Hangi renkler den sipariş verdiniz ? Bu arada ufak bir bilgi 13 cm likler 3 iğneli, 11 cm likler 2 iğneli...
iğneleri çok kötü bir kaç kullanımdan sonra kırılmaya başlıyor Wmc permasteel en iyisidir tuzlusu için.
bişey sormak istiyorum Maxrap ın reklamlarında uzağa atış ile ilgili bilgide veriliyor 10 atıştan 6 sında rapala dengesiz hareketinden kısa düşüyor Bu maxrap ın atış stili ayrımı yoksa Atış bakımdan Değerlendirecek olursam o kadar grama karşı hiç iyi değil 13 cm olanı için diyorum çok dengesiz
Atarken normal olarak savurursanız çoğunlukla paraşüt yapıp kısa kalıyor. Atarken yapılması gereken aşağıdan yukarıya doğru savurmak. Yani Kamışın ucu alttan yukarı doğru sertçe çıkacak. Tıpkı hallaç pamuğu döver gibi. Bu şekilde rapala uçmadan ok gibi gidiyor. Ama yinede tekrar ediyorum, çok uzak menzilli bir sahte değil. Tabiki bu tür bir atışı 2.10 üstü kamışlarla yapamazsınız.
Konu gitgide ilginçleşiyor mu ne? Atışların baş üzerinden değil de, omuza belli bir açı ile yandan yapılmasının atış mesafesini ciddi artırdığını biliyorum. Ancak alttan yukarı atılan sahteyi ilk defa duydum. Tatlısuda kasnağa sarılı dip oltasını böyle savuruyorum, ancak kamışla atımı aklımı zorluyor doğrusu. Bunun yanında sahteye özel menzil olması da gerçekten ilginç geldi. Her hangi bir metaryalin ağırlığı ile sahtenin ağırlığı arasında gram olarak bir fark olmaması lazım. Ağırlığın formu önemlidir zira ince , dar, geniş oluşu, hacim açısından mesafeye etki edecektir. Zira takımın diğer elemanları misina, kamış atarı, kamış boyu, kamışın avcının boyu ile uyumu, toplam takım ağırlığı, makinanın kafa dizaynı gibi ve daha sayamadığım faktörlerin bir araya gelmesi menzili belirler. Sahte menzilinden kasıt, tüm faktörlerin mükemmel bileşimi altında elde edilmiş maksimum mesafe mi? Böyle bir şey değil sanırım çünkü bu mümkün değil. Ama ne? Serkancım akşam ödevi, kusura bakma abicim.
Nuri abicim inan yazarken aklımdan geçtin. Şimdi Nuri abi açıklama ister demiştim. Saolasın iyiki varsın. Şimdi şöyle açıklayayım. Okların bir ağırlık denge noktası vardır. Bu da kafaya yakındır. Oku ağırlık merkezi yönünde fırlatabilirsek ileri atabiliriz. Oku tersten atmaya kalksak dengesiz gider ve ağırlık merkezi kafaya yakın olduğundan ok havada ağırlık merkezine doğru döner, dengesiz gider. Kamışta atış yaptığımız şey bir kurşun olduğu zaman sorun olmaz. Çünkü kurşunun zaten güçlü bir özgül ağırlığı var. Bu sayede biraz güç kullanarak geniş açıyla atmak yeterli olur. Ama söz konusu rapala olunca iş değişiyor. Bazı rapalalar daha dengeli ve içindeki bilyeler ve rapalanın yapıldığı malzeme ağrılığı yüksek olduğu için çok farketmiyor. Örneğin rapala x-rap larda bu çok farketmiyor. Ama özellikle rapala max-rap ların içindeki bilye ağırlığına göre 13 cm olan uzun gövdesi hafif bir yapıda imal edilmiş. Bu durumda aynı ok örneğindeki gibi maxrapın içindeki