Lambuka avı teknikleri ve olta düzenekleri

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında Avciperdeci tarafından paylaşıldı.

  1. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Okyanus aşırı Batı ülkelerde sportif avcılığı ile meşhur olan "Coryphaena hippurus" Türkçedeki adıyla Lambuka, Percomorphi takımından olup, Coryphaenidae familyasındandır. Ülkemizde Kanal balığı olarak da adlandırılan Lambukalar, mevsim değişiklikleri ile birlikte Akdeniz, Güney Ege ve son yıllarda Kuzey Ege de sıkça rastlanır hale gelmiş ve biz amatör balık avcılarının keyifle yakaladığı balıklar arasındaki yerlerini almışlardır.

    Benim de Lambuka ile tanışma hikayem, teknenin altında gördüğüm bu iri balıkları nasıl avlayabilirim düşüncesi ile başladı. Su yüzeyinde gruplar halinde dolaşan bu türün avcı bir familyadan geldiği, Kefal yavrularına saldırmaları ile net bir şekilde ortadaydı. 4-5, 8-10 ve daha fazla sayı ile oluşturdukları grup, etrafta dolaşan Kefal yavrularının doğulu batılı, güneyli kuzeyli etraflarını çeviriyor ve doğrudan saldırırak bütün halde yutuyorlardı. Bazen de su yüzeyine bir kaç metre kalana kadar çektiğimiz isparilere saldırarak oltalarımızı kopartıyorlar, çipura ve antenli Mercanları teknemize alana dek peşlerinden gelerek takip ediyorlardı.

    Yakalanan isparilere saldırıp, yuttukları iğnelerin takılı olduğu 0.35 misinaları çok rahat şekilde koparmaları, Lambukanın gücü ve mücadeleci ruhunu ortaya çıkardığı gibi avının ne kadar zevkli olacağını, ve balığın ne derece kuvvetli olduğunu gözler önüne sermekteydi. Bir sonraki hafta da kullanacak olduğum oltayı kafamda tasarlayarak ilk Lambukamı büyük bir keyif ile yakalamıştım. Lambukanın neden sportif avcılığı ile meşhur olduğunu anlamak bu avdan sonra zor değildi.

    Lambuka yapısı gereği, çok mücadeleci ve güçlü bir balık. Yakalandıktan sonra su yüzeyindeki sıçramaları, teknenin etrafında tur atarken bizide elimizdeki olta ile peşinde sürüklemesi, tekneye alındıktan sonra uzun süre direnerek sizi teknede bile zorlaması, tek kelime ile muhteşem. Bu arada önemle belirtmek isterim ki, Lambuka yakalanarak tekneye alındıktan sonra, mücadeleyi asla bırakmıyor. Teknede her hangi bir kazaya sebebiyet vermemek açısından dikkatli davranmanızı önemle rica ediyorum.

    Aşağıdaki video, 25.11.2007 tarihli avımdandır.. Lambukayı tekneye aldıktan sonraki mücadelesini sizlere sunmak istedim.

    Yakalanan Lambuka'nın cinsiyetini ayırt etmekte oldukça kolay, şöyle ki; morfolojik değişime uğramayan kafa tarafı düzgünce gözüken Lambuka dişidir, morfolojik değişime uğrayan Lambuka'nın baş tarafında bir çıkıntı olur, bu Lambukada erkektir. Aşağıdaki grafikte görsel olarak anlatılmıştır.

    [​IMG]

    Tecrübelerime dayanarak sizlere bu balık hakkında bir kaç bilgi vermek istiyorum. Lambuka yukarıda da bahsettiğim üzere, genelde grup olarak su yüzeyine yakın gezen, devamlı hareket halinde olan çok güçlü bir balıktır.

    Benim kullanmış olduğum takımdan kısaca bahsetmek gerekirse; 050-060 ana beden misina'nın ucuna bağlanan kaliteli klipsli bir fırdöndü, klipse takılan ve hazır olarak satılan çelik beden tel, iğne olarak Owner marka 5 numara iğne, Lambuka balığının avcılığı için yeterli bir düzenektir.

