Ben dalış yaptığım zamanlarda marmarada ıstakoz bol miktarda bulunurdu. genellikle 10-25m aralığında plakalık ve kaya oyuklarında bulunuyor.. bu yöntemle yuvadan çıkartır alırdık.genellikle 1,5kg ve üzerini alıp küçükleri bırakırdık.ihalede(balıkpazarında) fiyatlar çok değişken oluyormuş.Büyüklüğüne göre 50-150 ytl arası satıldığını biliyorum.3kg yi geçen boylarına rastlamak mümkün.1kg lik bir ıstakozun 300ytl ye pazarlık edildiğini geçen yıl gittiğimiz bir balık restoranında görmüştüm
ıstakoz canlı ise ekonomik değeri vardır.daha doğrusu yüksektir. haşlanırken de canlı olması tercih edilir.Istakoz haşlanırken ısı yükseldikçe bu sesi çıkarıyor işin açıkçası insanı etkiliyor.. ıstakozu zıpkınla vurursnız ve bu zıpkın yarasını kapatmazsanız eti sıvılaşıp içi boşalıyor..bu nedenle zıpkınla vurulmuşsa yaraya ciklet yapıştırırız.
Abi peki okyanusta yaşayanlar ıstakozlar daha mı değerli de hep okyanustan getirtiliyor bunlar??Bildiğim kadarıyla İstanbul'da da sosyeteden biri tamamen okyanustan getirilen deniz suyu ile doldurulan özel havuzlarda ıstakoz besleyip satıyor.??
makifbaz;isimli üyeden alıntıdır... öncelikle herkese rasgele.. İskenderun'da karayollarının iskelesinde 3 adet mavi yengeç oldugunu düşündügüm yengeçlerden yakaladım fakat hayvanlara yazık olmasın diye hepsini geri denize bıraktım,sonradan sordugum birkaç kişiden yanlış yaptıgımı onların degerli yengeç türlerinden oldugunu söylediler.bi daha yakalamak kısmet olursa ne yapmalıyım.Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler!!! makifbaz;isimli üyeden alıntıdır... senmi o nu tuttun , yoksa o mu seni
sanırım orta sınıfın üzerindeki restoranlar farklı yerden ıstakoz getirtiyor.. fakat çoğu restoran kendi denizlerimizde yakalanan ıstakozları müşteriye sunuyor..doğal olarak okyonustan gelen daha kıymetli oluyor..lezzetinden ziyade taşıma,vb masraflardan dolayı..malum sosyetede pahalı olan iyidir,yabancı olan lezizdir gibi saçma takıntılardan dolayı fakat bizim denizlerimizde yakalananların lezzeti konusunda şüphem yok.. Yerli ıstakozlarda çoğu restoranda akvaryum içinde müşteriye canlı olarak sunuluyor
Abi sanki abarrtım soru olayını san ama kusura bakma,çok ilgimi çekti.Bir de rica etsem bu hayvanı masaya nasıl getiriyorlar,yani tabakta yanında başka ne yeniyor ve bu hayvan nasıl yeniyor...Google yerine kısaca sana sormak istedım daha anlaşılır olacağı kanısındayım.
Ülkemizde bu genelde ayıklanmış halde servis ediliyor. fakat kendiniz ayıklayıp yemek isterseniz..makas benzeri bir alet,kollarını kırmak için başka bir alet ve bazı yerlerde uzun ince haznesi derin kaşık benzeri bir malzeme ile geliyor.fakat işin açıkçası Türkiyede ıstakozu restoranda yemedim.İtalya ve Yunanistanda serviste bunlar var idi..
Çok yazık olmuş. Bir daha yakalarsanız, benim tavsiyem içinde çok az su bulunan bir kapta canlı tutun. Evet , gelelim yemesine. Biraz vahşice olduğunu biliyorum ama benim bildiğim yöntem bu. Kaynar suya canlı canlı atılır bu yengeçler. Sonrada bir kerpeten-kargaburnu vs. aracılığıyla kırılır, gövdesi ve kolları afiyetle yenir. Tadı çok güzeldir. Ben de Adana'da yemiştim. Adana'da bunları şoklayıp yurt dışına satan bir fabrika bile var , Karataş yolunda.
göcek'te uzman kaptandan duyduğum bir konuyu paylaşmak istiyorum.mavi yengeçler mehtaplı havalarda yakalanmazmış.yakalanırsada içinden hiç et çıkmazmış.bunun sebebi,hayvanın çok düşmanı olduğundan bir kaya altına veya bir kovuğa görünmemek için saklanır ve bu arada kendi etini tüketirmiş. ahtapotun acıkınca kendi kolunu yediğinide duymuştum....ne derece doğru bilmiyorum.
mangalda çok güzel olur...özellikle gövdesinde çok güzel eti vardır kollarındada var ama az ,çıkarmasıda zor ... Gerçekten eti çok lezzetlidir..Bi dahaki sefere kendisinden güzel bi şekilde yararlınırsınız
Birileri Mavi yengeç mi dedi Adrasandan (Çavuşköy) Finike istikametine giderken, Finike'ye gelmeden önceki Dalyan'daki ve yol üzerinde devamlı taşlara kayalara yazılmış yazıları ile reklamını yapan, bölgenin tekeli altındaki dalyandan çıkan maviş yengeçler..... Fiatlar biraz yüksek tanesi 7 YTL ve boylar şeklen iki-üç mause büyüklüğünde bir kişinin dişinin kovuğuna girmesi için en azından 4-5 tane yemesi gerekmekte buda yaklaşık ilaveler ile (kola ayran salata) 35-40 YTL
fırtına sonrası bolca bulunur tane 1 ytl çilli kahverengi yengeçlerde daha çok et bulunur lezzetli bir canlı tavsiye ederim
3 sene evvel fethıye dalyan tatılınde mavı yengec avına cıktım.yakalamasıda yemesıde guzel,o bolgede yasayan arkadaslar daha ıyı bılırler ve bılgısını verebılırler,tavsıye ederım.
Hakaten Yengeçleri Haşlama Ve Tekirlerle Birlikte Onlari Ebedi Istirhatlarina Yollayacak Arkadaşa Katiliyorum..çok Lezzetliler Ama Kardeşim Ben Neyapayim..
slm merhaba buda benim yakalayıp tekrar bıraktığım yengeç pişirmesi çok zahmetli ama bi gün deneyeceğim
Mehmet Bey Oldukca ilginc bir paylasim. Bu canliyi arastirdim ve hakkinda bayagi bir bilgi edindim sizin bu paylasiminizdan sonra.Bu bilgiler o kadar ilginc ki derli toplu bir paylasimla herkesin faydalanabilecegi bir konu olarak acilmasinda fayda var. Bana bu firsati taniyip, ilham oldugunuz icin tesekkur ediyorum. Bu yengecin degisik buyukluktekilerini bulup, degisik pozlarini, alttan, usten, dogal ortaminda, kiskaclari acik, kendini korurken, arkadaki yuzgecimsi ayaklarinin yakin cekimi yapabilmek ne kadar mumkun olur bilemiyorum.Ancak bunu yapabilirseniz, sanirim cok degerli bir paylasim icin buyuk katkiniz olur. Tabii cektiginiz resimleri kullanmama izin vermenizi de rica edecegim.Elbetteki isminizi kullanarak.Burdan bu yengecin fotolarini cekmem mumkun degil. Saygilar sunuyorum.