Kuşadası Körfezi'nde Güzel Bir Balık

Konu, 'Av Hikayeleri' kısmında geneben tarafından paylaşıldı.

  1. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Çok uzak tarih değil zaman bu ay içerisinde geçen pazar bir hafta olmamış daha :). 3 kişi , Pratik Volkan abi , Yavansu gülü Hüseyin abi ve ben geneben.
    Açılmışız tekneyle , gps te işaretli derinliği itibarıyla 84 dediğimiz avlağımıza gitmişiz. Av her zamanki kırmızılar mercan ve patlakgözler . 1'e 1,5 metre portakal rengindeki paraşütü atmışız suya hafif akarak avlanmaktayız. Ağırlıklı patlakgözler gelmekte 3 iğneli klasik dip oltalarımıza.Sakin avlanmaktayız.Yalnız su bulanık içerisinde küçük parmağımın tırnağı büyüklüğünde beyaz birşeyler yüzmekte .
    Birden Hüseyin abinin sesiyle oturduğu teknenin sağ tarafından suya bakıyoruz. Portakal renkli paraşüt çok net gözüküyor suyun altında ve hemen altında ondan daha büyük bir beyaz karaltı . Heyacanlanıyoruz Volkan abi hemen kamerayla çekime başlıyor ne olduğunu çözemiyoruz tekneye çok yaklaşıp altında geziniyor oldukça ürküyorum:eek: ve hatta belli ediyorum . Sonra benim oturduğum sol taraftan yaklaşık 10 metre mesafeden bir kuyruğun suyun üstüne çıkıp , suya şaplatmasıyla kalbim atış hızı 3 e katlanıyor . Belli etmeselerde Volkan abi ve Hüseyin abi sonraki durum değerlendirmesinde ürktüklerini itiraf ediyorlar neyse aradan 10 sn geçmeden teknenin burun ucundan gene 10-15metre mesafede kafasını sudan çıkartıp tekrar suya daldığı o bir kaç sn içinde avucum büyüklüğünde bir göz görüyorum bize bakan ve tabiki oldukça tırsmış bir şekilde kalıyorum. Volkan abi çekim yapmaya devam ediyor. 5mt lik teknenin yaklaşık yarısı büyüklüğünde ve oldukça geniş olan bu balığın ne olduğunu çözmeye çalışırken bu arada o hala paraşütün etrafında dolanmaya devam ediyor. Hüseyin abi bunun bir pervane balığı olduğunu söylüyor. Aslında çok çekinmezdim ama bu balığın direkt olarak bizimle yani paraşüt ve tekneyle ilgilenmesi ve boyutu yüzünden biraz ürküyorum. Sonra kayboluyor yaklaşık 10 dk kadar sürüyor bu olay. Eve dönünce hemen araştırıyorum aslında çok zararsız bir tür olduğunu öğrendiğim ve küçük deniz anaları , plankton, küçük balıklarla beslenen bu pervane balığı ay balığı yada mola mola denilen bu balığı gördüğüme ve bu kadar yakından şahit olduğuma çok seviniyorum. Tek sorun Volkan abiyle ofiste kamerayla yaptığı çekimi bilgisayara atmaya çalışırken bilgisayarın virüs uyarısı vermesi ve yanlış tuşa basma sonucu videonun silinmesiyle çok üzülüyoruz:( . İnternetten bulduğum bir kaç resim ve videoyu ekliyorum. Bu tür balıkların sularımızda görülmesi gerçekten çok heyecan verici üstelik kıyıya sadece 15-20 dk mesafede.:)

    Video;

    http://www.dailymotion.com/related/x4uhx0/video/x4na8t_yyyyy_travel?hmz=74616272656c61746564

    Resimler ;

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    Mola Mola Hakkında Bilgiler;

    Ay balığı (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir), Molidae familyasına ait balık türü. Lezzetsiz ve kötü kokan etinden dolayı ticari değeri yoktur.3 tane ismi vardır.Bunlar Zir balığı , Ay balığı ve Pervane balığıdır.

    Özellikleri
    Ay balığının derisi 15 cm kalınlığındadır, dünyadaki bütün organizmalar içinde en kalın derisiye sahip canlı olma özelliğini taşır. Bu kalın derisinin üzerinde 50 civarı değişik parazit türü ve çeşitli mikroorganizmalar yaşar. Bu canlılar ay balığının karanlıkta parlamasına yol açabilirler. Ay balıkları bazen, henüz bilinmeyen nedenlerden suyun yüzünde yan yatarlar. Geceleri bu şekilde su yüzünde yan yatarak derisinin mikroorganizmalar sayesinde parladığı anlarda Ay ışığının su yüzündeki gölgesini andırır.

    Ay balıklarının yüzgeçleri sivridir ve köpekbalığınkine benzer. Sudan dışarıya dikilen sivri yüzgecini görenler, ay balığını köpek balığı zannedebilirler, ama ay balığı çok sakin bir hayvandır, örneğin kendine yaklaşan dalgıçları çok sakin karşılar.

    Vücutları, fugu balığında ve bazı diğer Tetraodontiformes takımına ait balıklarda görülen tetrodotoksin zehirini üretebilir.

