukları oluyor...:)

    Şu anda etrafımda dolaşıp oynayan kızımı nasıl bir gelecek bekliyor stresi oluşması da doğaldır diye düşünüyorum...:(

    Yazılanları okuduktan sonra da her şeyin hakkımızda hayırlısı olmasını diliyorum...

    Başka bir şey eklemekte içimden gelmiyor ne yazık ki...
     
  9. Birey olarak ne yapabiliriz, o tabiki ayrı bir şey..Ben toplu halde bir şey yapmak için yazdım..Birey olarak yapılacak şeyler eğitimle,toplu halde yapılacaklarda faliyetle gerçekleşir.

    Hadi bakalım kolay gelsin..
     
  10. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=7106

    Evet ne yapabiliriz dedik ve liste yapmaya karar verdik. Temel aldığımız ilkeler: enerji, su başta olmak üzere kaynak tüketimini azaltmak, yeşil alan oranını artırmak ya da hızla tükenmesini azaltmak, sürdürülebilir yaşamı merkeze alarak küresel ısınma üzerindeki bireysel etkilerimizi azaltmaktı… İşte taslak liste. Ancak hemen belirtmeliyim ki buraya yazılanlar önem sırasına göre değil, aklıma geliş sırasına göredir, hoş görün.
    Bir de kenara notlar alırken liste daha uzundu, örneğin ekmekten pirince kadar gıdaların savurganlığını azaltmaya yönelik sıralama yapmıştım, onları tek başlıkta toplayarak genelleme yapmaya gayret ettim. Elimden ve aklımdan bu kadarı geldi.:( Katkılarınızı merak ve sabırsızlıkla bekliyorum. :)

