Evet bir çok alışveriş sitesinde dahi diş macunu şeklinde gördüğüm özel olta makinası yağları mevcut.Fiyat olarak ta 10-15 tl arası.
olta makinası bakımı Oksitlenmeye karşı dayanıklı bilyalarda satılıyor. Bazı yeni nesil makinelerde korozyona dayanıklı 1 adet ek bilya koyuluyor. Mevcut bilyaları oksitlenmeye karşı koruyabilmekse tamamen kullanıcıya bağlı, denizde avlanan arkadaşlar biraz daha dikkatli olmalılar bu konuda. Sezonluk bakımı yapılırsa sorun olmayacaktır. Ben aşağıdaki ürünü kullanıyorum, Reel-X anti-corrosion liberant: Makineyi açmayı bilmeyen birinin denememesini tavsiye ederim, makineyi tekrar toplamak zor olabilir Bilyalar için benim uyguladığım şey küçük bir ikaç şişesinin içine aseton koyup ağzını kapattıktan sonra temizlenene kadar çalkalıyorum, temizlendikten sonra kuru bir kağıt havlunun üzerine koyup kurutuyorum. Makinaya tekrar yerleştirmeden öncede gresliyorum.
açarsam toplayamama ihtimalim yüksek yani. Uygulamalı çok güzel olmuş da, açamadıktan sonra bir anlamı kalmadı ki benim için. Peki ben nasıl öğreneceğim bu işi? Bir makineyi feda mı etmem gerekecek?
forumda ihtiyacı olana makina veren abimiz vardı buda ihtiyaçtan sayarsak makinenizi feda etmeye gerek kalmadn bitane isteyin
Siz makinanin bir resmini ekleyin siteye bizde burdan yardimci olmaya calisalim,bir kere acarsaniz makinayi bir daha kendiniz yapabilirsiniz cok zor bir sey degil,önemli olan makinanin parcalarini kirmadan gizli vidalari bulmak,sayet makinaniz baitrunner yani cift kalamali degilse fazla bir sorun olacagini zanetmiyorum,makinanin bir tarafinda vidalar vardir o kismi resimleyin,dahasina burdan bakariz...
Makinem bu, bakım yapmaya karar verdiğim zaman ayrıca bildiririm. "Makineyi söküyorum, gazamız mübarek olsun" diye. http://www.balikavi.net/olta/showfull.php?product=475&bigimage=abu_garcia_c504.JPG
sen ver bana veya suata bakımı yapalım Allah Allah niye dertlendin bu kadar kendim yapıyorum dersende nerde ne çıktı sırası ile not albu kadar basit
Olmaz kendim yapacağım, öğrenmem lazım. Ne demişler; "elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz." Ama hepten dağıtırsam siz toplarsınız.
Bilye sayisinin devirle alakasi yoktur.Makinanin devir sayasi ve bir devirde alacagi mesafe cevrin orani ile alaklidir.5,1:, 4;1, 5,7:1 gibi sayilar ve bu cevrimlerde elde edilecek cekis mesafeleri Makinanin makara capiylada alakalidir. Bunlarida genelde üretici firmalarin sitelerindeki bilgilerden yada kataloglarindan ögrenmek mümkündür.Shimano, Daiwa Dam gibi kaliteli maraklarda bilya sayisinin fazla olmadigini görebilrisiniz. Hatta kaliteli markalar Paslanmaz Celikten enfazla 4 bilya kullanirlar. Bilyalarin konuldugu yer ve kalitesi makinanin cevirme gücünü arttirir size kolaylik saglar. En önenmlisi cevirme kolu yatagi ve göbek üzerindeki bilyalardir. Yani dogru ve Kaliteli bilya kullanilmissa sorun yok. Ama bazi makilnalarda lüzumsuz yere 10 fakat kalitesiz bilya var. Bunlari ise zamanla cesitli makinalari kullandikca fark edebilirsiniz. Ayrica Makinanin gücünüde fazla etkilemez. Makina gücü Disli tertibati ve Fren sisteminin Gücüne baglidir.Birde biyalarda ve yataklarda kaliteli yag kullanilmali. Tüm bu özellikler birlesince güzel bir makina olusur. Bunuda zaten ilk elinize alip cevirince hissedersiniz. Mesela Shimanonun Spin icin yaptigi Exage 4000FA modeli ( 5,2:1 Cevrim orani ) ile Dip avciligi icin yaptigi Baitrunner 6010 ( 4,6:1 cevrim orani ) Makinalarinda hep 4 Rulman kullanilmistir. fakat biri 270 gr gelirken digeri 450 gram gelmektedir. Bunlarda ayni sayida bilya olmasina ragmen icindeki yatak ve disli tertibati dahi daha farklidir. Alirken bu hususlara dikkat edin. Büyük Makarali Makina daha güclü makina degildir. Selamlar
Makinenin dogru yerlerine, dogru yaglar kullanilmali. Yanlis yere, yanlis yag kullanimida ozelikle ic aksamindaki bir cok parcanin zamanla paslanmasina sebep olabilir! Bunlardan en onemliside bilyalar, bilmiyorsak hic bulasmamak makinenin selameti icin daha hayirli olur Set olarak makina bakim yaglari satiliyordu, sentetik ve gres yaglar, spreyler vs. Penn'in set olarak var yeni baslayan arkadaslar temin edebilirler bunlardan.
vallahi arkadaşlar mekanikbakım teknisyeni olarak çalıştığım için belki zaman olur günde 50 adet rulmanla içli dışlı olurm ayrıca dünyanın kalitesini kabul ettiği çeşitli (bunlar iki firma skf ve fag daha doğrusu )firmalardan rulman hakkında çeşitli eğitim ve seminerlere katılmış biri olarak bizim kullandığımız makinalardaki rulmanların saat olarak çalışma yük olarakta çalışma düşünüyorumda bu rulmanlara çok birşey olması zor kaliteli makinalarda sızdırmazlık sistemleri üst düzeyde dediğim gibi bu rulmanlar kendileri yağlanmış olarak satılır( kaliteli olan rulmanlardan) bahsediyorum zaten bunlara su girmedikten sonra ki zor girer hiç birşey olmaz unutulmamalı ki rulman ne kadar yağsız çalışırsa o kadar zarar vereceği gibi fazla yağlama veya uygunsuz yağda o kadar çok zarar verir............
Koral bey rulmanlara bir sey olmaz diyorsunuz sonrada az yag yada fazla yag zararlidir diyorsunuz,bir kere yag ne olursa olsun belli bir süre sonra viskositesini kaybeder yani yag bozulur,ben eski makinalara merakliyimdir ve eski almis oldugum makinalarin icini acinca temizlenmemis olan makinenin yagi tamami ile bozulmus olanlarinida cok gördüm,rulman ne kadar kapali olursa olsun genede bozulma olacaktir,sürtünme ile isinan,soguk ve sicak havalardaki isi degisikliginden,nemden etkilenecektir suya direk olarak temas olmasada,tabiki her yigidin bir yogurt yigisi vardir,siz tatbik etmis oldugunuz sistemden memnunsaniz sorun yoktur zaten sizin icin ama ben bu konuda degisik düsünüyorum,makinenin düzenli olarak bakimi yapilmali...
Size bu kadar yardımcı olacak arkadaş varken bence hiç durmayın, işiniz bittiğinde elinizde artan parça olmasın yeter Bu konuda sanırım ben de eskiyenleri dağıtıp toplamaya başlayacağım. Bakalım solo test misali bende kaç kalacak Bir de bilye konusunda dikkatimi çekti, elimde olan makinelerden birinde (tabiki ÇİN) bilye sayısı için 6 in 1 ibaresi var. İster 6 bilyeli sayın isterseniz 1 rulmanın içindeki 6 küçük parçacığı..
Bu arada sennur arkadasimiz makinasini dagitmis toplayacak biri varmi,bana ekrandan biraz uzak geliyor,iyi secemiyorum parcalari ... Tabiki saka yapmaya calistim,ama makinesini bu sekilde taniyan ve söküp tekrar monte edenin makinesinin uzun ömürlü olacagindan süpheniz olmasin...
Hayatımda çeşit çeşit makineleri o kadar çok söküp takmışlığım var ki sanıyorum 3 dakika içinde kesin toplarım. Bilemedin 7 dakikada oldu oldu olmadı 10 dakikada gerandi
bende sizin fikirlerinize saygılıyım bende kendi tecrübelerim ve aldığım eğitimlerden bu eğitimleri rulmanı üreten kişlerden aldım siz ne kadarda bakım yapsanız bu rulamnın bir çalışma saati var buna aşahı yukarı bir saattte rulmanınız bozulur siz eğer bu çalışma saati yetecek kadar yağlanan rulmanı açar yağlrsanız bu rulmanın ve makinanı ömrünü uzatmak yerine dahada kısaltığınızı düşünüyorum hani bir deyim vardır uyuyan yılanın deliğine çomak sokmak işte yaptığınız olay budur siz makinanızı açarak 1) sızdırmazlık öğelerini çontalar keçeler vb gibi ekipmanları yaralıyorsunuz makinanız daha çabuk su toz vb gibi maddelri içine alma riski fazlalaşıyor 2)rulman firmasının size önerdiği yağı kullanmıyorsunuz yada kullandığınızı üşünelim bunun belli bir oranı var takriben 3/1 dir fazla eksik yağlama yaralanmaları fazlalaştırır sürtünmenin az veya fazla olmasından dolayı 3)rulman hasarlarının 100/80 rulman montaj de montaşından kaynaklıdır siz rulmanınızı yatağından çıkartırken (ki çıkartmazsanız yağlamayı doğru yapma olsılığınız çok zayıftır) uygun çektirmeler uygun rulman ısıtma ve çakma aparatları ilemi yapıyorsunuz? 