yzıların tatamını okumamıştım, aşağıdaki ekelentileri yeni gördüm. marina daki telleri bir balıkçı hertürlü aşar, balıkçıyı hiçkimse tutamaz. Bimer'e adamların yaptığını yazarsanız (kıyıyı ihlal etme), bakın o zaman yavaş yavaş sökmek zorunda kalacaklar. trol gırgır gibi tekneler yasaklanmış (belli bir mesafeye kadar). artık görünmez oldular, hatta kıyıda ağ atan bile yok, sahil güvenlijk geziyormuş... olan kıçı kırık 3-5 lira para kazanacak olan balıkçılara oldu zaten. Parsayı şu an büyük balıkçılar götürüyor... anlıyacağın sistem biraz karışık, yeni kanunlar dar gelirli balıkçıyı ekmeğinden ederken, güçlü balıkçıya daha çok güç veriyor Onun dışında büyük firmalar sadece reklam amaçlı sponsor oluyorlar o da balık varsa. Trolü komple yasaklayamazsın o zaman balık tutamazlar, yasaklasan bile yunan israil ve mısırlı balıkçılar açıklardan trolledikçe troluyorlarmış ondanda haberin olsun. Ayrıca yasak yaptırım değil yıkım getirir. yasak çözüm değil, daha medeni ve uygar çözümler getirim insanlara yardımcı olmak bir yaptırımdır ve daha iyi sonuç getirir. herşey cezayla düzelmiyor. bir ceza arkasından başka sorunlar getiriyor. tıpkı evleri yıkılan gecekonducular gibi. halbuki o gecekonduculara şimdi yıkılan evlerinin yenisi verildi bu cezdan daha iyi ve böylelikle insanlar birşekilde mağdur kalmamış oldular. o yüzden trolcülere alternatif yollar önerilmeli ve destek verilmeli, bu biraz daha karmaşık ve politik bir konu; cezadan çok destek ve imkan gerek vatandaşımıza Çamlıbelde artık çöp dökmüyorlar, o yüzden limanda balık kalmadı. eskiden çöp dökerlerdi buda balığın dikkatini çekerdi ve liman çevresine toplanırlardı. şu an liman o kadar temizki suya balıklama atlayıp yüzenler bile var tabii suyu mazotlu o kaçınılmaz bir durum... bana kızacaksın ama eskisi gibi çöp dökseler ben razıyım. sadece dış tarafında bir kirlilk birikimi oluyor o da taaa nerelerden dalgalar toplayıpta dalgakırana vurana kadar belkiden silifkenden buraya getiriyordur.. Te iskelede ailecek balık tutuluyor. ortam çok güzel insanlar rahat. ee nede olsa pozcu mevkii. erdemlide de yazlıkların arkasında ailecek olta atanlar var, hatta serbest bölgenin arkasında bile ailecek balık avına gidiyor insanlar, artık eskisi gibi değil, herkeste cep telefonu ve kamera var. biri birine laf sölese anında kayıt yapıyorsun ve dakkalar geçmeden insanlar yakalanıyorlar. vesaire vesaire vesaire...
