1 yılı aşkın süredir kıyıdan zıpkınla yani derin dalış yapmadan balık avlıyorum..Özellikle bu yaz dönemi sanırım artık kendimi aştığım dönem oldu...Sabah akşam fırtına meltem poyraz demeden denize girdiğim için birçok balığın davranışını olur olmaz zamanlarını vesaire azçok öğrendim..Tabii ki sitedeki konularda bana avcılık yeteneğimi geliştirmem için iyi bir imkan sundu...Bizim buralarda yaşayan balıklar arasında en çok ilgimi çeken hatta hayranı olduğum 2 tür var...Biri sarıkuyruk akya ki biz avcı deriz kendilerine diğeride levrek..Her ne kadar su altında sadece bir kaç kez avcı görmüş olsamda levrek ve kefal için biriken bilgilerimi sunayım istedim..Umarım kötü etmemişimdir...Her sabah nasıl en az 1 garanti levrek vurduğumu söyleyeyim önce...Bizim evin yakınında nehir falan yok..dere de yok..Buz gibi su kaynayan yerler var...Her sabah ters taraftan giriyorum suya oraya gidip 2 kayanın arasından bakarken mutlaka görüyorum ztn levrekleri...Hareketsiz kalınca size doğru bir geliyorlar...İşte burası önemli...Balık size doğru gelmeye başlayınca heyecanlanırsanız büyük ihtimalle kaçıracaksınızdır..ki hepimiz insanız en doğalı bu...Bu işte en önemli olan konsantrasyondur...Dalış yapmasanız dahi kıyıda yüzerken bile hareketlerinizin suya uyumu nefes alıp vermenizden zıpkını döndürmeye kadar her hareket konsantrasyon ister..Balığı gördüğümüzde yaşadığmız heyecanı yenmek çoğu zaman özgüvenle ilgilidir...Eğer aklınızdan bir an bile "kesin buda kaçar gibi bi laf geçirirseniz.. siz elinizin tersiyle gelen balığı geri çevirmiş olacaksınız...Balık size doğru geldiği vakit vücudunuz oynamadan sadece kolunuzu yavaş ve sakin hareketlerle oynatarak hedef tutmaya çalışın..Ve dikkat..Balığı pürdikkat gözlerinizle izlemeyin..Balık mutlaka bunu anlayacak ve ürkek hareketlerle uzaklaşacaktır..Hatta kafanızı biraz sağa yada sola çevirip o yönü seyrederseniz balık da sizin etrafında dönecektir..zaten bu noktadan sonra nefes alıp vermeyi kesersiniz son kez balığa bakıp vurursunuz ve levrek elinize geçer..Bu balıkla karşılaşıldığı zaman yada balığın yeri bilinildiğinde yapılacak şeylerdi..Sakın ola suda yüzerken burda balık olmaz deyip paletlerinizi şap şup vurmayın..Şimdi işin dahada önemli kısmı suda gezerek balık çağırmak...Dediğim gibi bu konsantrasyon işi...Öncelikli olarak kıyı boyu uzun bir mesafede yüzüyorsanız nefesinizi mutlaka iyi ayarlamalısınız.Bu sizi hem suda soluk soluğa bırakmayacak hem rahatça yorulmadan uzun süre yüzebilmenize yarayacak hemde balıkların ürkmemesini sağlayacak bir tempoda olmalı...Benim sırrımsa..Ki gerçekten başarılı olduğunu gördüm..Suyun altında yüzerken farklı hızlarla çıkardığım sesler...Yutaktan ve hatta yutkunurak çıkardığım sesler özellikle levrekleri çağırma konusunda çok etkili...Farklı aralıklarla çıkaracağınız bu seslerin size suyun altında um um ım ım gibi acaip sesler olarak gelmesi gerekir...Ve bu sayede uzaktan gelen bir levrek mi var..Sakın