    1. Su tüketiminizi en uygun düzeye indirebilmek. Bu işe özellikle akıtan ve/veya damlatan muslukları onarmakla başlayabiliriz.
    2. Gereksiz yere suları akıtmamak (örnek diş fırçalarken, el yıkarken)
    3. Enerji sakınımlı (tasarruflu) lamba kullanmak
    4. Enerji sakınımlı (A sınıfı) elektrikli aletler ve beyaz eşyalar kullanmak. Daha önce belirtilen plazma televizyonları anımsayalım…
    5. Termodinamik yasalarını anımsayarak (Termodinamiğin birinci yasasına göre, evrende toplam olarak belli bir enerji miktarı vardır, enerji şekilleri başkalaşsa da bunların aynı birimdeki karşılıkları toplandığında aynı sabit enerji miktarına ulaşılır. İkinci yasa da ise; bir şekilden diğerine dönüşümde hiçbir zaman enerjinin tamamı ikinci şekle geçmez ve bu kayıp enerji sistemlerinin içsel düzensizlikleri için harcanır.) kömür, petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yakılması ile (ısı ile) elde edilen elektrik enerjisini tekrardan ısı elde etmek için kullanmamak. Onun yerine doğalgaz, LPG (mutfak tüpleri) gibi kaynaklarını kullanmak.
    6. Plastik bardaklar yerine yıkanabilir cam, seramik bardaklar kullanmak. Bu uygulamayı yapan bir biliminsanı çalıştığı üniversitenin kantininden yıllarca çayını kahvesini seramik kupasında almış. Yapılan hesaplamaya göre günde ortalama 3 bardak sıcak içecek tüketen bu kişi, yılın ortalama 250 günü (hafta sonları ve tatiller çıkınca) bu alışkanlığı ile 750 bardağın, 10 yılda 7500 bardağın tüketilmesini engellemiş oldu. Şimdi bu hesaplamayı 10 çalışanlı küçük bir işyeri için yapalım mı? Bakalım sayı kaç çıkacak? (50 ve üzeri kişi için hesap yapmak serbest)
    7. Trafikte, park halinde 5 dk’dan fazla aracı çalışır halde tutmamak. Bu AB ülkelerinde hava kirliliğine neden olmaktan ötürü suçtur ve caza kesilmektedir.
    8. Elektrikli aletleri kullanılmadığı zamanlarda stand-by konumunda tutmamak
    9. Çok gerekmedikçe mutfak aletlerini kullanmamak. Örneğin kıyıcı aletleri (rondo) kullanmakla hem malzemenin bir bölümünü kabın sağına soluna bulaştırıyor hem de yıkanması için çok su tüketiliyor.
    10. Cam, kağıt, plastik, metal atıkları ayrı toplayarak hem geri kazanımını sağlamak hem de atık depolama alanına giden atık oranını düşürmek. Bu alanlar ne kadar hızlı dolarsa yeni bir alanın bulunması gerekir ki bu başlı başına bir kirlilik sorunudur.
    11. Gıda tüketiminde savurganlığın azaltılması.
    12. Yeni bir ürün alırken buna gerçekten gereksinimimizin olup olmadığını düşünüp buna göre alıp yapmak.
    13. Yakın uzaklıklara yürüyerek ulaşmak
    14. Bisiklet kullanımının sağlanması için bisiklet yolları yapılması için belediyelere istemde bulunmak
    15. Çok gerekmedikçe poşet kullanmamak, alış-verişe giderken evde bulunan poşetleri yanımıza alarak poşet dağlarımızı eritmek
    16. İçi değiştirilebilir tükenmez kalem kullanmak ya da çocukluğumuzdaki gibi dolma kalem kullanmaya devam etmek
    17. Doldurulabilir çakmak kullanmak
    18. Özellikle temizlik malzemelerini küçük boyutta alıp ambalaj atığı üretmektense büyük boylarda olanlarını seçmek (daha sonra bunu evdeki biten küçük ambalaja aktararak kullanabiliriz)
    19. Klimaları kullanmamaya özen göstermek, iç mekana yaptığı ısı etkisinin tam tersini dışarıya yaptığı ve soğutma gazlarının küresel ısınmaya etkisi olduğu unutulmamalı
    20. Klima kullanma durumunda hiç olmazsa klimadan çıkan su borusunu yağmur giderine bağlayarak bu saf suyu atıksularla karıştırıp kullanılmaz hale getirmek yerine bidon vb kaplarda toplayarak ütü, akü vb alanlarda kullanmak.
    21. Ocak üstünde ısıtılacak malzemenin altını kabın dış çeperini aşacak alevler çıkaracak şekilde açmamak. O zaman kapla birlikte havayı da ısıtmış oluruz.
    22. Ocak üstünde özelikle su kaynatılacaksa üstünü bir kapakla kapatmak, kaynama süresini düşürecektir.
    23. Ev ısınmasında ısıtıcı kaynağın derecesini yükseltmeden önce ısı kaybı olan noktaları izole etmek
    24. Evde yapılabilecek basit bir düzenek önerisi: rüzgar gülünün dönen aksamına bisikletlerimize taktığımız dinamo yerleştirerek elektrik elde edilebilir ve aydınlanma sağlanabilir. Elbette bu güçlü bir ışık olmaz ama kendi ışığını üretmek ayrı bir zevk olacaktır.
    25. Güneş enerjisi ile ısınma düzenekleri kullanmak (evsel sıcak su gereksinimi ve kalorifer suyu elde etmek)
    26. Bahçeli evlerde çim ekmemeye özen göstermek (yazın sürekli sulanması gereken bu bitki inanılmaz su tüketir)
    27. Arşivleme dışında bilgisayar bilgilerini yeniden yazılabilir (re-writable) CDlere ya da veri taşıyıcı belleklere yazarak CD tüketimini azaltmak
    28. Pahalı da olsa uzun ömürlü, sağlam malzemelere yönelmek (iki de bir kırılıp bozuldu diye ucuz bir ürünü birkaç kez almaktansa bu hem daha ekonomik hem de daha çevreci bir davranış olacaktır)
    29. Meyve ve sebze atıklarından balkonlarda gübre elde edilebilir. Böylece hem evsel atık oranı azaltılır hem de çiçekler daha doğal gübrelerle beslenir.
    30. Elektrikli aletlerle ısınma ve serinleme yerine renklerin yardımını almak. Örnek giyim ve dekorasyonda yazın açık renkleri, kışın ise koyu renkleri seçmek.

