levrek avı teknikleri (canlı yem, silikon, sahte yem vs. ile avcılığı)

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında ist balıkcısı tarafından paylaşıldı.

1. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Peki bu bhasedilen türsde boyda çelik teli nasıl bulabiliriz.
    takımın hazırlanışını daha detaylı anlatabilirmisiniz
    gerçi konu açılalı yarım yıl olmuş.

2. zarganacı34

zarganacı34 önder

Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
    Abi hiç kaleme alüminyum folyo sarmayı denediniz mi??? Aklıma düştü Hani böyle parlak parlak olursa balık daha mı fazla atlar takıma??

3. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    benim aklıma neler neler düşüyor önder ya beyin travması geçiricem herhalde
    balık olduğu zaman mevsiminde düşünmem bunları direk mantarlı dip takımıyla çalışırım balık mevsimi geçincede şöylemi yapsak kamelli atsak çubukmu atsak vs kafayı yerim :D

4. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Avlanacagın derenin agzında hangi küçük balıklar yaşıyor ise.. ve de o balıklara benzeyen silikon yemi alman en doğrusu...malum canlılar dünyasındaki beslenme alışkanlıgı...:)

5. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    silikonlardan birisi bu
    digeride bu prologic in hem deniz levreginin hem tatlısu levreginin avında kullanılır fakat ülkemize yeni geldi ne kadar avcı bunu zamanla deneyerek ögrenecegiz

her ikisininde kuyruk kısmı hareketli buda levreğin dikkatini çekmeye yeterli

Son düzenleme: 26 Şubat 2007
  6. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Bunlara palamut da atlayabilir.
    Ne dersiniz?

7. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Ekrem bey sizin silikon yem den kastınız nedir. Malumunuz Shasi, ragot, silikon teke vs. çeşitleri var.
    Bunların içerisinde levrek için en etkinleri Oktay beyin belirttiği ragot raglou zargana modelleridir.

Serbest atış, tekneden sürükleme ve şeffaf şamandırayla kullanımı vardır.
    İlaveten kendi yaptığımız kurşun kafa veya zaten piyasada bulunan kurşun kılıflılarla da uzak atış gerektiren avlar verimli olur.
    Bunların Adana yapımı sahteleri o kadar iyi iş görmüyor. Mümkünse orjinallerin edinin.

Geceleri iyi kalite silikon tekeler kokularla birlikte iyi iş görür. Yalnız kullanlacak koku daha ziyade iyi cins balık yağı veya anason yağı olmalıdır. Ticari kokuların etkinliği konusunda pek iyi tecrübelerim yok. Dam marka olanları zaten kokulu yağ bulaşk bir poşetle geliyor.

8. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Bunlar 3-5 g civarında ağırlığa sahip malzemelerdir. O nedenle uzağa atışta etkin değiller. Bu handikapı kapatmak için ya kurşun ilave / kurşun kafalıları kullanma yada şeffaf şamandırayla atıp çekme tekniklerini kullanıyoruz. Yine Spirolino ile de atılıp çekilebiliyor.
    Bunlar ağırlıklarına göre değil, boylarına göre tasnif edilir. Balık boyuna göre değişir fakat ortalama balıkta (500 gr) 9 cm likler uygun olur.

Son düzenleme: 28 Şubat 2007
  9. ahmetcem

ahmetcem Cem

Favori Kamış:
    el,parmak,diş :)
    En İyi Avı:
    Ben ne yakalamıştım ya ?
    Orduda bulunan biri olarak bende size burda kullanılan levrek malzemelerini biraz göstereyim :)
    yukardaki silikonlar sargantopunun arkasına belirli bir beden baglanarak atılıyor (Orduda).

[​IMG] Rapala olarak bir kaç ürün de bunlar var .
    Yemli takım olarak da herkezin bildiği;
    [​IMG] Boru Kurdu
    ve [​IMG] Sülünes

10. Serdar33

Serdar33

Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    Levrek 2,8kg
    bi kaç tatktik

slm arkadaşlar ben yeni üye oldum benimde biraz bilgim var levrek avı hakkında aktarmak istedim.

