Lüfer yemleme diye birşey yoktur.

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Bu linkteki yazını okudum. Burada külliyen yanlış bilgiler mevcut. Örneğin:

    Bunlar kesinlikle çok yanlış bilgiler ve denizle az çok ilgisi olan birinin söyleyeceği şeyler değil. Hayatımda karidesle veya midye ile çinakop tutan birisini ne gördüm ne duydum. Çinakop bunlara burnunu bile silmez. Onun tek yemi balıktır.

    Abi böyle bir şey yok. Birkaç kasa balığı gidip fakire fukaraya dağıtın, o kadar balığın döküldüğü yerde lüfer sahteye mi gelecek, hem de kolayca...

    Evet öyle yapmış oluruz. Böylece bindiğimiz dalı kesip var olan balık yakalama şansımızı da iyice azaltırız. Bizim yemden çok daha çekici olan nefis bir canlı balık menüsü sunmuş oluruz ona.

    Yok o da öyle değil. Işık direk lüferi kendine çeker, denizdeki tüm canlıları çektiği gibi...

    Neticede, ışık yakmak tabii gece balığı için şarttır. Ama diğer yöntemler yarar değil zarar verir, gerek Boğaz'da gerek Dünya'nın herhangi bir yerinde... Kimseye bu yöntemleri denemesini tavsiye etmem.
     
    Son düzenleme: 10 Eylül 2009
  2. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Şimdi de sen dinle o zaman Alico? Sen hayatında hiç madagaskar'a gittin mi ki? Haritada yerini bile bulamayacağpın şey üzerien ahkam kesiyorsun?

    Gelip Muallimköy veya Gemlik'te kaç kez olta attın, keç kez yemleme yatpın ki, gelmişsin orada olmazda, burada olmazda..

    Alico, sen olmaz diye sayıklamaya ve lüfer ardında bir gece sabaha kadar yol tepmeye devam et. Ben şurda, yemlememi yaparım güzel, oturduğum yerden bir yandan çayımı içer, öbür yandan lüferimi tutarım, bugüne kadar yaptığım gibi, sende sabahın köründe harcanmış bilmem kaç litre mazottan ve uykusuzluktna kızarmış gölzerinle meraya varırken, "Yahu hiç yemleme olur muymuş lüfere" diye bana gülmeye devam et, ama buradan bakınca, nasıl göründüğünüde bir tahmin et.
     
  3. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Ben ne yazık ki zorunlu olarak bu konuları okumaktan çok da keyif almıyorum. İlk başlarda keyifliydi evet ama artık yalnızca zorunluluktan okumak durumundayım. Okuduğumun bilgi kısmını anlamıyorum bile. Çünkü nezaket sınırları aşılıyor.

    Amatör balıkçı olmak demek, yalnızca bilmek demek değil ki.

    - mütevazi olmak gerek.
    - bilgiyi uygun üslupla, öğretici olarak aktarmak demek. Tartışarak, nezaket sınırlarını aşarak, yarışmaya döndürerek değil.
    - Karşındakinin fikirlerine, katılmıyorsan dahi saygı duymak demek. "Saçmalık, palavra" diyerek kesip atmak, aşağılamak değil.
    - Pratiğin varsa, bunu geliştirmek için yeni fikirlere de olabilirlik gözüyle bakmak demek.
    - Teorik bilgin varsa, bunu pratiğe döküp örnek teşkil etmek demek.
    - Fikirleri, olabildiği kadar sentezleyip, yeni fikirler ve yöntemler ortaya çıkarmak demek.

    Özür dilerim ama ben bunlardan bir tanesini dahi bu konu ya da daha önceki ikili tartışma konuları içinde göremedim. Dilerim bundan sonraki yazışmalarda, insanların takip ettiği iki yetişkin insan olarak bu konuya hassasiyet gösterilir. Üzgünüm ama, ben "dünya yansa umursamam, yalnızca aldığım bilgiye bakarım" diyemiyorum. Zaten böyle bir şey, sitenin profiline de uygun değil.
     
