Lüfer (çinekop/kofana vs.) takımı, kıyı için..

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında skoylu tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ojeli yerden.. Yani düz kesilen yerden. Eğik ucuda ojeyle boyayabilirsiniz, zor olursa..

Bu son mantar, orta karar bir mantar.. Buna "bu almazsa, hiç bir şey alamaz" gibi bir garanti veremem, ama klasik mantardan 3-4 misli daha iyi iş yapar, akıntıda..

Bunun yerine daha iyi netice veren mantar örnekleri var. Uygun bir vakit olunca onları da buraya aktarayım diyorum, hep birlikte.. Nasıl yapılır, neye dikkat etmeli, iğneler vs. nasıl takılmalı vs. vs.

Bu mantar örneğini durgun su örneği, her yer için iyi olur gibi düşünecek olan arkadaşlar için verdim.. Klasik mantarların, akıntıyla pek sorunları olmaz ama, 20m derinlik olan yerdeki santimkareye 2 kg basınçla anlaşamazlar, eciş bücüş olurlar. Üzerlerindeki folyo vs. ayrılır. Dahası yemi taşıyamazlar.. Bu nedenle, durgun su takımı olsada, bu mantar klasik mantardan daha iyi netice verir haliyle..

2. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    Serdar Bey bir gün lüferde buluşup tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Boğaza gitmek istiyorum anadolu yakası olursa iyi olur. Hiç tecrübem yok takım falan hazırlamadım. Av marketlerde satılan mantarlı hazır beden takımlardan alsam iş yapmaz mı? yem olarak buzlukta istavrit var biraz onları kullanabilir miyim. Haftaya Erdekte olacağım sanırım bol bol istavrit tutarım. İstanbula dönüşte muhtemelen bayram sonrası sık sık boğaza inip lüferi deneyeceğim.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Av marketlerde satılan mantarlı hazır beden takımlardan alsam iş yapmaz mı?

Yapmaz dersek, yalan olur.. Kıyıdan lüfer tutan herkes onunla tutuyor.. Ama, eğer bu tarif ettiğim gibi bir takım yaparsanız, en azından iğnelerini bu tariflere göre yaparsanız, daha çok vuruş alırsınız. Genelde o hazır takımlara itibar etmeyne lüferler, bu takımlara pek naz etmezler. En önemlisi mesele yemdir, yemin takılmasıdır, düzgün takarsanız, son derece memnun kalırsınız..

yem olarak buzlukta istavrit var biraz onları kullanabilir miyim.

Hamsi varsa, daha iyi olur. İstavrit donunca, çözülünce, eti yumuşar, dağılır, macun gibi bir şey olur. Pek randıman vermez. İstavrit lüfere yem olacaksa, hemen oracıkta tutulmuş olmalıdır, garantili sonuç için..

İstanbula dönüşte muhtemelen bayram sonrası sık sık boğaza inip lüferi deneyeceğim.

O zamana her taraf lüfer olur bakarsınız.. Ama erdekte lüfer bulma şansınız bir hayli yüksek, bence orada bakın mümkünse. Zargana yakalayıp onunla yem yaparanız, daha iyi netice verir.

4. boyacık

boyacık volkan ertem

Serdar Bey merhabalar,

Problem var...

Sizin takımı denemek için uygun olduğuna inandığım yani kıracalıktan çıkmış istavritlerden 4-5 tane aldım. Bir güzel fleto çıkardım. Ama ölçüler ölçüler, santimler ve sonuç daha takım ıslanmadan çantaya geri döndü.