    Eti yenilmediğinden, insanlar için hiçbir değeri olmasa bile ay balıklarının sayıları denizlerin kirlenmesiyle azalmaya devam etmektedir.


    Fiziksel özellikleri
    En büyükleri ağzından kuyruğuna kadar 3 metre, sırt yüzgecinden anal yüzgecine kadar 4 metre ve 2 ton ağırlığa kadar varabilirler. 100 yaşına kadar varabildikleri tahmin edilir. 2 ton ağırlıkları dikkate alınarak, toplam 27,000 balık türünü kapsayan kemikli balıklar sınıfının en büyük balığı denilebilir (çünkü boyları 7-8 metreye kadar varan mersin balıklarının ağırlıkları en fazla 1,5 ton olur).

    Kaba yapılı vücudunun sanki yarısı eksikmiş gibi görünmektedir. Karın yüzgeçlerinin de eksik olması bu görüntüyü daha da ilginçleştirir.

    Daha henüz yavru olan ay balıklarının iyi gelişmiş ve kullanışlı bir kuyruk yüzgeçleri vardır, ama balıklar büyüdükçe kuyruk yüzgeçleride gittikçe genişler ve sonunda dalgalı uzun bir perde oluşturur. Bu yüzgecini ilerlemek için kullanamaz, yalnızca çok büyük olan sırt ve anal yüzgeçlerinin gücü ile ileriye doğru haraket eder. Ay balığı iyi bir yüzücü değildir ve hareketleri çok kabadır.

    Sadece iki türden oluşan Mola cinsinin diğer türü Mola ramsayi'dir. Bu türün vücut yapısı biraz daha kibardır.

    Dişileri 300 milyon yumurta döker. Bunların çoğu diğer balıklara yem olur. Yumurtadan çıkan yavrular sadece 2-3 milimetre büyüklüğündedirler ve böylece annelerinin büyüklüğü ile orantılı bakış açısından hayvan aleminin en küçük yavrularıdırlar. Yavru balıkların uzun bir dikenleri vardır.

    Besinlerini deniz anaları, plankton, küçük balıklar ve diğer küçük deniz hayvanları oluşturur.


    Dağılımları
    Ay balıkları özellikle Asya'nın, Afrika'nın ve Avustralya'nın ılık denizlerinde bulunurlar ve 1000 metre derinliğe kadar dalabilirler. Yaz zamanında Akdeniz'de de görülebilirler.


    Alıntı bağlantı;
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Ay_balığı
     
  2. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    geçmiş olsun abi:):) bir bardak su içseydin bari:D:Dpaylaşım için teşekkürler:)
     
  3. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Ay balıkları hakkında bir kaç şey duymuştum ama ilk kez bu kadar ayrıntılı bilgi okudum haklarında. Teknedeyken yanımda kocaman bir gözü düşünemiyorum bile. Hele ki ne olduğunu bilmiyorken. :) Okurken bile kalbim sıkıştı, senin yerine ben yaşasam o anı ne olurdu bilmiyorum. :) Ama bu türün sularımızda bu kadar özgürce dolaşması güzel gibi geldi bana. Denizlerimizde farklı türlerin olması sevindirici.
     
  4. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Sağol Koral su içmek olay bittikten çok sonra aklıma geldi ;).

    Bu konuyu açmamın sebebide aslında bu Sennur değişik türleri barındırabilecek kapasitede olan denizlerimizde avlanma yasağının erkene çekilmesi gerekirken uzatılması çok düşündürücü. Bu balık kuşadası körfezinde gece gündüz avlanan gırgır teknelerinin ağlarına girse yazık olacak umarım 1 mayısa kadar yaşamayı başarır. Ayrıca geçen senelerde bu zamanlara gelmeden önce çok kısa sürede sırtıyla avlaya bildiğimiz turnalar, sinaritler levrekler bu sene yok daha ortada mercanlar bile azalmış durumda bu kadar baskıyı kaldıramıyor balıklar ne yazık ki :(
     
  5. alper.bjk

    alper.bjk alper saglam

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    442
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shımano
    Favori Makine:
    shımano ultregra 5500 xsb
    En İyi Avı:
    kızım nehir
    hocam öncelikle geçmiş olsun önce okurken biraz korktum ama acıklamaları okur ken rahatladım ama yinede karşıma cıkarsa baya tırsarım ki helede önümüzdeki hafta itibarıyla kuşadasına yerleşecegimden şimdiden birazdaha tırsmaya başladım karşımıza cıkarsadiye.bu arada aşkın bey kuşadasında nerekerde avlanabilirim karadan özellikle çünki işim icabı kuşadası na taşınıyorum önümüzdeki hafta bilgi verirseniz sevinirim tekrar gecmiş olsun ayrı yetten müthiş bir anı olmuş diye düşünüyorum sizin için
     
  6. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Selam Alper iyi niyetlerin için teşekür ederim. Kuşadası için yardım konusu açmışsın daha önce , oraya bir kaç not düşmüştüm umarım okursun. Kuşadasında yapacağın avlarda şimdiden sana rastgele.