Ben genelde rapala ve raglou marka silikon sahtelerle avlanıyorum.Genelde gün doğmadan sahilde olurum ve genelde akarsu ile denizin bielştiği bogazlarda avlanırım.İlk olarak gün doğmadan bir mantar şamandıra arksına bağlanmış slikonla başllıyorum.Slikonla güneş doğasıya kadar iş yapabilirsiniz ve denizin de biraz hareketli olması lasım.Atıp çekerken en önemli şey dalganın kırıldığı noktalarda slikonunuzu çok yavaş ama ani ve kısa çırpmalar yaparak çekmektir yani kıyıya 5-6 m kala olatanızı yavaşlatmanız lazım.Kesinlikle levrek bu noktada alıyor oltayı hatta bazen sahile dalgayla beraber çıkıp aldıgı oluor.

rapalaya gelince ilk şart suyun biraz bulanık ve köpüklü olması ikinci ise güneş.Bu iki şart oluştuğu zaman rapalanızı hareketini kamışta hissedicek kadar bir hızla çekmeniz lasım ve kayalık bi yerden avlanıyorsanız kayalara 10 cm kalana kadar çekin bir çok insan olta kıyıya yaklasınca oltayı sudan kaldırıyor ve eli boş dönüyor ama levrek o kayaların altında ve karanlık ta bekler.birde yine kayalara yaklasınca yavaslamak ve arada bi ani ama kısa mesafeli çekişler yapmak ii sonuç verecektir.Rapala için en güsel saatler ise sabah 8:00 ile 10:00 arasıdır.

bunlar şimdiye kadar edindiğim tecrübeler bu arada rapala da tercihim husky jerk modeli GMN ve SD ama sd sanırım üretimden kalktı ve bulamıoyorum birde princess in mavi rengi kesinlikle iş yapar tabii bahsettiğim şartlarda.

11. anhesapci07

anhesapci07

levrek avında kullandığım metod;
    0.25'lik misinayı geçmemek şartıyla, kıyıdan at-çek veya sandalla sırtı çekmek nasıl mı? kıyıdan makaralı bir kargıyla (özellikle parlak beyaz renkli) yalancı balık atılarak yavaş yavaş yalancı balığa hareket verecek şekilde çekmek...tercih tatlı suların denize karıştığı kıyılarda veya dalyan veya liman ağızlarında....
    sandalla sırtı çekerek:
    1-sandal çok yavaş hareket edecek durmakla yürümek arası
    2-kayalarla kumun birleştiği yerler çok tercih edilir.
    3-sandalınızın sığ yerlere girebildiği kadar girin (pervaneye dikkat)
    4-takım hazırlanışı 0.25'lik misinadan ana yapıyoruz.20 gr.'lık bir kurşun ve fırdöndüden sonra bir kulaç 0.25'lik bir yedek ve parlak,şeffaf ve simli bir silikon yalancı balık (ben çok kaliteli 0.18'lik misinalar kullanıyorum)
    5-Mutlaka yanınızda kepçe veya kakıç bulunmasını tavsiye ederim..
    mail adresime yazarsanız levrek konusunda daha geni bilgi veriirm ... rastgele

12. leopar27

leopar27

Favori Kamış:
    makine,kamış
    En İyi Avı:
    levrek 1.5 kg

selam dostum.

söylediklerine kesinlikle katılıyorum.

daha cumartesi günü husky jerk ile iki tane sağlam levrek aldım.
    princessin mavisi ile de arkadaşım geçen hafta 2 kiloluk 55 cmlik levrek aldı

http://i158.photobucket.com/albums/t118/leopar27/DSC00132.jpg

http://i158.photobucket.com/albums/t118/leopar27/ege.jpg

13. sukru_uzumcu

sukru_uzumcu

Favori Kamış:
    olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Torik 8kg (Belkide 5-6) tartmadım ki
    Uzun olta yöntemi

Arkadaşlar herkese rastgele,
    Size Canlı yemle levrek avcılığında uzun olta denilen bir bağlama yönteminden bahsetmek istiyorum. Yakaladığımız canlı yeme iğneyi orasından batırıp burasından çıkarırsak , mesela sırtından gaslamadan vs. canlı yemin su içindeki hareketleri hem kısıtlanmış hemde canlı kalma süresi oldukça kısalmış olur. Bu sebeple uzun oltta denilen hem sırtı çekerken hemde bırakma oltalarında kullanılacak ama özellikle sırtı çekerken çektiğimiz canlı yemin suda düzgün ilerlemesini sağlaycak olan yöntem: Bulabildiğimiz en küçük iğne (örneğin siyah renkli singapur marka sinek iğnelerden) ince bir misinaya bağlanır. bu misina da levrek avında kullanacağımız bedene gezer olacak şekilde kol yapılıp bağlanır. ana bedenin diğer ucuna asıl levreği tutacak iğne bağlanır. Küçük sinek iğnesi canlı yemin dudaklarına takılır ve sinek iğnenin bağlı olduğu kol beden üzerinde asıl levrek iğnesi canlı yemin kuyruğuna gelene kadar gezdirilir. Daha sonra ince bir misina ile
    levrek iğnesi canlı yemin kuyruğuna birkaç düğümle bağlanır. Yalnız bunları yaparken çabuk olup canlı yemi zedelemeden yapmak gerek. Bu yöntemle canlı yem sırtı çekerken oldukça düzgün ilerler suda. Rastgele...

