öncelikle herkese rasgele.. İskenderun'da karayollarının iskelesinde 3 adet mavi yengeç oldugunu düşündügüm yengeçlerden yakaladım fakat hayvanlara yazık olmasın diye hepsini geri denize bıraktım,sonradan sordugum birkaç kişiden yanlış yaptıgımı onların degerli yengeç türlerinden oldugunu söylediler.bi daha yakalamak kısmet olursa ne yapmalıyım.Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler!!!
bence tuzlu ve limonlu suda haşlayıp,üzerine zeytinyağı ilavesi yapıp dolapta 2-3 saat bekletirsen daha süper olur hel yanına tekir olursa olağanüstü olur sonra bu yengeç koruma altında olup yeni modlardan biri beni banlıyomuş
. Yaaa bak Bende ne güzel Yem olur diye düşünüyordum. Sen fotoyu görür görmez niyeti bozmuşsun.(iyide yapmışsın) Tekir de ne güzel gider bununla yahu... Şimdi balıkçı bi abimize sordum canlı olursa Halde kilosu 75ytl imiş.... yaaa
Mehmet Akif kardeşim. Kusuruma bakma şaka yaptım. ciddiye alıpta üzme kendini. ilk defa Senin fotoda gördüm kendisini. Fiyatını bilmiyorum ama baya bir pahallı olmalı...
hayatta 75 papel vermem ıstakoz mu bu yahu ıstakoz dedimde aklıma geldi ne lezzeytli şeydir ahhh daldığım günler..ahhh ormanlı köyünün sol burnundaki plakalıklar ahhh zıpkının ucuna tak balık etini salla hiç dayanamaz çıkar gelir..
ne üzecem yaa olur mu öyle şeydenizden geldi denize gittiama güzel bi hatıra fotografı oldu bnm için en güzeli bu..
. kilosu 75 den 2 kilo = 150ytl O da 125$ yapıyor sanki. Benjamin Franklin ile hatıra pozuda hiç fena olmazdı ya neyse. Şans işte. Bazen şans bir defa ayağına kadar gelirmiş. Sağlık olsun.
Mehmet Akif Arkadaşım gerçekten çok şey kaçırmışsın Mavi yengeç Daha çok Akdeniz kıyıularında bulunan Özellikle Köyceğiz/Dalyan,Anada/Yumurtalık ve Mersin/Silifke'De ekonomik olarak değerlendirilen bir yengeç türüdür.Hemen her mevsim bulunabilir.Genelde lagün veya kumluk alanlarda bulunur özellikle geceleri kıyıya yaklaşırlar.Ağ ve yöre halklarının kendi yaptıkları zıpkın uçları ile avlanırlar.Oltalara da sık sık gelirler,Özellikle balık yakalandı ve haberiniz yoksa Yeme kısmıne gelince; Mavi yengeç ya haşlanır ya da fırınlanır/közlenir.Yengeci tüm diğer kabuklu deniz hayvanları gibi fazla bekletmeden geniş bir tencere-kazanda ( genelde 10 taneden aşağı yengeç olmaz,nitekim az et bulunur) içine tuz,zeytinyağı konarak kaynatılır.Daha sonra yine zeytinyağı-pul biber,limondan oluşan sosuyla servis yapılıur. Ya da yıne çok bekletmeden köze-fırına atılır.Aynı sosla yenebilir.Tercihen haşlama daha çok kullanılır.Mavi yengeç daha çok rakı veya bira yanında meze olarak kullanılır.Erdal Abim ağzının tadını biliyor Aşağıda benin avda oltama gelip de közlediğim bir mavi yengeç ve haşlanmış yengecin nasıl yeneceğini gösterecek bir video var.Çeken benım,anlatan arkadaşım İsteyen arkadaşları Silifke'ye bekleriz http://www.youtube.com/watch?v=IYvWFkOug-4
Abi estağfirullah,ne demek,öğrenmeye çalşıyoruz işte kendimizce.Senin gibi büyüklerimizden öğrenilecek şeyler yanında bunlar hiç kalır...Teşekkür ederim.
genelde oyuklarda ve dar taş altlarında bulunur.çıkarmak güç olduğundan zıpkının ucuna uzunca bir parça balık eti takarsın..yuvanın önünde hafif hafif sallayınca dayanamaz dışarı çıkar.Zıpkınla yuvanın girişini kapatıp orta yerinden(boğumdan) tutar hemen tekneye atarsın..ama doğru tutamazsan büyük kıskacı ile tanışır ve asla unutmazsın tekneye atlıan ıstakoz hemen ip ile güvenli hale getirilerek diğerlerinin yanına bırakılır.. pişirirken çıkardığı tiz ses insanı etkilediğinden walkman kulağa takılır ve ses açılır
Abi sen bunu denedin mi?? Yani merak ettım ıstakoz nerelerde var yurtta?? ve ekonomik değeri nasıl bizim ıstakozların??
Yengeçleri bende yakalmıştım fakat o zamanlar ne yapacağızmız bilmediğimizden tekrar denize atmıştım.Şimdi derin bir ah çektim.
. Bu ses neden kaynaklanıyor Sence? acı çekiyor diyeceğim ama değil. Hava kesesi gibi birşey mi acaba?