Levrek Bırakma Oltası Püf Noktaları...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında denizci_kaptan tarafından paylaşıldı.

1. Bu bilgiler için sağolasın ...

2. mertcan41

mertcan41 mertcan

Favori Kamış:
    alb60
    Bazı balıkların dolunayda avlanmadığı kanısına katılıyorum dolunay sabahı ise verimli olmasını balığın o günü avlanmadan geçirip oburlaştığına yoruyorum...

Ayrıca ilk mesajlar canlı yem yada RAPALA kullanılabilir diye bir takım sözler içeriyordu... Böyle bir durum söz konusu mu yani demek istediğim bırakma takımda rapala kullanılır mı???

Aksi takdirde levreğin misinayı bir şekilde koparması durumunda rapala mıza sadece el sallayabilirizzz

3. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Arkadaşlar bu levrek bırakma takımını çizebilecek bir arkadaş var mı acaba?

4. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Çizilecek hiçbir şey yok ki:) Bir 8-m civarı misina ve bir iğne. Kurşun ve fırdöndü yok. Mesele misinanın ucunu nereye gizleyeceğinizdir. Çünkü oltayı akşamdan bırakıp sabaha kadar başında olmayacağınız için doğada nesilleri bir türlü azalmayan çakallar:) bu misinayı kasten koarabilirler. Yer kumluksa bi kaç metre suya giriyorsunuz 60 cm lik bi sopaya misinanın ucunu denizin içindeki sopayı kuma saplıyorsunuz. Noktayı kaybetmemek için ayakkabı boyutlarında bir taşı sapladığınız tahtanın üstüne bırakıyorsunuz. Kum sert ise bu taşla tahtayı kuma çakabilirsiniz. Misinanın ucu boşta kalıyor ve canlı yemi takıp ya nasip çekiyorsunuz.

5. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Sopa kullanmak yerine 8 mt. uzunluğundaki misinanın ucunu direkt taşa bağlasak iş yapar mı? Mesela yakaladığım ispariyi sırtından kafaya yakın yerinden iğneye taksam şansım var mıdır?

6. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Öncelikle iri ispariler cok iyi yem olmuyor. Çok küçük ispariler oluyor ama onlarda çabuk ölüyor. Onun yerine dip kumsal ve düz ise kayabalığı mükemmel bir yemdir. Yoksa kefalde çok iyi olur. Ama mümkünse kayabalığından vazgeçmeyin. Yemlik balıkların en uygun takılma yeri sırt yüzgecinin hemen üstüdür. Şöyle düşünün iğne ve misina balık üstünde bir yük oluşturuyor. Bu yükü çeke çeke bir süre sonra yorulup ölüyor. Bu nedenle yükü en rahat çekecekleri yer sırtlarıdır. Bu şekilde akşamdan sabaha canlı kalma ihtimalleri de yüksektir.

Konuda öncede söylediğim gibi yakaladığınız balıkları livarda ya da kovada ne kadar uzun tutarsanız o kadar çabuk öleceklerdir. Livar ya da kovada en çok yarım saat kadar tutmalı, mümkünse yakalar yakalamaz bırakma iğnesine takmalıdır. Özellikle kefaller oksijen için devamlı yüzmek zorunda olan canlılardır. Dar bir alandan yüzemeyeceği için iğneye taktığınızda yaşasa bile bir iki saate ölecektir. Kayabalıkları için ise bu süre daha uzun olabilir.

Taşa bağlamayı tavsiye etmiyorum. Levrek yakalandığı zaman taş misinayı zedeleyip kopartacaktır. Deneyimlerime göre en iyi çözüm çıta yada sopayı kuma çakıp üstüne taş koymak. Çakmadan önce kumu elinizle biraz kazıp çıtayı kuma daha rahat gömersiniz. Üstünü tekrar kumla örtüp üstüne taş koyarsınız. Ancak siz yine de mantığınıza en uygun yöntemi deneyiniz.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bırakma avında bir noktanın hep atlandığını görüyorum.. Hiç bir yerde denk gelmedim bu hususa bugüne kadar..

Bilhassa yem olarak kefal ve ispari kullanıyorsanız, yemleme yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle kefal için. Sıcak zamanlarda kefaller bolca ekmek yer. Bir şekilde kolay dağılmayacak şekilde ekmek atıp canlı yemin yanına, diğer kefallerin gelmesini sağlayın.

