makinada ön veya arkasında misina yığılması

Konu, 'Makineler' kısmında UzuNHoca tarafından paylaşıldı.

1. furunotr

furunotr Haluk

Şöyle bir göz attım mantık doğrudur; ancak benim burada bahsettiğim bundan farklı birşey... O çap bir makinaya 0,40 sararsanız sarımı bozuk olur; 0,25; bilemediniz 0,35 falan ancak sarılır; herhangibir marka ve modelde de bu durum değişmez; durum bundan ibaret...

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Olmaz.. Hatta kat sayısı azalacağı için sarım nispi olarak daha düzgün olur. Hele ki, misinayı arkaya yığma hiç olmaz. Normal misinalarda hiç sorun yapmayan çok makina mesela, örgü sarınca her iki uca yakın birer tepe oluşturur, ince olması nedeniyle.

Örneğin, Galata köprüsünde ebat olarak benzer makinalara, 0.50, 0.60 misina saranlar çoktu, tırıvırıcılar, çaprtırmacılar vs. Sarımla alakalı pek bir mesele de olmuyordu.

Elbette bu, makinaya çamaşır ipi, sicim vs. sarsanızda olur demek değil.

Benim görüşüm, ince takım avcı takımdır. İğnesi, misinası, fırdöndüsü vs. ne kadar ince, ne kadar küçük o kadar iyi. Olabilecek en küçük, en ince olanı tercih ederim şahsen.

3. furunotr

furunotr Haluk

Serdar istersen nasıl sarayacağını bir dene; gör; ondan sonra olmaz de... Örgüde sorun yapan yapmayan meselesi ise tamamen farklı bir konu; örneğin makina kalibresi çok önemli bu konuda; ayrıca makina teknolojileri; bu teknolojilerin eski veya yeni olması gibi pekçok kriter etken bu konuda; doğrudan direkt olarak bazı makinalar şunu-bunu yapar; bazıları yapmaz demek çok havada kalan bir tanımlama... Hangi tip; model makina hakkında konuşuluyor ise onun üzerine yoğunlaşmakta yarar var...

Burada sözkonusu olan makina Shimano Sahara 3000 FD; Shimano'nun belli bir katagorisinde bu modelin en son çeşidi...

Bu makinanın spin makina; hafif yemliye v.s.de kullanılabilir; kapasite olarak maksimum 0,30'u geçmemek gerek; eğer geçilirse sarımı düzgün olmayacaktır; zaten üzerindeki skalada da ne sarılacağı belirtilirken aynı zamanda bu bir tavsiyedir de... Bu makinanın ip sarımında sorunsuz olacağını düşünüyoruz; zira zaten göreceli olarak ince misina sarılmak için tasarlanmış; kapasitesi ona uygun olan bir makina... Lakin bu makinanın mesela 20000 olanı (varmıdır bilemem) olsa idi ve 0,40 sarımı sorunlu olsa idi başka problemler üzerine yoğunlaşmak gerekirdi...

Arkadaş o 0,25 veya 0,26'yı sarsın sorun gene düzelecektir... Eğer kuvvetli bir misina kullanmak istiyor ise bilinen iyi kalite (ip) diye tabir ettiğimiz materyallerin 35-40 libreliklerinden sarması gerekmekte; mesela YGK kalınlıkları da baz alındığında gayet uygun; ancak bu makina bu yükleri taşır mı; taşımaz mı??? Bunu tartışmak bile yersiz...

4. UzuNHoca

UzuNHoca Ismail

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Sahara 3000 FD
    En İyi Avı:
    Levrek 1.5 Kg
    Shimano sahara 15lb yani 6.5 kg. Bu degerden fazla çekerli misina şarmamak gerekir diye bişey geçmiş ama kafamı karıştırdı. Ben şu an Sufix 832 0.23 mm 9.1 kg çeker değerli örgü misina sipariş verdim ve gelmesini beklemektyim. O örgüyü bu makinaya sardığımda sıkıntı mi yaşarım yani orasını anlamadım. Bu arada değerli bilgileriniz beni aydınlattı. Bazıları kafamı karistirsa da hepinize teşekkür ederim. Telden girdiğim için alıntı yapamadım onun içinde ayriyetten özür dilerim.

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Misina kalınlaştıkça, atış mesafesini, aksiyon vermeyi bozar, gereken kurşun ağırlığı artar, dalan sahteler daha kötü iş yapar vs.

İnce olunca da malum sağlamlık azalır.

Bu noktada önemli olan Bunun ortasını bulabilmek. Teknik olarak, kalama 6 kg ise, misina hiç bir zaman 6 kg'dan fazla yük çekmeyecektir. Teori bunu söylüyor. O zaman, 6kg'dan çok çekeri olan misina sarmanın anlamı yok. Bu noktada bahsettiğimiz mahzurlar artarken, sağlamlık adına aslen bir kazancınız yok.

Elbette 6kg demek, düğümü vs. dahil 6 kg demek.

Peki sararsanız en olur? Bahsettiğimiz yönlerden kayıplar kaçınılmaz olur, hepsi bu.