    Arkadaşlar,
    Ağaç dikimi ile ilgili olarak koordinasyon görevini üstleniyorum. Ancak balıkavı.net üyeleri ülkemizin dört bir yanında yaşayan dostlardan oluşuyor. Bu nedenle bu etkinliği her ilde yapmamız bence daha uygun olacaktır. Aksi halde hangi ilde olsun tartışmaları başlar ki buna hiç gerek yok. Tabi sizin görüşleriniz de önemli.
    Ben derim ki bu iş için kolları sıvayacak her ilden bir sorumlu arkadaşımızı belirleyelim. Örneğin İstanbul'dan Ben, Deniz, Sevil abla, Sennur'dan biri olabilir. İzmir'den Can ve Antayla'dan Yucel arkadaşlarımız kendi illerindeki etkinliği organize edebilirler. Diğer kentlerden de katılımlar oldukça bu isimler netleşir.
    Önce ben fidan fiyatlarını bir öğreneyim. Ondan sonra her il kaç ağaç dikecek bu belirlenmeli. Ardından sizlere ağaç fidanlarını nerelerden alacağımızı, ekim yerinin nereden, hangi izinlerle belirleneceğini bildireceğim. Gerekirse izin ve yer konularını da ben halletmeye çalışacağım.
    Şimdi önemli olan bu işte hangi iller bizimle? İl sorumluları kimler? Bunu konuşalım derim.
     
  11. afet

    afet

    Mesajlar:
    823
    Küresel ısınma diologları!!! -

    Ey vatandaş.Küresel ısınma diye bişey yoktur…İnekler çok gaz çıkardığı için iklim sera etkisi yaptı ama yakında geçer.Aşağıdaki diyaloglar hayal mahsuludur.Çıkışlar arka kapıdandır…Önce kadınlar ve çocuklar…

    -Senin suyun ısındı Şevket…
    -Sadece benim değil senin de suyun ısındı Hülya…

    -Ocak ayında Antalya’ya kayağa gittik…Yarın da Norveç’e denize gidicez…Şubat ayında fiyordlar acayip sıcak oluyormuş…

    -Küresel ısınma diye bişey yoktur. Bakın ben çayı içiyorum miss gibi.Kaldı ki Ağustos ayında dünyanın her yerine kar yağar.

    -Kyoto’ya imza atmamız lazım sayın Bush..
    -Ben Toyotaya imza attım…

    -Bu dalga eminönünden geçer mi?
    -Zyent zbracko buneskiyeviç…
    -Vaay Rusyadan turist getiren sel dalgası ha…

    -Yarın hava eksi 85 derece olacakmış bey.
    -Valla mı . Hadi kalk bi yerlere güneşlenmeye gidelim.

    -Ne vuruyosunuz kardeşim.Deodorant satmayalım da hırsızlık mı yapalım? Ahh vurmasana lan…

    -Suyun litresi petrolün litre fiyatını geçerek tarihi rekorunu kırdı.

    -Müsrif karı her sene banyo yapılır mı lan?

    -Bu sene penguenler erken gitti. İstanbul’da yaz çok sıcak geçecek bey…

    -Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek?
    -Nah gelecek. Onlar da gerçek ayva çiçeği diil. Yapma çiçek. Mudo conseptten aldık…

    -Güneş yağı alalım mı?
    -Al ama 2956 faktör al…

    -Sular yükselmiş…Akmerkezin önünden denize girelim mi?

    -Sevgili vatandaşlarım. Çankayaya çıkmak istiyorum ama Çankaya’yı su bastığı için Elmadağ kayakevine çıkmaya karar verdim.

    Gani Müjde.. İnternetten alıntıdır.

