levrek avı teknikleri (canlı yem, silikon, sahte yem vs. ile avcılığı)

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında ist balıkcısı tarafından paylaşıldı.

  1. sinansarma

    sinansarma

    Mesajlar:
    147
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg Halili+2850 gr kofana
    şu bildiğimiz dmo( devlet malzeme ofisi) nin beyaz üzerine siyah çizgili kalemi. resimdeki gibi.
    aslında benim kullandığım kalemin fotosunu ekliyecektim ama fotoğrafını çekmedim. en kısa zamanda eklemeye çalışırım.
     
  2. labas

    labas

    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Silstar multimesh 3.50, silstar GXB 70 makina
    En İyi Avı:
    olacak birgün mutlaka :)
    diğer renklerde olanları hiç denedinmi veya deneyeni gördünmü mesela senin bu güzel fikrini okur okumaz hemen masamdaki kalemlere baktım ve sarı üzerine beyaz çizgili bir tane gördüm denemelimiyim acaba derken sana bir sorayım dedim tecrübe konuşur. Eğer denemediysen ve görmediysen hemen deneyeceğim yok diyorsan sadece DMO kalemi bulmaya kalıyor iş o zaman yoksa piyasada ne kadar o tarz kalem varsa bütün renklerinden elde etmem lazım.:rolleyes:

    Rasgele
     
  3. sinansarma

    sinansarma

    Mesajlar:
    147
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg Halili+2850 gr kofana
    Lüfer Canli Renkleri Sever Sarida Olur Ama Beyazi Tavsiye Ederim.
    Ben Hep Beyaz Kullandiğim Için
     
  4. FANGIRI

    FANGIRI

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    33
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    DENİZ TURNASI 2 KG.
    Kalemle lufer

    Kalemle lufer avi cok guzel bir fikir tebrik ederim.
    Ancak kaleme taktigin igne numaralari ile takim duzeninide bildirirsen sevinirim.kursun agirliklari vs. selamlar
     
  5. sinansarma

    sinansarma

    Mesajlar:
    147
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg Halili+2850 gr kofana
    iğnenin büyüklüğü kaleme göre değişir.Resimdeki gibi olsun olur.Ayrıca kurşun yok.
    Kalemin içinden geçen çelik çubuk var. çelik çubuk zaten ağırdır. Ben oltayı salladığımda rapaladan daha uzağa gidiyor.
     
  6. amatörötesi

    amatörötesi

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    425
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    birşey bildiğimden değil sadece fikir olarak söylüyorum.

    çelik çubuk kullandığımızda kalem boylu boyunca sabit olur. bunun yerine çelik tel (esnek) kullanılsa bu yapılan bu sahteye esneklik , kıvraklık kazandırmaz mı? avantajları ve dezavantajları ne olur?
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Haziran 2009
  7. blackboy55

    blackboy55 Musa Karaoğlan

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    780
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Sinan,anladığım kadarıyla bu kalem düz duruyor değilmi.Acaba Keremin dediği gibi esnek bir malzemeden yapılsa aksiyonu nasıl olur.
     
  8. hakanozden

    hakanozden hakan

    Mesajlar:
    1.280
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    420 3 parça dam black panter //390 linefea tuornement surf
    Favori Makine:
    banax sx3000
    En İyi Avı:
    3,5 kg kalkan
    musa çok güzel denemek lazım içine yerleştirilen çelik çubuğa 1 mm matkapla delik açılırsa uca 1 noktaya ve ikinci noktaya çelik yaylarda 3 sarma halkalar kesilirse zokalar çok kolay takılır renk olarakta simli gri kullanırsak al san zargana denemek lazım :D :D
     
  9. sinansarma

    sinansarma

    Mesajlar:
    147
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg Halili+2850 gr kofana
    Arkadaşlar Düz Durmasi Lazim Kalemin çelik Tel Bunu Sağliyor.
    Evet Bir Nevi Zargana Ama çok Etkili. Yanimda Sahte Zargana Atan Vardi.adam 2 Saat Içinde 1 Tane Lüfer Aldi.ben Ise 4 Tane Fark Varmiş Galiba. Esnek Olmamasi Daha Iyi Verim Veriyor. Bilmem Isterseniz Oynar Esnek Yapin.ama Dediğim Gibi çelik Tel Ile Kalem Hizli Ve Sert Geliyor.
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yemleme, iki türlü yapılır..

