yalova eşkina geçen akşam yalova marina mendirekte de eşkina aldık. en büyüğü 1 kg civarı en küçüğü 300 gr. civarı 11 adet 3 kişi. yem boru kurdu 3 lü dip olta. iskorpit vs. den kurtulma imkanı yok. 2 adet büyüğü atış anında daha boşluğunu almadan aldım. 3 adet el büyüklüğünde ispari aldım. lüferden 2 akşam boş geldim. yalnız marinadan atış rica minnet tandık vs. lezzet açısından süperdi. en azından çiftlik balığından on kat iyi.
Abi çok güzel anlatmışsınız edebi bi yönünüz varmış Bu sene geçti ama seneye inşallah bi eşkina da bana denk gelir.
Bence yeni başlayacak,hava yıldızdan esip,meralar akıntılanınca aralık ortasına kadar en güzel avlar bu aylarda olur.Denemeni tavsiye ederim,rastgelsin
Fatih bey yazınızı okuma fırsatını yeni buldum fakat o kadar anlamlı bi yazı yazmıssınız ki bu kadar olur.Dediğiniz gibi bizim milletimiz hobi amaçlı yapmıyor galiba bu işi,sadece talan etmekle uğraşıyor.Bende arada avlanan arkadaşların sepet veya posetlerine bakarım aynen dediğiniz gibi küçüçük balıklar her türden 2 parmağı geçmeyen balıkları bile almışlar cahil insanlar.İlerisini göremedikleri için yapıyorlar bunları ben görünce üzülüyorum onların içine nasıl siniyor hiç akıl edemiyorum. Tabi birde bunu dile getirir hatta aksi yazılar yazarsanız yandınız hemen yazı silinir ve yasaklanırsınız aynısı banada oldu hemen yasaklandım doğru söyleyen dokuz koyden kovuluyor açıkçası.Sağlıcakla kalın.
Selim bey, ne yazıp nerede yasaklandınız bilemiyorum ama bu sayfalarda böyle bir şeyin olması mümkün değil.Aksine bizim forumumuzda limit altı ve usulsuz olan raporlar bile hemen silinir.
Yazdığım makalenin,moderatörlerimiz tarafından üst konu olarak değerlendirilmiş olması,vermeye çalıştığım mesajların onlarca da destek görüp,fikir birliği içinde olduğumuzun göstergesi.Şunu içtenlikle belirtiyorum ki,etik kuralları en çok savunan,raporlardaki uygunsuzluklara hemen müdahele eden paylaşım sitesi Balık avı .net tir.Onca popülaritesine ve en kalabalık üye sayısına sahip olmasına rağmen,bu çizgisini koruyabilmekte.Site yöneticilerini ve tüm üyelerimizi,bu konudaki hassasiyetleri için tebrik ediyorum. Sevgili Selim,Doğru söylemeye burada rahatça devam edebilirsin.Bu köyden yalancılar,sahtekarlar,arsız ve doyumsuzlar kovulur ama doğru söyleyenler her zaman desteklenir. Yazılarını bekliyoruz,sevgili kardeşim. Sevgiler,RASTGELSİN.
Değerli arkadaşım yazdıklarına tam anlamı ile katılıyorum. Boru kurdu çıkmadan önce bir Trabzon kıyılarında eşkina avını ( bizim buralarda mavruşgil denir) Genellikle travla dediğimiz kışın o soğuklarda denize girerek çıkarttığımız yemlerle yapar ve kilo üstü balıklar alırdık. Birde yengeç ( Zağna ) kullanırdık. yengeçi halen kullanıyoruz. Belki biliyorsundur ama yine söyleyeyim isterim. Yengeç takılan oltaya vuran eşkina kesinlikle büyük oluyor. Yani yengeçe küçük balık vurmuyor. Özellikle kış aylarında denemeni öneririm. Yengeç ile 3800 gr.lık (inanın çocuk kadar vardı ) eşkinayı yakaladığına şahit oldum arkadaşımın. Benim ise en büyük eşkina balığım 3000 gr.dı.
Mustafa kardeşim,bölgeci kayalık balıkları,maalesef amatörler tarafından kökü kurutulana kadar avlanmakta.Tuttuğu balığın,ne kadar büyüdüğünü bilmeyen,avlakta ortalama balık adedi hakkında hiçbir fikri olmayan,bu balıkların istavrit gibi denizin her yerinde olduğunu zanneden bir yığın söz konusu. Eskiden,avlağa gelen acemi ya da bohçacı uyarılır,bir şekilde yola getirilirdi.Şimdi o kadar çokki,başın belaya girer.Elimden geldiğince anlatıyorum,anlayan anlıyor,gerisine yapacak birşey yok.