    Komik değilmi ? oysa, çok kısa bir süre sonra bu diyaloglara gülemeyebiliriz, :( Fırsat varken herkes elini taşın altına koymalı,
    Sevgili Diren taslak olarak oluşturduğun liste başlangıç için iyi oldu, ellerine sağlık, bu arada yalnızca En ünlü Kola markası (isim vermiyorum) günde 200.000.000 :eek: (ikyüz milyon) kişi tarafından tüketiliyor, diğer marka ve gazlı içecekler hariç, her pısst nelere maloluyor ?
    Bayanların Deodorant yerine itici gazlar içermeyen hoş kokulara bürünmesi,
    Biz erkeklerin gazlı traş köpüğü yerine, traş sabunu kullanması da. vs. vs.
    kimseye şunu tüketme deme lüksümüz yok tabii, ama bilinçlenme anlamında katkısı olur diye düşünüyorum, ;)
     
  12. afet

    afet

    Mesajlar:
    823
    Evet bu forumda 1 ve 69 nolu mesajlarda konuya değinilimiş, ;)
     
  13. Diren eline sağlık çok iyi toparlamışsın bilgileri, ağaç dikme kampanyası başlığında bunuda eklemek gerekiyor.Arada kalacak bir çalışma değil çünkü..
    Tekrar teşekkürler.!
     
  14. Şu anda bu yapılıyor zaten..
    Diren hanım ilgilenecek..
     
  15. Evet,bu konuyla ilgili teknik veriler Diren hanımdan heran gelebilir..

    Yavaş yavaş katılım ve fikirlerle daha olgunlaştırabiliriz.
     
  16. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Aman durun arkadaşlar, Kyoto taraf olmak öyle her baba yiğidin harcı değil.
    Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (İDÇS)’ne 2004’te taraf olan Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB)’ne uyum sürecinde Kyoto Protokolü’ne taraf olması kuvvetle beklenmektedir. Protokolün imzalanması durumunda, emisyonlarına ilişkin kesin verileri olmayan, enerji, sanayi, ulaşım, tarım ve atık yönetiminde belirsiz politikaları ile Türkiye’nin nasıl bir taahhütte bulunacağı önem taşımaktadır. Yönetimde bulunan hükümetin yapacağı her yanlış hamle yalnız kendini ve kendinden sonra gelecek hükümeti değil, ülkenin yazgısını bağlayacaktır. Enerji politikasını kömür ve doğalgaz başta olmak üzere fosil kaynaklı enerji çevrimlerine yönelten Türkiye, sera gazı salımlarını azaltmak bir yana hızla artıracaktır. Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne taraf olmasıyla, sattığı bedelin daha fazlasını karbon kotası uygulaması nedeniyle Protokole taraf olan ülkelere geri ödemesi beklenmelidir.

    İşin Türkçesi şu: Kyoto, taraf olan ülkelerin 1990 yılı emisyonları temel alarak emisyon değerlerini şimdilik %5 oranında azaltmalarını istiyor. Sonra bu oran %30'a çıkarılacak,Türkiye 1990 yılı değerlerini bilmiyor ki tahhütte bulunsun. Hangi değerin %5'ini alacağız.? Ortada sadece varsayımlar var. Bir de Kyoto diyor ki, eğer söylediğin değerlere inemezsen vaat ettiğinden daha çok azaltım yapan ülkenin azaltım fazlasını satıl almalısın. Yani kirlettiysen ödeyeceksin. Türkiye'nin durumu ortada. Bizim öncelikle emisyon azaltma politikalarımızı belirlememiz, bunun için parasal kaynak ayırmamız ve alt yapımızı oluşturmamız gerek ki ekonomiye bir de Kyoto borcu yüklenmesin. Türkiye ne aşamada derseniz söyliyeyim: ortada niyet var ama politika yok. Parasal kaynak bulma konusunu ise ne siz sorun ne de ben söyliyeyim :)
     
  17. Diren bunu yeni başlıkta yaparsan daha iyi olur kanaatindeyim..
    Ne düşünüyorsun?Daha iyi olmazmı sencede..
     
  18. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Arkadaşlar, Ali abimizden gelen öneriyi de ekleyince listemiz 31 madde oldu. Yok mu artıran??? :)