Yani... Sanıyorum Şunu Demek İstiyorsunuz Herşey Çok Güzel Hiç Bir Önleme Gerek Yok Balığı Balıkçılar Yok Etmiyor Çöpleride Atmıyorlar Zaten O Zaman Biz Hayal Görüyoruz O Kokular da Aslında Yok, Öylemi. Neyse Şu Kadarını Söyleyeyim Hali Hazırda Devlet Zaten Ruhsatını ve Teknesini Develete Teslim Eden Balıkçılara Yaklaşık 200 Bin TL ye Kadar Teşvik Veriyor. Balık Tutmayın diyor Başka İş Yapın Bence Buda Bir Önlem Fakat Yetmez Balıklar İçin Daha Temiz ve Yaşama Ortamları Ayırmalılar Mesela Olta Balıkçılarının Bile Giremeyeceği Bazı Koordinatlar Belirlenebilir Kıyıya Yakın Kesimlerde ve Buralara Balıklar İçin Yapay Mercan Resifleri Bırakılabilir. Ayrıca Küçük Balıkçı Dediğiniz Arkadaşlarımız Kıyıda Yumurtaya Gelen Balıkları Malesef Rahat Bırakmıyorlar ve Bu Arkadaşların Sayıları Azımsanacak Kadar Küçük Değil Şayet Ben Şu Kadarını Kesinlikle Biliyorumki Kıyı Balıkçılığı Derinlik Esasına Göre 18 Metreden Sığ Derinlikteki Sularda Her Türlü Ağ Balıkçılığı Trol Gırgır Balıkçılığı Yasak Edilmeli Hatta Dalışlar Gece Dalışlarıda Yasaklanmalıdır. Bunun Dışında Bahsi Geçen Mersin Çamlıbel Marinanın İçerisindeki Kirlikik Hem Deniz Hemde Görüntü Olarak Kirliliktir. Tabiki Turizmi Geliştirmek Amaçlı Lokanta Tekneler Olmalıdır Fakat Trollerin Orada Ne İşi Vardır? Onlara Barınabilecekleri Teknelerini İstediklerinde Bakım İçin Tersaneye Sokabilecekleri Güzel ve Donanımlı Barınaklar Yapılmalıdır. Anlaşılan Siz Benim Dediklerimi Yanlış Anlamışsınız. Ben Burada Bizden Vazgeçtim Bari Çocuklarımız Bizden Daha İyilerini Görebilsin Bizim Hikayelerde Dinlediklerimizi Bu Gidişle Onlar Hikayede Bile Dinleyemeyeckler. Not:"Çamlıbelde artık çöp dökmüyorlar, o yüzden limanda balık kalmadı. eskiden çöp dökerlerdi buda balığın dikkatini çekerdi ve liman çevresine toplanırlardı. şu an liman o kadar temizki suya balıklama atlayıp yüzenler bile var tabii suyu mazotlu o kaçınılmaz bir durum... bana kızacaksın ama eskisi gibi çöp dökseler ben razıyım." Demişsiniz Biraz Yanlış Olmuş Bu Cümle Bu Dünyada Hiçkimsenin Böyle Bir Temennisi Olamaz Biz Balıkçıların Emeli Balık Avlamak Değildir. Bu Bir Gerçek Bizler Deniz Sevdalılarıyız. Kirli Devir Almış Olsakta Gelecek Nesillere Temiz Bir Gelecek Bırakabilmek Tek Derdimiz. sağlıcakla Kalın,mrsparkle
Malesef Bizim Gibi Düşünmeyen Abilerimizde Var Sanırım... Biz Sahip Çıkalım En Azından Yanlız Sizi Bilmiyorumda Benim Yaptığım Müracaatlar İlgili Yerlere Ulaşmaya Başladı Yakında Sonuçlanır İnşallah Cevap Tarafımıza Posta Yoluyla Gelecektir. Lütfen Herkes Bu İşin Peşine Düşsün.
Tüm Dostlarımın Geçmiş Kurban Bayramı ve Bu günkü Cumhuriyet Bayramını En İçten Dileklerimle Kutlar Bir Daha Aziz Milletimize Büyük Acıları ve Savaşları Yaşatmaması Dileğiyle Mutlu Bayramlar. Sizlerle Şunu Paylaşmak İstiyorum ki Bimer ve Valiliğe Yapmış Olduğum Başvurularla İlgili Olarak Elime Kültür ve Turizm Bakanlığından Ulaşan Cevaben İlgili Marina Bölgesinin Yasal Olarak Kendi Sorumluluk Sahasında Kontrollü giriş Çıkışının Sağlandığı ve Malesef Mersin Yat Limanı İşleticisi A.Ş. 'nin Haklı Görülerek Yasal Davrandığı Bildirilmiştir. Fakat Yanlış Anlaşılan Bir Durum Söz Konusu Olup Marinanın Sorumluluk Sahası Değil Tamamen Marinayı İlgilendirmeyen Bir Bölgede Hak Mahrumiyeti Yaşanmakta Olduğu Konusunda En Kısa Süre Zarfında İtirazlarımızı Kendilerine Bildireceğiz. Mersin Yenişehir Kaymakamlığından Gelen Cevapta İse Konuyla İlgili Soruşturmanın Başlatıldığı Yönündeydi. Şimdi Neticeyle İlgili Aldığım İstihbaratlara Göre Bir Takım Yeni Uygulamalara Geçileceği Bilgilsini Aldım Haydi Hayırlısı Bakalım.
ne yaptın hoca aldın bizi yerden yere vurdun ya. ben olayın sadece öteki yüzünden bakmayı denedim. Yoksa sizinle aynı fikirdeyim zaten. bende bir yıllık araştırmanın sonunda pek çok bilgiye ulaştım. söylediklerimi sakın yanlış anlamayın çünkü onları araştırıp öğrenipte ve gözlemleyip yazdım içlerinde bir yanlışlık yok. Zira ne yapılması gerektiği konusunda benimde kafam karıştı, alıyoruz oltamızı elimize boş denize atıyoruz işte ne diyeyim bende şaşırdım, nereye bir el atsak bir sorun çıkıyor o yüzden oluruna bıraktık ben sizin uğraşlarınızı anlıyorum ve destekliyorum zaten
Teşekkürler, Destek ve Yardımlarınıza Minnetarım Fakat Benimde Şu Konudan Canım Çok Sıkkın Malesef Kalbinizi Kırdıysam Kusura Bakmayın Hakkınızı Helal Edin Zaten İnsan Olan Herkesin Gayesi Aynı Olmalıdır. Biz Ölünce Dünyada Ölmüyor Hayat Devam Ediyor Yavrularımıza Temiz Bir Gelecek İstiyoruz En Azından ve Umuyorum Daha Çok Kişi Bizimle Birlikte Bu Uğurda Birşeyler Yapacaktır.
Yazılarınız hepsini okudum ve yapmak istedikleriniz çok güzel şeyler özellikle Mersin için ama anladığım kadarıyla bu güzel şeyler için bile aşmamız gereken çok engel var.Bende Mersin limanında çok avlandım gelen küçük balıkları denize atarım her zaman ama o kadar çok bilinçsiz avlanan insanımız var ki serçe parmağı büyüklüğündeki balığı bile denize geri bırakmıyorlar eee hoş eve de götürmüyorlar o balık o şekilde rezil olup ölüyor.Bana düşen ne varsa ben yapmaya hazırım yeter ki şunu yapacaz diğin
bende o yavru balıkları telef edenleri hayretle izliyorum. bir tanesi birgün yengeci durduk yere parçaladı! at denize gitsin kardeşim! biz insan olarak çok barbarmıyız bilmiyorum, üstelik hayvanlara zarar vermenin cezası 450lira, bu balık bile olsa kesiyorlar, görüyoruz televizyonlarda. üstelik kesilen her ceza memeleket ekonomisine katkı oluyor, öyle değilmi!
Bugün akşam saat beş gibi T iskeledeydim. 50-55 yaşlarında adamın birisi çarpmayla kefal avlıyordu. El kadar bir kefal yakalamıştı. Kovasına baktığımda işaret parmağımdan küçük ona yakın balık gördüm (Ne balığı olduğunu bilmiyorum.). Bunları ne yapacaksın, yenmez ki dediğimde bana bu küçük balıkları kedisine vereceğini söyledi. Şimdi bu adama ne demeli, ne yapmalı bilmiyorum. Ama eminim ki "Mersin'de balık kalmadı." desem bir saat konuşur. Allah bütün canlıları böyle adamlardan korusun.
mersinin yerlisi olarak , elbetteki eskiden merkezde fazlaca olan levrek vs. birinci derece denizin doldurulmasından ötürü ayrıca kıyı şeridinin bakımsızlığı etkili olmuştur.Bugün merkezde balık yok denecek kadar azdır. İşin esası zaten ben mersinliiyim ama bundan gurur hiç duymuyorum.Neidiüğü belirsizler memelketi olmuş mersin.Özellikle mersinin öz halkı bunu elbette hakediyorlar.İş iştende geçmiştir.Balık konusunda yapılacak tey şey sağlam mera bulanların bunu başkalarıyla kesinlikle paylaşmamaları..