    Dramalı bunu beğendi.
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Valla, karidesle çinekop tutanı çok gördüm, yanımda izmarti tutmak isterken. Sende görmek istiyorsan, çinekop başlayınca bir kaç gün galata köprüsüne takıl, sende görürsün.

    Çinekop midye, karides vs. yer demek, çinekop midye ve karidesle de tutulur demek değildir, önce bir bunu anla. Karides için bak ne diyor millet:

    Başka biri ne demiş:

    Başka? Resmi balık bilgi veritabanı fishbase ne diyor:

    Gördüğün gibi denizle biraz ilgisi olan bir kaç kişi daha en azından, karides ve midye için aksini söylemiş.

    Yakaladığın çinekopların midesine bak ara sıra, yediği şeyleri görünce çok acayip gelebilir.

    Peki neden karides iyi bir çinekop yemi değildir? Zira, kolay dağılır, ortalıkta kaya balığı vs. gibi ne tür parazit balık varsa karidese musallat olur.

    Bırak kafana göre olur olmaz diye yorum yapmayı. Burada haldeki balık komisyoncusu ile anlaşmamız yok. Sen bir dene, söylediğimiz şartları taşıyan yerlerde bunu biryap, bir gör bakalım ne oluyor? Ağzın hayretten açık kalmazsa ondan sonra..

    Bir şeye dikkat et. Sen oraya "ölü balık" atmıyorsun. İnsan gibi düşünme, balık aklıyla düşün önce. Sen oraya balık sürüsü atıyorsun. Sürünün ölüsü, dirisi olmaz. Bunun balık aklına yansıması şöyledir. Işıldayıp duran ve suda süzülen bir sürü. Onun beyninde o kadar balığı teker teker işleyip bu ölü, şu diri deyecek kadar nöron yok. Lüfer karşısında sürü görüyor, sürü. Ama tek yem atıyorsan, o orada sürü değil, tek bir balık görüyor. Bir balık hareket eder, yüzeyi dalgalanır filan. Yemin bunu yapmıyorsa, demekki balık değildir. Lüfer bir balığın ölümü diri mi olduğunu kolayca anlar ama balık değil sürü ise muhatabı işin rengi değişir.

    Gene aynı şey..

    Öncelikle, vurguladığım bir şeyi tekrar vurgulayayım. Yemleme, ya olan balığı azdırmak (öyle diyelim şimdi) yada olmayan balığı oraya toplamak, orada tutmak için yapılır. Eğer sen, lüferin yemini oraya topluyorsan, lüferde büyük ihtimalle oraya gelecektir.

    Şimdi ne oldu? Orada balık yoktu ve senin bir derin vardı: Lüferin olmaması. Püfledin, bastın marşa gittin. Gideceğin yerde olması garanti mi? Orada da yok. Ve senin bu durumda derdin ne: Ortalıkta lüfer olmaması hala. Aldın eline yemi, orayı yemledin. Biraz sonra istavritler bastı. Onların ardından lüferler.

    Senin derdin neydi: Orada lüfer olmaması değil miydi? İşte bu sorun çözüldü mü, eee, o halde daha ne arıyorsun, yemleme birde lüferi ızgara yapıp yanına roka ile servis tabağına mı alacaktı? Senin derdin, sorunun altında lüfer olmamasıydı, yemleme ile bunu çözdün mü? Ama başka bir sorun mu çıktı? O zaman, artık bu yeni sorunun çözümüne bakarsın. Altında lüfer yoksa, bakacağın en allemicihan çözüm bile zaten bir şeye yaramayacak ki?

    Altında lüfer var, yiyecek bir şey arıyor, sen hangi akal hizmeten gidip bir de oraya yemleme yapıyorsun peki? Yemleme dedik diye, illa her durduğunuz taşa, yol boyuna vs. kasa ile balık doldurup soğan çuvalı atacak değilsiniz ya? Balık var, tıkır tıkır alınacak kıvamda. E o zaman yemlemeye hacet ne olaki zaten?

    Bu itiraz tahminimce düşünmeden, sadece itiraz olsun diye yapılmış sadece..

    Evet, ışık denizdeki tüm canlıları kendine çeker. Lüfer bunu bilir, ışığa gider, orada yiyecek bir şey vardır diye. Yem balıklar vs. zaten ışığa üşüşür. Bu yüzden gırgırlarda ışık gücü sınırlandırılmıştır. Ve sen orada bu haldeyken balığını tutarsı gene güzel güzel. Demekki, yem olsada ortada canlı canlı, lüfer genede tutulabiliyormuş di mi?

    Ama bu değil mevzumuz. Işık ykamozu kesip bir fayda sağlıyor olabilir ki öyledir de. Ama bu ışığın aynı zamanda bir tür yemleme işini de yaptığı gerçeğini değiştirmiyor.
     
  5. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Arkadaşlar ben bu konuyu açtım yine hedefinden şaştı konu. serdar ben senle yazışmak istemıyorum arkadaşım. Konu Lüfere yemleme yapılmaz.
    Bundan ibaret ötesi berisi yok bana alıntılarınla cevap verme.

    Ben bir gece yol teperim 2 günde giderim gittimde balık uğruna ama yazamayacağım şeyler var. sana hayatında görmediğin lüferide gösteririm ben burada. ama sana uymayacağım. ve burda herkese güzergah verdim ben.
    Senı benım mazotum neden bu kadar ilgilendiriyor merak edıyorum. yada gözlerim yada emeklerim arkadaşım anlamıyorsun galiba. Mazot benım gozler benım emek benim çaba benım herşey benim. Madagaskarı bilsem ne olur bilmesem ne olur.

    Alıntı Skoylu
    Alico, sen olmaz diye sayıklamaya ve lüfer ardında bir gece sabaha kadar yol tepmeye devam et. Ben şurda, yemlememi yaparım güzel, oturduğum yerden bir yandan çayımı içer, öbür yandan lüferimi tutarım, bugüne kadar yaptığım gibi, sende sabahın köründe harcanmış bilmem kaç litre mazottan ve uykusuzluktna kızarmış gölzerinle meraya varırken, "Yahu hiç yemleme olur muymuş lüfere" diye bana gülmeye devam et, ama buradan bakınca, nasıl göründüğünüde bir tahmin et.

    Sana ben değil gülmeyen insanmı var serdar ama sende hata yokki. sana bu kadar yol veren bir usta çıkmadı cevap verecek. o güzel fikirlerine.
    Ama şunuda biliyorum ben dokuz köyden kovulanı onuncu köye muhtar yapmıyorlar maalesef.

    benimel yazışmazsan sevinirim hatta şu güzel konunun altındakı cümlelerine bir bak..


    BİR DAHA SÖYLÜYORUM LÜFERE YEMLEME OLMAZ. sen yemlemeye devam et balıklarımı bizimi bilmiyorum ama devam et........

    Ama ben artık lüferciliği bırakıp canlı insan yemli lüfer avına çıkıcam...
     
    Son düzenleme: 10 Eylül 2009
  6. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Lüfer pelajik,göçen ve predatör(yırtıcı) bir balık türdür. sinir sistemi uyarsa dahi genleri gereği saldırgan ve yırtıcı olduğundan saldırıda bulunur ve yemini keser atar gider. Hareketli ve kendinden ufak her balık türüne saldırabilir. koku duygusuyla yaklaşmaz. hangi yemleme?
    __________________


    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 10 Eylül 2009
  7. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    [​IMG]


    bak el oğlu neler yapmış kepçeyle lüfer.
     
  8. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Günaydın Serdar,

    Kusura bakmazsan, senin deniz tecrüben olmadığını ve internette görüp okuduklarınla ahkam kesen biri olduğunu düşünüyorum. Muhakkak ki öyle değildir ama yazdıkların bana böye düşündürüyor ve tersini söylersem sana karşı dürüst davranmış olmam. Ben sana çinakop karides yemez diyorum sen bana birisinin internette şöyle yazdığını söylüyorsun:

    Şimdi bu vatandaş internete böyle yazmış diye lüfer karides yiyecek değil. Bunu oraya yazan her kimse ya lüferi yanlışlıkla yazmış, ya da bu işi bilmeyen birisi. Karides lüferin en iyi yemiymiş, daha neler duyacağız acaba...