bilyeler arka kısımda ama baş tarafı çok hafif. Yani max rap 13 serisi 15 gr ve ağırlık merkezi daha fazla kuyrukta. Biz bunu 15 gr bir kurşun atar gibi attığımızda rapala tersten atılan ok gibi havada paraşüt yapıp dönüyor ve yakına düşüyor. Ama 2.10 gibi kısa bir kamışla kamışın ucunu aşağıdan yukarı fırlattığımızda ok atar gibi kuyruk ileride sivri bir atış yapabiliyoruz. Yani bu şekilde kamışı aşağıdan tahmini 45 derece bir açıyla yukarı firlattığımız zaman bilyelerin olduğu kuyruk kısmı önde gidiyor. Ok gibi fırlatabiliyoruz. Bu şekilde atış yaptığımızda +10m lik bir avantaj sağlayabiliyoruz. Umarım anlatabilmişimdir. Zira video olmadan anlatımı çok zor bir husus
kardeş senin max rapları suya indirip denedin mi? ben bu gün diğer 2 modelini de denedim,sahteler kafamı karıştırdı, şimdi ilk kullandığım yeşil renkli olanı FG kodlu,,o güzel yüzüyor,ardından kefale benziyen sırtı siyah tonlu olanı FS kodlu,suya indirdim,sahte hafif yan geliyor,ölecek balıkmış gibi aynı 5 6 sefer denedim hep aynı yüzüyor,sonra sahtenin kendi halkasının üstün den tam ortalı bakınca,gagasını tam ortalı montelemediklerini tespit ettim,bundan dolayı hafif yan geliyor,aksiyon da sorun yok, ardın dan 3cü sahteyi FAYU kodlu olanı suya indirdim,bunun yüzüşü de Fg kodlu yeşil renkli sahte gibi yüzmüyor,bunda yan yatarak gelme yok ama yeşil renkli sahte gibi tam yüzemiyor,ve sahte suda dururken kuyruk kısmı aşağıya batık duruyor, fg kodlu olannı çekmediğim sürece suyun üstü de düm düz duruyor, bu gün 2 adet turna yakaladı fayu kodlu olan, yarın sabah gün ışıma dan 4cü sahteyi deniyeceğim FRH kodlu olanı,kırmızı kafa,bakalım o nasıl yüzecek, sizden ricam meraya gittiğiniz de, sahtelerinizi teker teker suya indirin yüzdürün,sizinkiler de fark ortaya çıkacakmı merak ediyorum rasgele
Anladım dedim ama, frizbi atışı yahut elinin tersi ile tokat vurur gibi içten dışa doğru he mi? Her nedense şimdi tekrar okuyunca kafam yine karıştı, teyid edeyim dedim.
Henüz deneme fırsatım olmadı vakit sıkıntısından dolayı ama ilk fırsatta deneyip sonuçlarını aktarırım...
levrek balığı ile ilgili genel yaygın doğru bilgi bu balığın saldırdığı sahtelerin boyuna kesinlikle bakmadığıdır...yani sahte boyu çok önemli değil...büyük balık büyük sahte kuramı doğru değildir...avcı balık agresif balıktır...aç olduğunda yada bölgesinde üzerinde stres yaratacak bir başka varlık olduğunda boyuna bakmadan saldırır...bu konuda oldukça fazla tecrübeye sahibim...bunun dışında karadeniz kıyılarında 17 cm lik sahtelerle çok başarılı levrek avları yapıldığını aldığım telefon ve maillerden biliyorum... kendi yaptığım iki ava ait resim son resimde partnerim devrimin yakaladığı taş gridası...lütfen sahte ve balık boylarına dikkat edin... av partnerim aykut aytış(koxford) tarafından yakalanmış küçük levrek yavrusu...bu sahtenin boyu yaklaşık 9 cm umarım yardımcı olabilmişimdir...