Böyle yaparsanız, suda hem hareket olur, levreği çabucak cezbeder, hemde kefalin ölü balık taklidi yapmasını engellersiniz.

İspari için, civara biraz midye kırıp atabilirsiniz..

Bu püf noktasını sadece levrek değil, akya, kılıç vs. bırakmalarında da uygulayabilirsiniz.

8. LapinCash

LapinCash

Arkadaşlar acaba bu bırakma oltanın bir resmini yollarsanız çok makbule geçersiniz..

9. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Bu bırakmaları istediğiniz derinliklerde kullanabilirsiniz ama levrek içinse unutulmaması gereken levrekler geceleri olabildiğince kıyıya gelirler hatta bazen sabah şafak vakti kumsalda yürürken levrekle gözgöze gelmek bile mümkün olmaktadır

======================================================================================

10. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Resimdeki yüzey bırakması denilen sistem açıkta tekneler kıyıda yüzücüler için çok tehlikeli sonuçlar oluşturabilir. Kesinlikle tavsiye etmiyorum. 90 lı yıllarda böyle bir olta motorumun pervanesine takılmış ve beni oldukça zor durumda bırakmıştı. Şamandraları merak edip gelen yüzücülere iğne takılabilir yada misinalar dolanabilir. Çok tehlikeli bir yöntem. Kullanılmasını tavsiye etmiyorum.

11. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    bu bırakma gece uygulandığı için hiç bir tehlike arz etmemektedir herhalde gündüzde insanların yüzdüğü bir bölegede kimse oltasını bırakmaz;)
    lakin birde sizin verdiğiniz tarif varki dahada kötü suyun altına gizlediğiniz bir takıma yemlediniz ve bıraktınız hemde 60cm derinliğe bende bunu tavsiye etmiyorum bu yöntemle balık değilde ayak yakalayabilirsiniz;) ;)
    tekne motoruna takılma olayına gelecek olursak benim yamaha motora defalarca ağ dolaştı çok rahat temizledim motora misina sarılsa anlayamazsın bile:) :)

12. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Barış kardeş direk taşa bağlamak bırakmanın amacına ters düşer lakin yakalanan iri bir balıkta misinan esneyemiyeceği için dayanamayıp kopar bir taş ve bir şamandıra arasına geçirilecek bir fırdöndünün ucuna bağlacak 2-3 metrelik bir köstek en sağlam bırakma olacaktır şamandıra olarak 3-5 lt. şişe kullanabilirsin bu şamandıra balığın çok çabuk yorulup pes etmesini sağlayacaktır:) :) ;)

13. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Gece uygulandığında hiçbir tehlike arz etmediğini neye dayanarak söylüyorsunuz? Geceleri birçok balıkçı teknesi dolaşır. Neyi kastettiğinizi anlamadım.

Benim bottaki motora da ağ takıldığı olmuştu. Temizlemek pek zor olmadı. Ancak dıştan takmaydı, kaldırıp temizledim.

Lakin asıl kastım içten takma bir motorlu teknelerdir. bu tekneler akşam karanlığında sık sık ava çıkrlar ve geceleri dolaşırlar. Bu şekilde bir takım pervaneye dolandığında sürüklenerek tamamının dolanma ihtimali olur ki bahsettiğim 90 lı yıllardaki olay da böyle olmuştu. Gece çıkmıştık ve eski bir pancar motoruna 15 20 m civarı böyle bir takım dolandı. Şanslıydık ki hava sakindi pervaneyi temizledik.

60 cm lik derinkilteki bir bırakma konusunda haklısınız. Bu risk bırakma oltasının temeline var zaten. Ancak 60 cm lik konuya dikkat edersiniz derinliğin başladığı yerdir. 10m. kadar bir kalama misinanın ucunu oldukça derinlere indirebileceğinden riski zaten minimuma indiriyor.

14. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Düşüncelerine saygı duyuyorum kardeş ozaman sana özel olarak şöyle bir tarifte bulunabilirim ticari tebliğlerdede geçen şekilde paragat ve ağlarda kullanılan ışıklı şamandıra kullanabilirsin bu durumda hiç bir tekne o şamandıraların üzerinden geçmeyecektir ışıklı şamandırayı nerde bulacağım diyen olursa olta uçlarında veya küçük şamandıralarda kullandığımız fosforlar var onların 20cm olanları var genelde kırtasiyelerde veya kız çocuklarının aksesuarlarını satan yerlerde satılır (kız çocukları onları kırıp beraberinde verilen boruya uçlarını geçirip ışıl ışıl bilezik yapıyorlar)şişelerin etrafına don lastiği ile 3-4 tane bağlarsak ışıklı şamandıra olur;)
    Demokrasilerde çağreler tükenmezmiş derdini söyle derman olalım:cool: :) :)

15. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Arkadaşlar bunlarda çoklu bırakmalardan örneklerdir:)

================================================================

yanlış anlaşılmasın bunlar paragat değiller paragatın tarifi çok iğneli oltadır lakin bunlar az iğneli oltalardır;)

16. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Aytekin abicim, beni yanlış anlama ama sanırım bunlar parakete. Zaten eski tebliğde yanlış hatırlamıyorsam amatör balıkçılar için 6 iğneye kadar sınır vardı. Şimdi parakete amatöre tamamen yasaklandı.

j) Parakete (paragat, barigat, barikat): Suyun içinde asılı veya dibe uzanmış, serili olarak duracak şekilde düzenlenmiş, bir beden üzerinde çok sayıda kösteğe bağlı iğne taşıyan balık avcılığı aracını,

Şimdi senin mesajında yukarıda çoklu bırakma diyorsun, altta az iğneli diyorsun. Burada da bir tezatlık var zaten. Benim bildiğim zaten bir şeye çok diyebilmek için 3 ve üstü terimi kullanılır. Ancak tabiki bu benim görüşüm
    Bu sistemi tekli oltalardan hazırlayarak birden fazla takım yapılabilir. Sonuçta pratik olarak ne değişir? Belki hiçbirşey ama en azından tebliğe uygun davranmış oluruz kanaatindeyim.

Ancak son resimlerdeki ki birinci sistemi tekli iğneyle ben de kullanıyorum. Hem orta suda hem de dip te uzun zamandır kullanıyorum.

17. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Yok kardeş niye yanlış anlayayımki burada fikir alışverişi yapıyoruz hem zaten bak sende paragatın tarifini yamışsın ne diyor
    j) Parakete (paragat, barigat, barikat): Suyun içinde asılı veya dibe uzanmış, serili olarak duracak şekilde düzenlenmiş, bir beden üzerinde çok sayıda kösteğe bağlı iğne taşıyan balık avcılığı aracını
    bizim hazırladığımız takımda ise paragata göre az bırakmaya göre ise tek iğneden fazla olduğu için çoklu tabirini kullandım hem zaten denizlerde olta başına iğne sayımız 6 olduğuna göre ve bu takımlarda altı iğneyi geçmeyecek şekilde düzenlediğimizde (ben üç iğneden fazlasını tavsiye etmem) hiç bir sorun olmaz ve bu olta paragat olarak değerlendilemez en azından paragatın tarifine uymuyor;) :) :)

18. 56562

56562 xxx xxxxx

Geçen sene Ayvalıkta, koydan çıkmak için kullandığımız boğaza gündüz vakti mayın döşer gibi bırakma döşeyen birisinin bırakması benimde pervaneme dolandı. Nice sonra motordaki farklı titreşimden hissettim. Temizlemek her ne kadar fazla uğraştırmasada, zorlanmayı hissetmeyen birisi motoru yakabilirdi. Ertesi sabah bırakmaların hepsini sabote edilmişti ve bir daha oraya bırakma yapan olmadı :).

19. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Hakan abi onlar paragat olmasın :confused: :confused: hem güdüz vakti paragat varsa onlar ticari avcılarındır diye düşünüyorum ama yok kendini amatör sananlar attıysa iyi olmuş:D :D :D
    birde şöyle bir durum var ticari avcılar kaçak avlanmıyorlarsa paragatların başlarına turuncu veya beyaz renkli top şamandıralar koyarlar:confused: :confused:

20. 56562

56562 xxx xxxxx

Pervaneme takılan bırakmanın iğnesi hariç hala evde biyerlerde. En altta delikli bir taş, üstte yalıtım için kullanılan mavi straforlardan, misina 2-3 ayrı cins ve renk. Başka bir alet edevat yok. Aynı anda denizde 15 civarı vardı. Arasından slalom yapmaya çalıştım ama olmamış malesef. Nasıl elinde kaldı o takım dersen, bir ucuda balık bulucunun sonarına takılmıştı, şimdi hatırladım. Birgün amatör avcılıkta kullanılan düzenekler müzesi kurulursa oraya hediye edebilirim.