Lüfer nasıl kurtulur? Sn.Başbakana çağrı

Konu, 'Genel Konular' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bir nokta gözden sürekli kaçırılıyor. Bu, hem bu taraf, hemde karşı taraftan geliyor.

    Yılın X veya Y zamanı yada şu veya bu mevkide avın yasaklanmasının ne gibi bir hikmeti, kerameti olabilir?

    Bu hikmet, henüz yumurtlayamayan 20 cm civarındaki balıkları kurtarmaya yeter mi?

    Gene pehlivan tefrikası gibi uzatmak istemiyorum. Benim bildiğim gırgırcı, o balık denizde olduktan sonra onu bulur yakalar, şurayı yasak, şu zaman yasak vs. demenin pek bir anlamı yok. Bu gibi yasaklar, sotkların yeterince mevcut olduğu dönemlerde bir anlam taşıyabilir.

    Bu hususu açabilirim dilerseniz. Boğazda yakalamayı yasakladınız. Adamın elinde 10 mil öteyi gösteren FF varken bu pek işe yaramaz. Tek yaptığınız, adama işin maliyetini biraz yükseltmek olur.

    Şu boydan büyüğünü, küçüğünü diye ayrıma gitmekte bir işe yaramaz güncel durumda.

    Çok çok basit bir örnek verelim, konu doğru dürüst anlaşılması için. Bir sebepten, çinekop, lüfer büyük bir sürü oldu. Hasbel kader bir gırgırın önünden geçtiler. Ne olacak? Siz boğazı kapatırsanız, gırgır daha çok gezecek ve eğişen sadece daha çok mazot yakması olacak ama o sürüyü bir şekilde bulacak. Sonuç katliam.

    Bu hususta yapılması gereken doğru yöntem, olayı bir kotaya bağlamak olacaktır sadece. Bunun dışındaki sayılan yer, zaman, boy yasakları en iyi ihtimalle risklidir. Normal ihtimalle hiç bir şeye yaramaması daha mümkündür.

    Bakılır, şu şu kadar lüfer bu suda var olabilir denir. Şu anda şu şu kadar lüfer var denir. Bunun ne kadarını eksiltirsek, lüfer ahalisi bunu kaldırabilir denir ve kota olarak bu değer kullanılır.

    Adam nerde canı isterse avlasın ondan sonra. Gelsin goğazın göbeğinde çevirsin, hiç bir önemi kalmaz. Biliyoruz ki 10000 ton lüferimiz var, 2500 tonu tutulacak en çok. Adam bunu mümkün olan en ucuz şekilde, güzelce yakalasın, hem o mağdur olmasın, hemde lüferler.

    Şimdi biraz kendimizi kandırıyoruz gibi geliyor bana. Balığı şu gün tutmazsak, öbür gün tutacak adam, gene kurutacak ortalığı. Şurada tutmazsa, orada tutacak, gene aynı şey olacak. Bugünün teknolojik koşullarını düşündüğümüzde, bu yer ve zaman yasakları inanın ki hiç bri halta yaramıyor. Boy yasağı bir yere kadar olsa, bir çözüm değil.

    Şimdi şu şu yerde avı yasaklayalım diyoruz. İşte size bolca balık olan yer: Boğaz. Boğazda da gemi yolunda av yasak. O gemi yoluna giren balık kurtulabiliyor mu?

    Olan şey herkesin bildiği bir şey. Adam denize kabloyu salıyor, basıyor aşağıya denize. Balık oradan hooop beykoz koyuna el mahkum. Sonra gidip çeviriyor. Nerde kaldı bizim yasak?

    Amerika vs. gibi ülkelerin basit, uygulaması kolay yer, zaman ve boy yasaklarını terkedip, uğraştıran (hem denetim, hemde belirleme açısından) kota sistemine geçmelerindeki espri bu. Farkına varılan şey şu, bu yer ve zaman yasakları faydadan çok zarar getiriyor. Getirdiği zararın da başında, istihsal maliyetinin yükselmesi geliyor.

