Kaynar, kaynar. Yarın, fizik kanunlarını alt üst edecek buluşlara bile imza atarız. ( ! ) Tabii devir konusunda, her düşük devirli makina, aynı gücü gösterecek diye bir kural yok. Bu, o yapının teknik donanımıyla ilgilidir. Harfiyat kamyonlarını öne çıkararak olaya bakarsak, hepside ağır devirli dişli sistemlerine sahiptir. Ama, birisi 30 tonu çok rahat taşırken, benzer olan başka bir araç ise, 10 tonda bas bas bağırır '' Bu yük bana çok fazla, çekemiyoruuuummmmm '' diye. Barajlarda çalışan araçlar bunun 3-4 misli yüke cevap verebilirler. Güçleri, donanımları daha sağlamdır. Bizim donanımlarımızda da aynen böyledir.
Benim 4,8 şunu çekti rahatlıkla; sendekini bilemem Serdar... Ne demişler... At süvarisine göre kişner!! http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=52382&page=4
Eğer yüksek devirli makine daha çok yorar, daha zorlar gibi bir iddia varsa, o zaman makine alırken kafadan devrine bakmak gerekmez mi? Devri aynı olan iki makine, aynı rahatlıkta olması gerekmez mi? Neden o zaman Shimano'ya para veriyoruz ki? En basitinden diyebiliyor musunuz, "devri aynı olan iki makinenin, aynı yükte sarmak için kola uygulanacak kuvvet aynıdır." ?
Ben genelde balıkları gramıyla değil, adam boyuyla ölçtüğüm için yorum yapmak pek doğru olmaz. Ama yaz geliyor, gel, ciddi manada büyük balık gelirse, çekmesi nasıl oluyormuş, kendi görürsün sayın abim.
Eh yarım kilo ispendeği çekmiyor ya... Yarım kilo 500 gram eder... Adam boyu pek bir ölçüt olmuyor; benim boyum kısa mesela...
Büyük ihtimalle şansına bunu da görürsün, 4.8 devirli makineyle, sarmadığını, bayıra yukarı koşup giderek ufacık ispendeği nasıl çıkardığını milletin. Ha, biomaster yarım adam boyu balığı çekemiyor, ama devrinden değil, kalamasının nane mollalığından, o daha başka bir tartışma.
Cevabı şu satırların içerisinden çıkatamıyorsak.............. Harfiyat kamyonlarını öne çıkararak olaya bakarsak, hepside ağır devirli dişli sistemlerine sahiptir. Ama, birisi 30 tonu çok rahat taşırken, benzer olan başka bir araç ise, 10 tonda bas bas bağırır '' Bu yük bana çok fazla, çekemiyoruuuummmmm '' diye. Barajlarda çalışan araçlar bunun 3-4 misli yüke cevap verebilirler. Güçleri, donanımları daha sağlamdır. Ben, işte bu ve benzeri faktörlerden ötürüdür ki, platformum dahilinde tercihimi hep bu yönde yaparım. Hiç de pişmanlık duymuş değilim.
Bazen anlamakta zorluk çekiyorum bahsettiğiniz güç nasıl bir şey...Bu sene arkadaşımın 3.9 devirli makine ile 7 kilo sazanı zorda olsa kıyıya almayı başardım makinenin değeri 33 dolar. Şimdi bu makine güçlü mü? Kendim ise 4.6.1 devir oranlı Shimano big baitrunner Xt a LC makine ile 13 kg sazanı anlamadan kıyıya aldım. Onun dışın da Fox - Stratos 12000 E 4.5.1 devirli makine zorlanmadan 30 kg. balık çekti. Daha önce forumda paylaşmıştım video yu. Şimdi mantığa göre 3.9 devirli daha güçlü olması gerek..ama ben daha çok zorlandım.Ben bu makinelerin gücünü kaç kiloda anlayacağım. 50 -100-150... Hani nasıl bir güçten bahsediyoruz da zorlanacağız.Ya da gücü nasıl fazla olabilir.
O zaman çok kalitesiz veya bakımsız o makinalar; bugün piyasada bulunan en dandik makinalar ile bile 500 gr.ispendek rahat rahat çekilir... Tabii makina boyu v.s. önemli... Bilindiği üzere ben kendi makinam üzerinden konuşuyorum; o adamın boyu benim kadarsa yarı boyunu da sallaya sallaya çeker makina; kalaması da gayet güzel çalışır...