    1. Hedeflenen balığın yemlenmesi.. Sazan mesela.. Burada doğrudan doğruya tutulması düşünülen balığa yönelik yemleme vardır. Tercihan oltada kullanılan yemle, yemleme malzemesi aynı olur..

    2. Hedeflenen balığı çekmek üzere, onun avının yemlenmesi.. Aslında bu deniz için çok daha etkili bir metottur. Örneğin, eşkina tutmak için tekeleri toplamak üzere suya bolca ekmek kabuğu atılır, bırakılır, salınır.. Tekeler bir süre sonra o bölgede yoğunlaşır, hummalı bir beslenme gayretine girer. Bu da teke yiyen balıkları cezbeder.

    İşte burada yapılan 2. yemleme yöntemi.. Kefalin ilarya yemeyi sevdiğini biliyoruz. Eğer küçük kefalleri bir yere toplayabilirsek, bu levreğin kesin dikkatini çekecek bir ses ve görüntü kaynağı olacaktır.Levrek ne oluyor orada diyerek yaklaşınca, sağlam ilaryalar kaçacak, canlı yemimiz onlara uymak için ben yaralıyım, gel beni ye diye bağırarak kaçmaya çalışacak, levrekte oldu bu iş diyerek hırsla atlayacaktır..

    Benzerini, izmirde iken çipura için uygulardım.. Denize bir miktar kokmuş balık, et, tavuk filan atardım.. Yengeçler başına toplanırdı. Onları arayan çipurada muhakkak yaklaşırdı. Püf noktası, balığın kafası, tavuğun kemiği gibi yerlerini atmaktı, çünkü bunlarla uğraşırken yengeçler kıtır kutur sesler çıkarıyor, çipurada bu seslerden kolayca yerlerini buluyordu..
     
  11. r.oktay

    r.oktay

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    137
    Şehir:
    Marmaris
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kılıç 7 kg, Lahoz 8,5 kg
    selam arkadaşlar.yeni zelandalı bir arkadaşımın garip bir sistemi var.ben sırtıcı olduğum için hiç denemedim.ama bu arkadaş neredeyse beni sırtıdan soğutacak.sistem şu:
    sağlam uzun bir kamış,0.35-0.40 bir mesina.ucuna denizin durumuna göre bir kurşun,kurşunun 1 kulac gerisine büyük bir fırdöndü..bu takım mümkün olduğunca uzağa atılacak,ve bırakılacak.
    bir kopçalı fırdöndü ince ama sağlam (0.15 gibi)bir mesinaya eklenecek.1kulac sonra kısa pala bir iğne eklenip bu takım uzun kamıştaki mesinaya kopçalanacak.
    aptal bir takımla kaya balığı,kefal yavrusu gibi küçük bir balık yakalanacak ve bu vakit geçirilmeden kopçalı takıma sırtından iğnelenip denize bırakılacak.
    denize bırakılan balık derine kacacak.ama büyük fırdöndü yemin yosuna veya kaya altına saklanmasını engelliyecek.ve yem olan balık kıyı ile fırdöndü arasında gidip gelecek.
    arkadaşım en çok levrek ama bununla birlikte turna,tombik,palamut kısaca bütün etcilleri yakalıyor denemenizi tavsiye ederim
    selamlar,rastgele
    oktay
     