telaşlanmayın..BAlığı görsenide ona bakmayın yani arka plana odaklanın balık fondaki bir nokta olsun..Aksi takdirde gözleriniznden sizi farkedecektir ister inanın ister inanmayın..Sakın elinizi zıpkının sağına soluna yada zıpkını sağa sola oynatmayın bir süre daha aynı yüzme hareketini yapıp derincene bir nefes alıp kendinizi yavşça bırakın...Batıyorsanız çok daha iyi.BAtmıyorsanız da sorun ..Balık sizi herangi bir denizaltı varlığı olarak görecek ve tereddüt etmeden yaklaşacaktır..Ancak burda önemli olan nefes alıp kendinizi bıraktığınız zamn zıpkının nereye baktığıdır..Çok hafif ve narin hareketllerle zıpkınıda istediğiniz yöne çevirirsiniz..UYARI:sakın ha balığı görüp de takip etmeyin..BAlık size arkası dönük olsada dahi farkedecek ve sizi üzerek uzaklaşacaktır..Bu sırada yapacağınız şey tamamen kendinizi iyi hissetmektir.Mesela bu balıklar karadakilere atacağınız havayı düşünmek gibi..Yani demek istediğim balık size yaklaştıkça sizin salgıladığınız adrenalin artacak bu nedenle konsantrasyon bozulacak istemeden de olsa nefes ritmi bozulacak,özgüven eksikliği doğacak ve buda sizi acele edip balığı kaçırmaya zorlayacaktır..İşte bu yüzden o tür şeyler düşünüp kendinize olan güveninizi arttırmanız gerekir.. Levrekler poyrazlı havada iyicene soğuyan suyun üstkısmına bu nedenle kıyıya iyice gelirler..Sakın 10 15 cm yüksekliğindeki bir kaya plakasının üstüne bakmadan geçmeyin bir kaşık suda bile levrek olabilir Meltemli havada dipte gezerler..Avlanma saatlerinde aşağıdan yukarıya sorti yaparlar.. Durgun havada her yerde olurlar..Bulmak size kalmış Benden bu kadar umarım birilerine bişeyler katmışımdır..>Keyifli avlar..Bu arada bu sabahta 1 levrek 1 kefal daha vurdum ama uykusuzluktan doğan konsantrasyon eksikliği ile 2-3 byük levrek ıskaladım...Bol şans
Tesekurler Anıl kardesim..Uzun suredir zıpkınla avlananıyorum.Bende sana agasom teknigini oneriyorum.Balıgın olabilecegini dusundugun yerde dibe dal ve mumkunoldugunca hareketsiz kal..Gırlagından sesler cıkar veya zıpkının kabzasını kayalara surt..Balık seni merak edip gittikce daralan dairelerle cevrende donmeya baslayacaktır.. Paylasımın icin tesekurler..
bende eylülde susanoglunda olucam ama daha önce hic avlanmadim,balik durumu hakkinda ne söyleye bilirsin yada ne tavsiye edersin.bereketli avlar
Nuri abi sana bıraktım zaten bugün hepsini sadece 1 tane vurdum..1 de minekop vurdum ama kurtuldu nasıl olduysa..Ben dersane dolayısıyla mersinde olacağım..Sana iri levrek yapan yeri söyleyeyim..Best hotelle eski taş bina arasından aşağı inen yoldan deniz kenarına kadar git...ordaki kayalıklardan bikaçtane olta bırak yada atçek yap işte sen daha iyi biliyosun..Dün sabah orda kilonun üstünde balıklar gördüm...Bu sabah da çok bereketliydi deniz..Ama bende bişeyler var..2 tane turna geçti yanımdan biri dev gibiydi..İlk defa çupra gördüm karavana..Ve 40 50 olmuştur heralde gördüğüm levrek..Bugün yeteneksizliğim üstümdeydi...Eylül ayında buranın süper olacağına kuşkum yok