    [​IMG]

    Yakalamış olduğumuz isparilerden canlı olanlardan bir tanesini alıp, iğneyi sidikliğinden geçiriyoruz. Bu şekilde canlı yemimizin daha uzun süre yaşamasına zemin yaratmış oluyoruz. Hazırlamış olduğumuz bu yemi, tekneden 20-30 mt kadar uzağa attıktan sonra, misinamızı 3-5 metre daha açıp kasnağımızın üzerine bırakıyoruz.

    [​IMG]

    Avlanmış olduğunuz bölgede Lambuka varsa bu yeme vurmama şansı çok az, hattâ yok gibidir. Lambuka yemi aldıktan sonra hemen yutmaz bir süre yem ile birlikte uzaklaşarak, avına güven duyduktan sonra yemi bütün olarak yutar. Sizin bu esnada yapmanız gereken, misinaya müdahale etmeden balığın yemi 15-20 mt götürmesine izin vermek, yuttuğuna emin olduktan sonra ise sert bir şekilde tasmalayarak kancayı balığa geçirebilmektir.(Acele ederseniz balığı kaçırma şansınız çok yüksektir). Asıl zevk ise bundan sonrasındadır. Balıkla olan mücadeleniz de bu dakikadan sonra başlar... Su yüzeyinde taklalarak atan, sizi teknenin etrafında döndüren, gücü ve mücadeleci ruhu ile sizi şaşkına çeviren Lambuka'nın pes etmesini bence beklemeyin.

    [​IMG]

    Siz yakalanan Lambuka ile mücadele ederken, aynı olta düzeneğinden bir tane daha atılarak, sürüdeki diğer Lambukalardan da yakalama şansınız büyüktür. Uzun süren ve müthiş keyif veren bu mücadelenin ardından sanmayın ki Lambukayı tekneye aldıktan sonra mücadeleyi kazandınız. Lambuka tekneye alındıktan sonra bile oldukça hareketli, pes etmeyen, ve zapdedilmesi zor bir balıktır. Yakalanan Lambuka dan iğneyi çıkartırken yaralanmalara sebebiyet verilmemesi için çok dikkat edilmelidir.


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 5 Mayıs 2008
  2. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    paylasim icin tesekkurler serdar abi aslinda bu baligi yakalamanin daha kolay ve zevkli yöntemleri var 93 tanistigim bu baligi cok iyi tanirim ve cok nce sirlarini da bilirim ve avlagim ister bir tekne olsun ister bir liman mendiregi önume kadar cagirabilirim suruyu ama bu teknikleri anlatmak biraz zor ya bir video hazirlamam yada sahsen göstermem gerekiyor aslinda pek te yayginlasmasini istemiyorum cunku bilincsiz kisiler tarafindan asiri avlanilabilir..bu teknigi alanyadan baska bir yerde ne gördum ne duydum vede alanya da bilen kisi sayisi 5-6 yi gecmez onlarda bizim takimdan arkadaslar...avi zevkli ve sudaki sicramalari ve köpek baligini andiran yuzusleri gercekten cok guzel..bu baligin canli yem olarak asil yemi ibikli, zargana ve kalamardir bir bölgede ibikli, zarganalar kuyruk ustunde kaciyorsa bilinki lambuka cok uzaklarda degil..ispari ve mercanlara saldirmasi tamamen oltadaki bir yarali baligin olmasi ve parlak balik olmasidir...
    saygilarla
     
  3. bambul

    bambul Noyan Ekici

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    252
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Orkinos 5 kg, kalamar 1100g
    Serdar, ağzımın suyu aktı okurken. Bu lambuka dişli bi balık mı, o yüzden mi çelik tel kullanıyorsun?
     