Bakır tel ve altı 1 cm kadar aşağı yukarı, alt iğne o da tamam ve hırsız iğne. Hadi onuda taktık. Bir de baktık ki, hırsız tepesi balığın bitişiyle aynı. Yani yukarda 1 milim bile kalmamış, sıfıra sıfır. Eeee şimdi ne yapacağımız... Hani 2.5 cm lik kuyruk tarafımıza ne oldu? Ölçüyorsunuz tamam da bir bakıyorsunuz elinizdeki fletonun azman bir yem olması gerekiyor. İyide istavritler kraca olsa hiç şansınız yok. Yada zarganadan fleto çıkarmak lazım...
    Hadi hamsi var bari onu deneyeyim. Hamsi fleto incecik kaldı teli nereye geçireyim tel 1 cm lik hamsi fletosuna sabitlemede elimde eridi parçalandı. Zaten onun da boyu yetmedi.
    Yok olmayacak galiba yeni tuttuğumuz izmariti fleto yapalım ama o da boydan kaybetti.
    O zaman takımı, resistans tellini daha küçük yapıp denemek lazım diyerek takım topladık, mırmır için başka bir yere gittik.
    Benim için tam bir hüsran oldu. Takımı oracıkta yapamıyorsunuz çünkü vakit alıyor, dikkat istiyor.
    Burda takımdan daha çok beni sinir eden hamsiydi.
    Durmak yok illaki bu takımı deneyeceğim.

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hımm... Bu daha çok iğnelerin büyük olmasından olur.. İğnelerinizin markası, modeli, numarası ne?

6. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Değerli arkadaşım takım demek hızlı hareket etme serbestisine sahip balık tutma aracı demektir. Denizde şans insan kaç dakıka güler biliyormusunuz sadece taş çatlasa 1 saat o yüzden takımla bu kadar mücadele etmeyin. takımlarınızı yem boylarına gore ayarların. ve sürekli hareketli takımlar kullanın. takımın hiçbir yeri sabit olmamalıkı kolayca sokulup takılabılsın yeme gore takım değiştirirsek biz yanmışız aç kalırız.

7. boyacık

boyacık volkan ertem

SASAME Sıze 1 F-769

8. boyacık

boyacık volkan ertem

Sayın Alico,

Teknede 3 kişiyiz. Biri lüfer çekiyor diğerleri bakıyor. (Başına gelmeyen var mı?)

Kıyıdan 5-6 arkadaş mantarlı takım atıyoruz. Yanınızdaki 4 lemiş ama sizde vuruş yok. Takımları beraber yapmışsınız, yemleride beraber almışsınız.

Siz zaten hiç vuruş alamamış iseniz tabiki takımla mücadele etme zorunluluğunuz doğuyor. Ben takımın önemine inanıyorum.

Bir gün yanımdaki arkadaşımla köy kahvesinde çaylarımızı içerken, ayaklarında problemi olan yürümekte zorluk çeken 60 larında bir kişiye seslendi.

- Demir abi sen nerelerdesin yahu ne zamandır görünmüyordun. Hastaneden yeni mi çıktın?

- Ah be oğlum deniz çürüttü bizi bitirdi artık ayaklarda tutmuyor.

- Ali kim bu adam?

- Demir abimiz, bundan 25 sene önce Bulgar sularında yakalanmışlardı. Bulgarlar teknelere el koydu. Bunlarda içinde, ne yemek su hiç bir şey vermediler. Gazetelere televizyonlara çıktılar. İki ülke arasında büyük gerginlik oldu. Türkiye bırakın der, Bulgarlar bırakmaz. Demir abinin çok şeyler geçti başından.

Sonra laf lafı açtı lüfere geldi. İşte şöyle lüferler vardı böyle torikler falan...

Sonra bir ara kulağıma eğildi ve...

- Oğul bak lüfer ince ipten pek korkmaz. İnce mavi iple aşağı balık parçalarından koku yapacak şekilde, teknenin önünden soğan çuvalıyla dibe doğru uzat. Meradaki balığı toplar daha çok balık alırsınız. Balık o zaman hep yem arar altınızda daha çok yakalarsınız. Şimdi nasıl bilmem ama açıklarda demirlemiş gemilere dikkat edin. Biz hep balığı o gemilerin altında bulurduk. İki üç tekne gemiyi gece hafif sağa veya sola doğru iter altındaki balığı alırdık. Ama yakalanmakta var neler yapmadık ki....

Biz şimdi neler yapmayalım...

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bak bunda çok haklısın alico..