  12. levrekci_burak

    levrekci_burak

    Mesajlar:
    62
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 5,5 kg
    levrek için en ideal yem tekedir çünkü balık yılın bazı zamanlarında nazlı olur ve her yemi yemez(örn.bu zamanlar)teke levreğin herzaman tercih edeceği yemdir bu yeminde kullanılacağı zamanlar av yeri ve mevsime göre tercih edilir yaz aylarında bilhassa tekeyi ufak balıklar hemen yer kayabalığı yada kefaller de bırakma için en ideal yemlerdir ancak uzun süreli bırakmalarda kefaller çok çabuk ölür isparoz gibi kaya balığını nerden takacağını bilirseniz saatlerce hatta günlerce kancada yaşar ayrıca bu balıkların ufak(yavru) olması yakalayacağınız avın ufalmasına sebep olur ben 250 300 gr kaya balığı ile ortalama 1 kg bir levrek yakaladım çektiğimizde kaya balığı yoktu karnını yardığımızda gene çıkmadı ,serkan abi yazısında çok güzel bir yere deyinmiş avlandığınız bölgede balık varsa yakalarsınız olayı ,balık belli zamanlar dışında örn. havyarlıyken nazlı olur yem yemez onun dışında av yerinizde zaman mevsim ve takımlarınız yeminiz uygunsa balık misina falan seçmez ayrıca önemli bir konu daha levrek akıllı bir balıktır atacağınız oltada herhangi bir ağırlık yada yemde doğal almayan bir şey sezdiği an yemi bırakır yemini almadan öncede uzun bir süre yoklar örneğin teke ile iskele avcılında teke oltanın ucunda elinizde bekliyorsunuz bir anda teke elektrik çarpmış gibi olur kesin avcı bir balık görmüştür bu hareketler daha öncede yazmıştım tekeye has çakma hareketleridir açılıp açılıp kapanır kaçmaya çalışır canlı kaya balığı ise aynı şekilde levreği farkedince aynı heyecanı gösterir zaten misina elinizdeyse farklılığı hemen hissedersiniz ayrıca tekenin nasıl takılacağını daha önce yazmıştım iğneye kıç kısmınını en ucundan ters şekilde iğnede salannacak durumda takılır levrek misinayı farkedecek kadar akıllıysa koça iğneyi nasıl görmez? saygılar................
     
  13. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Keşke o kadar basit olsaydı.. Ama benim bildiğim yüzden fazla misina imal yöntemi, 15 kadarda misina hammaddesi var.. Ha, birde at kılı gibi nostaljik yöntemler var ki, bunlar "obsolete" olduğu için üzerinde durmuyoruz..

    Size, bahsettiğiniz sorunlara karşı, florokarbon misina tavsiye ederim. Aslında bence en iyi misina florokarbondur. Dyneema'dan filan çoğu durumda daha üstündür. Fakat bir kaç ehven sebepten makineye sarmayı tavsiye etmem. Makineye sararsanız, çok uğraştırır başta.. Fakat makinede sardığınız misinanın fırdöndüden ötesinde florokarbon her zaman en ideal tercih olur.. Fiyat yönünden de bir hayli avantajlıdır genelde...
     
  14. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Her zaman... Eğer karides varsa, ama canlı karides olacak, levrek her zaman atlar.. Suyun içine dalıp bakmaktansa karides takılı oltayı salmak, suda levrek var mı, yok mu anlamaya yeter.. Eğer karidese vurmuyorsa, hiç bir şeye vurmaz.. Hoş, zaten levrek ve karides aynı suda ise, vurmaması düşünülemez bile.. Karides levreği gördü mü dellenir, levrek onu gördü mü hiç dayanamaz..

    Şu silikon karidesler satılıyor.. Onların içine pilli bir tertibat yapmıştım.. Ara sıra led yakıp, söndürüyor, ufaktan titreme yapıyordu.. Çok etkiliydi çook, ama takıldı dibe :(

    Ama sorun levrek bulmak aslında.. Levrekler artık iyice nazlı oldular. Lüfer ve kofana eksildiği için meydan onlara kaldı.. Genede canlı karides iş yapacaktır, levreği bulursanız..
     
  15. grandi

    grandi Hayati BAYDAR

    Mesajlar:
    106
    Şehir:
    ...
    Av.Serkan kardeşim, levrek oltasını dipten 3-4m. yukarda tutarak küçük balıkların tırtıklamalarından kurtulmaya çalışıyorum. Levrek her mevsim av vermekteyse de tekeyle sonbaharda, canlı gümüş lede kış aylarında daha çok av veriyor. Gümüş kış mevsiminde kıyıda kolayca yakalandığı için tercih ediyorum.
     
  16. runaway33

    runaway33

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    MERSİN/TARSUS
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    LEVREK
    Serdar bey bahsettiğiniz silikon karidesleri bizde kullanıyoruz. Mevsimine göre bayağı etkili olabiliyor burada da. Bahsettiğiniz düzenek nasıl bir düzenekti? Konuyu biraz açarsanız sevinirim.
     