Bakınca öyle bir şey görünmüyor ama. Bir makine, olta makinesi bir gram dahi güç üretmez. Motor sizsiniz, o sadece olsa olsa şanzıman olabilir, diferansiyel olabilir. Bu durumda, kamyon ile makineyi karşılaştırmak zaten doğru örnek değil. Barajlarda kullanılan dev kamyonların motor devirleri 2500. Şanzıman oranları, mesela Cat 797B için, 1.27:1 ila 16.7:1 arası 7 vites ki, bizim devre karşılık gelen şeyde bu. MAN çekicilerin, otomatik şanzımanı da, 16 kademede, 1.18:1 ila 18.4:1 arası oranlar sahip. Yani, bir MAN tır kafası, o dev kamyonla aynı devir oranına sahip olabiliyor. Eğer keramet devir oranındaysa, neden MAN 340 ton taşıyamıyor? Eğer anoloji yapacaksak, durum ortada, devir sayısı bize kamyonun gücünü, taşıyacağı yükü veremiyor.
Kalitesiz tabi, adam kamış almış, 48 TL'de para vermiş. İlla bir de makine deyip bu makinenin üstüne yatmış. 3 bilyalı, kapkara bir şeydi mesela. Hoş, benzer bir sürüsünüde hatırlıyorum. Ve derdimiz o makine ,bu makine değil. Eğer devir sayısı kriterse, neden gidip Shimano alıyorsun ki abi, daha hafif, kuş gibi, 4.5 devirli makineler var piyasada, doğru mu?
tatlı su avcılgından pek anlamam daha dogru hıc anlamam gıbı bırsey tanıdıklar vasıtasıyla 5-6 sefer gıtmıslıgım var. 3 kez turna yakalama sansım oldu kg olarak bılemıcem olctugumzde en iri olanı yakaladıklarımdan 82 cm di 70 cm den assa yakalamadım biomaster poweraero ile gerceklestridim avları biraz yordular beni
Konuyu karıştırmamak gerek; eşdeğer makinaların devirleri ile alakalı güçlerinden bahsediyoruz aslında... Şu an kullandığım makinanın yüksek devirlisi elimde yok onun için kıyaslama doğru değil; ancak daha önce kullanmış olduğum Aceration SW8000PG'nin ki 4,7 devir olup 89 cm. sarar... Bu makinadan çok memnun kalınca bir adet SW8000HG'sini aldım ki 5,8 tur ile 109 cm. sarar... 4,7 olanı gayet kuvvetli ve rahat bir sarıma sahip; lüfer; v.s. gibi bizim Boğaz için göreceli olarak büyük ve baskı yapabilen balıkları da gayet rahat çekebildim; ancak HG'si ile ilk denememde kurşun sulara girince saramadım; kastı ve makinayı kullanamayacağımı anlayıp elden çıkardım; olaya bu şekilde bakmak ve değerlendirmeyi bunun üzerinden yapmak gerek... Yoksa A makina ile X makinanın böyle bir şekilde kıyaslamasını yapmaya kalkarsanız hiçbir sonuca varamazsınız... Tabii biz bu ölçütleri belirtmeden yazınca durum karmaşık bir şekil alıyor haliyle...
Hangi yönden? Her makinenin kendince iyi tarafları oluyor elbette. Her makine her tür avda aynı rahatlığı vermiyor. Surf/jig ayrımından daha öte bir mesele, aslında çok çeşit makine var. Mesela, bir şahsa diyorum ki, belki makine değiştirmen lazım, levrek tutman için, bir ton laf işitiyorum. Oysa, levreğin ilacı silikondur ve 1.5gr silikonu jig kafasız filan atıp, çok da güzel hız ve aksiyonla çekebilecek baitcaster çıkrıklar var. Kaçmaz levrek, hiç şansı yok onlardan.
Bu gücü belirleyen ve aklıma gelen birkaç faktörü sıralayayım; eksiklerim olacaktır onları da sıralayan olur herhalde... Dişli çapı ve diğer dişliye oranı... Kafa çapı... Kol kutru... Bir kolda rotorun döndüğü miktar (diş sayısı ile belirlenir)... Malzemelerin niteliği... Malzeme işçilik kalitesi... Malzeme montaj kalitesi... Bilya sayısı nitelikleri ve yerleri... Böyle bir sıralama yapmaya çalıştım; tüm bunları açmaya kalkarsanız malzeme boşlukları, sürtünmeler v.s. birsürü faktörlere de ulaşırsınız...