Ama bu takımlar, bu süreyi 3 saate çıkarıyor, yem takma süresinden bir saatini çalıyor, gene 2 saat elde kalıyor.. O yüzden bu takımlar böyle yapılma..

10. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    o zamanlara dönersek yanan inependenta gemisinin altında ne kofanalar tutuldu ne torikler geldi.

üstadım bir teknede balığı sadece bir kişi tutuyorsa o zaman sorunu kendimizde aramaktan başka yapacak şeyimiz yok. bende aynı şeyi yazdım. defalarca bizde ir tekneden 3 zokalı takım indirmişiz. ben kova doldurmuşum arkadaşlarıma gelmemiş sorun nerde biliyormusunuz arkadaşların takımınıda ben yaptığıma göre takımda değil. o zaman parmaklarda his olayına kalıyor.

Siz bildiğiniz yoldan düzeneklerden şaşmayın değerkli arkadaşım serdar bir sürü takım öneriyor uygulamaya çalışıyor sizlerde deniyorsunuz ve uygulamadaki güçlükleri anlatıyorsunuz. zannederim kendisi soruna bir yanıt verecektir. ma ben bu saatten sonra ne bir geminin yanına bağlanırım ne gemiyi iterim ne de başka birşey yaparım bizimkiler kalkana giderlerdi o sularda avlanmaya. bende gördüm tekneler üzerinde kurşun deliklerini ama sonuçta kımse o sularda kalmadı. hattateknelerde kalmadı geri döndü.
    Önemli olan seri balık tutmak değilmi? evet o zaman takımlarımız her zaman pratik olmak durumunda yoksa ben yem derdınemı düşücem sürekli aynı boy yemmi arayacağım. ne yapacağım yoks balıkmı tutucam yada sinirden takım taklavatı yerden yeremi vuracağım. takımları sürekli uyucak şekilde derlemek lazım bunu yapmalıyız. neler yapmamalıyızdan zıyade

11. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Valla bravo ne diyim serdar süpersin dostum ya!

neyse ben gidiyorum iyi geceler.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hımm.. İseama'ların 1 numarası o küçük yemler için biraz büyük.. O gibi küçük yem için, FUDO Chinu W/Ring 4 numara ilk iğne, 6 veya 4 numara hırsız tavsiye ederim.

Diğer yandan mevsim lüfer mevsimi. O yemler lüfere biraz küçük. Şu topiği açtım, sanırım faydası olur:

http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=28256

Eminim Alico, balıktan dönünce bildiklerini ekler.. en kötü ihitmalle iki farklı bilgi olur elinde.. Denersin, hangisi daha iyi iş yaparsa, ona devam edersin..

Bu arada:

Amca sizi kandırmış, lüfere yemleme mi olurmuş hiç, di mi ama?

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Peki neden?

Şudur demek güç.. Ama akla şu geliyor.. Gemilerin altı gölge.. Işık az. O nedenle yakamoz orada daha belirgin. Lüferde uzaktan bu yakamozu görüp geliyor olabilir. Bu bilgiyi değerlendirmek lazım.. Bir düşünelim acaba nasıl simüle ederiz, doğru mu değil mi, nasıl test ederiz?

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Elbette, haklı olarak, bu takımın bir takım sorunlarına itirazlar mevcut. Gecenin bir vakti makine aramak zor gelince, kusura bakmayın artık, bunlara çözümleri söylemek pek mümkün olmadı :(

Bu takıma yemin takılması işinde bir takım "tweak" lar, Türkçe dersek, ince ayarlar yapılabilir. Bunlar genelde gerekmiyor, ama av iyice nazlı olacak gibiyse, daha iyisin arıyorsanız, bu ince ayarlar size faydalı olabilir.

