Kuşadası Antenli Mercan Avımız

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında greenpiiz tarafından paylaşıldı.

1. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    bilimsel olarak antenli mercan küt burunlu mavi lekeli ve antenli olan türe denildiğini biliyorum . Bahsettiğiniz türde devasa boyutlara kadar büyüyen bir türdür .

Bu balıkların ise türlerinin az vs olduğuna inanmıyorum . Çünkü yılın her mevsimi bu balığın avlarını yapabiliyorsak nesli tükendiğini yada tükenmek üzere olduğunu söyleyemeyiz . Ben trança avına çıkıpta boş döneni görmedim desem yalan söylemiş olmam.

Ben yine sözümün arkasındayım herhangi bir vicdani rahatsızlık duymuyorum . Ek olarak bu avlarıda yapan insanlar tonajlarla balık yakalamış , herbiri inan deniz , sirküler ve çevre gibi sosyal sorumluluk gerektiren konulara hem duyarlı hemde yararlı insanlar .

Bu konu uzar gider ben demek istediğinizi anlayabiliyorum ancak avdada herhangi bir vicdanı problem göremiyorum . yavru balık ve limit dışı aşırı avlanma konularına her avımızda dikkat ediyoruz .

Yavru balık yakalanmış izlenimi uyandırıyorsunuz ancak bu balıklar bu boylara gelene kadar yavruluk evrelerını gecırmış oluyor .

Fikir ve bilgileriniz için teşekkürler

2. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.

Yavru balık yakalanmış izlenimi uyandırmaya çalışmıyorum, farkı fark edin diyorum :) İllegal bir av yapmış değilsiniz, bunu bilhassa da belirttim önceki mesajımda zaten.

Tonlarca balık yakalamak balık popülasyonu hakkında bilgili olmak ile bir tutulamaz ayrıca. Unutmayınız ki "cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir". :)

Trança avına çıkıp boş dönen görmek istiyorsanız bulunduğunuz yöreden çıkıp biraz gezinmeniz yeterli olur. :)

Bakış açınız türlerin üzerindeki baskının amatör balıkçılık kısmına tekabül etmekte bence.

Söylemekle mükellef hissettiğim şeyler bunlar. Üzerine ekleme yapacağım bir şey de yok. Konuyu kendi adıma kapatırken nice güzel avlar diliyorum.

3. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Soylemek zorundayim ki avin 20 kisi tarafindan yapilmasi, avci basina sadece birkac balik dusmesi, ayrica baliklarin buyuklugunun teblige uygunlugu benim icin fazlaca anlam ifade etmiyor.

Populasyonu tehdit altinda olan tas baliklarinin bir seferde bu kadar cok sayida avlanmasinin rapor olarak yayinlanmasini dogru bulmuyorum. Evet, Ege kiyilarimizda her gun yuzlerce noktada yerlesik tas baliklari bu sekilde avlaniyor, ustelik GPS sayesinde o kayaliklar hizla kurutuluyor ve bunun onune gecmek mumkun gibi gorunmuyor. Fakat hic degilse bu gibi avlarin forumlarda yayinlanarak daha genis kitleler nezdinde ozendirilmemesi gerekir diye dusunuyorum.

Mercan ailesine mensup turlerin denizlerimizde hizla azalmasi ve avlanan bireylerin her gecen gun daha kucuk boyda olmasi bosuna degil. Dev trancalari, nefis iri antenlileri, fangrileri hepten yok etmemek icin biraz hassas davranmamiz lazim.

4. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Ustalarım bulunduğuım yöre Ege ve bu balıkda Ege balığı . Bu yöre dışında bu balığın yok denecek kadar az olması gayet tabii normal .

Kimsenin taşlara hergün gidip kurutması söz konusu degil (kendi payıma) . Bulunan yerler öyle elınızı kolunuzu sallaya sallaya gidebileceğiniz meralar degil . Hava şartları vs kaç kez uygun oluyor veya balığı kaç keresinde yemlenerek bulabiliyorsunuzki ? Ticari amaçlı bu balıkları avlayıp tezgaha koyduğumuzda yok . Sizler zıpkın avlarınızda veyahut acık denız avlarınızda GPS kullanmıyormusunuz yani ben anlayamadım şimdi . Balıklar yavru balık olsa amenna adamlar kitabını yazmış en lezzetli ve önerilen zamanı 600 - 800 gr arasındaki zamanıdır diye .