  4. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Serdar abi bu resimdeki lambuların kulak arkalarında ayrıklık var hep merak ettim bu kırmızı kanlı bölge neden ayrık ,açıklayabilirmisin ,Resimde görüldüğü gibi müjdat abinin elindeki lambukanın kulak arkasından ayrık var iğne bu bölgeden mi girmiş ve tahriş mi etmiş orayı ? tanjunun elindeki lambukada da var o yarık ne abi öyle o kadar ? merak ettim ,bilgiler çok güzel ellerine sağlık

    [​IMG]




    [​IMG]



    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 6 Mayıs 2008
  5. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    o ayriklarin sebebi baliklarin temizlenmis olmasi ama zaten baligi oldurmek ve kanini akitmak icin baligin girtlagi kesilir.hemen kafanin ve solungacin altikdaki girtlak kesilir ve kirilirsa baligin ölumu kolaylasir yada solungac kapagi ustune kareteciler gibi elimizi dikey bir sekilde hizli vurursak balik aninda olucek ve kani bosalacaktir...bunu yapmanin amaci lambuka cok hareketli bir balik oldugu icindir ve eger kani yakalndiktan sonra hemen cikarilmazsa tadi cok bozuldugu icindir..ben uc yerden kesik yapardim baliga kuyruk sonu girtlak veya bas ustunden bu sekilde baligin kani cabik akar ve eti bozulmaz.. tabi bazen igne solucgac kapaginada girdigi olur...:)
     
    Son düzenleme: 6 Mayıs 2008
  6. ali servet

    ali servet Servet Köşkeroğlu

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    12
    çok güzel bilgiler ellerine sağlık.bende 2 gün önce ilk lambukalarımı yakaladım.ne olduğunu bilmeden mercan avlamaya çalışıyorduk 3-4 tane irili ufaklı almıştıkkı teknenin etrafında sarı kuyruklu iri 5-6 tane balık tur atmaya başladı.kaptan salih usta bunun lambuka olduğundan bahsetti.fazla düğüm kaçma riskini artırır.direk 60lık misinaya 3.0 iğneleri bağlayıp uçlarınada mürekkep balığı bacaklarını taktık bütün olarak.yavaş yavaş aşağı inmeye başlaynca biri kaptı ama yutmadı diğerleri saldırmaya başlayınca yuttu ve mücadele sonunda tekneye aldık.tekneye alana kadar diğerleri takip etti.tavsiyem teknede birden fazla kişi iseniz biri yakalayınca diğeri oltayı atsın böylece hepsini tuta bilirsiniz.inanın 6 lı grubun hepsini tek iğneli oltayla tekneye almamız 10 dakikayı almadı.bende hayret ettim.çok kıskanç bir balık birinin ağzından kapmak için çırpınıyorlar yemi ağzına alanda kaptırmamak için hemen ıssırıyor.ama birden fazla yem varsa yutmak için nazlanıyor.yarım saat 45 dakka sonra bir gruba daha denk geldik 8li bir guruptu.oradan da 5 tane aldık.toplamda 11 lambuka ile geri döndük.ne avlarsanız avlayın eğer teknenin etrafında dönmeye başlayan lambukaları görürseniz teferruata gere yok kasnak 0.60lık misina ucunda 3.0 iğne ve sert beyaz yem hepsi bu.hepinize rast gele
     
  7. oagun2001

    oagun2001 Oğuz Agun

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    125
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Dead Ringer
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30
    En İyi Avı:
    Camgöz -3-4 kg
    [​IMG]

    Serdar kardeş , tebrikler , nefes kesici bir av olmuş , hep iç geçiririm , bizde böle arkadaşlar yok ki arada bir eşlik edelim :)
    Sormak istediğim fırdöndü ile yem arasındaki çelik tel mesafesi nedir?

    En kötü avınız böyle olsun... Sevgiler.
     
  8. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Teşekkürler Oğuz abi, 20 cm-25 cm lik bir çelik tel yeterli olacaktır.
     
  9. orni

    orni sedat

    Yaş:
    67
    Mesajlar:
    89
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    3.5 kg laos
    Paylaşımlarınız için çok tşekkürler. Çok güzel bilgiler.

    Umarım bizlerede bu zevkli avları yaşamak nasip olur.
     
  10. kadrikalemci

    kadrikalemci Kadri Kalemci

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    746
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    Canlı yemsiz sahteli lambuka çaparisi

    Selamlar;

    1-1.20 mm bedene takılan güçlü bir fırdöndüden sonra; 10 uzun palalı beyaz iğne ve en uca takılan 11-13 cm lik bir sahteyle hazırlanıyor. 10 iğneye, değişik renklerde 6-8 cm'lik silikon balıklar geçiriliyor. Silikon yerine beyaz tüy ve ibrişimli-simli çapari de yapılıyor.