    Çözüm aslında basit, uygulanmış, görülüyor ortada. Stoğunu belirle. Yakalanabilecek oranı belirle. Bu oranı kota olarak koy ve takip et. Adam yer ve zaman olarak en ucuz, en verimli yoldan istihsalini yapsın. Böylece 100 TL harcayıp 50kg tutacağına, 50 TL harcayıp 30kg tutsun ve daha çok kazansın.

    Benim görüşümce, herkes için en iyi olan uygulama kota sistemi olacaktır. Hatta bunun daha efektif olması için, aynı denizi paylaşan ülkelerle ortak bir kota uygulamasına gidilebilir.

    Ve şunu bir unutmamak gerekiyor. Bugün yer, zaman, kota vs. arayışlarımız, balıkçılık endüstrisini geliştirmeyi değil, yok olmaktan kurtarmayı hedefliyor. Önce bir bunun farkına varmak lazım. Bugün, yıllardan beri uyguladığımız sistemin, yer yasağı, zaman yasağı, boy yasağı hengamesinin balıkçılığımızı olması gerekten çok çok daha kötü bir yere getirdiği, her gün de daha kötüye götürdüğü açık ve net bir şekilde ortada.

    Bence slogan önce şu olmalı: Balıkların kurtuluşu, balıkçılığın kurtuluşudur. Bizim bu gayretlerimizin herkesten önce balıkçılara fayda edeceğini göstermemiz gerekiyor.

    Karşı tarafın söyleyemediği meramı şu. Yahu ben bu lüferi nasılsa tutacağım, kökünü kazıyacağım. Neden bana yok yer yasağı, yok zaman yasağı filan diyerek gereksiz masraf çıkarıyorsunuz?

    Konuyu apaçık göstermek çok çok kolay. Bugün, bir şekilde, grıgrılar denizdeki tüm balıkları tutsa, yasal bir yerde ve yasal bir zamanda, buna kim engel olabilir? Diyelim ben, lüferi 50milden altıma toplayan bir kimya icat etsem, çevirsem, tüm lüferleri, istavrtileri, palamutları çevirip toplasam kim ne diyebilir? Yaptığüım her şey nizami, ağım, ruhsatım, yerim ve takvimim.

    İşte asli sorun bu. Ve bugüne kadar yaşanan da bu. Çözümde belli: Kota.
     
  2. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Serdar sana sonuna kadar katılıyorum hemde herşeyimle......

    av yasakları zamanı 1 Nisan ile 15 kasım aralığına çekilirse sorun tamamen boyut değiştirir.
    Çinekopun yayılma yerleri haritada mevcut o bölgelerden itibaren genel yasaklar ile hem küçük balıklarında kırılması yok olması engellenmiş olacaktır. herşey elimizde Serdarın belirttiği kota meselesi ise olayın mihenk taşı yanında

    Zaman olayını çözülürse, arkasından verim olayı devreye girer yanında av yerleri ve bölge yasakları olay kökten çözüme dönüşür.

    hemen akebınde senın daha kotan yokki denize çıkan bir tekne 100 000 balık alsa kim ne diyor kimse çunku bunu engelleyecek bir yasaklama yok. kota ile Tekne başı av limiti düzenlersek o zaman tamamen kotanı nasıl kullanırsan kullan limitin budur. ister sar ister sarma bana sen x teknesi olarak bu kadar balık verebilirsin. bak bakalım o zaman şimdi ayıramayız dediğimiz balıklar ağı açamayız denilen balıklar sarılıyormu?

