Haftaya da belki lüfer kovalayabiliriz diye bugün ip misina aldım. Amacım akıntıdan çok etkilenmemek ve lüfer tırtıklamalarını anında hissedip tasmalamak. Zokalı, dipten avlanıyoruz. 60 lık makina ve 2,10 spin kamış kullanıyorum. Sorum şu, makinamın üstündeki 0,31 mono misinaya 0,12'lik ip misina eklemek istiyorum. Hangi düğümle, nasıl ekleyeyim. (Düğümler diye bi konu başlığı var ama orada normal 2 misinanın eklenmesi olabilir ve bana sorun çıkarabilir diye düşündüm. Diğer sorum, krom mu nikel mi ne kaplı 60 gr'lık lüfer zokaları var hırsızlı. Onlardan nerede bulabilirim. İnternetten baktım bulamadım. Bulamazsam mat hazır zokalara sigara paketlerinin içindeki parlak jelatin kağıttan yapıştıracağım. (İzmir içinde bi dükkan tarifi olursa çok mühibe geçer. )
http://www.avmarketi.com/asp/product/5716/ZOKA-KURSUN-BUYUK Altlarına birer hırsız iğne takarsan çelik tel ile, daha faydalı olacaktır.
Rezistans teli bul sargısız olanlardan, 0.20 yada yakın kalınlıkta . Bir kalem havya ile lehimleyerek yapabilirsin . en kolayı bu.
İlgine teşekkür ederim. Rezistans teli, lehim falan beni aştı. Bizim burda lüfer akını çok kısa sürüyor. Belki haftaya belki daha yakın bir zamanda biticek. Onun için çok uğraşmak istemiyorum aslında. Keşke hazırı olsaydı. Zaman ayırdığın için çok sağol, rastgelsin.
mono ile örgüyü birleştirmek için çok özenli bir şekilde mahin düğüm atman gerekiyor. Hatta düğümü biraz daha geliştirip boşta kalan örgü uca da düğüm atın. Daha sağlam oluyor.
Hepsi tamamda... 20 kulaca zoka atacaklarını sanmam: dibe inene kadar sabah yada akşam olur. Bir kaç metre derinliğe atılacak bu zoka, mesafede hadi olsun belki 20-25m ancaktır herhalde. Kısaca her durumda gidecek olan olsun en fazla 50 metre. O halde zaten düğüme pek iş düşmeyecektir. Geriye şu kalır, saç sakal bırakıp atışı, sarışı vs. bozmayacak, sarıma uygun usturuplu bir düğüm. Bu da bana açıkca şunu tarif ediyor: Burada 3-4 sarım yapmış, siz 7-8 sarım yapın derim, garanti olsun. Sağlamlık olarakta kafi gelecektir. Düğümleri sıkarken ıslatmayı unutmayın. Ek yerini, makaranın en dibine denk getirin, orada dursun. Dibi derken, size en yakın keanr, yani sarma koluna vs. yakın olan dip tarafa dayayın düğümü. misinayı kabartmasın, atışta vs. dert çıkarmasın.
civa bul volkan. zokanin ilaci civadir bir parça bezin ( aslinda güderi ister ) içine az biraz döküp zokayi onla parlatirsin
Mahin knot diye Youtube da aratırsan ,çok kaynak var. Ben Boğaz'da 200 gr lık kurşunlarlar ile çalışmak için şok yaparken bu düğümü kullanıyorum. 0.15 örgü ipi 0.40 monoya bağlıyorum. Şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. En büyük özelliği çok kolay olması.
Teşekkür ederim Serdar abi. Çok yerinde bir akıl yürütme. Haklısın, balık bulucudan derinliğe bakmıştık. En derin yeri 40 metre zoka saldığımız yerin. Dediğin gibi düğüme pek iş düşmeyecek, hatta hiç iş düşmeyecek hemen hemen. Bana zokayı salımda, sarımda zorluk çıkartmayacak bir düğüm lazım. Düğümü nereye dayamam gerektiğini de anladım, teşekkür ederim vakit ayırdığın için.
Teşekkürler Roy, ilginç ve faydalı bu verdiğin bilgi. Civayı nerden bulacağım, neresi satar bilmiyorum, umarım bulurum. İşe yararsa çok güzel olacak. Tekneci, Serhat abi, ben herkes bu zokalardan arıyor. Hazırı yok maalesef. Sponsorlar (satıcı firmalar aslında bolca hazırlayıp, değerlendirmeleri lazım) Mat ve kötü iğnelileri 2,5'a satılıyor Dikili'de. Sizler hazırlayın parlak parlak 3'e satın.) Al sana iyi gidecek bir kalem ürün. (50 - 60 gr'lık zokalar çok satılır ) Teşekkür ederim, hemen bakacağım. Basitlik ve kolaylık anahtar kelimeler. Elinize sağlık.