    Yine diyorsun ki:

    Çinakop o kesici dişleri ile midyeyi, yengeçi nasıl yiyecek? Lüfer sülalesinin yediği tek şey balıktır, yemi de balıklar, özellikle parlak balıklardan olur. İnternet'te çıkıp birilerinin bunun tersini yazması da gerçeği değiştirmez.

    Benim buradaki amacım bilgi yarıştırmak değil. Siteye hergün tecrübesiz arkadaslar üye oluyor, hayatlarında hiç balık tutmadıklarını ve yeni başladıklarını söylüyorlar. Bu arkadaşlardan biri, alıntıladığım kısımları okursa doğal olarak karidesle çinakop, lüfer yakalandığını düşünebilir. Bu arkadaşlar gidip de mantarlı çinakop oltasına karides takıp beklerlerse yazık zamanlarına paralarına.

    Balıkçılık çok ince detayları olan, son derece teknik bir konudur. Bir deryadır ve bu konuda öğrenmenin sonu yoktur. Varsa değerli bilgilerimiz ve tecrübelerimiz bunları paylaşıp herkesi faydalandıralım ama hiç tartışma götürmeyecek en temel doğrular hakkında da yanlış bilgiler yaymayalım.
     
    Son düzenleme: 10 Eylül 2009
  9. nidya78

    nidya78 Aydın

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    411
    Sevgili Aret Abi;

    Bir zamanlar dünya tepsi gibiydi taaki birileri etrafında dolaşıp bakana kadar. Karidesten lüfer yemi olmaz burası doğru ama karidesle çinekop tutulduğuna defalarca şahit olmuş hatta bizzat tutmuş biri olarak lüfer sülalesi karides yemez demek çok yanlış.

    Yemleme konusunda ise boğazda yemleme yapmak imkansız gibi görünüyor. Lakin ben yemleme olayının iş yapacağına inananlardanım. Yemlemeye uygun bir bölge olursa bunun çok iş yapacağı kanısındayım. Lüfer ailesi birbirini kıskandığında deli gibi saldırıyor yeme. Çoğumuz klasik çinekop takımında 2 iğnede 2 balık gördük yemleme bu güdüyü tetikleyebilir. Yırtıcı balıklar için bir aparatla 6-10 sahte çekilen düzenekler var ve bu düzeneklerde bir tane balık arkadan sürüden ayrıymış gibi geliyor. Bunun nedeni yırtıcı balığın kurt psikolojisi. (sürüden ayrılanı kurt malüm) Yemlemedede avuç avuç atılan yemlere lüferler saldırırken sizin attığınız sürüden ayrık yem oldukça şanslı olur diyorum. Ha yemleme yaptımmı hayır. Ama bahsettiğiniz karides mevzusu gibi ben görmedim o yüzden olmaz mantığı bana ters. Bir şeyin olmayacağına inanmam için ispat gerekir. Ben bilmem kaç kere denedim olmadı diyecek birileri gerekir. Yoksa kestirip atmakla olmaz. Çok değil bundan 10 sene önce benim tanıdığım bir sürü yılların balıkçıları kıyıdan makarayla balık tutmanın kamış makineye göre çok üstün olduğunu savunuyorlardı. Şimdi hiç birinde makara yok. ;)
     
  10. balıkçı rıza

    balıkçı rıza rıza yiğit

    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    Taşucu / Ankara

    Merhaba ,
    deniz balıkçılığında yeni ama emekliliğini muhtemelen deniz kenarında (saros olabilir ) geçirmek isteyen ben (im )kafam karıştı :confused:
    Saygılarımla.
     