    Tekneden bu takımla sırtı çekiyorsunuz.

    Bence, fırdöndüden sonra bir 100g lık telli sırtı kurşunu ile takımı biraz batırmanın da çok faydalı olacağını düşünüyorum.

    Genelde lambuka 10-15 li gruplar halinde dolaşıyormuş. O zaman, ilk vuruştan sonra motoru kapatıp, kaloma vermeden biraz ağır çekmek işe yarayabilir. Gerçekten de, birlikte çıktığımızda bir arkadaş, 3 tanesini birden çekmişti.
     
  11. ekinox

    ekinox özgür

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    83
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    ef&fe adventure
    Favori Makine:
    ryobi-6000
    En İyi Avı:
    aynalı sazan 8.5 kg
    slm ben antalyada yaşıyorum ve geçen hafta güzel bir lambukayı yakalama fırsatını kaçırdım.tavsiyelerinize uyarak güzel bir olta hazırlayacağım
     
  12. MTNTRN

    MTNTRN METİN

    Mesajlar:
    44
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    SHIMANO SHIMANO ALIVIO BX SPINNING 2,10 MT ML
    Favori Makine:
    Cormoran Corcast 4Pif Süper Jet 2500
    En İyi Avı:
    Levrek 1,5 Kg
    bu ders için çok teşekkürler ,darısı bizim başımıza
     
  13. LapinCash

    LapinCash

    Mesajlar:
    2.817
    Süper bilgiler çok teşekkürler çok faydalı oldu en sevdiğim 4 balıktan birisidir lambuka bu bilgileri göz önünde bulunduracağım.
     
  14. juneksi

    juneksi CENGİZ

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    BODRUM
    bunlarda bizden olsun.. :))
    Yer: Bodrum Torba Açıkları
    Teknik : Silikon yem ile sırtı çekme...

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  15. LapinCash

    LapinCash

    Mesajlar:
    2.817
    Çok hoş balıklar tebrikler.
     
  16. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Cengiz merhaba, aramıza hoşgeldin.

    Gerçekten hoş balıklar, güzel balıklar. Hasılat da gayet bereketli.

    Balıkların 2/2 nolu Amatör Balıkçılık Tebliğinde belirtilen limitlere uygunluğu konusunda bazı soru işaretleri olabilir. Ava katılan kişi sayısı ve kaç günlük av olduğuna dair ek bilgilerden de bahsedersen daha bir memnun oluruz.

    Selamlar.:)
     
  17. kadrikalemci

    kadrikalemci Kadri Kalemci

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    746
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    Nuri Abi; bu Lambuka balıkları bizim karasularımızın balıkları olmadığı ve yerel balığı yiyerek beslenip tükettikten sonra Kızıl denize göç ettiği için; şimdilik sınırlamalara tabi değiller.
     
  18. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bilgilendirme için teşekkür ederim Kadrican.

    Tebliğde konu edilen ve günlük kişi başı av limiti 5 kg olarak belirtilen "Diğer Türler" kapsamında olabilir diye düşündüm ama, demek ki, göç eden balıklar "şimdilik sınırlamalara tabi değiller"miş.:rolleyes:
     
  19. kadrikalemci

    kadrikalemci Kadri Kalemci

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    746
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    Aslında açıkça bir ibare yok. Onu demek istemiştim sadece. İşin gerçeği, bu lambukalar henüz yavru, ilk yumurtalarını bırakmamış durumdalar. Ama güney sahilinde caretta caretta'ların yuvadan çıkışlarında bile kaplumbağalara saldırdıkları için bunlara çok kızgın bir gönüllüyle tanışmıştım.
     
  20. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bilgilendirme için yine teşekkür ederim Kadrican.

    Gönüllülük tüm eko sisteme karşı olmalı değil mi abicim? Nice yıllar Carettalar orada ve aynı şekilde Lambukalar da. Dostça veya düşmanca ama yine de yaşayıp gidiyorlar. Ancak, Carettaları en fazla tahrip eden ise; insanoğlu maalesef.

    Her neyse; Konu sahibi kardeşimizin cevabını bekleyelim.:)