Civadan uzak durmakta, eve sokmamakta fayda var aslında. Hiç akıllıca değil. Civa çok ciddi zehirli bir madde ve camın içindeki hali bile tedbiren yasaklandı (bkz: civalı termometreler). Fiyatı da pek ucuz değil. Zoka için önce astar boya ile boyayıp, sonra iki kat kırmız boya deneyebilirsiniz. Bu da etkili olabilir, denemek, görmek lazım. Parlak zoka yapmak için, civa yerine aluminyum bant kullanın. Ehven fiyatlara satılıyor. Zokanın çapaklarını iyice alıp, cam şişe filanla perdahlar, üzerien sımsıkı alüminyum bant kaplarsanız, gayet iyi netice verecektir.
Volkan bu iş için mono misina kafi gelir bence biz tüm yemli avlarımızda sürekli misina kullandık 36,7 metrelerde dahi
Aslında ip misina daha iyi olur. Daha az akıntı alır, daha çabuk dibe iner. Çok daha hassastır. Tasma atmak filan ehvenleşir. Çok çok daha dayanıklıdır, eskimez pek vs. vs. Ama ip misina el oltası olarak kullanılamaz. Dahası el oltası olarak kullanmaya uygun mono misina makine için iyi bir seçim olmaz, yatacak, kalın olacak vs. vs. Makine+Kamış kullanmanın kendine göre avantajları var. Derli toplu, daha ince takım kullanabilme vs. gibi. Ama dezavantajı büyük: balığı hissetmek güçleşiyor. İp misina en başta bu dezavantajı ortadan kaldırır, zira malum lüfer, çaktırmadan yemi ve hatta iğneleri alıp gitmekte çok maharetlidir.
Civa fikrim rafa kalktı Serdar abi, teşekkür ederim. Evde küçük oğlum var, Allah korusun. Risk almam. Biz parlak simli Oje düşündük veya sigara paketlerinin içindeki kağıtla kaplamak. Kağıtla kaplamak uzun süreli olmaz, yıpranır sanıyorum ama 1 av idare etsin yeter.
Volkan, o parlak kağıdın, kendinden yapışkanlı ve bir hayli dayanıklı, uygulaması kolay olan versiyonu: alüminyum bant. En yakın hırdavatçıda bulabilirsin sanıyorum 3 ila 7 TL arası değişiyor fiyatı: Tamam, abartılıp 70 TL olanı da var ama, bize ondan lazım değil.
Ali abi bizde aynı derinliklerde avlandık ve mono kullandık. Mono misina ve el oltası makina deneyimlerim şöyle oluştu. Mono misina 60 gr'lık zokalara rağmen tam tekne altına gitmedi. Teknenin uygun tarafında olan ben ve Mesut biraz ileriye atıp uçsada tam tekne altına girebildik ve daha çok vuruş aldık. Teknenin diğer tarafındaki tekneci Mehmet abi, Mesut'un arkadaşı ve Serhat abi bize göre neredeyse yarı yarıya daha az vuruş aldı. İp misina mono gibi paraşüt yapmayacaktır tahmin ediyorum. Teknenin tam altına inenler daha avantajlı. (İp misina avantaj sağlayacaktır bu konuda) Kasnak kullananlar vuruşları daha iyi hissederken kamış kullanan ben vuruş olduğunu anladığımda çoğunlukla geç kaldım ve balık çoğu zaman tasma atmadan önce işini bitirmişti. (Bu duruma esnek misina da sebep olmuş olabilir ama bence kamışın da etkisi var) İp misina vuruşları anında hissetmemi sağlayacak sanıyorum. Kasnak kullanan ve hizlı tekneye toplamakta el alışkanlığı olmayan bizler kasnaklı avcılıkta zorlandık. Yarı yolda çok balık kaçırdık. Kamış kullanmaya başladıktan sonra yakalanan 3 balıktan birini kaçırdık. Kamış ve makina misina sarımında acemi olan bizlerin işine daha fazla yaradı. Lüfer yakaladığımızda tekneye çarptırmadan almakta da kamış işe yaradı. Kasnağa göre bizler için daha faydalı oldu. Teknede herkes kamış kullansaydı elbet bi sıkışıklık yaratırdı ve zorlanırdık. Kamış dar bölgede çalışmak için biraz dezavantajlı oldu. İp misinanın monoya göre daha dikey dibe ineceğini düşünüyorum ve ilk vuruşu anında algılayıp tepkimde gecikmeyeceğimi düşündüğümden bence önemli bir avantaj sağlayacak gibime geliyor. Kullanınca tecrübelerimi aktarırım abi. Rastgelsin...
Zokacilarin takim çantasinda civa eksik olmazdi. Tekneciler teyid eder heralde bunu. Zararina gelince, evet Serdar abi hakli. Yanliz zararli olusu yillardir zoka parlatmada kullanildigi gerçegini degistirmiyor.
Buradaki tüm yazılanlara katılıyorum Serdar abi, tamamen aynı fikirdeyiz. Zaman ayırdığın için teşekkür ederim. Bu çok faydalı birşey işte. Hem pratik, hem ucuz. Pahalı olanı da varmış ama dediğin gibi bize lazım değil abi. Parlak zoka bulamazsak ki gidişat o yönde bunu kullanmak, bununla matları parlak hale getirmek çok işimize yarayacak., teşekkürler. :clap2: