hayır 5 mm ... çok eski şu an olamayan bir marka...birde üçer kilodan bilek ağırlıklarım var bunlar dibe batmak için yeterli mi ? yani illa bel ağırlığı mı olmalı... ayrıca toplam kaç kilo olmalı ?
Bilek agirlindan once bel agirligi lazim. Asagi dengeli ve rahat inebilmen icin yani. Mesela bel agirligi olmadan sadece bilek agirligi ile asagi nasil inebilecegini gozunde canlandir. Bilek agirligi olmayip bel agirligi olsa bir derece... Tabi bu isin kurali olmaz, giysi ile agirliklari suda denersin, neyi nasil yaparsan daha rahat ve guvenli olacagini hissedersin, ona gore hareket edersin. Kisacasi, pratik olmadan teorinun bir hukmu yok...
kaç kilosun.işin aslı bu.beline bağladığın ağarlıkla nötür durduğunda su maskenin camına kadar gelmeli.tabi bu genel tabir.dalacağın derinliğe göre ağırlık değişir.sığ suda ağırlık artarken derin suda azaltılır.zira derin su yaparken belli bir mesafeden sonra taş gibi düşmeye başlarsın.yukarı çıkarkende baya patınaj yaptırır sana
75 kiloyum. daha çok acemi olduğum için derin suya dalmam mümkün değil. Bu arada verdiğin örnek için teşekkür ederim. Bu şekildeki püf noktaları çok önemli yeni başlayan biri için. toplam üç kilo gelen bilek ağırlıklarım var. 5 kilolukta bel ağırlığı sizce bu yeterli mi ? Bir de suyun altında ne kadar kalmalıyım ? 2 dakika çok mu az ? dalış elbisemdeki yırtığı neopren yapıştırıcı ile yapıştırır yapıştırmaz dalmaya gideceğim. Bulunduğum bölgede yapıştırıcı olmadığı için bir kaç gün içinde elime geçecek... Birde daldığımda şnorkel in içi su ile dolacak nasıl tahliye edeceğim üfleyerek hepsi çıkar mı ?
1) 3 kg bilek ağırlığı çok fazla .uzun mesafeli yüzüşlerde tabiri caizse ayakların kopar.krap girer sudan çıktığında yürüyemez hale gelirsin.genelde kullanılanı ayak başına yarımşar kilodur. 2)ben 98 kiloyum yerine göre 10 kilo veya 11 kişlo ile dalıyorum.kara kıyı av yapacaksam artar derin dalacaksa azalır.eğer kilon 75 ise ilkönce bir 8 kilo ile dalmaya başlamak sanki bana mantıklı geliyor gibi. 3) su altında ne kadar kalmalıyım sorunsuna cevap şöle verebilirim.bahsettiğin 2 dakikada vuramıcan balık yoktur.ve su altı için gerçekten çok uzun bir zamandır.esas olan su altında çok uzun kalmaktan ziyade tekjniğini yükseltip minumum sürede maksimum balığı vurmaktır.hiçbirzaman uzun kalmanın derdinde olma çok tehlikeli.hipervantisyon sığ su bayılması.vs çok tehlikeli sonuçlar doğabilir. 4) yapıştırıcı olarak genel manada eğer neopren yapıştırıcın yokısa bali kullanabilirsin.yüzeye baliyi sür bir kaç dakka bekle hafif donmaya başlayınca 2 yüzeyi birleştir üzerine baskı uygula hepsi bu 5)eğer snorkel ağzında olursa su dışına çıkınca üfleyerek tahliye edersin.ama esası suki inerken ağzından şnaorkeli çıkar.eğer snorkel ağzında olursa aşağı iğnerken snorkelden garip sesler çıkar buda meranın av verme yüzdesini azaltır.şimdiden rasgelsin
Merhabalar... dün dalıştaydım fakat yine balık vuramadım. Bir şey farkettim küçük bir zıpkın ve üçlü uçla balık vuran çocuklar gördüm.. benim zıpkınım 100 lük ve sivri uçlu bunu değiştirmelimiyim ? çünkü el büyüklüğünde karagöz ve mırmırları vuramıyorum . ne yapmalıyım ?
Reha selamlar, El büyüklüğünde karagöz ve mırmırlara atış yapabilecek kadar yaklaştığına göre aşama kaydediyorsun, doğru yoldasın demektir. Zıpkın avcılığı tekli uçla yapılır. Tek veya iki kanatlı, mafsallı uçla yani. Bunun nedeni basit; balık vurulunca çırpınıp şişten kurtulmaya çalışır, tekli ucun kanadı açılınca balığın geriye doğru hareket ederek kurtulmasını önler. Üçlü uçta ise çentikler küçük olduğu için balık kolayca kurtulur. Balık ne kadar büyükse o kadar güçlü çırpınacak ve üçlü uçtan o kadar kolay kurtulacaktır. Fakat başlangıçta üçlü uçla avlanmak daha iyidir. En azından bu şekilde daha kolay isabet ettirirsin. Mantık basit; tekli uçla avlanırken tek bir noktayı balığın ortasına yakın bir yerine isabet ettirmen şarttır ki bu tecrübe gerektirir, üçlü uçta ise birbirine kaynatılmış üç ucun oluşturduğu bir hattı balığa denk getirmen yeterlidir. Balığı neresinden vurduğun da önemli tabi. Kuyruktan vurursan büyük ihtimalle çırpınırken etini yırtıp kurtulacaktır. Tekli ucu değiştirip üçlü uç takabilirsin. Böylece bir süre atış tecrübesi edinir, balığın hareketine göre atış zamanlamanı geliştirebilirsin. Balığın cinsine göre yaklaşma, bekleme, vs. refleksi kazanabilirsin. Bu aşamada üçlü uçla avlanmanı öneririm. Üçlü ucu şişe vidaladıktan sonra vida dişi hangi noktada bitiyorsa (yani şişe taktığın uç hangi noktadan öteye dönmüyorsa) o noktada bırakıp şişi kabzaya oturtursun. Zıpkını kurmadan, üç ucun oluşturduğu hattın hangi yönde olduğuna bakarsın. Eğer dik veya dike yakın bir açı oluşturuyorsa sorun yok demektir. Yatay veya yataya yakın bir hat oluşturuyorsa, gevşemeyecek kadar hafifçe ayarlayıp dik açıya getirebilirsin. Böylece zıpkının ucunda dik pozisyonda bir hat oluşacak, bu sana isabet avantajı sağlayacaktır. Bu hattı balığın 2:5 noktasına nişan alarak atış yaparsan av senin demektir. Sen sormadan ben söyleyeyim: 2:5 noktası şu demek: Örneğin 30 cm boyunda bir levrek çıktı karşına; 30 bölü 5 eşittir 6. 2çarpı 6 eşittir 12. Balığın burnundan başlayıp kuyruğuna doğru 12 cm ölçtüğünü varsay, galsamalarına veya biraz gerisine denk gelir. İşte ideal isabet noktası olarak orayı gözünde canlandırmalısın. Yani hedefin uzunluğunun kafadan kuyruğa doğru beşte ikisi. Balığı kafadan vurmak tabi ki daha garantilidir ama isabet ettirmek zordur. Kuyruktan vurursan da hiç alamazsın. 2:5 noktası idealdir. Zamanla pratik kazandıkça, isabet oranı arttıkça tekli uç kullanmaya başlarsın. Bu arada nerede dalıyorsun?
kuşadasında dalıyorum.. kipaya varmadan 500 m geride.... çok sığ 100 m ilerisi belime geliyor. apnea carbon un şişinde vida yeri yok. 100 lük zıpkın. bir tane küçük zıpkın almalımıyım... bir de ipi şişe bağlarken klips mi kullanmalıyım.. geçenlerde bir takılma oldu.. mesina klipsden biraz kaydı neye takıldığını anlayamadım karga burun ile zıpkının uç kısmına bağlı olan kısmın yuvarlak yerini büyülttüm. tam anlatamadım ama clips pek sağlıklı görünmedi bana bildiğimiz balıkçı düğümü atsam olmaz mı ? clips sağlıklı mı ? bu düğümlerle ilgili fotoğraf bulmaya çalıştım ama yok... ibrahim abi senin şu an kullandığın zıpkının yakından çekilmiş fotoğrafları olsa benim için çok sağlıklı olurdu... bu mümkün mü? özellikle krıitik bölgeler...
ibrahim abi resimleri buldum.. yanlış bir şekilde aratıyormuşum google da... şimdi biraz aklıma yattı. yarın yine dalmaya gidicem. mesina biraz ezilme var klipsden kaymasından dolayı kopma yapar mı birde eğer koparsa şişi bulmak zor mudur ?
Benim kullandığım zıpkın Cressi'nin Comanche modeli. 90'lık bir zıpkın. Aşağıya linkini koyuyorum ama sanırım yakın çekim bir resmini görmen gerekecek. Balıkçı düğümü de olur tabi, yeter ki sağlam olsun ve şişin kolayca fırlamasını engelleyecek bir çıkıntı olmasın. İp sorun oluyorsa makara kullanabilirsin. Apnea'da makara takma yeri vardı değil mi? Eğer ''zıpkına kıyarım, şansımı denerim'' dersen, şişi tekli ucun dibinden kestirip ucuna tornada diş açtırabilirsin. Ama bunu güveneceğin birine yaptırmalısın. Şiş eğilmemeli, dengesi bozulmamalı. Bir de takacağın üçlü ucun şişin çapına uygun olduğundan emin olmalısın. Şişi kestirip, diş açtırıp bir de uç uymazsa çok yazık olur. Ben senin yerinde olsam riske girmem, aynı çapta (mümkünse Apnea yan ürünü) ucu vidalı ikinci bir şiş alırım. Zıpkını aldığın yerdekiler yardımcı olurlar sanırım. Rastgele...
dalıştan döndüm 1 saat oldu. yosunların arasında yeşil bir balık vurdum. ne olduğunu bilmiyorum. vücut şekli hani balığına benziyor. bu ilk balığım...
Merhaba reha.... Öncelikle avın için kutlarım...Ve ilk balığın içinde ayrıca kutlarım... Balığın resmini ekleyebilirsen foruma aydınlatma fırsatımız olur... Sağlıcakla kalın RASTGELE...
slm... son dalışımda şişe bağlı olan mesina 2 ye ayrıldı bakın kopmadı. 70 lik mesina 35 lik olarak iki parçaya ayrıldı. apnea carbon 100 lük kullanıyorum. bir kaç sefer daha aynı şey oldu. bir takılma var fakat neresi takılıyor anlayamıyorum. clips den olabilir mi ? zıpkına giren kısma düğüm atmayı düşünüyorum hangi düğümü kullanmalıyım. Bu takılma durumu neden olablir ? birde son dalışımdan sonra göğüs bölgemde ağrılar oluştu. bu normal mi... birde bir gün boyunca kalbim sıkışır gibi oldu ama iyileştim.. bunlar normal midir ?
reha büyük ihtimalle kaynaklanan problem apneanın palamutu yüzünden oluyor.aynı tüfekten uzun zamandıre kullanıyorum.aynı problem le bir çok kez bizde karşılaştık.kısaca şişin ip bağlama deliğinden geçirdiğin misineye bir düğüm atarsan ne klip derdi kalır ne başka bişi.bu işi biz bölece hallettik.baktın misinede aşınma var o bölgeyi gesersin sağlam yerden bir düğüm daha işlem hallolmuş olur.ayrıca eğer avlandığın mera çok sığ ise büyük ihtimalle balıklar çok huylu olacaktır.elindeki tüfek genel manada agaşon tüfeği ve daha derin meralarda kullanılacak bir tüfek.fakat kıyıdada kullanırsın.nede olsa bir çoğumuz bir sürü tüfek sahibi olacak kadar zengin değiliz. sana tavsiyem şu.çok yavaş çok sakin hareket et.kendini hiç yorma.balık gördüğün anda soluk alıp vermeyi kes ki balıklar snorkelden çıkan sesten fena tırsarlar.çok skin ve sessiz ol.geri kalan zamanla hallolacaktır
cevap için teşekkür ederim... uzun süredir cevap bekliyordum... öncelikle bu spor yalnız başıma yaptığımı söylemeliyim. etrafımda tek bir arkadaşım yok. takas yoluyla aldığım ikinci el zıpkınım en kaliteli malzemem. 20 yıl öncesinden kalma başlığı olmayan bir yeri çürük bir elbisem var. sandıktan çıkartıldı giyerken çatlak yerleri büyümesin diye çok garip şekillere giriyorum. patik yerine çorap eldiven yerine de kesik uçlu deri eldiven kullanıyorum. zıpkın çekerken acıtmasın diye annemin kolu kırıldığın da kullandığı bandajı efeler gibi belime sarıyorum kendi uydurduğum balık dizgisini ondan geçiriyorum. gözlük sürekli su alıyor su almayanlar varmış... araştırdım ama izmirdeymiş... bütün bu koşullarda yalnız başıma dalmaya gidiyorum. bazen çok korkuyorum özellikle yosunların üzerinden geçerken falan.... ama mutluyum elimden geleni yapıyorum. şimdi yine takas yolu ile bir zıpkınım daha oldu nemrod classic 75 lik... nişan almada bir sorun var aşşağıya düşüyor hedefin neden bilmiyorum... su alıp ağırlaşıyordu içini mantarla doldurdum biraz düzeldi. en azından lastiğini daha kolay çekiyorum. bir balık vurdum ne olduğunu anlamak için siteye koyacaktım ama nasıl yapılacağını bilmiyorum. kimseden cevapta gelmedi... bir İbrahim abimiz vardı ondan da cevap yok hasta mı yada başka bir durum mu var bilmiyorum. bu gün bir dalgıç gördüm sırt çantası ile dalıyordu bu normal midir ? bir de suyun içinde her şey normalden iki kat büyük görünüyor. bir görüyorum iyi diyorum boyu ama bir bakıyorum küçücük... bu gözlük kalitesiz olduğu için mi acaba ?