Makine Seçimi 55 Kafa Genel kullanım

Konu, 'Makineler' kısmında Simonare tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Paranı harcayacak yerin varsa, mesela birde kamış alırsın yanına di mi?

İlla daha pahalı olması gerekmiyor, iyisi olması için.

Zira, daha iyisini istersen, 500-600 TL'den başlıyor. Mesela:

http://www.spotbalik.com.tr/CALDIA-4000-X-MAKINA-4BB,PR-24206.html

Ortası bir şeylerde var tabi. Sen 200 TL limitini kaldırırsan, olay değişiyor haliyle:

http://www.spotbalik.com.tr/EXCELER-X-1000-MAKINA-4CRBB,PR-34780.html

Ha, Abu Garcia, Mitchell, SPRO'nun filanda bu fiyatlara gayet güzel makineleri var zaten. Onlara da bir bakman iyi olacaktır.

2. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Bazı markalarda EU, bize göre yarı yarıya daha ucuz olmasına karşılık, Shimano, EU pazarına kıyasala, TR pazarında % 20 seviyelerinde daha ucuzdur. Hele ki, birde elden pazarlıkla alabilme & aldırma alternatifiniz, şansınız varsa.................

Tabii siz 200 + deyip de, örnekleme tercihlerinizi Stradiclerden yapınca, bende bunu vermiş oldum.:confused: :confused: Abesle iştigal olmasın.:D :D

Alacağınız ürün her ne olursa olsun, şimdiden hayırlı olsun, güzel ve zevkli avlarınız olsun.

3. Simonare

Simonare Derviş

skoylu limitim 200dür dememiştim (200+) 200'den başlıyor demiştim.
    stradic'in altında birşey aklımda yok zaten.
    elden alma şansım olmayabilir ama bilmiyorum telefon ile arayarak fiyat konusunda ne yapabileceğime bir bakacağım.

hangi balık marketlerine bakmamı önerirsiniz? teşekkürler

skoylu birde gönderdiğin makinelerden CALDIA 4000 X MAKİNA 4BB neden 400gr kadar ağır. spinde sıkıntı yaratmayacakmı? ayni fiyattaki shimanolar 240-270gr arası. gönderdiğiniz adresde bilya sayısı ve misina sarma kapasitesi de sağlıklı şekilde belirtilmemiş. araştıracağım.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Etik olarak bunu pek yapmak istemem. Her malzemeci kendice ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Birini unutmak, önce yazmak, sonra yazmak vs. olacaktır. Malum o taraf ticaret.

Dahası, mal iyi olunca, tüccar da iyi olmak durumunda değil. Ben satmıyorum ki, esnaflığına güvenim tam olsun.

Pek çok firma belli zaten, ufak bir araştırma ile ulaşabilirsiniz. Size özelden yardımcı olacaklarda çıkar sanıyorum. Benim PM kutusu dolu gene.

5. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Siteleri araştır ve '' KAPIDA ÖDEME '' seçeneği olan siteyi tercih et. Önce teleonla irtibata geç. Kapıda ödeme seçeneği bulunduğunuz yer içinde geçerliyse, 5-6 lira fazla vererek bu ödeme şeklini tercih et. Ürünü önce al, kontrol et ve ödemesini öyle yap.

En sağlıklısı bu olsa gerek sanırım.

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bir kaç hususu kaçırıyorsunuz. Kaliteyi, nicelikte arıyorsunuz. Kilosu ağır mı, demekki kötü.

Ama durum öyle değil. Ağırlık elbette önemli bir husus. Ama tek bakılacak yer değil. Mesela, makinenin dengesi daha önemli. Basit bir kaldıraç mevzusu diyelim. Kendini dengeleyen makine, ağırlığını hissettirmez.

Ve dahası, bu aletler atıp çekmek değil, balık tutmak için yapılıyor. Yani işin içine birde balık çekerken uğraşma konusu giriyor. 25 TL'lik çin malı fason makine de çekiyor 5 kg'luk balığı, ama kaç kere çekiyor, için ne kadar rahat oluyor, sana ne kadar rahatlık, manevra kabiliyeti sağlıyor. Bunun gibi hususları da önemsemek gerekiyor.

Bunlar hep gözardı ediliyor. Örneğin, pek çok shimanoda asli problem misina eskitmesi. Günlük yağlar, bkım vs. yaparsanız, bu bir yere kadar önlenebiliyor. Ama kimse bunu önemsemiyor, misina kötü diyor, geçiyor.

Burada ben genel toplam olarak bakıyorum konuya. Daiwa bir şekilde, düşük toleranslı üretim mantalitesi güdüyor ve ilk bakışta pahalı ama beklentileri karşılamada daha iyi ürünler ortaya çıkarıyor.

Shimano da ise, bunlar ancak üst seviye modellerde yeterli hassasiyette yapılıyor ve o modelleri güzel oluyor. Ama alt seviye modelleri o kaliteyi yakalayamıyor.

7. furunotr

furunotr Haluk

Mag Sealed özelliğini de barındıran yeni model yurtdşında 500 lira civarı iken; bizde eski olan ve bu özellikleri taşımayan model daha fiyatlı... Daiwa'nın 2 sorunundan biri bu...

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/...saltwater-fishing/daiwa-2011-caldia-4000.html

8. furunotr

furunotr Haluk

Niye ki aynı paralara Biomaster SW4000'in birkaç devir seçeneği olan mevcut mesela ki o makinadan daha üstün kıyaslama yaparsanız...

9. Simonare

Simonare Derviş

tekrardan konuya katılmak istedim. Kendimce Shimano ürünleri üzerine bir araştırma yaptım ve gözüme çarpan 3 modeli sizinle paylaşmak istiyorum.

Shimano Twin Power 4000 XG ==> ebay'den alacaktım açıkartırmada kaçırdım. Fiyatı da iyiydi maalesef alamadm. Makine 6.2 gear ratioya sahip ve yanılmıyorsam 1 kol çevirişinde 99 cm sarım yapıyor. 9+1 ball bearing e sahip. gözüm kaldı diyebilirim. Türkiyede bu ürünü hiçbir online markette göremedim.

Shimano Sephia C3000HGSDH ==> gear ratio 6.0, ağırlık 205gr, 87cm sarım 1 kol çevirişte, ball bearing 8/1

Shimano Rarenium CI4+ 4000XG ==> 240g 6.2:1 6 S-ARB/1 99cm

BIOMASTER 4000HG ==> 5.8 gear ratio (93cm per turn) 6+1 bearing 305gr

bence bu makinelerin hepsi çok güzel. Bilemiyorum bi şekilde bunlardan birini seçerim herhalde.

Bu arada skoylu sen de bunların modeli bildiğin daiwa makineleri yazarsan sevinirim.

Teşekkürler

10. furunotr

furunotr Haluk

11. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
  12. furunotr

furunotr Haluk

Aslında tam olarak ben de anlıyamadım; galiba genel kullanım amaçlı, orta boy diyebileceğimiz bir makina arıyor arkadaş; spini ise ara-sıra yapabilirim demiş; aslında bütçeyi yüksek tutmasa idi 4000 Catana veya daha sağlam bir şey istiyor ise Raw 55 (galiba bu bütçe dahilinde) gibi makinaları incelemesini önerebilirdim; ancak gördüğüm kadarıyla yüksek devirli makinalara bakınıyor bu arkadaş ve bu iki makina da düşük devirli; bilhassa Raw 55; tabii duruma göre başka barkaların 55'lik diye geçen makinalarına bakılabilir; eğer Daiwa bakıyor ise 55 veya 5500 sakın bakmasın; eşşek kadar makina oluyor onlar; 3000-4000'lik civarı falan bakması lazım bu markada...:)

13. Simonare

Simonare Derviş

Merhaba Haluk Bey. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bütçeye pek takılmak istemiyorum aslında. Uygun ürünü bulup sonra kendimi ona göre ayarlamaya çalışacağım.
    İlk başta 55lik kafa büyüklüğüne bakmıştım fakat spin için çok ağır olacağından 40lıklara bakıp yüksek devirli makinelere yönelmeyi tercih ettim. Bilmiyorum mantığım doğrumudur :)

Makineyi spin kamışımda kullanacağım. ve eğer kefal avlıyacaksam da kefal için kullandığım kamışa aktarma yapmayı hedefliyorum.

Sizin referans ettiğiniz SWA modeline açıkcası pek bakmadım çünkü bunlar "heavy duty" olarak geçiyor. Bihayli ağırlar. 300gr dahi beni düşündürürken bu 345gr'lık bir makine. Bileğim bi hayli yorulacaktır diye düşünüyorum :)

14. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Şimdi yüksek devri isteme amacınızı da tam anlamış değilim, biraz daha açarsanız kafamdaki makineyi sizinle paylaşacağım:)

Eğer su üstü avlar için yüksek devirden bahsediyorsanız, bence fazla takılmayın çünkü 5.0.1 e kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bu durumda size;

http://www.balikavmarketi.com/Urun/SHIMANO-EXSENCE-CI4-4000S-81-BB-MAKINE-JAPON-PAZARI==pmu1726.html
    tavsiye edebilirim. Şahseb kullanıyorum, kafası sığ tabi ama 0.15 lik ip misinayı 135 metre rahatlıkla sarabiliyorum:)

15. furunotr

furunotr Haluk

"Heavy duty"den kasıt o makina ile büyük balıklar tutulabileceği anlamında aslen; ağırlık ile ilgisi yok bunun pek; dayanıklı, sağlam ne bileyim bu türden özellikler vurgulanmaya çalışıyorlar bildiğim kadarıyla...

Spin ile ilgili bilgim ancak forumlardan edinebildiğim kadarıyla sınırlı; ancak öğrenebildiğim kadarı ile yüksek devirli makinalar WTD tarzı aksiyonlar için tercih ediliyor galiba...

Bu arada yemli için ekstra devirli makina kullanırsanız balığı çekmekte zorlanırsınız ciddi ciddi; hele bu kadar küçük makinalar ile; bu durumda öncelikle ne tarz bir spin avcılığı tercih edeceğinizi belirleyip makinayı devrini de bu duruma göre tespit etmek ve yemli için ise mütevazi bütçeli; bilindik markaların yine 55'lik diye tabir edilen boylarından (400-450 gr. civarlarındadır yaklaşık) edinmeniz sanki daha mantıklı görülüyor... Makina ile ilgili bütçenizin büyük bölümünü spin makina; küçük bölümünü yemli makina için ayırmanız bana göre mantıklı görünüyor yemli balık tercihlerinize bakınca... Kolay gelsin...

16. furunotr

furunotr Haluk

Yukarıdaki mesajı görmemişim; orada önerilen makina enfes... Tabii yerinde kullanmak şartıyla...

17. Simonare

Simonare Derviş

bahsettiğiniz makineyi bende inceledim aslında fakat sanırım yanında yedek kafa gelmiyor. Bu da ciddi bir dezavantaj. yinede bence twin power'den sonra en başarılı seri. yanlız türkiye fiyatı biraz pahalı gibi zira ayni makinenin CI4+ modeli yurtdışı sitelerde TR fiyatı kadar. misal 12 Shimano Exsence CI4+ 4000XGS.

18. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Yedek makaraya bence gerek yok. Yurtdışı fiyatı da hemen hemen burası ile aynı:)

19. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Haluk Abi WTD aksiyonlarında da pek bir şey farketmiyor esasen, denemelerim sonucunda bu kanıya vardım:)

20. furunotr

furunotr Haluk

Bilemiyorum; bazıları yüksek devirli makinayı tercih ediyor sanırım...