Merhaba dostlar, Mersin Yat Limanına çekilen dikenli teller ve giriş yasağının kaldırılması, amatör balıkçılara izin verilmesi için BİMER nezdinde halen çaba sarfediyorum. 04 Ekim'de yaptığım ilk başvuruda konuyu yetkililere anlatmış ve çözüm bulunmasını talep etmiştim. yaklaşık 3 ay sonra verdikleri cevapta; 31.10.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Limanlar Yönetmeliğindeki "Kıyı tesislerinin yaklaşım kanallarında, mendirek ağızlarında, yanaşma ve bağlama yerlerinde ve demirleme sahalarında; her türlü su ürünleri avcılığı yapmak, yelkenle seyretmek, kürek çekmek veya diğer su sporları faaliyetlerinde bulunmak ve yüzmek yasaktır." hükmü çerçevesinde talebim reddedilmişti. Ancak, söz konusu yönetmelikte (aşağıda tam metin mevcuttur) görüleceği üzere; yasaklama tüm bölgeyi değil sadece belirli alanları kapsamaktadır. Bu sebeple: en azından yasaklı alanların dışındaki bölgelere amatör balıkçıların girişine ve avlanmasına müsaade edilmesi, dikenli tellerin kaldırılması için 25 Aralık 2012'de yeniden BİMER'e müracaat ettim. yasal cevap verme süresi 30 iş günü olmasına rağmen maalesef geri dönülmedi. 12 Şubat 2013'de tekrar konuyu ve "Bilgi Edinme Kanunu" hükümlerini hatırlatıcı müracatta bulunmama rağmen bugüne kadar cevap gelmedi. Konunun takipçiliğindeki ısrarımı çözüm yolu bulana kadar sürdürecek ve gelişmelerden sizleri haberdar edeceğim. Siz değerli dostlardan ricam; oturup kenardan izlemek yerine birlikte birşeyler yapalım. Biliyorsunuz ki "bir elin nesi var, iki elin sesi var" sevgiyle kalın... LİMAN YÖNETMELİĞİ: Yasak faaliyetler MADDE 21 (1) Kıyı tesislerinin yaklaşım kanallarında, mendirek ağızlarında, yanaşma ve bağlama yerlerinde ve demirleme sahalarında; her türlü su ürünleri avcılığı yapmak, yelkenle seyretmek, kürek çekmek veya diğer su sporları faaliyetlerinde bulunmak ve yüzmek yasaktır. (2) Spor, gezi ve eğlence amaçlı tekneler, liman sahasındaki, mendireklerle sınırlı alan içerisinde ve koylarda diğer gemilerin ve deniz araçlarının faaliyetlerine engel olmayacak biçimde ve zarar vermeyecek hızda seyretmek zorundadır. Liman başkanlığı gerekli gördüğü yer ve hallerde uygun hız sınırını belirler. (3) Şamandıraya bağlanmak üzere gelen ya da şamandıradan ayrılan gemi ve deniz araçları ile kıyı tesisleri hizmetlerinde kullanılanlar dışındaki gemi ve deniz araçları, şamandıralar ve şamandıra hatları arasından geçiş yapamaz. (4) Su ürünleri tesisleri ve balık kafesleri hizmetinde kullanılanlar dışındaki gemi ve deniz araçları, su ürünleri tesisleri ve balık kafeslerine iki yüz metreden fazla yaklaşamaz. (5) Kıyı tesisi işletme izni bulunmayan yerler ile herhangi bir kurum/kuruluşun işletmesinde veya mülkiyetinde olmayan yerlere gemi ve deniz araçları bağlanamaz ve yanaştırılamaz. Ancak İdare acil durumlarda uygun gördüğü tesisler için geçici düzenlemeler yapabilir. (6) Aşırı derece trime ya da tehlikeli bir meyile sahip olanlar ile herhangi bir hasardan dolayı çevre kirliliği riski bulunan gemi ve deniz araçları, yedek çeken ve tehlikeli yük taşımakla ilgili belgelere sahip olmayan ancak tehlikeli yük taşıyan gemi ve deniz araçları kıyı tesislerine liman başkanlığı izni olmadan yanaşamaz veya ayrılamaz.
