Sırtı/Troling avında kullanılmak üzere minimum 40 lb çekerli, normal makina ve ip misina ile kullanılacak, iki ayaklı halkalardan oluşan, mümkünse silindir yataklı uç halkası olan, 1,50-1,90 boyutlarında, aksiyonu mümkün olduğu kadar az olan, kütük gibi bir kamışa ihtiyacım var. Nette aradım ama karşıma çıkmadı. Eğer bulamazsam eski surf kamışlarımdan birini kesip kütük olarak kullanacağım. No action hihi Birde inliner kamışlar Tica Talisman TG8000 gibi büyük makineler ile kullanılabilir mi? Yoksa çıkrık ve fly makinelerle mi uyumludur. Bilgi ve tecrübesi olanlar varsa paylaşımlarını rica ederim. Herkese rastgele...
Ben sırtıda DAM ın 150 steelpower red kamışını kullanıyorum.4 büyük halkası var.Oldukça sağlam,gayet memnunum.
Hamdi abi, öncelikle ilgin için teşekkür ederim, http://www.incecizgi.net/Dam-Steelpower-Red-Sea-Shot-Jig-180cm-30-50lbs-Jigging-Kamisi.html#0 linkinde bahsettiğin kamışın 30 -50 lb değeri var. Ancak Didim de yaşıyorum ve kamışı görerek alma imkanım olmayacak, bu nedenle yardımcı olursan sevinirim. Bu konuyu açmamın nedeni, genelde istediğim 40lb üstü kamışların, ya çıkrık makinalar için yada jig kamışları için imal edilmiş olması ve dolayısı ile jig kamışları aksiyon alabilmeleri için uçları ince yapıda olduğundan 30lb ve üstü ağırlıklarda balık avlarında oldukça yüksek açılarda uçları esnemektedir. Sırtı avında ise bu esnekliğin yüksek olması bazı balıklarda dezavantaj olmaktadır. Bu nedenle senden kullandığın DAM SteelPower için fikir almak istiyorum. Sence 15 Kg ağırlık altında elindeki ürün kamış 90 derece yere paralel olarak kullanıldığında gözkararı kaç derece eğim gösterir. Bilgi verebilirsen memnun olurum. Son olarak çıkrık kullanılmayan makineler için üretilmiş, yani halka aşağıya bakacak şekilde http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25756 linkinde resmi bulunan silindir yataklı uç halkası nı nerde bulabilirim. Belki motifiye ile daha sağlıklı olabilir diye düşünüyorum.
Bahsettiğim kamış,ilk verdiğin linkteki kamış değil. http://www.balikmarketim.com/2706-150-d-a-m-steelpower-red-boat-stick-150 bahsettiğim kamış yukarıdaki linkteki kamıştır. 15 kg.balık yakalamadığım için,söylediğin ağırlıklarda denemem olmadı.Ancak 15 kg.ciddi bir ağarlık.Aynı kamışla arkadaşım sırtıda 4 kg.lık sinarit çekti ve zorlanmadı.Gerçi büyük balıkları ilk yakalandığı anda,tenenin motor gücü ile 50-60 metre çekip yormak gerekiyor.Daha sora mücadele gücü azalan balığı çekmek daha kolay oluyor. Halka konusuna gelince,ben kamışı ters kullanarak çıkrık makineyi takıyordum.Ancak yüksek ağırlıkta ilk halka ne olur bilemem. Silindir yataklı uç halkasının satıldığını hiç görmedim.Ancak çarşıya indiğimde senin için bir araştırayım.
Kütük gibi iki kamış önereyim; ancak silindir uçlu bulmak biraz zor, rulmanlı (kaliteli rulmanlar içeren) kamış epey maliyetli olabilir. Olympus Majestyk 1.65 30-50 lbs Awa Shima Airaki Limited 20-50 lb 1.95 m kamışlar gayet sert, dolgun kamışlar. Hem çıkrıkla hem spin makinayla kullanılabiliyorlar. İncelemenizi tavsiye edebilirim.
Tavsiyelerin için teşekkür ederim Olympus nette gördüğüm kadarı ile ve boy/çeker ilişkisi olarak daha iyi gözüküyor, bu kamışları kullanma imkanın oldu mu? Eğer silindir uçlu rulman( en uç için) bulabilirsem, en uç halkayı değiştirirsem, aşırı yük aldığı zamanlarda örgünün porselenlerdeki baskıyı hafifleteceğini ve daha sağlıklı bir çekiş olacağını düşünüyorum. Fikrini öğrenebilirmiyim?
Evet bir yanlışlık yapmışım Silindirik uç halkasını çarşıya gittiğinizde araştırırsanız çok makbule geçer, burası küçük bir ege kasabası ve alternatifler çok kısıtlı. Teşekkür ederim.
Aşırı yük derken, ne kadarlık bir yük? Orkinos falan dışında rulmana pek gerek yok. Misal, jig kamışları da rulmansızdır ama 40-50 kiloluk balıklarla mücadele edilebiliyor. Çok aşırı boyutta balık hedeflemiyorsanız bence gereksiz. Kamışları kullanmadım, Olympus u edindim ama balığa gitme imkanım henüz olmadı. Fiyatına göre oldukça mukavim ve iyi yapılmış bir kamış. Aksini düşünsem edinmezdim.