Kullanılan iğnelerin kalın bedenli olması, aradaki çelik telin ağırlığı vs. şöyle bir soruna sebep olur:

Çoğu zaman yem kağıt olmadığı için, iğnenin sapı aşağıdan sarkar vs. vs. bir hayli çirkin bir görüntü oluşur. Bu durumda, hemen, aldığımız enjektörün iğnesini devreye alırız. 0.15 gibi inice bir misinadan 5cm kadarcık bir parçayı, sarkan yerin ortasına doğru, uygun bir yere ucundan bağlarız. Enjektörün iğnesini, arka taraftan geçirip;

bu misinayı iğneden karşıya geçirdikten sonra, enjektörü çıkarıyoruz. Böylece misina karşı tarafa kolayca geçmiş olur. Gerekirse, ki çoğu zaman gerekmez, iğneyi eski delikten sokarak, misinayı bir kere daha geçirebilirsiniz. Misinayı tekrar tele basitçe, pek sıkmadan düğümler, sarar vs. edip sabitlerseniz, artık bu teller aşağı sarkıp kötü bir görüntü oluşturmaz. Bu durum genelde, iğneler çok kalınsa, büyükse, uygun mesafede takılmamışsa vs. gerçekleşir.

Resimdeki takımın tarif edilenden farklı olduğunu farketmiş olabilirsiniz. El altında, uzun boylu olarak o denk geldi, konu mankeni olarak onu koydum. Bu tür fırdöndülü bağlama, ağrı oluyor, görülen sorunlara yol açıyor, o yüzden klasik iğnelerde hiç tavsiye etmem. Tavsiye edilen takımı, makul şekilde takar ve misinayı geçirirseniz, ip gibi oturur, cillop gibi olur.

Bir diğer meselede, yme küçük geldi, büyük geldi sorunudur. Yem büyük gelirse, yapacak pek bir şey yok. Daha büyük, 15-20 cm lik zarganalar filan için, üç iğneli takım yapmak lazım. Ama onu kıyıdan atabilmek pek mümkün olmaz. Atılmaz değil ama, bu konuya ayrıca eğilmek lazım. Fakat, yem biraz küçük kalırsa, ne yapabiliriz.. En iyisi bir küçük takımdan kullanmaktır. Ama buna imakn olmazsa o an için, telleri bükersiniz, takım kısalır, gene kullanırsınız:

Daha önce söyledim mi bilmiyorum. Bu takımlar, son derece özelleşmiş takımlar. Yemi en iyi şekilde göstermek, lüferin illa canlı yem inadını kırmak için yapılan şeyler. Bu yüzden, her tür yem, yem boyu için uygun bir sihirli değnek takımı yapmak mümkün değil; mümkünse de ben bilmiyorum. Belki ilerde bunun arayışına girmek durumum olur.

Gerçi, çok daha fazla durum için, çok daha özelleşmiş düzenekler vs. mevcut. Fakat, çoğunun yapılması son derece eziyetli. Anlatması çok daha eziyetli. Fakat, hemen her sorun için bir çözüm var diyebilirim.. Fakat, bu çözümleri buraya taşımak tam bir mesele..

Bende şimdi gideyim, şu resimdeki takımı keseyim, fırdöndü, 10750 iğne vs. lazım oluyor sık sık, arayınca bulunmuyor..

Son düzenleme: 29 Ağustos 2009
  15. boyacık

boyacık volkan ertem

Serdar Bey merhaba elinizde şu anda belki de fotoğraf makinanız var ama kesinlikle hamsi yoktur.

Olurda elinize hamsi geldiği zaman şu yemi nasıl taktığınızı da bir fotoğraflayın lütfen. Özellikle bakır tel tarafını çok merak ediyorum.

Telleri bükmek yemin hareketini kısıtlamayacak mı?

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kasacak kadar bükmezseniz, kısıtlamaz. Ama elbette çok tavsiye edilen bir şey değildir. Bu iekilde bükme, bu tellerde genelde pek fazla metal yorgunluğu yapmıyor. Zaten lüfer geldi, şöyle bir çarptı mı, bu teller aynen öyle kıvrım kıvrım çıkıyor ağzından..

