selamlar. bu aralar küresel ısınmaya taktım. yada o bize taktı. son gelen 3 habere göre 1. Bal arıları tum dunyada aynı anda ölmeye baslamış. aniden toplu ölumler kıtalar arası ve bir hastalıgın yayılma hızınadan daha yüksek bir süratle yayılmış.Şuan turkiyede bal üretimi 3/1 e düşmüş acaba diyor bilim adamları küresel ısınmayla ilgili mi? akla gelmeyeni de ben sorayım bal arılarını sayıyoz da ya yabaniler de ölüyosa. dunyada çiçekli bitkilerdeki tozlaşmanın yani üremenin neredeyse %80 ini gerçekleşen arı familyası yok olursa biliyorsunuz dunyada bilinen hayatın en az yarısı sona ermiş olacak. yada einstein in dedigi gibi " bal arıları yok olunca dunyad abilinenhayat 4 senede biter" mi? 2. Son sönemde küresel ısınma ile karadenizde soyu riske giren ve miktarı azalan balıklar arasına hamsi de girmiş.Yani hamsi soyunun eli kulagındaymış . Bu yıl 10ytl nin altında etiket görmedim ben hiç. bu konuda denizle ilgili dernek ve kurumlar bir açıklama yapmıştı hatırladıgım kadarrıyla. çevre ve orman bakanlıgının resmi görusude bu yonde. ASIL KONUYA GELELİM Karadeniz de bazı ege ve akdeniz balık ları görulmeye baslamış forumdaki topiklerden bazılarında bazı birbirine yakın türde akdeniz ve karadeniz balıklarını teshiste zorlanıyordu arkadaşlar. hatta bazı akdeniz balıklarını karadenizde yakalamıslardı. simdi, karadeniz normal bir deniz degil eko sistemi kendine özgu. 200 metre altı gaz toz kıl yün. ustude hassas bir dengeye sahip. kuresel ısınmaylan beraber karadenizin serin iklim baıkları azalırken akdeniz balıkları bölgeye gelirse ne olur- ki gelmişler- bazı balıklar yok olur bazıları ürer sıcak denizlerde balık populasyonu az soguklar da çoktur. karadenizin balık miktarı azalır üretim düşer ve balık fiyatları artar. hatta abartalım. iki deniz arasında sıcaklık farkı azalırsa bogazlardaki alt ve üst akıntı hızları degişir ve bu her şeyi etkiler. bunlar benim aklıma gelenler. SORUM ŞU ÖNERİM BU bu konuda bir bilgisi gözlemiolan arkadaşlar paylassın bizle en azından burada bilinçli bir grup oluşturmayı başaralım. kim bilir belki istim arkadan gelir. deniz olarak sadece bodrumu bilen Üülkemin bilim adamları tutup bu balık göclerini tespit edemeyeceklerine göre iş azcıkta biz amatörlere düşüyor bence. KOLLARI SIVAYIP "kendi tecrubelerini karşılaştıkları balıkları "VERİLERİ YAZMAK İSTEYEN ÜYELER VE BUNA YENİ BİR TOPİK AÇARAK ÖN AYAK OLMAK İSTEYEN BİR FORUM EDİTÖRUMUZ BULUNURMU ACABA.