Aslına bakarsanız kıyı ve at-çek balıkçılığı hariç kamış ve makineler hakkında bilgilerim nette ve forumlarda edindiklerim kadar. Bugüne kadar sırtı avlarımın tamamını kasnak ile yaptım. El ile kalama vermek, balığı yönetmek bilirsinizki oldukça zor, üstelik 100 lük misinadan sonra kullandığım 0,45 beden iri balıklarda parmakları lime lime ediyor. Son zamanlarda 10 kilo üstü bazı balıklarda misina patlattığım ve kalama veremediğim için kamışlı sisteme yönelmek ihtiyacı hissettim. Bu nedenle Tica Talisman GT 8000 makine aldım, elimde hediye gelen Laserfish Murex 1,65 cm 30-50 Lb. kamışta kullanmak istiyordum, fakat dediğim gibi trolling kamışlarında tecrübesiz olduğumdan elimdeki kamışın çıkrık makineler için uygun olduğunu makineyi taktıktan sonra anladım. Bütçemi makineye ve sarf malzemelerine yatırdığımdan, elimde bulunan kamışta atıl durumda olduğundan ya kamışı satıp yeni bir ürün alacağım yada en uç halkasınındaki rulmanı, spin makinada kullanabilir şekilde değiştireceğim. Bu noktada araştırmalarımda jig kamışlarının dediğiniz gibi 40-50 Kg balıklarla mücadele edebildiğini biliyorum, ancak bazıları 90 derecelik esnemeler de gösterebiliyor. Jig katagorisinde aksiyon, doğası gereği olmazsa olmazlar içinde olduğundan, bende tereddütler yaratıyor. Birde klavyeden yazıp ekrandan görmekle kamış seçimi zor. Bu nedenle yardımlarınız ve deneyimleriniz benim için çok önemli. Bir de örgülerin porselenleri dahi kestiğini, zedelediğini ve zaman içinde bu deformasyonun örgüyü zayıflattığını okuyorum. Rulman isteme nedenim için en geçerli sebeplerden biri de budur.
Jig kamışlarını örnek olarak verdim, tabi ki aksiyonları farklı. Rulman gerek şart değil aşırı yük veren balıklar hariç. 10 kilo, 20 kilo balıklarda kritik öneme sahip bir şey değil. Tüm kamışlar zaten kendi çeker değerinde esneyen kamışlar. esnemeyen kamış ya kırılır ya da balığı kullanırken iğneyi, takımı kaybettirir. En önemli husus, kamışta yazan çeker değerine (libre) uygun makina, ip kullanmaktır. Tabi ki doğru düzgün üretilmiş trolling kamışlar, mevcut çeker değerlerinde kullanılırken aşırı esnek, aşırı sert olmaz, aralarında karakter farkları olsa da, nihayetinde iş görürler. Mevzu, hedef balığa uygun takım kullanmaktır yani özünde.
Pekala Kaan, şu ana kadar yazdıklarım doğrultusunda daha önce tavsiye ettiğin Olympus Majestyk 1.65 30-50 lbs kamışı eğer uç bulamazsam alternatif olarak bir kenara yazdım... Teşekkür ederim.
aydın bey merhaba, aradığınız ekipmanlar hakkında hiç bilgim yok fakat tica talisman tg8000 modeini boğazda 175/225 gram kurşunlarla kullandık çok verim alamadık.
Kütük istiyorsan BAwra markasının kamışlarını öneririm sana abim geçen sene incir topladım 3.kattan aşagıya attım araba geçti üstünden banamısın demedi balık tuttunmu diye sorarsan büyük balık haricinde hiç bir balıgı hisstemek nasip olmadı o kadar kütük yani http://www.balikmarketim.com/bawra-800-210cm-iki-parcali-jig-olta-kamisi
Gözümde canlandırınca koptum gülmekten :laughing: :laughing: :laughing: Kamışın incir performansı güzelse, neden attın 3. kattan aşağı Akın? :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:
Bugün okuduğum ikinci üzerinden araba geçen kamış vakası,bundan sonra arabanın yanına yönüne kamış yaslamayacağım,direk bagaja.Ama incir olayı gerçekten ilginçmiş Yusuf kardeşim :thumb: mrsparkle :laughing: (bu arada konu kirliliği nedeniyle konu sahibi arkadaşımız kusura bakmaz umarım)
aşağıya attım çünkü inciri düşürme hedefimdi araba üstünden geçti çünkü yumurtalıkta gece avında tüm malzemeleri bagaja yüklerken bu kamışı unutmuşum bir de tut ağacı çırpması vardı da çüşş diyeceginiz için yazmadım anlayacagınız kamuş aşırı sağlam kütük gibi 7 metre üzeri teknede çok güzel jig de yapılıyor işin garip kısmı bu kamışı tesadüf eseri aldım resmini yollarım en kısa zamanda