    1. Su tüketiminizi en uygun düzeye indirebilmek. Bu işe özellikle akıtan ve/veya damlatan muslukları onarmakla başlayabiliriz.
    2. Gereksiz yere suları akıtmamak (örnek diş fırçalarken, el yıkarken)
    3. Enerji sakınımlı (tasarruflu) lamba kullanmak
    4. Enerji sakınımlı (A sınıfı) elektrikli aletler ve beyaz eşyalar kullanmak. Daha önce belirtilen plazma televizyonları anımsayalım…
    5. Termodinamik yasalarını anımsayarak (Termodinamiğin birinci yasasına göre, evrende toplam olarak belli bir enerji miktarı vardır, enerji şekilleri başkalaşsa da bunların aynı birimdeki karşılıkları toplandığında aynı sabit enerji miktarına ulaşılır. İkinci yasa da ise; bir şekilden diğerine dönüşümde hiçbir zaman enerjinin tamamı ikinci şekle geçmez ve bu kayıp enerji sistemlerinin içsel düzensizlikleri için harcanır.) kömür, petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yakılması ile (ısı ile) elde edilen elektrik enerjisini tekrardan ısı elde etmek için kullanmamak. Onun yerine doğalgaz, LPG (mutfak tüpleri) gibi kaynaklarını kullanmak.
    6. Plastik bardaklar yerine yıkanabilir cam, seramik bardaklar kullanmak. Bu uygulamayı yapan bir biliminsanı çalıştığı üniversitenin kantininden yıllarca çayını kahvesini seramik kupasında almış. Yapılan hesaplamaya göre günde ortalama 3 bardak sıcak içecek tüketen bu kişi, yılın ortalama 250 günü (hafta sonları ve tatiller çıkınca) bu alışkanlığı ile 750 bardağın, 10 yılda 7500 bardağın tüketilmesini engellemiş oldu. Şimdi bu hesaplamayı 10 çalışanlı küçük bir işyeri için yapalım mı? Bakalım sayı kaç çıkacak? (50 ve üzeri kişi için hesap yapmak serbest)
    7. Trafikte, park halinde 5 dk’dan fazla aracı çalışır halde tutmamak. Bu AB ülkelerinde hava kirliliğine neden olmaktan ötürü suçtur ve caza kesilmektedir.
    8. Elektrikli aletleri kullanılmadığı zamanlarda stand-by konumunda tutmamak
    9. Çok gerekmedikçe mutfak aletlerini kullanmamak. Örneğin kıyıcı aletleri (rondo) kullanmakla hem malzemenin bir bölümünü kabın sağına soluna bulaştırıyor hem de yıkanması için çok su tüketiliyor.
    10. Cam, kağıt, plastik, metal atıkları ayrı toplayarak hem geri kazanımını sağlamak hem de atık depolama alanına giden atık oranını düşürmek. Bu alanlar ne kadar hızlı dolarsa yeni bir alanın bulunması gerekir ki bu başlı başına bir kirlilik sorunudur.
    11. Gıda tüketiminde savurganlığın azaltılması.
    12. Yeni bir ürün alırken buna gerçekten gereksinimimizin olup olmadığını düşünüp buna göre alıp yapmak.
    13. Yakın uzaklıklara yürüyerek ulaşmak
    14. Bisiklet kullanımının sağlanması için bisiklet yolları yapılması için belediyelere istemde bulunmak
    15. Çok gerekmedikçe poşet kullanmamak, alış-verişe giderken evde bulunan poşetleri yanımıza alarak poşet dağlarımızı eritmek
    16. İçi değiştirilebilir tükenmez kalem kullanmak ya da çocukluğumuzdaki gibi dolma kalem kullanmaya devam etmek
    17. Doldurulabilir çakmak kullanmak
    18. Özellikle temizlik malzemelerini küçük boyutta alıp ambalaj atığı üretmektense büyük boylarda olanlarını seçmek (daha sonra bunu evdeki biten küçük ambalaja aktararak kullanabiliriz)