rapala max-rapler rapala max-rap serisi firmanın en iddialı olduğu serilerden biri haline geldi...11 cm den 17 cm ye kadar farklı boylara sahip...renkler kıtalara göre değişmekte...örnegin japonya da ki renk kodları tamamem farklı... bu sahtenin atış konusunda ki iddiası oldukça fazla...fazla diyorum çünkü bende kullanıyorum ve son derece etkili atışlar yapıyorum...210 cm 300 cm arası kamışlarda hiç sorun çıkmadan atış yapılabiliyor...sahtenin dengesini bozan unsur her sahte için geçerlidir oda yandan gövdeye yediği rüzgar...daiwa ima rapala ve daha bir çok sahte konusunda iddialı firma atış testlerini karşıdan esen sert rüzgara karşı yapmaktadır...sonuçlar bu şekilde paylaşılır...mesela daiwa saltiga serisinde karşıdan esen sert rüzgara karşı 20-25 metre atış garantisi vermektedir...bunu da geçtim duel firması hardcore serisinde ki bu sahte sadece 9 gram normal hava şartları da tam 40 metre atış garantisi veriyor... rapala max-rap serisinde tungsten bilyeler kullanılıyor...bunun yanı sıra gövde dizaynı çok ince ve aero-dinamik...13 cm boyunda ki sahtenin 3 iğneli olmasının nedeni keyfi değil avcılığı daha da arttırmak içindir... bana derseniz ki sen nereden biliyorsun...genellikle günlük 6 saatten fazla dünyada ki spin avcılığını araştırıyorum ve partnerlerimle araştırıyoruz...saatlerce telefonda bu konularla ilgili tartışıyoruz...ve avlarımız da uyguluyoruz...sonuçlar harika...sahtelerin özellikleri nedir bunlara bakıyoruz...sularımız için en doğru olanı seçip avlanıyoruz...son olarak av partnerim aykut aytışın en son açtığı av raporunda ki kullanılan sahte olan maria tigth slalom bu araştırmalar sonucu alınmış ve başarısını doğru merada göstermiştir... sevgi ve saygılarımla...
Okan Bey merhaba. Konuyu ilk açtıktan sonra kandırıcılarınızı satın almışsınız, onları güle güle kullanmanızı, onlarla gönlünüze göre avlar yapmanızı, tabi bu avlarınızı bizimle de paylaşmanızı temenni ediyorum. Elimde bir adet 13 cm.lik max-rap var. Sadece deneme amaçlı olmak üzere birkaç kez atıp çektiğim bu kandırıcının atım ve aksiyon bakımından gayet güzel olduğunu gördüm, fakat henüz bu kandırıcı ile gerçek manada avlanmadım. Bununla birlikte, söz konusu kandırıcı ile gerek bizim meralarımızda gerek başka yerlerde başarılı avlar yapıldığı malum. İlk sorunuzda 13 cm.lik mi yoksa 11 cm.lik mi alayım demişsiniz. Ben birinin diğerinden daha çok veya daha az avcı olacağı kanaatinde değilim. Mesele sizin hangisine daha çok güveneceğiniz, hangisini daha bir zevk ve güvenle kullanacağınız meselesidir kanımca. Kandırıcı mevzusu biraz tuhaftır: Genelde en sevdiğimiz kandırıcıyı daha çok kullanırız, tabi suda daha çok yüzdürdüğümüz kandırıcı en sevdiğimiz/güvendiğimiz kandırıcı olunca en çok da onunla balık alırız ve nihayetinde sevdiğimiz/güvendiğimiz kandırıcının "ne kadar avcı" olduğunu bir kez daha görmüş oluruz Yani kendi kendini teyid eden bir kehanet söz konusudur çoğu kez Şu pek aklımıza gelmez: Acaba o esnada başka (farklı marka/model/renk, daha büyük, daha küçük, vs)kandırıcı kullansaydım balığı alamaz mıydım? Tabi şöyle bir şey de yok değil: Avlağımızın, havanın, suyun durumuna göre (renk, dalma derinliği, vs.) bakımından en iyi olduğunu düşündüğümüz kandırıcıyı seçeriz. Lafı biraz uzattığım için özür dilerim. Tekrar söylemek istiyorum, avlağın derinliği, su bulanıklığı/berraklığı, ışık durumu gibi mevzulara biraz dikkat ederek, en çok zevk alarak kullanacağınız kandırıcı hangisiyse onu deneyin; emin olun, bu, avcılığınızı artıracaktır. Ha, baktınız siz balık alamazken yanınızdakiler başka bir kandırıcıyla balık alıyor, o zaman yapacak bir şey yok, o gün için çalışan kandırıcı odur, elinizde varsa siz de o kandırıcıdan bir tane takarsınız. Tabi bu söylediğim, yanınızdakilerin tek tük aldığı balıklar için değil de, yanınızdakiler sürekli balık alıyorsa geçerli; zira uzun bir av süresinde tek tük gelen balığın hangi kandırıcıya niye geldiğini kimse bilemez, mesele, muhtemelen, balığı alan kişinin o an için doğru noktaya atış yapmasındandır En iyi dileklerle..
