Levreğe Niyet, Bakin Neye Kismet :)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında AKİF ÖZKAN tarafından paylaşıldı.

1. D.A.M.LuGaNo

D.A.M.LuGaNo Serdar

Herkese merhaba, adım serdar siteye üye olmuştum fakat yoğunluktan dolayı pek bakamıyordum lütfen kusura bakmayın.Önce kendimi tanıtmak isterim ben deniz bilimleri fakültesini bitirdim ve şu anda genetik mühendisliğinde master yapmaktayım seneye de inşallah aynı bölümde öğretim görevlisi olarak doktorama devam edeceğim.Bilmenizi isterimki amatör balıkçılığa gönül vermiş birisi olarak, Sayın Yakup Hocam gibi bende bu sitede bilimsel bazı açıklamalar yapmak için gönüllüyüm.Önemli olan hepberaber birşeyler paylaşabilmektir.

Sıra sorunun cevabına geldi; ilk önce bu balıkların gökkuşağı alabalığı olduğunu belirtmek isterim latincesi oncorhynchus mykiss'dir.Alabalıklar Salmonidae familyasına mensupturlar ve bu yüzden sık sık salmonlarla yani somonlarla karıştırılırlar. Özellikleri: 20-100 cm boyunda, 25 kilograma kadar ağırlıkta olanları vardır,Türkiye’de en büyükleri 10 kilogramdır. Çoğunun boyları da 25-30 santimetredir.Deniz ve tatlı su alabalıkları yumurtlamak için göl ve nehirlerden göç ederek doğdukları nehirlerin yukarı kısımlarına dönerler. Deniz alabalığı da som balığı gibi senelerce denizde yaşadıktan sonra yumurtlama mevsiminde tatlı sulara hareket eder. Dik çağlayanları aşar. Dik engelleri aşmak için bükülerek kuyruğunu çenelerinin arasına sıkıştırıp bırakır ve zemberek gibi boşanarak yukarı sıçrar.Bu harekete RODAXSİ diyoruz.Ekim-Şubat ayları arasında yumurtlarlar.Diğer su balıkları gibi su içmezler. Su ihtiyaçlarını solungaçlarından su geçmesiyle (osmozla) sağlarlar.

Yani tuzlu fakat çok fazla olmayan örneğin karadeniz gibi binde 18 tuzlulukta bu balıkların yetiştirilmesi daha uygundur çünki bu balıklar ozmoregülasyon denen vücutlarındaki su oranını ayarlayıcı bir sisteme sahiptir bu yüzden vücudundaki iyonlarla(yani tuzlar) yaşadığı ortamdaki iyon yoğunluğu nekadar az olursa böylece bu dengeyi korumak için ozmoregülasyona harcadığı enerjide okadar az olacak ve bu enerjiyi proteine yani ete dönüştürecek ve daha çabuk büyüyecektir. Bu yüzdendir ki bu tür balıklar karadenizde denizde yetiştirilmeye başlanmıştır.

Üremelerine gelince ne yazıkki denizde üreyemezler bunun nedeni yumurtalarının açılması için bazı şartlar vardır buda tatlı sularda gerçekleşir bunun için de denizlerden tatlı sulara girerler ve burada ürerler bunada anadrom ismini veriyoruz.

Sevgiler,saygılar umarım açıklayıcı olabilmişimdir...

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Salmo trutta labrax
    Salmo trutta trutta
    Salmo salar

Üstadım kesin kanaatim olmamakla birlikte, tatlısuda yaygın tür olan Oncornhychus mykiss diyorum.:)

Kuzgun’dan

Tortum’dan

3. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Serdar bey merhabalar,

balıkların gökkuşağı olduğuna dair hangi kriterleri esas aldığınızı bilmek bu kardeşinizi ziyadesiyle sevindirecektir. Avlaklarımda rastladıklarımdan hareketle benzer balıklar olduklarına ilişkin öngörüde bulundum ancak tahmini olmaktan öte bir kesin bilgim yoktu doğrusu.:)

4. AKİF ÖZKAN

AKİF ÖZKAN AKİF ÖZKAN

Favori Kamış:
    Okuma salina spin2.40 ve bilumum kamış
    Favori Makine:
    yeteri kadarı
    En İyi Avı:
    Yeşil ırmak nehrinden bir torba dolusu tırıvırı
    Başımın üzerinde yerin var hocam. Seninle heryere giderim. Geldiğinde görüşelim hemen. Dört gözle bekliyorum.

5. AKİF ÖZKAN

AKİF ÖZKAN AKİF ÖZKAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    yeteri kadarı
    En İyi Avı:
    Aramıza hoşgeldiniz serdar bey. Verdiğiniz bilgilere teşekkürler. Tahmin ederim konuya vakıf arkadaşlar el atacaklardır.

6. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Ballı abim, canım abim, gökala imiş dediğin balık, tatlısuda yaşarmış sadece, denizde ozmotik basıncını ayarlayamayıp kısa sürede nalları diker gibime geliyor :eek: . Gönderdiğin resimler de nefismiş bu arada! :rolleyes:

7. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Beni de alın, daha Vedat Abimi sırtıma alıp ava götürmem lazım ki bunca ilgisizliğimi, hayırsızlığımı affetsin... :rolleyes:

8. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Güzel açıklama için çok teşekkürler, ben gökala'nın denizde hayatta kalamayacağını düşündüğüm için o seçeneği aklıma getirmemiştim, iyi oldu öğrendiğim, zaten pendik'de dereye girmişler ilkin, vatandaşlar toplamış bir kısmını bunların, güzel bir ipucu.