14. celen.mustaf

celen.mustaf

Favori Kamış:
    kamış el oltası
    En İyi Avı:
    akya+çipura,1400,1100gr
    deniz beni çağırıyor

Şükrü kardeş önce hoşgeldin,ayrıca paylaşım içinde teşekkürler,anlattığın yöntemin sırtı çekerken işe yarayacağı kesin lakin,unutmamak gerekir'ki bırakma oltalar ile yapılan avlardaki gözlemlerim,bütün etçil avcı balıkların avlarına kafadan saldırdığını gösteriyor.Hoş ve sevgiyle kalın:)

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Önce şu resimde görülen gibi bir iğne alınır:

Sonra gene bu resimde görüldüğü gibi, balığın gözlerinin üstüne konarak, iğne iplik marifetiyle tutturulup, bırakma yapılır. Seyirtme pek uygun olmayabilir.

Bu şekilde yapılınca, levrek yakalanmazsa, başka türlü hiç yakalanmaz, kıraça avalamak için çapari temin edilir. Kıraça ve istavritle oyalanarak biraz daha tecrübe edinilir. Bu tür bir bırakmadan levreğin kurtulması hemen hemen imkansızdır. Çünkü, levrek avını alınca geri dönüp gitmeye çalışır ve şu formüle göre yakalanır:

F = m . [(v.v)/r]

Evet, bu santrifüj kuvvet formülü E = m.c2 den daha afilli olmakla birlikte, tasmalama vs. gerekmeden levreğin bize geleceğini göstermektedir aynı zamanda.. Levrek kuvvetli balıktır ve kaptığı gibi o kadar seri kafa atarki, bu iğnenin kenara yaptığı santrifüj kuvvet şık diye oturmasına sebep olur..

Elbette bu şekil bir çalışma J iğnelerle de yapılabilir, ama genelde daha kötü netice verir. Eğer seyirtme yapıyorsanız, belki o zaman J iğne daha etkili olabilir..

16. levrekci_burak

levrekci_burak

Favori Kamış:
    olta zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 5,5 kg
    valla bu yöntemler ilginç ama bildiğim birşey var levrek avını kesinlikle kafadan yakalar ve canlı yemi en iyi kancaya takma yöntemi solungaç yada kulak kısmıdır çok uzun süre canlı kalıyo bu yöntemle resimdeki gibi takılmış bir iğneyle bence balık yemi alsa dahi hemen huylanıp bırakır(bunlar benim görüşlerim) diyer olayda çok kafama takıldı av.serkan beyin yazdıkları levreğin yemi alıp sersemletme gövdesinden tutup sallaması falan böle bişey bence asla olamaz levrek yemini almadan önce dış görüntüsüne bakar ağzına alır ve yoklar huylanmazsa yemi alır ve yol almaya başlar kimisi yol alırken yutar ama çoğu bir taş kaya dibine yatar ağzında iyice yoklar ve huylanmazsa yemi yutar zaten yol alıp bırakıyosa hiç bir hale yapmamak lazım misinayı dahi ellememek gerekir çünkü ikinci hamleyi yapma olasılığı vardır birde geçen yazılarda levrek fare yer konusunda ben bunun çok araştırmasını yaptım belki 100den fazla balıkçıya özellikle levrek paragatçılarına sordum hiç biri bir levreğin içinden bir fare yada fare yerken görülen bir levrekten bahsetmedi hatta bir milyon levreği aç bırakıcan ortaya bir fare atıcan dönüp bakmazlar diyenler bile var ve bunlar çoğunlukta ve bunlar profesyonel balıkçılar sanırım bir bildikleri vardır (bunlarda onların görüşleri ) ama bu fare dalgası aklıma geldikçe diyer balıkları yemeye bile bazen içim el vermiyor birde ufak bir taktik vereyim ben bu hataları çok kişide gördüm kendi arkadaşilarım dahil sitedeki dostlar yapmasın diye yazıyorum levrek canlı yeme bastığında hemen deli gibi köstek patlatanlar var ve çoğu hayvan yemi alıp yol alıyor ve durduğunda bu hareketi yapıyor ve avucunu yalıyor köstek levrek avında fazla deil en fazla 60 70 cm vurdurulur ve bu vuruşu yaparken balığın hareket halinde olması gerekir yoksa %75 balık kaçar ve huylanır o balığı yeniden yem yedirme şansınız %0 a düşer karşıyakadan slm lar......................