Hafta sonu güya, istavrit tutup, bunlara takacak, hem ne yaptığımızı, hemde nasıl faydası olduğunu filan gösterecektim.. Ama denizin garabetine geldik, kurumuş sanki, hiç bir şey bulamadık :(

17. webokur

webokur cihangir

18. lodoscubarbaros

lodoscubarbaros Barbaros Küpcü

Favori Kamış:
    savage gear bushvacker ve parabellum bombarda-siweida livina Daiwa Jigcaster 3.20
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    En İyi Avı:
    33 cm mırmır,82 cm mıgıri
    lüfer gibi balıklar için düğüm tutan çelik tel yapmışlar ,anladığım
    misina gibi bağlanabiliyor dışı örgü misina içi çelik örgü
    bundan galvanizli iğne kullanarak (galvanizli-duratin)kıbrıs sarma
    yapsak sardalyaya sarsak
    markası canelle 10 metrelik makarada 33 tl(10 metreden kaç kıbrıs çıkar bilmiyorum) bunu mustadın galvanizli paragat iğnesi ile bir kıbrıs sarma ustasına yaptırabiliriz
    sarmada iğneler ana misinaya direkt değilde 3-4 mm sarkıtılarak bağlanıyor
    satan firma düğüm tutan çelik tel demiş
    iğne paslanmaması için mutlaka galvanizli olacak balığı olta boştayken alabilsin diye de paragat iğnesi kullanacağız
    iğnenin delikli olması gerekmez çünkü bu çelik teli düğüm tutacak şekilde üretmişler
    ustasının yaptığı kıbrıs ne karışır ne de buruşur
    biraz karışık yazdım çünkü düşünme hızımda yazamıyorum
    yavaş yazıyorum
    dikkat almadan önce bu çelik teli araştırın

tekrar
    markası canelle(fransız) örgü misina kaplı çelik tel 0.15 ve 0.20 mm
    10 metrelik ambalajında 33 tl eski parayla 33 milyon

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    O çelik telden var, kullandım çokca. Daha iyiside var. Ama lüfer avında hırsız için onları tavsiye etmem.

Buradaki sorun, dişler olduğu kadar aynı zamanda yemin elastikiyetinide korumak.

Dişlerden kurtulmak sorun değil. İğnenin sapını uzatıverirsiniz olur biter.

Bu iğnelerden çuvalla almak sorun değil. Sorun, iğneler uzun, aradaki bağlantı sert olunca yemin kasılıp lüferin gelmemesi. Yoksa, dişlerden kurtulmak hiç sorun değil.

Diğer yandan, düğüm tutar dendiğine pek bakmayın, düğüm tutar ama düğümün dibinden pat kırılıp gidivermeyi pek sever. Bu tür şeyleri iğneye düğümle bağlamak hiç tavsiye edilmez. Fakat, misinaya bağlarken, müştemilatı azaltıp görüntüyü bozmadığı için çok faydalı olurlar.

20. deadsea

deadsea Oruç Gazi

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 IM7 Carbon ve Kasyapar OysterCast 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Zeon 65 ve Okuma Magic 280
    En İyi Avı:
    Iri Trakonya 1 kilo kadar..
    Kursun ve mantar arasi nasil bir uzunluk kafidir? 2m den fazla oldugunda atamiyorum, ayrica bir teknigi var mi?

Ayrica canli istavrit nasil takiliyor? Saksak ve yaprak yem tamam da :) canli takmak zor oluyor... Ben genelde solungactan gecirip hirsizi ust yuzgecten, alt igneyi de kuyrukalti/sidiklik bolgesinden 1 kere geciriyorum, daha fazla canli kaldigini duymustum ama yem cok kasiliyor. Canli yem ile tutmak daha nasip oladi yani :S

Canli istavrit atarken mantarin islevi nedir? gerekli midir, kaldirma gucu daha iyi olan bir mantar mi lazim?

Biliyorum cok soru sordum ama.. Avlakta millet balik tutarken sormak cok guc oluyor, "Seninle mi ugrasacam kardesim" bakislarina hak vermemek mumkun olmuyor bazen :) Kimi abilerimiz de sagolsun getir gostereyim diyor ama.. avlakta boyle abileri bulmak zor, burada sagolsunlar derya bilgiler ve denemeler sunuluyor.. Tesekkur borcunu yuklenerek selam ederim..

Surc-i lisan affola..