4)bir kıl tanesinin rulmanın ömrünü 100/25 azaltığı biliniyor bizim yağlama işlemini yaparken birşey kaçırmamak yağa çok zordur benim söylemek istediğim eğer makinanızda birşey yoksa sizde kullanmaya devam edin nerde sizi çok zorlamaya başlarsa bence uygun bir yağ ile sadece kapağını açıp bir yağ ile yağlayarak biraz daha ömrünü uzatabilirsiniz ama karıncalnan bir rulman değişmeye mahkumdur fakat deidğim gibi biz makinayı açarak rulman ömrünü uzatmak yerine dahada kısaltırız makinada rulmanda sızdırmazlık ekipmanlarında birşey yoksa rulman çalışacağı saati zorlar içindeki yağ ona göre ayarlanmıştır benimde nacizane fikrim budur benim mesleğim mekanik olduğu halde ben 1 kez makinamı açtım oda ses yapan bir rulmanı biraz yağ sürdüm üstten makinamı 2003 yılından beri kullanıyorum
Benim ilk makinem daiwaydi, modelini bile hatirlamiyorum suan cok cok eski. Neyse, ozamanlar sabah aksam denizdeyiz bilirsiniz denizin ne rutubetine nede suyuna celik olsa dayanmaz.. baktim makinenin kolu tutukluk yapiyor dedim herhalde deniz kumu vs girdi icine cirt cirt otuyor, baya bi kum sesi geliyor yani. E dedim bari acayim icini temizliyim hem bakiminide yapmis oluruz. Bu arada ilk defa bir makine acacagim daha once hic boyle bisey yapmadim yani. Abi ilk once makarayi cikardim, oo dedim bunu sokmek takmak iki dakkalik is Sonra cevirme kolunu falan sokunce iyice bi gaza geldim, tamam dedim hemen sokup temizledikten sonra baliga cikarim tekrar, isimiz fazla surmez hesabi. Klepenin vidalarida soktum. Cevirme koluda cikardiktan sonra, vidalari sokmeye basladim bi yandan da sey meraki var acaba makinenin ici nasil, hic gormedim ya neler var icinde vs. onunda heyecaniyla hizli hizli cikartiyorum vidalari. En son vidayi cikardiktan sonra kucagima bi yay dustu bu nerden dustu diye bakarken makinanin iki tarafli govdesini birbirinden ayirdim bu seferde makaranin gectigi ince demir cubukta ellerimin arasindan kayip gitti... benim heyecanim yavas yavas yerini moral bozukluguna birakti sebep ise bilmiyoruz ya neyin nerden ciktigini, hadi bakalim yapboz gibi onumde tanimadigim parcalar, neyin nereye takilacagida belli degil... dedim yaglamayi yapayimda ondan sonra caresine bakarim artik... shell'in gres yagi vardi bi kavanoz onunla kafama gore yaglama yaptim, halbuki heryere gresste kullanilmiyormus nerden bilelim ise yag yagdir hesabi her tarafi yagladik.. Sira geldi makineyi kapatmaya abi elimde onlarca parca var, ben parcalara bakiyorum onlar bana bakiyor, nereye neyin takilacagida belli degil.. basladim kafama gore takmaya ama her seferinde elimde parca kaliyor, ulen diyorum bunlari fazladanmi koymuslar acaba icine yedek diye Neyse dedim ha bi eksik, ha iki fazla ne farkeder, makine calissinda gerisi onemli degil neyse, vidalarida taktim, makarayida yerlestirdim, klepenin vidalari taktim, cevirme kolu vs. derken makine toparlandi, elimde de parcalar var tabi daha nerden ciktigini bulamadigim icin koymayiverdim. Herseyi taktiktan sonra, cevirme kolunu cevirmeye basladim deneme icin ses falan gelmiyor artik, zaten kumlarida temizledik.. bi kac saniye cevirdikten sonra kol takildi ama oyle boyle takilma degil, yani kitlendi kaldi ne geriye ne ileriye donmuyor, dedim herhalde gresi fazla kacirdik makine tikandi biraz zorlayim derken belki acilir babinda, bu sefer cevirme kolu kirildi Bi elimde cevirme kolu, diger elimde makina yatagi.. oylece bakakaldim.. makineyi temizlemek icin harcadigim okadar vakitemi yanayim, toparlamak icin ugrastigim zamanami, cevirme kolunun kirildiginami uzuleyim, makinenin tikanip kaldiginami... en kotusude yeni makine alacak cebimde bes kurus olmamasinami malum okuyoruz ozmanlar orta okuldaydim harclikla ihtiyaclarimizi anca karsilayabiliyoruz, yeni makine kim biz kim Siz siz olun, asla temizlemek icin sapa saglam makinenizi acmayin.. gerci artik brosur cikiyor tum makinelerde nasil sokulecegi icin vs. anlamiyorsanizda girismeyin yani, sonra saciniz erken yasta beyazlamasin