LAHOZ, LAGOS Familyası : Serranidae Bilinen adı : Epinephelus aeneus Boy, uzunluk : 60-80 cm Ağırlık, Kilo : 3-4 kg Yumurtlama Dönemi: nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos Vücut ovaldir. Kuyruk yüzgeci yuvarlak olup, solungaç kapağı üzerinde küçük dikencikler mevcuttur. İki sırt yüzgeci birleşmiş olup, ön kısmı dikenlidir. Rengi üstte kahverengi, altta açık sarıdır. Baş ve operculum üzerinde zehirsiz dikenleri vardır. kaynak ve resimler: sea crop university, kkgm.
Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen. Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Bu tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır. Neler yazılabilir: Bu balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyı buraya alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır. Özellikle Sadece Bu Konudaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım. Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır. Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
Yukarıda belirtilen türle birlikte ülkemiz sularında 5 ayrı lahoz türü bulunmakta. (Orfozu listeye katmadım ancak aslında orfozu da bu türler arasında gösterebiliriz.) Bunlar: 1. Epinephelus costae ( Altın benekli lahoz ) 2. Epinephelus caninus ( Köpek dişli lahoz ) 3. Epinephelus aeneus ( Kum lahozu ) 4. Mycteroperca rubra ( Taş hanisi ) 5. Epinephelus haifensis ( Haifa orfozu-lahozu ) (Fotografını bulduğumda koyacağım.)
Google'da arattığımda ben de onu buldum ancak balığı tanımlamak için güzel bir fotograf değil pek. Sualtında çekilmiş güzel fotograflarını hatırlıyorum ama hangi sitede olduğunu hatırlamıyorum maalesef.
Lagosla ilgili pek deneyimim yok ama dalmayıp tekneden avlananlar için bu balığın genelde altı kumul ve kayaların karışık olduğu yerler mesela bu bölgede ovacık-taşucu arası oltalara vurduğunu biliyorum genelde başka balığa atılan avlara saldırdığınıda yalnız bu balık 3-4 kgyla sınırlı kalmıyo 2 gün önce ovacıktan 6kg100 gram lagos geldi bu arada lagos kıyıdada olabiliyor insanlardan uzak kayalık deniz kenarlarında..bu tür alanlar taşucu-gazipaşa arasında bolca var rastgele..
bence balığın kralı kum lagosu.geçen yıl 4 adet 8 ve 12 kg arası lagos aldık.derinlik 40 kulaç ,kalın paragete
Sevgili arkadaşlar, Lahoz, Ege ve Akdeniz'in en lezzetli balığıdır. Hele Göcek'te 15 günlük bir balık kampında yakalandıysa. Kasım ayının güzel günlerinde Göcek-Kile koyunda 75 metre derinlikte canlı kefal yavrusuyla ve uzun olta ile, dip sırtısı yoluyla yakalanınca keyfimize diyecek birşey kalmadı. 14 kişilik arkadaş grubumuzla gündüz yakalanan 3 ahtapot'tan güzel bir salata yaptık, patlıcanları közledik, börek vs. ile takviye ettik, lahoz'tan fileto çıkarttık, artan kafa ve omurga'dan ağızınıza layık bir çorba yaptık. Bardaklarda dolup dolup boşalınca unutulmayacak bir gece yaşadık. Sizlerle paylaşmak istedik. Sevgiler Banu ve Oktay
Epinephelus caninus ( Köpek dişli lahoz ) hemen altındaki resim E.aeneus dur. E.caninus deildir.E.aeneus esas Lagosdur. E.aeneus adlı resim lagosa ait deildir.
Sanırım bu bizim oralarda adı tarak balığı olan lagos türü bişey..Çok nadir çıkıyo ama birkez yedim inanın çupra mupra yanında yalan oldu yani..
arkadaşlar bi bilgiyede değinmek istedim , bu lahoz , orfoz yani serranidae familyasının bazı üyeleri 5 sende üreme olgunluğuna erişen canlılardır.fazla ufak olanları vurmazsanız herkes bu balığı yakalama fırsatı ileride bulacaktır.