Celal bey merhabalar, konu hakkında bir itirazda da ben bimere bulunacağım.Vermiş olduğunuz yönetmeliğe göre sizinde bahsettiğiniz üzere; kastedilen alan liman için iç taraf ve tekne,sv limanı terk ettiği noktalar girş-çıkış yeri vb. noktalar için geçerli olması gerekir.Bizlerin istediği ve av yapmayı düşündüğü liman dış sahası bu alanları etkilememektedir.Ancak limanı işleten firma ile devlet arasındaki sözleşmeyi bilmiyoruz liman işletmecisi güvenlik gerekçesi ile o alana girişi ne derece yasaklayabilir o kısımda meçhul!bence birde valiliğe bir dilekçe vermek gerekir.
Ben bugün önce başbakanlık bilgi edinme dairesine başvuru formu doldurdum. mersin yat limanı işletmeciliği a.ş ile devlet arasında imzalan sözleşme şartlarına göre ; bizimle ilgili kısımlarda ilgili sözleşme maddelerini öğrenmek istediğimi ifade ettim.Ayrıca bimerde şikayette bulundum örnek olarak iki forumdada; yönetmelik kapsamı dışında bulunduğu açıkca belirli olan dalga kıran dış kısımlarında amatör balıkçılık(olta ile kıyı avcılığı) yapan vatandaşların girmesine engel olmak amacı ile çekilen örgü tellerin hangi yasa,yönetmeliğie vb. dayandığını aryıca işletmenin hizmet vermesine engel teşkil etmediğini firmanın keyfi iradesi ile yapıldıüını, t.c devletin özelleştirilmeyen tün barınak vb. yerlere vatandaşların girmesi açıkken özellikle alan dışında bulunan yerlere vatandaşların alınmamasının yasalara aykırılığı ,ilgili kurumların vatandaşarın sorularına ve taleplerine cevap vermedikleri vb.. gibi uzunca şekilde yzarak hem bilgi edinme hemde şikayet hakkımı kullandım. şunu herkesin bilmesi gerekmektedir, t.c devletinde vatandaş olarak bilmediğimiz haklarımızı öğrenmemiz gerekmektedir belki bu girişimimiz yasalara takılacak olsada artık vatandaşlık haklarımız aslanın ağzındadır. Mersinde yaşayan arkdaşların bir elden valiliğe ve ilgili bakanlığa dilkeçe yazmaları şarttır.bunun için gerekirse ilgili yerin yakınında bir stand açmak(imza kampanyası için) ve yerel basına haber vermek suritiyle bir girişim yapmanın zamanı gelmiştir. Özellikle güzel bir pazar gününde bu organizasyonun yapılması için herkesi birlik olmaya çağırırıyorum.
eğer yanlış birşeyler anladı isem düzeltin arkadaşlar . mersin marinanın dışında avlanmak istiyorsunuz bu zaten mevcut hatta bugun marina'da yemek yerken marinanın taşları üzerinde gezinen ellerinde 2-3 tane kamış olan kişiler gördüm... böyle bir yasak olsa şuanda nasıl avlanıyorlar ?
enver bazen gözden kaçırdıkları kişiler veya başka türlü avlananlar olabiliyor ancak sahanın dışındaki kayalara giriş yasak.o şekilde giren ve dolaşan kişileri görüpte çıkaran ögg leri mevcut.Bizim için önemli olan o tellerin kalkması ve dışarıdan direkt olarak dalga kıran dışında balık avlamak.
mehmet bey bu yazıyı yazdıktan sonra akşam marinaya yemeğe gittim merak ettiğimden dolayı kayalıkların dışında avlanma ile ilgili yasak olup olmadığını sormak için bir güvenliğe danıştım. marina içerisine herhangi bir sorun olmadığı sürece dışarı da avlanmak serbest olduğunu ve karışılmadığını söyledi.bende bunda emin olup olmadığını tekrarladım öyle olduğunu bildirdiler. ayrıca bu konuyu ben bir av marketten alışveriş yaparken marina nın kayalık tarafına gidebilirin gibisinden şeyler demişlerdi. bugun benim gördüğüm kayalıkların üzerinde gezen kişileri özel güvenliğin görmemesi mümkün değildi çünkü adamlar en uc noktaya kadar yuruduler.
Hmm ..demek bir aksiyon olmuş son zamanlarda enver..daha önce yakın zaman kadar yasaktı çünkü.E sonuçta böyle bir yasak yok ise ne mutlu balıkseverlere..bilgilendirmen için teşekkür ederiz.