İstisnalar, kaideleri bozmaz Herşeye, yani bu kadar iddialı şekilde herşeye gelen balık, kendi etine de gelir elbette, herşey diyoruz.. Ama mezgitin kendi etine gelme oranı, serum lastiğine gelme oranından bile düşüktür. Kendi etine gelmeyiş sebebi şu.. Mezgit, saldırıya uğrayıp parçalanınca, oluşan stres hormonları kanı/etiyle birlikte suya karışır. Diğer mezgitler bunları alınca, aynı tepkiyi gösterirler ve uzaklaşırlar. O nedenle, mezgit kendi etine gelmez.. Ama deniz kirlidir, çok yosunludur, balık sıkışmıştır vs. bu hormona bakacak hali yoktur.. Onun kokusunu baskılayan şeyler vardır, ardında avcı olduğu için, zaten stres halindedir vs. vs. O zaman kendi eti filan ayırtedemez haliyle..
mezgit bence tutması keyifli bir balık. temizlerken biraz sinir bozucu oluyor. tavada bol ateşde ters düz etmeden, tabir yerindeyse "patates kızartır gibi" pişirince dağılmıyor ama mutlaka mısır unu şart ki hem tadını güzelleştiriyor, hem de dışında çıtır bir kat oluşturuyor ve de tavada yanmıyor. tutmasına gelince, ben 1 numara mustad kullanıyorum. böylece hem ağzından çıkarması kolay oluyor hemde nisbeten küçükleri almamış oluyor ki bence cok önemli mezgit bir kere su yüzüne çıkınca geri bıraksanda karnı patladığı için geri bırakmak kar etmiyor, anca martılar seviniyor. batık gemi civarında kayıkla tutarken bazı arkadaşlar istavrit çaparisi ile alıyordu(her çekişde tam dolu geliyor genelde ) lakin çok küçüklerde geldiği için tavsiye etmiyorum. ağzı büyük ve aç bir balik, 1 numara yeterli. ayrıca yem olarak tavuk derisi mükemmel bir yem. yarım kilosu 25kuruş. akşama kadar bolca yeter. hem de parçalanmadığı için bir saat yem değiştirmeden, deforme olmadan devam edilebiliyor. saygılar