  11. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Değerli dostum, (nidya78)

    Bizi ilgilendiren kısım karidesten lüfer yemi olup olmayacağı. Yoksa denizde istisnai durumlar her zaman olur. Bana denk gelmedi, bir yerlerde birilerinin karidesine çinakop gelmiş olabilir. Ama karidesle çinakop yakalamaya çalışmak zaman kaybıdır. Karides lüferin, çinakopun başlıca yemidir deniyorsa, insanlar bu yemi denemek isterler. Ben böyle bir işin doğru olmayacağını söylüyorum.

    Yemleme konusu da öyle, benim tecrübelerime, bilgilerime göre bu iş sonuç vermez, hatta zararlı olur. Böyle konuların ispatı olmaz. Yemleme yaparsın balık tutarsın, yemleme faydalı oldu zannedersin ama belki yemleme yapmadan da tutacaktın aynı balığı, hatta belki fazlasını tutacaktın.

    Boğaz'da henüz doğru düzgün lüfer tutan olmadı. Sadece Yeniköy'de tek tük alınabiliyor uzun olta ile. Yeniköy'den önce balığın Büyükdere Koyu'na uğraması lazım. Burası sert poyraz olmadığı zamanlarda durgun suya sahip, geniş bir meradır. Lüfer yemlemesi burada yapılabilir. Peki, sonuç alınır mıydı? Hiç ama hiç ihtimal vermiyorum. Deneyip de olmadı desem inanacak mısın yemlemenin sonuç vermediğine?
     
    Son düzenleme: 10 Eylül 2009
  12. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Sevgili Aydın

    Lüfer ne diyoruz predatör bir balıktır düyoruz. Sen balık tutan bir insansın Soru:
    Hiç çaparine lüfer denk geldimi. Muhtemelen evet diyeceksin. Ne oldu Oltadaki kraçeyi veya istavriti Kesti gitti değilmi? Neden oturup dönüp hepsini yemedi?
    Nedeni şu. Lüfer koku ile hareket etmez Lüfer Harekete saldırır. ama önünde ne olduğu önemli değildir. yeterki yem olsun. Hiçbir yemine 2 defa dalmaz. Tek hamle. Dersenki zargana kuuyruğunu kesip alır. tamam ama hareketli takımı tam önüne bir daha indirirseniz tekrar biner üstüne. Yani sürekli kaçanı kovalar. Lüfer olayında tek doğru budur.

    Yemleme olayı. Dediğim gibi Arkadaşlar sadece dibi yemlersiniz diptede iskorpit izmarit ve istavriti beslersiniz.

    LÜFER balığından bahsedıyoruz burada. başka bir balık yemleyeceğiz derseniz vbende size katılabilirim. Ama LÜFERİ DAHA KÜLTÜR BALIKÇILIĞINDA BİLE BESLEYECEK BİR YÖNTEM BULUNMADI. Levrek somon vs balıklar üretilirken lüferle ilgili yapılan araştırmaların hepsi sonuçsuz maalesef. onun için Lüfer ile başka balıkları lütfen kıyas etmeyelim.

    Lüfer Neden kaçıkla tutulur. hareketli yem olduğu için
    Neden rapala ile tutulur hareketli yem
    Neden Uzun olta da sallama takım ile tutulmaz. yemin sürekli hareket ederek balığa al benı demesi olayı lüfer konusunda YEMLEME OLMAZ. kim ben yaptım derse LÜFERE YEMLEME OLAYINI tamamen mesnetsiz bir olay durumundadır.

    Sarıkanat bile tutarken yemin takıln hamsinin duruşu önemlidir. Yemlediğiniz yerdeki balıklar dibe çöktüğünde düz durmayacaktır .

    O zaman neden zokalar parlatılır ve yemler dimdik çok güzel dursun dıye o kadar uğraşıyoruzki.?

    Dökeriz leşleri bekleriz lüfer avlamayı. maalesef yok böyle birşey....

    Sevgi ile kalınız
     
  13. nidya78

    nidya78 Aydın

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    411
    Sevgili Aret Abi;

    Zaten kimse lüfer ailesinin ana yemi karides demedi ben senin çok sert çıkışına cevap vermek istedim sadece. Lüfer karidese burnunu bile silmez konusunda yanıldığını belirtmek istedim. Mesajımı dikkatlice okursan eminim sende farkedeceksin.

    Yemleme konusunda ise çok ilginç bir gariplik var ortada. Serdar Abi'den başka bunu denemiş kimse yok ama herkez karşı. Bir şeyi denemeden karşı olmak çok büyük yanlış bana göre.

    Lüks ışığı ne işe yarar? Akvaryumu olanlar bilirler artemia diye bir yem vardır akvaryum balıkları için. Bildiğimiz karidesin yumurtasıdır bu. Bu yumurtala bir pet şişenin içinde çatlatırsınız sonra bunları bir araya toplamak için tüm şişeyi alüminyum folyoyla sararsınız şişenin ağız kısmında küçük bi boşluk bırakıp ordan ışık verirsiniz hepsi oraya toplanırlar. Burdan görülüyorki denizdede yem olacak küçük canlılar lüks ışığına geliyorlar onları yemeye lüfer gelmiyor kim geliyor ? İstavrit vs gibi lüfer yemleri arkasındanda lüfer hazretleri teşrif ediyor. Onları yemek için. Bu bilginin Serdar abinin açıklamaları gelene kadar hepimiz için lüksün yakamazu keserek balığı topladığı şeklindeydi. Bize değişik bir ufuk açtı. Bu ufku geliştirip faklı yöntemler çıkarabiliriz. Şu an Serdar abinin açıklamalarını kendi bildiklerimle yoğurarak exstra bir bilgi edinmiş oldum.

    Yemleme konusunda "benim tecrübelerime, bilgilerime göre olmaz" diyosun. Tecrübe ettin miki abi? Hiç bir kasa hamsiyle durgun ama lüfer barındırabilecek bir merayı yemledin mi? belki birileri lüks kullanana kadar kimse lüksede inanmıyodu.;) Denemeden kimseyi yanıltmamak önünü kesmemek gerekli. Yoksa hiç bir yeni teknik gelişmez. Dener ve olmaz dersen inanır mıyım? Tam tersini düşünelim dener ve olur dersen inanır mıyım ? İkisinede inanmam. Bir şeye inanmak için kendim test etmem lazım.

    Örnek de verebilirim bu olaya; "Balıkkurdu" Ercanla balığa gideriz sürekli. Ercanla sürekli takım konusunda çekişiriz. Benim icadım bir takım kullanırım ben oda yıllardır kullanılanı kullanır, gelenekselcidir. Kimi zaman ben 5 tutarken o hiç tutamaz kimi zaman ben tutamam. Hangisi doğrudur ? Bence ikiside. ben tutarken tutmadığım zaman benim takım daha iyi iş yapıyor demektir benim tutamadığımda onun takımı o an başka etkenlere bakmak lazım havaya suyun durumuna vs ve hangi şartta hangi takım daha iyi iş yapar bunu bulmak lazım işte o zaman balığa her gidişimizde balığı garantileyebiliriz ;)

    İşte bu yüzden gelenekselliği korurken bir taraftanda yeni fikirlere açık olmak gerekir. Böylece en verimli avlara ulaşabiliriz.

    Bize balık sevdamız konusunda çok geniş bilgiler veren bu bilgileri verirkende aşık gibi atışabilen Aliço Abi ve Serdar Abiye tekrar teşekkür ediyorum.
     
  14. cemates

    cemates Cem ATEŞ

    Mesajlar:
    302
    Şehir:
    Gebze
    Favori Kamış:
    [Sinek Oltası]
    En İyi Avı:
    175-65-R14 Lastik..
    Katılıyorum..

    Bence hedefimiz istavrit den büyük balıklar ise yemleme yapılıp şansımızı denemektir..
     
  15. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Buyursunlar, denesinler. Büyük bir sürpriz olacağından emin olabilirsin. Tek sorun, denizde ne varsa, hepsinin gelip o karidese musallat olacağıdır. Elbette, karidesi iğnede tutmanın vs. getireceği bir sorun yumağıda var.