    Şunuda düşünmek lazım. Hangi balıkçı hamsiye sarıcam diyipte içinden Lüfer ayıklamış. Hangi balıkçı palamuta sarıpta içinen başka balık çıkarmış herşey bilindiğine göre Avlanma Kotan budur. denildiği takdirde herkes ona çok güzel bir şekılde uyacaktır

    Amatörede tabiiki uygulanacak kota yanında KG dan adete dönülecek Lüfer Amatöre limit günlük adete dönülecek Kotanız 10 adetttir. ne tutarsanız tutun 10 adettir (İstavriti Şusu busu kapsam dışı KG devam edebilir)


    Bu konu üzerinde yürümek şart ve elzemdir. Kesinlikle KOTA
     
  3. Cenani

    Cenani cenani

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.189
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Bu arada dün haberlerde gördüğüm kadarıyla AB'de Karadeniz Balıkçılığında söz sahibi olmak istiyormuş.

    Eğer bu doğruysa kötü haber! Çünkü AB'nin bütün amacı AB üyesi olmayan ülkelerin doğal kaynaklarını bitirip, bu ülkeleri tamamen kendilerine bağımlı hale getirmek. Yani Karadeniz'de balığın bitmesi, Kuzey Ülkelerinin Balık İhracatlarını yükseltmesi anlamına geliyor.

    Olaya bu gözle bakmaktayım. Tamamen kişisel komplo teorim.
     
  4. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Tabi ne demek gelsinler bi onlar gelmemişti buraya onlarda gelsinler söz sahibi olsunlar. hamsi kaldı onuda olara verelim. arkasından çiftlik balığı yemeye devam ederiz herhalde bol bol....(Küfürün adını Günah koymuşlar, diğer teori ise Küfür kalbin yelpazesidir. arasıra yelpazelemek lazım.)
     
  5. ersyn_k

    ersyn_k Ersin

    Mesajlar:
    94
    Şehir:
    Gebze
    Favori Kamış:
    D.A.M Steelpower Telesurf 3,90
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV55b
    En İyi Avı:
    comming soon..
    Serdar Abi noktalamışsın olayı...

    Ama bunu duyması gerekenlere nasıl ulaştıracağız, dikkatleri nasıl çekeceğiz?

    Legal zeminde bir eylem, gösteri vs. düzenleyemez miyiz?

    Amatörün tutacağı balık miktarına limit olupta gırgırların tutacağına limit olmaması da ayıca şaşırttı beni:confused:

     
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Aslında, keşke gelseler...

    Çünkü onlar gelirken kota ile birlikte geliyor olacak. Yani, öyle vira deyip basıp gelemiyorlar. Bizim boyuna ayak sürüyüp uygulamadığımız, baskılar sonucu sadece hamsi için kabul ettiğimiz kota sistemi gelecek onlar gelirse.
     
  7. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Biz onlara benzemeyip ya onlar bize benzerse?
     
  8. Cenani

    Cenani cenani

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.189
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Yanlış anlamış olabilirsiniz belki. Adamların gelmek gibi bir niyeti yok. Söz sahibi olmak istiyorlar. Bu şu demek bana göre:

    Tutulan balığın kalibrasyonu AB standartlarına uygun olanlarının (nasıl sebze meyve yetiştiriciliğimizi kontrol ediyorlarsa) bilmem şu kadarını Ab ülkelerine ihraç edeceksiniz. Geri kalanını iç pazarınızda kullanabilirsiniz.

    Aslında böyle demeyecekler ama bir anda bizim balıkçılar iç pazar yerine dış pazara balık satmanın daha kazançlı olduğunu görecek ve AB'nin "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla," oyunlarından biri daha başarıya ulaşacak.
     
  9. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Muhtemeldir zira yıllar boyu en iyi ürünlerimizi ülkemiz yerine avrupalı yedi..