Yavru balık ve azalan türlerin ticari yada amatör olarak avlanmasına karşıyım ve yavru balık asla yakalamıyoruz zaten. Ancak antenli mercan da 1kg lık balığı ayıplamak enteresan . Ben 10 - 20 KG lık tranca yakalasam inan denize salarım . Ama bu balık avlanır ve afiyetlede yenir.

Duyarlılığınız çok güzel ve bilinçlendirme çabalarınızada sonuna kadar katılıyorum yalnız bizlerde açgözlü ne bulduysa sepete atan avcılar değiliz .

Saygılar

5. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    İbrahim beyin tuttuğu balıklar son zamanlardaki raporlarda gördüğüm en iri boylar.Bu boyların çok daha küçükleri hergün binlercesi (profesyonel balık avlatıcı tekne turlarında,bohçacı amatör teknelerce masrafı,benzini çıkaralım bari adına)katlediliyor egede malesef.Bir çok amatör,bu turlarla balıkçılık hobisine adım atıyor.
    Benim,daha önceleri yaptığım uyarılara aldığım cevap,egede balıkların boyları bu kadar,irisi vardıda bizmi tutmuyoruz gibi cevaplar olmuştur.
    Akdenizde (ispanya,fransa,italya) çekilen belgeselleri izliyorum zaman zaman,sargozlar,çupralar yüzlercesi bir arada,2-3 kiloluk balıklar.Mercanların en küçüğü 1-2 kiloluk sürüler halinde salınıyor.
    Amatör avcılık,balık populasyonuna zarar vermez diye bir şey tutturmuşuz gidiyoruz.SPARİDAE ailesi (BÖLGECİ BALIKLAR,taş balıkları) balıkları,trol tekneleri,gırgır tekneleri tarafından değil,kıyı pareketacılığı,bırakma ağlar,dinamit ve yukarıdaki yöntemlerle avlana avlana bu günkü durumuna geldi.
    Bir müddet bu yavrular bollaşıyor,sonra kökünü kurutuyoruz meraların.Bir süre balığa çıkan sayısı azalıyor,çıkansa balıksızlığı, depreme,küresel ısınmaya,bilmem neredeki nükleer santrala bağlıyor.
    Oysa işin gerçeği,Egenin yunan tarafının,bizdeki gibi vahşice kullanılmamasından dolayı,bir şekilde yeni nesillerin devamının gerçekleşip,kıyılarımıza tekrar tekrar gelmeleridir.Eğer ege bir türk denizi olsaydı eskisi gibi,marmarada,karadenizde ,göllerimizde,akarsularımızda yaptığımızı ,orayada yapar,yüzlerce türü yok ettiğimiz gibi,Egenin de canına okurduk.

6. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Kiymetli kardesim, zipkin avciligi oyle mercan meralarinin oldugu 50 - 60 metre gibi derin sularda yapilmaz, yapilamaz. Cunku nefes tutarak o derinliklere inmek mumkun degildir. Tuple zipkin avciligi dersen, o zaten yasaktir. Zipkin avciliginda GPS de kullanilmaz.

Zipkincilar arasinda acgozlu, kural tanimaz insanlar yok mudur? Vardir, hele ki ulkemizde cok fazladir, malesef cogunlugu da oyledir. Fakat takdir edersin ki istisnalar kaideyi bozmaz.

Zipkin avciliginin temeli; baligi gorerek, mumkunse secerek, diger bireylere zarar vermeden, yavru bireyleri hedeflemeden yapilmasidir. Tekneyle veya yuzerek balik oldugunu tahmin ettigin noktaya gelirsin, ki ortalama 10- 15, bilemedin 20 metre derinliklerdir, nefesini tutarak asagi inersin, GPS, tup veya fener kullanmazsin, baligi vurur, yukari cikarsin. Zipkin avciligi budur. Bunun disindaki uygulamalar, bohcaciligin zipkin versiyonudur ve yasal degildir. Dolayisiyla gercek zipkin avcilarinin, trol ve girgir kullanan ticariler veya GPS kullanan oltacilar gibi balik turlerinin yok olmasinda oncelikli payi oldugu seklinde bir iddia sozkonusu olamaz.

Dikkat ettiysen, benim elestirim baliklarin boylarindan ziyade, sayisiyla ilgili. Boyle cok sayida avlanan baliklarin, diger avcilar uzerinde ozendirici, hatta kiskirtici, skora donuk rekabeti arttirici etkisi olmasi nedeniyle resimlenmesini ve raporlanmasini uygun bulmadigimi soyledim.

Anlayisli tavrin icin tesekkur ederim. Bereketli ve tadinda avlarin olsun. :)

:thumb: Onemli ve yerinde aciklamalar icin tesekkurler. :)