  17. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Küçük bir vibrasyon motoru, bir led ve biraz SMD entegre.. Temel prensip olarak bir MMV tetikleniyor (karidesin hareketi ile) bir süre ledi yakıp söndürüyor, motorun hafifçe titretmesini sağlıyordu. Titreme sahte kuyrukta olduğu için, karides suyun içinde hafifçe geziniyordu..

    Olayın esprisi şu.. Bir takım planktonlar vardır.. Karidesler onları yer. Ama onlar ışık çıkarır, ani keskin bir ışık.. Karides planktonlara musallat olunca, onların çıkardığı ışık gece karanlığında flaş gibi parlar ve avcının dikkatini çeker.. Levrekte iyi bir avcıdır. Karidesi eliyle koymuş gibi bulur ve afiyetle yer.. Bu aslında planktonun savunma mekanizmasıdır. Plankton yiyen karides levreğe (veya başkasına) av olur..

    Sizin bahsettikleriniz nasıldır bilmiyorum.. Bu işte benim kullandıklarım 8cm kadar boyu olan koca koca sahtelerdi. Sade kuyruk şeklinde. Kafa tarafına pilleri, devreyi yapıp monte ettim. İğne kuyruğun içinde. Motor olan kuyruk kısmı ile devrenin olduğu baş kısmı, motorun ağırlığı yüzünden temas etmiyor. Ama misinayı hafif boşa alırsanız, devre motorun şasesine dokunup tamamlanıyor ve bir kaç saniye boyunca aksiyon yapıyor..

    Bu meşhur yakamozun taklidi yoluyla balık yakalama düzeneği aslında.. Yakamoz misinamızı ayan edip, işimiz bozuyorsa, balığı, yemi da ayan edip onunda kamuflajını bozabiliyor olmalıydı.. Biraz kurcalayınca, karideslerin böyle bir meselesinin olduğunu öğrendim..

    Gayet etkiliydi.. Ama iş yaptı, çalıştı işte.. Levrek varsa kütür kütür alıyorduk.. Bir yere takıldı kaldı, bende denenmişi denemenin alemi yok diyerek bir diğerini yapmadım.. Bilsem levrek var, belki yeniden düşünürüm..
     
  18. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Aynı kanaatteyim.. Benimde anlattığım "sahte canlı karides" yapmak.. Eli havya tutanlar için bir fikir olur sanıyorum... Sahte karides ama, canlı gibi, oynuyor vs..

    Elbette bu kadarla bitmez.. Koku olayı da var.. Ben bu karidesi, ölü karideslerin kafasının dibindeki o sümüksü taraf ile iyice kokulandırırdım.. Sonra bir yerden karides aromalı sardalya kokusu bulmuştum, spray halinde.. Yıllar sonra aynı şeyi bu sene Kısık'ta buldum, marka filan farklı ama ürün aynı..

    Fakat bu koku olayının faydası var mıdır, yok mudur, onu bilemeyeceğim, maalesef :(
     
  19. SahEmre

    SahEmre Emre

    Mesajlar:
    2.481
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Anladığım kadarıyla kalemin zaten azda olsa bir ağırlığı var, içine çelik çubuk koyuncada tahminim yine bir 25- 30 gr. oluyordur.
    Gördüğümde ilk aklıma gelen zargana oldu malum lüfer zargana avcısı bir balık aynı zamanda. Benimde aklıma geldi salınan bir şey olsa çelik çubuk değilde metal tel olsa daha iyi olur diye ama denemedim henüz. Hele mevsimi gelsin lolipop çubuğundna kaleme herşeyi hazırlayıp tek tek deneyecem :D
     
  20. SahEmre

    SahEmre Emre

    Mesajlar:
    2.481
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Takım olarakta anladığım kadarıyla. fırdöndüden itibaren 1 yada 1 buçuk metre bir bedenin ucuna takılıyor ve başka bir ekipman kullanımıyor. Biraz ağır olsa yada bir şekilde bunu saülayabilirsek çok daha verimli olur atış açısından en az 30gr. 40 gr. iyi oluyor daha azı istenen uzaklıüğa ulaşamayabiliyor.