    90 larde fındık ihracatcısı(karadenizli) bir müşterimiz vardı sirkeci -istanbulda..işlelerini biz yapardık.. hep söylerdi fındıgın en iyisini dışarıya yolluyoruz derdi..:(

    Deline bilir yasaklar ülkemize hastır.. hiç bakmadan deleriz.. bunuda unutmayalım..

    eger konu denetim de kitleniyorsa ki bana göre öyle , yer-zaman-miktar sınırları bir şekilde delinebilir.. adam yasa dışı tuttugu diyelim. 50-100 kasa balıgı denizdeyken yanaşan başka bir tekneye aktarıyor o tekne mechul bir sahile yanaşıyor ordan kamyonete .. derken sabaha karşı bir ilçedeki pazara vs..:(

    Bu arada Lüferin ailesini koruyalım derken onun beslendiği canlı türlerininde zenginleştirilmesi bir başka ek yönten -uygulama olabilir..:)
     
  10. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    40 yıldır denizdeyim.
    dedelerden belki 4 dedem boyunca.
    tarihte bugün ilk kez su ürünleri kontrol teknesi geldi inanmıyorum ya gözlerime inanamıyorum iyimi. geldi ilk kez buna bile bu kadar mutlu oldum bilemezsiniz. ilk kez gördüm. ilk kez birşey sorduklarına tanık oldum.
     
  11. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Tüüüh...

    Kurtlarında nesli çok ciddi tehlikedeydi. Kalan son kurdun biri daha gitti desenize, bilinmez bir dağın birinde...

    Umarım devamı gelir. bu böyle sürmez. Umarım o personel, tekneyi kıyıya çeker, Galata köprüsüne çıkar, oradakilere de bir gereğini sorar.
     
  12. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    zaten duyduklarımda aynı konuyu destekler yönde belediye zabıta ve polis nezaretinde dolaşmaya başlamışlar. hadi bakalım bizden biri denk gelsede onuda paylaşsak kıyı ekipleri tamamen ayrı, hale giriş çıkış oto 35 tekne başı 5 tl buyuk tekneler 40 tl ve hale sabit ekipler kurulacakmış en güzelide vardiyalı personel çalışması gibi bir proje hani aklımızdan bişey geçmesin sürekli değişen personel...
     
  13. Cenani

    Cenani cenani

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.189
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Bu akşam Carefour'a girdik eşimle. O birşeyler bakarken bende direk balık reyonuna gittim. Gitmez olaydım;

    Serçe parmağım kadar Hamsiler, yine bırakın 13 cm, Kıraça bile olmaya fırsat bulamamış yavrucaklar.

    Hemen sorunlu kişi arayışına giriştim. Bir 15 dakikalık odur, şudur falan derken gençten bir çocuk "Buyurun ben yardımcı olayım," diye geldi karşıma.

    "Balık Tebliğ'i konusunda bir bilginiz var mı?" diye sordum. Yokmuş.

    "Balık reyonunuzda yasadışı avlanmış balık sattığınızdan acaba müdürleriniz haberdar mı?" diye sorunca yüzü ciddileşti.

    Durumu anlattım ve şikayet edeceğimi söyleyerek oradan uzaklaştım.

    Şimdi denizde avlanan olunca Sahil Güvenliği arıyoruz. Karada kime, nasıl şikayet edeceğiz?
     
  14. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    174 ile başla aramaya......

    KKGM - Akay Cad. No:3 Bakanlıklar/ANKARA Tel: 0312-4174176

    Su Ürünleri Kontrol Şube Müdürlüğü Görevleri

    Su ürünleri stoklarını korumak, bu amaçla plan, program ve projeler hazırlamak hazırlatmak ve uygulamak. Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde nesli tehlike altında olan su ürünleri türlerini belirlemek, bunların korunması ve ticareti ile ilgili tedbirleri almak, uygulamak. Su ürünleri ruhsat tezkereleri ve su ürünleri avcılığını düzenlemek, su ürünleri avcılığına getirilecek yasak, sınırlama ve yükümlülükleri belirlemek ve bununla ilgili Sirküleri hazırlamak, uygulamak ve kontrol etmek. Yasak vasıta ve usullerle yapılacak araştırmalar için izin vermek. Su ürünleri koruma - kontrol sistemlerini geliştirmek, bu sistemler için ihtiyaç duyulan alt yapıyı oluşturmak. Bakanlık personelini ve balıkçıları eğitmek amacıyla eğitim programları hazırlamak ve uygulamak. Su ürünleri stoklarının korunması ve rasyonel işletilmesi konusunda uluslararası toplantılara iştirak etmek, görüş bildirmek ve bu kuruluşlarca alınan kararların, yürürlüğe konulan anlaşmaların uygulanmasını sağlayacak çalışmaları yapmak. Daire Başkanlığınca verilecek benzeri görevleri yapmak.
     
  15. Cenani

    Cenani cenani

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.189
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Teşekkürler Ali. Aslında bununla ilgili ayrı bir başlık açsak daha iyi olur sanki. Herkes bilgilenmiş olur.
     
  16. ihbarci

    ihbarci Veysel

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    istanbul
    Balıkların stoklarının tespitinin netliği diye bir durum sözkonusu olamaz. Ancak alınan verinin gerçeğe yakınlığı derin bir araştırma istese de gene de stok tespitinden elde edilen sonuçlar para ve zaman israfından başka bir şey değildir.

    Balık stokları yapılan avcılık miktarı üzerinden korunabilir. Buna göre, yapılan avcılığın sınırlandırılması ve bu sayede de ölçümlenerek ileriki yıllarda avcılığa etkisini anlayarak mümkündür.

    Bu yüzden yapılması gereken şey, bellidir. Yapılan avcılığa kota koyarak ileriki senelerde avcılığa olan etkisini anlamak.

    Balık tekne boylarına göre hafta yada ay olarak kota uygulaması yapılabilir. Bu sayede yapılan av miktarı ölçümlenmiş olur. İstenen avcılığın dışına çıkılmaz.

    Kota uygulanarak, mevsimsel dönemlerde yapılan anormal avcılığa engel olunduğu gibi, daha az balık tutulduğu için tutulan balık değerli olur, balıkçı kazanır, deniz tükenmez ve avcılık sürekli hale gelir.

    Lüfer dışında
    Özellikle hamsi balığına konulacak kota, sadece direk besin olarak tüketilecek miktarda olmalıdır. Yani vatandaş ne kadar hamsi yiyorsa, kota o olacaktır. Bu da değişkenlik gösterse de bu miktar belli bir aralığın dışına çıkmaz. Ülkemizde 250.000 ton hamsi avlanıyorsa, bunun 125.000 tonu yem fabrikalarına gitmektedir. Sebebi dönemsel artış ivmesi gösteren avcılıktan ortamın bir anda balıkla dolarak satılamayacak balıkların yem fabrikasına gönderilmesidir.

    Balıkçılar para etmediği için çaça avlamaz. Ancak fazla tuttuğu hamsiyi yem fabrikalarına göndererek heba eder. Bu yüzden hamsiye “dönemsel tüketici kotası” getirilmelidir.
    Yem fabrikalarına gidecek balık ise çaça olmalıdır. Hamsi balığı kesinlikle yem fabrikalarına gitmemelidir. Hamsi kotası yurtiçi tüketime göre belirlenmelidir.

    Türkiye’nin yem ihtiyacının önemli kısmını dışarıdan ithal etmesi nedeniyle, bu yem ihtiyacını dışarıya bağımlı kılmayacak çaça balığı stoğu bulunmasına rağmen çaça fazlaca avlanmamaktadır. Nedeni ise basit. Yağ oranı düşük olduğundan müşteri bulamaması, para etmemesi ve bu yüzden avlanmaması. Yem fiyatlarının sürekli arttığı günümüzde yetkililer bu balığın avlanması konusunda balıkçıları özendirmelidir. Bunun çaresi ise hamsinin fazlaca avlanmamasını sağlayacak kotanın uygulanmasıdır. Bu sayede yem ihtiyacımız dışa bağımlı olmadan ülke ekonomisine katkı sağlanır.
     
  17. TheRasputiN

    TheRasputiN Doğu Murat

    Mesajlar:
    204
    Şehir:
    Bursa
    En İyi Avı:
    Hangi Birini Sayim ?
    ben 1 gün balık reyonunda görevli 1 çocukla konuştum '' abi bilerek ince balık alıyorlar ucuza gelip aynı fiyata satıyorlar '' dedi. Satış müdürünü iş çıkışında bulup kıstırdım. Asıl bomba şu ; satış müdürü olan arkadaşın kardeşinin troll kayığı var ve dolaylı yoldan ince balığı satışa çıkarabiliyor !.. Çarkın büyüğü dönüyor halkımda uyuyor maalesef. Ali abinin dediği gibi 174 ü arayıp hemen ihbarda bulunuyorsun. Adamlara bizzat eşlik ettim. Hatta o balıkları kaldırmasınlar diye inclerinden 1 kilo numune alıp faturasıyla beraber sakladım...Sonuç : 1 ton tatavayla beraber kavga gürültü vs. Ama asLa ince balık satamayacaklar :D hergün yolumun üzerindedir bakarım 3dk ayırıp :)
     
  18. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    ihbarci
    stok tespitinden elde edilen sonuçlar para ve zaman israfından başka bir şey değildir.

    Balık stokları yapılan avcılık miktarı üzerinden korunabilir. Buna göre, yapılan avcılığın sınırlandırılması ve bu sayede de ölçümlenerek ileriki yıllarda avcılığa etkisini anlayarak mümkündür.

    Bu yüzden yapılması gereken şey, bellidir. Yapılan avcılığa kota koyarak ileriki senelerde avcılığa olan etkisini anlamak.

    Balık tekne boylarına göre hafta ya da ay olarak kota uygulaması yapılabilir. Bu sayede yapılan av miktarı ölçümlenmiş olur. İstenen avcılığın dışına çıkılmaz.




    Stoklar aşağı yukarı da olsa bilinmeden kota neye göre konacak?

    Denizde mesela 30 bin ton lüfer varsa ve 50 bin ton yer bizim millet diye kota konsa ne manası olur?
     
    Son düzenleme: 17 Eylül 2011
  19. Cenani

    Cenani cenani

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.189
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Diyelim ki seneye kota koyulacak. O halde geçen seneye bakalım: ne kadar yakalanmış? 25 bin ton mu? Bu rakam balık popülasyonunu olumsuz etkilemiş mi? Evet mi?

    Tamam o halde. Yaparsınız kotayı 15 bin ton.

    Balıkçılık sekteye mi uğrar bu rakamla? Uğrasın. Ekolojik denge mi daha önemli yoksa başka bir sektöre, veya sektör içinde başka bir alana kaydırılarak zararı karşılanabilecek olan ekonomik çıkarlar mı?

    İnsanlığın artık bir sonraki evrim basamağına ayağını koyması gerek. Yok, inat eder koymazsa doğa ana öyle bir basacak ki tekmeyi müsait bir yerimize bizi komple yeryüzünden silecek.

    Dünyanın ekolojik dengesi sözkonusu olduğunda, ekonomiden bahsedilmesi beni çok hasta ediyor. Para'nın uşağı olmuş bir insan ırkı...
     
  20. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Sanıyorum ya akademik ya da profesyonel deneyim var.
    Forumda "beğen" tuşu yok, ben de yazayım dedim.

    Stok tespiti yapılsın diyen birisi çıksa da stok tespitinin nasıl yapıldığını, dünyada yapılan stok tespiti çalışmalarının %80 i, ülkemizdekilerin tamamında neden hatalı sonuç bunduğunu, neden hesaplanan balık miktarının av miktarından düşük kaldığını anlatsa biz de anlasak.
    Ap açık ortada; Türkiyede bu sezon için uygulanabilecek lüfer kotası 5 bin tondur.
    Gelecek seneye gelecek temmuz ayında bakarız.