çok doğru tespit...genel bir sorun bende yaşadım...sadece flake silver renk kodunda böyle bi sorun var...
serkan bey merhaba...rapala max-rap suspending yani askıda kalan bir modeldir...içinde ki ağırlık transfer sistemi atış esnasında kuyruk kısmına güç bindirerek atış mesafesini arttırmaya yarar...sahte suya girdikten hemen sonra sarma işlemine başladığımızda kuyruk kısmında ki bilyeler baş kısmına hareket ederek baş kısmı içinde bulanan diğer bilyelerle yakınlaşarak sahtenin su içinde belli açıda yüzme hareketi yapmasını sağlamakta ve ağırlık tam da baş kısmında toplanarak sahtenin belli bir derinlikte suda askıda kalmasını sağlamakta... bu transfer sistemi belli mekanizma değişiklikleri kullanılarak tüm mevcut sahtelerde kullanılmaktadır... max-rap özellikleri: Internal MaxCast Mechanism Balanced with Tungsten Balls for Max Casting Accuracy Aerodynamic Body Shape Internal Laser-Engraved Scales Premium Spark Point Black Nickel VMC® Hooks Suspending Oval Line Tie Deep 3D Holographic Eyes Hand Tuned & Tank Tested ilgili video...rapala max-rap bu videoyu izlerken kıyıdan yapılan atışlarda kullanılan ekipmana dikkat edelim lütfen... http://www.youtube.com/watch?v=Ah0dBRUjOag
Aykut kardeşim ve Turgay arkadaşım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Max Rap ler, Daiwa Saltigalar ve Duel hazır sıra geldi doğru zaman ve doğru yerde olup güzel raporlar hazırlatacak bir trofeye. Bu arada inşallah birgün birlikte av yapma fırsatı buluruz.Kalın sağlıcakla...
bende fortuna nın 063 kodlu 13cm lik bu sahtesi mevcut,11gr ağırlığın da,aynı maxraplar gibi yüzüşü,gelirken çok hafif sağa sola ayna yapıyor,yukarıdaki maxrap videosunda olduğu gibi, işçiliği bu paraya göre bana göre şaşırtıcı geldi,ben çok beğenerek almıştım,holografik renk desenli,ayna yapınca güzel ışık saçıyor etrafına,maxraplar dan daha ince yapıya sahip, neden yazdığıma gelince,bu sahtede aynı maxraplar gibi ok gibi ilerliyor hava da,buda 15 gram olsa imiş sanırım maxrap ile kafa kafaya yarışır mesafe açısın dan, http://www.avmarketi.com/asp/product/13770/FORTUNA-FS-84SUNI-BALIK-13CM-11GR
Büyük balıkların büyük sahtelere daha fazla ilgi gösterdiği,hem kendi av tecrübelerimle,hem de dünya çapındaki ustaların videolarında anlattıklarıyla, teoride sabittir. Ama büyük balığın,büyük sahteye ilgi gösterdiği gerçeği ,küçük balığın,büyük sahteye ilgi göstermeyeceği anlamına gelmez.Aynı şekilde büyük balığın küçük sahteye ilgi göstermeyeceği anlamına da gelmez. Sonuç olarak ,bu konuda bilimsel nitelikte bir çalışma olamayacağı için bu konuda kesin hüküm verilemez. Ben trofe boyutundaki avlarımın çoğunluğunu büyük 10 cm ve üzeri sahtelerle yaptığım ve bu konuda pekçok yabancı videoda izlediğim kanaatler üzerine bu yorumu yapmıştım. Yeni max rap lerin bütün renklerini denedim.Yaptığım avlarda ben de bazı sahtelerin floating tarzı su yüzeyine yakın,bazılarının da (serbest bırakıldığında)su içinde dik durduğunu gözlemledim.Hatta sahtelerin farklı özellikleri olabileceğini bile düşündüm.Ve max rap lere ait tüm kutuları tek tek kontrol ettim.Ama hepsinin özellikleri aynıydı.Sanırım üretimde bazı problemler var. Herkese selam,levreğe devam.
ibrahim selam...nasılsın iyi misin... yazdıklarım sana cevap değildi...ama son yazdıklarında aynı konuda hem fikir gözüküyoruz...bende aynı noktaya vurgu yaptım...büyük yada küçük sahte değil söz konusu olan...sadece balığın boyunun önemli olmadığı...sonuçta her boydan balık her boydan sahteye saldırabiliyor... burada belirleyici unusur bence avlak alanında o anda bulunan balık...yani büyük yada küçük balık...