İhtiyoloji'ye kendince meraklı olan bir amatör balıkçı olarak sana diyorum ki; "Bir yere kaçma Serdar, sana ihtiyacımız olacak buralarda" :)

Not: Rainbow trout denen bu balıkların Özellikle Kanada ve ABD'de game fishing denen organizasyonların en önemli ögelerinden olduğunu biliyorum, avcılığı kıymetli bir balık.

Bu arada benim normal alabalığa ciddi alerjim var, gökalaya da var mıdır acaba? Somon yiyebiliyorum ama bundan korktum açlıkcası.

9. c'mon

c'mon taylan sameti

benim bu konuda anlayamadığım bir husus var,
    oda,

bilindiği üzere bu balıklar marmarada kurulu bir balık çiftliğinden firarlar.
    dolayısı ile bu çiftlik denizde kurulu.denizde kurulu ise,üretim ve çoğaltmada deniz üzerinde yapılıyor sonucuna ulaşıyorum.

bu durumda deniz çiftliğinde yaşayan ve üretilen bu balıklar serbest kaldıkları noktada birşekilde yemlenerek 'tabii hayata alışmak kaydı ile' marmarada yerleşik kalamazlar mı?

yoksa denizde beslenen bu hayvanlar üretilmek için tatlı su tanklarına mı alınıyorlar,

bu konuda bilgisi olanlar paylaşabilirler mi?

10. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    balık tutma zevkini ve coşkusunu fazlasıyla yaşatmış sizlere akif :)

bugün tesadüfen deniz boyunda motorla gezerken birinin yanına gittim ne var yok diye bakmaya daha dün bandırmada zargana oltasıyla almışlar bir tane baya yayıldılar herhalde marmarada;)

11. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Yeni yılın ilk haftası içinde oralarda olacağım.Mekan belli Cengiz balıkcılık veya Ergin Balıkcılık,
    Şimdiden heyecan bastı sevgili Akif

12. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Çok sevinirim sevgili Murat.İnanki sizleri çok özledim ve İstanbul ziyaretimin esas sebebide buudur.
    Güzelce anlatırım.
    Sevgiyle kal

13. drasty41

drasty41 Recep

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    tebrikler kardeşler afiyet olsun. murat körfezi kuruttun oralardasın he :)

14. D.A.M.LuGaNo

D.A.M.LuGaNo Serdar

tabiki hemen açıklayayım birincisi morfolojilerinden anladım (görünüş),birde genetik olarak inceledik ordan zaten kesin sonuç çıktı.

hoşbulduk,rica ederim herzaman sevgili büyüklerimle karşılıklı paylaşım içinde olmak beni mutlu edecektir.

rica ederim elimden geldiğince vaktim yettiğince herzaman açıklamalarda bulunacağım saygılar

bu balıklar tatlı suda sağım yapılarak inkübatörlerde yumurtaları dölleniyor ve belli bir süre ki bunun birsürü evresi var daha sonra denizde yaşayabilecekleri büyüklüğe gelince denizdeki kafeslere alınıp semirtiliyorlar yani marmarada çoğalmaları zor derelere falan girerlerse neden olmasın tabiki ama denizde çoğalamazlar

Vedat Usta bende sizi gerçekten görmek sohbet etmek isterim saygılarımla...

15. AKİF ÖZKAN

AKİF ÖZKAN AKİF ÖZKAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    yeteri kadarı
    En İyi Avı:
    Avlakta bugün misafirlerimiz vardı, sabah Murat gene av almış ama seyrekti diye duyurmuştu bize. Ben 15 30 gibi arkadaşlarıma katıldım. Ümit (alcedo), Kaan (draco), Özgür (fishfounder), Hakan (Kılıçkeser) Avın seyrekliğinden bahsetseler de hepside muhteşem savaşçılar gibi mutluydular. Hani ilk defa lunaparka giden birinin radara binmesi gibi gülümsemeler vardı suratlarında :) Hava kapattığından mı ya da başka nedenden mi bilemem ama hiç vuruş alamadık o saatten sonra. Keşke foto çekilseydik ama olmayınca olmuyor işte. Ümit'le ilk tanışma ve buluşmamızdı ama yeni bir Balık avı dostu edindiğime inandım hemen. Memleketli çıkmamız da bu dostluğun av dışında da devam edeceğinin habercisi oldu :)
    Bilinçli yapılan bir avdı ve herkez mutluydu :) Umarım bir müddet daha koyda kalır ziyaretçilerimiz:)

16. MUZAFFER ALTUNDAĞ

MUZAFFER ALTUNDAĞ MUZAFFER ALTUNDAĞ

Favori Kamış:
    OLYMPUS
    Favori Makine:
    BEFREE
    En İyi Avı:
    SARPA 0,5 KG
    Akif bey tebrikler.

17. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Genetik biliminin balık türlerinin tespitinde kullanılması da apayrı bir heyecan olsa gerek.:)

Bu arada; ismi geçmişken saygıyla anmak isterim. Sevgili hocamız Yakup ERDEM'in bu tarz konularda ve daha pek çok konuda imdada yetişen enfes bilgilendirmelerini de özler olduk.:eek:

18. modena

modena

hala var mı ağabey bir şeyler...

19. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    bir iki tane boğazda bana denk gelse ya ço merak ettim şu balığı yakalayayım söz bırakıcam geri :D

20. alcedo

alcedo ümit

Favori Kamış:
    Abu Garcia 2.40 7-28 gr
    Favori Makine:
    Abu Garcia Cardinale 3
    En İyi Avı:
    5,5 Kg aynalı sazan, 2,250 Levrek

Abicim ben de seninle tanıştığım için çok memnunum. Yalnız memleket muhabbeti yarım kaldı :) En kısa zamanda devam edelim.... Selamlar...