    Ama şuna dikkatini çekerim, karides, lüfer değil, çinekop yemidir, bilhassa yemleme ile birlikte. Galata köprüsünde izmarti takımlarının çinekop aldıkları çok sık olur, temel sebebi, yanyana dizilmiş bir sürü oltadaki karidesin yaptığı zayıfta olsa yemlemedir. Lüfer için durum nedir bir şey diyemem. Levrek için atılan canlı karideslere lüferlerin daldığını çok görmüşümdür. Ama bu lüfere benzer bir tavsiyede bulunabileceğim kadar yeterliğe sahip değil. Ama bilhassa yemleme ile birlikte kullanılırsa, karides gayet iyi netice verebilen bir çinekop yemidir.

    Ama nedense, bir şeyi farketmyiorsunuz. Arlardan bir şeyler cımbuızlayıp, kendinizce eksik, yanlış filan bulduğunuzu düşünüyorsunuz. Emin olun, elle tutulur bir yanlış gösterseniz, ben size minnettar olur, üşenmeden gelir mübarek elinizi öperim. Şu cümleye dikkat ettiniz mi:

     
  16. m-a-v-i

    m-a-v-i Yasin

    Mesajlar:
    1.153
    Şehir:
    İstanbul
    Karşı olanları kastediyorsan haklı olabilirsin, ancak kendi ifadesine göre deneyen ve sonuç alanlardan biride Yücel Usta tabii yemlemeye uygun şartlarda.
     
  17. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sen önünden çekip götürdüğün için olmasın Alico?

    Lüferin nasıl yediğini anlatmıştım. Saldırır, yakalasada, yakalamasada, arkasını ödner biraz uzaklaşır, sıklıkla sürüsüne geri gider. Ama eğer birazını yemişse, sık sık geri döner ve kalanınıda yer. Ama sen çapariyle birlikte balığı alıp uzaklaştırdıysan, o artık yarısı yenmiş, yenecek bir yarısı olna balık değil, sudaki kuyruğu olmayıp balığa benzemeyen bir acayip şey olur.

    Çoğu zaman lüferler bir yeme bir kaçı birden atlar. Birisi kuyruktan dalar, işi bitirir, diğerleri gelip öbür tarafını halleder.

    Kültür balıkçılığında lüferi beslemek gibi bir sorun yok. Oradaki sorun, lüferin stresini önleyememek. Hayvan gezmeye çok meraklı, öyle ağla çevirip binlercesini yaşatamıyorsun. Ama 5-10 tanesini koca bir havuzda aylarca pelletle filan besleyebiliyorsun güzel güzel..
     
  18. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Arkadaşlar nete kavuşmayan bir konu var hala. Işık ve yakamoz olayı
    Arkadaşlar ışık yakamozu kesmek için kullanılır.

    buraya toplanan balıklar var dıyoruz. nereye kadar balıklar ışık hüzmesinin yanına çıkar. yem balıkları dediğimiz türler.

    Lüfer için attığımız zoka nerde durur?

    Dibin bir karış üstünde o zaman lüksün hemen yanına bağlayın zokalı takımı salmadan aşağı. yem balığı yukardaya lüferde yıkarı çıkar alır yemi. olurmu böyle şey?

    Nasıl yem toplamak bu?

    Attığınız demir ipi zokalı takımlarda Zincirli demiz kullanılmaz. ki baklalar birbirine vurup balığı ürkütmesin diye

    Misina ise suda kaybolsun diye ışık yakılır. nedeni ise kapatırsanız lambanızı görürsünüz misinanın izini dibe kadar.

    Hala yanlış bilgiler verilmeye devam ediliyor. yok böyle birşey arkadaşlar yok.

    Lüfer gibi bir balık. geldiği anda yeme zaten biner. o anda artık yanal çizgi uyarısı vs devre dışı kalacaktır. ama dibe kadar iz yapan bir misinada balığı ürkütmeye tamamen yetecektir.

    Işığa gelecek balıklar arasında en önemlisi ZARGANA dır.