    19. Klimaları kullanmamaya özen göstermek, iç mekana yaptığı ısı etkisinin tam tersini dışarıya yaptığı ve soğutma gazlarının küresel ısınmaya etkisi olduğu unutulmamalı
    20. Klima kullanma durumunda hiç olmazsa klimadan çıkan su borusunu yağmur giderine bağlayarak bu saf suyu atıksularla karıştırıp kullanılmaz hale getirmek yerine bidon vb kaplarda toplayarak ütü, akü vb alanlarda kullanmak.
    21. Ocak üstünde ısıtılacak malzemenin altını kabın dış çeperini aşacak alevler çıkaracak şekilde açmamak. O zaman kapla birlikte havayı da ısıtmış oluruz.
    22. Ocak üstünde özelikle su kaynatılacaksa üstünü bir kapakla kapatmak, kaynama süresini düşürecektir.
    23. Ev ısınmasında ısıtıcı kaynağın derecesini yükseltmeden önce ısı kaybı olan noktaları izole etmek
    24. Evde yapılabilecek basit bir düzenek önerisi: rüzgar gülünün dönen aksamına bisikletlerimize taktığımız dinamo yerleştirerek elektrik elde edilebilir ve aydınlanma sağlanabilir. Elbette bu güçlü bir ışık olmaz ama kendi ışığını üretmek ayrı bir zevk olacaktır.
    25. Güneş enerjisi ile ısınma düzenekleri kullanmak (evsel sıcak su gereksinimi ve kalorifer suyu elde etmek)
    26. Bahçeli evlerde çim ekmemeye özen göstermek (yazın sürekli sulanması gereken bu bitki inanılmaz su tüketir)
    27. Arşivleme dışında bilgisayar bilgilerini yeniden yazılabilir (re-writable) CDlere ya da veri taşıyıcı belleklere yazarak CD tüketimini azaltmak
    28. Pahalı da olsa uzun ömürlü, sağlam malzemelere yönelmek (iki de bir kırılıp bozuldu diye ucuz bir ürünü birkaç kez almaktansa bu hem daha ekonomik hem de daha çevreci bir davranış olacaktır)
    29. Meyve ve sebze atıklarından balkonlarda gübre elde edilebilir. Böylece hem evsel atık oranı azaltılır hem de çiçekler daha doğal gübrelerle beslenir.
    30. Elektrikli aletlerle ısınma ve serinleme yerine renklerin yardımını almak. Örnek giyim ve dekorasyonda yazın açık renkleri, kışın ise koyu renkleri seçmek.
    31. İtici gazlar içeren deodorant, traş köpüğü gibi ürünleri olabildiğince az tüketmek, bunların yerine traş sabunu, sabun ya da döner top başlıklı deodorantları kullanmak.
     
  19. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Diren harikasın, ellerine sağlık :) İlk fırsatta konuyu baştan düzenleyeceğim, pek vaktim yok şu sıra. Sizler ekleyin arkadaşlar, tek tek bu mesajlarınıza göre yeni düzenleme yapacağım...
     
  20. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Az önce 12 yaşındaki yeğenim msnden gönderdi (Organizasyona gelenler bilirler, hani şu çakır gözlü olan)... Bu konu hakkında daha önce hiç konuşmadık, tamamen tesadüftür. Umutsuz olanlar için belki örnek teşkil eder diye buraya aktarıyorum. Okuyunca bir tuhaf oldum... 12 yaşındaki bir kız çocuğu ne kadar yazabilirse o kadar yazmış canımın içi...

    Bunu benim gibi bir büyüğüne gönderdiğine göre, bizlerden beklentilerini anlamak hiç de zor değil. Muhtemelen bu gönderdiği alıntıdır ancak, demek ki çocuklar bu konuda kendi aralarında yazışıp, bu tip iletileri birbirlerine gönderiyorlar. Varın siz düşünün gerisini....