Sevgili Anil, Bizlerle paylastigin gozlemlerde o kadar ayrintili , o kadar ince ve akil dolu ayrintilar vardi ki , inan zevkten dort kose oldum. Kendi sitilini baskalarinin bilgi birikimleriyle birlestirip, essiz bir zipkin avcisi olmaya hizla kostugunu gordum. Bir abin olarak senden tek ricam kendine cok dikkat etmen ve hic bir sekilde guvenligi elden birakmadan, gereksiz risk almadan bu isi yapman. Lutfen oykunu iyi almadan dalisa gitme. Dalmadan evvel bastan , ayak bileklerine hafif bir kultur-fizik yapip kaslarini isit ve yumusat...Dalistan once sakin agir bir kahvalti etme. Karnin ne dolu ne de cok bos olsun. Dalarken agizda seker bulundurmak kan sekerini destekleyeceginden saglik verilen bir uygulamadir. Dalista seni izleyen bir arkadasin olmasinda buyuk fayda vardir. Dalisini mutlaka programla. Kac saat suda kalacaksin, nerden girip nerden cikacaksin, bunlari bil ve arkadasinla mutlaka paylas.Bizler ve diger butun sevdiklerin icin cok degerli oldugunu hic unutma... Yavas yavas bizlere kendi gozlemlerini sunan ve bizleri bu yolda essiz katkilar kapisi acan yorumlarina basladigina gore, artik yazim konusunda da yapitlarina daha buyuk bir dikkat harcamalisin. Hosgorune siginarak seninle bu konuda da bir iki noktayi paylasmak istiyorum. 1- Yazini butun ilhamin ve samimiyetinle cala kalem yazip bitirdiginde , kendini soyle bir gericek, masa basindan kalk , mesala git bir cay yap ve bir okuyucuymuscasina bu sefer yazinin basina otur.Artik anlatan degilde,yaziyi yazanla hic bir alakasi olmayan bir okuyucu farzet kendini. Yuksek sesle, bir televizyon spikeriymiscesine oku ve bir yandan dinle.. Nerelerde okumakta gucluk cekiyorsun, diline tam oturmuyor, yada kulagin sana "burada bir falso var" diyor. Buralari bir daha gozden gecir. Noktalamayla duzeltile biliyor mu bir bak. Nefes aldigin yerlere virgul, durakladigin yerlere nokta koymayi unutma. Paragraflarini giris, gelisme ve sonucu goz onune alarak duzenle. 2- Michael Jordan her basketbol macindan sonra, oturur kendi macini bir seyirciymiscesine seyredermis. Teknik olarak gelmis gecmis en buyuk basketbolculardan birisi olmasina ramen, her zaman seyrettigi oyununa "burada gelistirilebilecek olan ne, neyi degistirirsem yada eklersem oyunuma daha pozitif bir katki saglarim?" diye sorarmis.Bulduklarini pratik yapmaya baslarmis.Yazdigin her cumleye ve paragrafa sen de sor bunu. (Aslinda kacirdigin ve yakaladigin her baliga uyguladigin teknigide bu yonde sorgulamani tavsiye ederim) 3- Duyguya ve akla, saygiya ve sevgiye yazdiklarinda cok onem ver. Cunku yasayan her sey bunlardan yoksunsa aslinda oludur. Alcak gonullulugun ve samimiyetin, bu ise duydugun pozitif hirsin ve askin her zaman seni bize sevdiren ogeler. Bunlari hic kaybetme guzel kardesim. Yazdiklarim her zaman daha fazlasina erisebilecegine duydugum guven ve inancin neticesidir. Umarim faydasi dokunur. Saygiyla ve sevgiyle Anil....