    O zaman gece yemlisinde neden yanınıza zargana gelmez. Işığın hareketi onu isterde ondan.

    Lüferin ana yemi zargana neden gece yemlisinde ışığın yanına toplanmaz. ışık bir yemleme aracıydı ya. onunda gelmesi gerekmezmi?

    Neden teknelerin önlerinde ışık yakılı ve durulmaz sürekli hareketle yem toplanır? demek durmamak gerekiyor. hareket lazım.

    O zaman şöyle yapılabilir.:

    Br zoka bir lüküs yakılır bedene ve misinaya gerek yok. teknenin küpeştesınden bir karış suyun üstüne sarkıtılır. nasıl olsa yemlik balıklar geliyor ya lüferde gelir oraya kadar.

    Yok böyle şeyler arkadaşlar yok. Yemin geldiğe yer ışığın yanı olsa dahi. zokalı takımda zoka yerden kalkmaz dipten. Nasıl yemlemek yem çapırmak durumudur bu.

    Işık durduğu yerde yem toplamaz. toplasa idi en güzel yem zargana duran demirli teknenın tam yanına gelirdi.

    Bu mantıkla lütfen bir daha düşününüz. Ben anlatamıyorum belki anlatabilecek bir arkadaşım çıkar.
     
  19. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Daha düne kadar kefal oltada ekmek ve kurtdan başka bişey yemez derdim ama tanıştığım yeni bir arkadaşım bildiğiniz beyaz ekmekle yemleme yaptıktan sonra kefali bildiğiniz pamukla yakaladı gözlerimin önünde iğneye sahte yem gibi uyguladı ve yemleye yaptığı bölgelerden birine bırakıverdi oltayı tek yaptığı buydu inanılır gibi değil ama oldu demek ki denemeden karar vermemek lazım. Kefalle lüfer aynı değil ama olmaz işler oluyor demek istediğim farklı şartlarda farklı tekniklerle bunları denemek lazım bir kez deneyip o havanın şartında o takımda olmamışsa olmaz diye kestirip atmayıp farklı şartlarda denemek lazım o zman olmazsa olmuyordur zaten.

    Bizlere faydalı bilgiler aktaran Serdar ve Ali abiye bu vesileyle teşekür ederim.
     
  20. nidya78

    nidya78 Aydın

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    411
    Sevgili Aliço abi bu yazdıklarını Serdar Abinin yazdıklarıyla birleştirince bu yemleme olayı olura gidiyor. Sen lüfer için hareket lazım diyorsun, Serdar Abi'de kasayla hamsi alıp avuç avuç atarak yemleneceğinden bahsediyor. Arnavutkoöyde bilirsin su üstü takımla tutulur çinekop sarıkanat. Kurşun murşun takılmaz yem ölece bırakılır suya suda sürüklenirken atlar çinekoplar ölü yada canlı yeme. Şimdi Serdar abinin dediğine dönelim. Bir avuç hamsiyi suyun durgun olduğu yerde suya bırakırsak aynen arnavutköyde takımın ucundaki yem gibi sürüklenecektir bir avuç hamsi. O civara yakın olan lüfer ailesi arnavutköyde sürüklenen yeme nasıl itibar ediyorsa o hamsilerede itibar edecektir ve avuç avuç aralıklarla atıldığı içinde hem kıskançlığı artacak hem de orda kalmasına yardımcı olacaktır. Bunlar mantıken sölediklerim. Deneme yoluyla olan ise arnavutköyde balık tutarken çaçaların kötüleşmiş olanlarını önüme attığımda çinekopların o bölgeye yaklaştığını ve orda daha fazlalaştığını ve daha fazla av verdiğini görmem şekilde oldu.

    "LÜFERE YEMLEME OLAYINI tamamen mesnetsiz bir olay durumundadır" diyorsun doğru sölüyorsun şu an için öyle çünki şu ana kadar ciddi ciddi bunu denemiş yok gibi. Ama yanılma ihtimalide çok. Çünki ciddi ciddi denemedik direkt reddediyoruz.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.