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bıraksın, fena mı, yemimiz geri gelir, bir tane daha yakalarız :)

O iğnelerin püf noktası tam olarak budur.. Levrek balığı bırakmak istediğinde, daha doğrusu iğne balığın ağzından çıkarken ne olduklarını gösterirler. Tam ağzının kenarından yakalarlar balığı..

Yani, bu iğnelerde tasmalama filan yapılmaz. Balık yemi alıp geri dönüp giderken oluşan santrifüj kuvvet, iğnenin sivir yerini dış kenara yöneltir. Balık işte o formülde görüleceği gibi, kafa atma hızına göre büyük bir kuvvetle iğneye yüklenir. Vektörlerin bileşkesi öyle bir sonuç verir ki, iğneyi kendi çenesine güzelce oturtur ve kendini tasmalar.. Aynı şekilde, avı geri çıkarmak isterse de yapabileceği bir şey yoktur, iş işten çoktan geçmiş olacaktır.

Bu iğnelere öyle yaprak yem vs. yi alelade takamazsınız. İğnenin ortası boş kalmak zorundadır. Diğer yandan bu iğneler sadece yemi kapınca dönüp gitmek isteyen balıklara etkilidir. Yemi yutup öylece kalan balıklarda işe yaramaz..

Bu şekilde alelade bir iğne takarsanız, gene iş yapacaktır. Fakat tasmalamak, bir miktar boşluk vermek vs. gibi durumlara dikkat etmeniz gerekir.. Genede diğerinin randımanını vermez..

18. morrigan

morrigan

Favori Kamış:
    olta,çapari,kaşık,rapala,silikonlu yem vsvs..
    En İyi Avı:
    zargana-levrek-uskumru bide kaya balığı:)
    Şimdi levrek yemi ağızdan başlayarak mı yutar yoksa kuyruktan başlayarak mı? Serdar abi eğer kuyruktan başlarsa snein koyduğun fotoğraftaki gibi iğneyi bağlamak yanlış olmaz mı?

19. burman

burman BURAK YILDIRIM

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 10-30gr &Yozuri crystal minow C5.Quantum 3-8gr extralite
    En İyi Avı:
    En iyi avım ,en iyi avımdan daha büyük olacak.
    Benimmi? Onunmu? :)

Hayatımda bir sefer levrek avı yapmaya fırsatım oldu.Oda 5 sene önce Datçada.Bir kamışlı takım hazırladım yetmedi birde el oltası ikisinide sardalye ile yemledim ve iskeleden dibe attım gece 10 gibi.Levereği beklerken ufak yılan balıkları ve trakonyolar yakaladım gece 11.30 gıbı bır dost benı isklede ziyarete geldi ve el oltamı istediki kendisi hiç anlamaz bu işten.Neyse ben oltanın yemıni tazeledim suya baraktım eline verdim.3 dakika geçmedi balık geldi dedi baktım çekerken çok zorlanıyor.Misina iskeleye iyice yaklaştığı zaman son bır hamleyle iskelenın altına döndü ama sonun da çekti yukarı aldı.Sonuç 3 kiloya yakın bir güzellik.Bir yandan sevindim ama diyer yandan oltayı ben hazırlamıştım onu ben tutacaktım diye kahroldum.Acısıda hala geçmedi:)

Son düzenleme: 22 Mart 2007
  20. runaway33

runaway33

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    LEVREK
    Avını bütün halinde yutan hiç bir avcı balık avını kuyruğundan başlayarak yutmaz. Balıkların sırt yüzgeci düşünüldüğünde, avcı balığın avına kuyruktan saldırarak yutmasının zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Zira kuyruktan kafaya doğru yutma işleminde av olan balığın sırt yüzgeçleri açılacak ve yutulmaya mani olacaktır. Levreğin balığa kuyruktan saldırıp sersemlettiğini ilk kez duyuyorum. Belki ilk hamlede yutamayacağı balıkları avlarken böyle davranıyor olabilir.