Teşekkür ederim Hüseyin Abi..Bende farkettim aslında bazı düşük cümleler varama biraz üşendim sonradan düzeltmeye kusuruma bakmayın..Dalışla ilgili bilgiler için saol..Ama ben hala 1 dk'lık bi süreyi bile geçiremiyorum su altında..uzun mesafeli koşular yapıyorum (özellikle 2 güne bir yapıcam bundan sonra) etkisini ne kadar zamanda göreceğim hakkında bir fikriniz var mı?Tekrar saolun..sizinde balık keyfiniz hiç bitmesin iyi günler
Sevgili Anil, Ben bu yazdigin paylasim icin yazmadim onlari.Her gecen gun siteye verdigin buyuk katkilarin hakettigin olcuye gelebilmesi icin yazdim. Hepimizin cumle dusuklukleri oluyor. Ancak sen boyle gidersen bu konuda yarin gercekten herkesin izlemekten zevk duyacagi buyuk bir sahsiyet olacaksin. Ee boyle bir insanin gelecegini simdiden hazirlamasi lazim. Cabam bu konuda sana nacizane yapici yorumlarimi sunmaktan oteye degil.Bunun disinda her paylasimin benim icin buyuk bir zevk. Nefes tutmaya gelince bu sporla gelistirilebilecek bir konu.Su anda 17 yasindasin ve cok gencsin.Halen buyume cagindasin. Bu buyuk bir avantaj. Cigerlerini gelistirebilmek icin kara antrenmanlari yapmalisin. Bu antremanlarda amac kisa ve sismeye musait ancak oni kuvvetti veren kirmizi kas uretiminden cok, dayaniklilik ve surekliligi artiran uzun kaslarin uretimi uzerinde olmalidir. Yani demek istedigim.Dusuk tempoda uzun mesafe kos.Kosularinda arada mesale 10 defa kollarini ve bacaklarini cekerek hizli sprintler at.(100m kosucusu gibi)Yokus yukari 50adim kosup, dinlene dinlene asagi yurumekte cok faydali bir yontemdir.Spora ve dalisa baslamadan evvel kafadan ayak parmaklarina kadar kaslarini isitmak icin, sporun ve dalisin bittikten sonra ayni sekilde kaslarini yumusattip, dinlendirmek icin kulturfizik yapmayi unutma. Barfiks, snaw, mekik karin kaslarini ve omuz ve gogus kafesi bolgesini gelistiren egzersizlerdir. Bunlari periyodik olarak antrenman planina al.Yemene icmene dikkat et. Iyi bir dalgic, kafeinden, gazli iceceklerden, asiri yagli yemeklerden, alkol ve sigaradan uzak durur.Suda dayaniklilik,nefes ve sureklilik icin agirlik calismalari yap. Yalniz burda amac vucut yapmak degildir. Bu yuzden dusuk agirliklarla, mumkun oldugunca fazla cekme-birakma yap.Mesala benchpresste bir defada 75kg basacagina 15-20kg mumkun oldugunca seri yapabildigin kadar yapmak sureklilik ve dayanikliligini daha artirir.Bu konularda bu konunun uzmanlariyla gorusmende fayda vardir.Sana bir antrenman sablonu cikarirlar. Tabii bundan sonra nefes tutma gelisimini kontrol et. Saat tut. Bunu bir cizelgede takip et. Bu konu hakkinda herseyi oku. Cigere nefes yuklemek bir tekniktir. Bunu burda anlatabilecek kadar bilgili degilim.Her sporcu antreman kadar dinlenmeyide bilir. Meditasyon bilmek, en derin dinlenmenin ve nefes kontrolunun anahtaridir. Her sabah duzenli meditasyon yapmani tavsiye ederim.Simdilik nefes gelistirmede aklima gelenler bunlar. Faydali olmasi umuduyla saygilar sunarim degerli kardesim.
dersler nedeniyle pek zamanım olmayabilir bir çalışma programına..Ama akşamüstleri dediğin gibi uzun mesafe orta tempoda koşuyorum sanırım 3-4 km civarı durmadan gidiyorum..Sonunda da 3 park lambası arası uzaklık ne kadarsa depar atarak geçiyorum Barfixi tek seferde 20 yapabiliyorum şınav da 45 max yaptım ama her zaman olmuyo tabii..Aklıma estikçe barfix ve şnaw çekiyorum zaten..Sence 2 gün bir yapacağım koşular barfix ve şınav hareketleri ile eylül ekimde apnea sürem biraz uzarmı??Meditasyon olayınıda malesef evin yeri nedeniyle yapmak kolay olmuyor..Ana caddede ..Sonra mersin'in havası çok temiz değil..Burda yani Taşucu'nda kalsam çok iyi olurdu ama dersane var işte..Eylül bilhassa ekim ayında sualtı sürem uzarmı dersin??Tekrar teşekkür ederim yardımların için..