Merhabalar... Ben hafta içi kayalıklara eşkina avına gideceğım ama 2 kez oltam koptu kayaya takılma sonucu.3 köstekten 2sini kesip tek köstekli şamandıralı kurşunlu (aynı sistem yine) sistem yapsam çok büyük zarara uğrar mıyım? balık tutmam zorlaşır mı?
Sevgili Fatih Abi,, Dediğiniz gibi Eşkina avcılığı cidden çok fazla dikkat ve gizlilik gerektirir. İstanbuldayken Eşkina mevsimi geldiğinde bizde adeta kayalıklarda yatıp kalkar olmuştuk , o denli cazip geliyordu bize, her nekadar çoğu zaman ufak eşkinalar gelmiş olsada denize geri verdiklerimizin dışında ara sırada olsa 1-2 kg arası eşkinalarda tutabiliyorduk. Fatih abi , bu arada verdiğiniz bilgilere ek olarak naçizane katkıda bulunmak isterim , eşkinayı canlı teke'den başka bir yemle tutamazdık. Bu çok değerli bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim... Saygılar...
Sevgili yunus,yazımda da belirttiğim gibi mesele eşkinanın en azından 400-500 gr ını tutacak takımla avlanmak amaç.İri tekeyi,iri iğneye komple geçirdiğimizde ,oldukça büyük bir lokma şeklini alır.Bu sayede yutabilecek balığın ebadıda büyür beklentisi ile bu yöntemi tavsiye ediyorum.Tekenin canlılığı pek önem arzetmez eşkinada(canlı takıp ölmesi),şeffaflığını yitirmiş tekeye pek rağbet etmez,iğnede uzun süre kalırsa beyazlaşır,değiştirmek gerekir.
Evet teke renk değiştirdiğinden bir kaç atışta bir sürekli tazelemek gerekiyordu... Kaldıki bu meraka 20 senesini vermiş bir kişi ile kesinlikle bilgi yarıştırmıyorum Fatih abi , bilgiler için birkez daha teşekkür ederim...
Estağfirullah,sevgili kardeşim.bilgi yarıştırdığını düşünmedim,ayrıca meradan meraya farklı davranış sergileyebilir balıklar.Benimki genel hatlarıyla bir paylaşım.1 CM LİK tekeleri iğneye dizip (3-5 adet) atıp,dibe inmeden balığın kaptığı avlarım da oldu,sağımda solumda boru kurduyla balığın belini kırdıkları,benim siftah etmediğim zamanlarda oldu.Ama istisnalar kaideyi bozmaz misali ,ağırlıklı olarak teke ve iri iğne her zaman tercihimdir.
MERHABALAR trabzon da eşkina (mavruş) avlayabileceğim yerler neresi ? Yardımcı olursanız sevinirim.Bu işe yeni başladım çok olta takıldı kayalara bıktım.Birde bu sene trabzon da mavroş yok herhalde balıkçılar baya bir dertli.
kıyıdan avlanma tekniğiyle eşkina için sezon geçti malesef(marmara ve karadeniz için).Balık derine çekildi.Hemen derinleşen meralarda(20 kulaç üstü) tek tük av verebilir . Nisan ayı gibi kıyılar yine ama üreme sezonu,avını tavsiye etmiyorum. Mendirek ve dolgu kayalıklarda ya da doğal derin kayalık bölgelerde yaz ve sonbahar aylarında geceleri şansınızı deneyiniz.. RASTGELSİN
merhaba fatih abi mesajınızı dikkatle okudum bu balık hakkında biraz bilgi sahibi olmaya çalışıyorum ben de şu an sizin o ilk aşamanızdayım diyebilirim ve sıkılıp farklı balık türleri ile ilgilendiğimi söyleyebilirim istavrit istavrit nereye kadar 10 senedir istavrit, amacım kiloluk eşkina avlayabilmek bunun için mustad 496 serisi 1 no kanca iyimidir bu balık sizin de dediğiniz gibi sarp dik kayalıkların olduğu bölgelerde genelde yosunlu ortamlarda yaşıyormuş sanırım yanlış yazmamışımdır umarım bizim köyde denizde balık ;yazın istavrit zamanı balık varsa diye algılanır hep yani istavrit yoksa balık yoktur varsa vardır. ama hiç görmedim bu tip avlayan balık artık meradamı yok ya da avlayan mı yok bilmiyorum o yüzden imkan bulduğumda avını yapmaya çalışacağım belki de ilki deneyen olabilirim teorik olarak karadenizde 4-5 metrelik falezlerin civarları yaşam alanları için uygun sanırım bir de dikkat etmem gereken şey avın gece yapılması sanırım. yem konusuna gelince canlı teke bulmak da cabası bunlardan başka dikkat etmem gereken nedir yanlışım varsa yardımcı olursanız sevinirim