Minekop Familyası : Scianidae Bilinen adı : Umbrina cirrosa Boy, uzunluk : 30-75 cm Yumurtlama Dönemi: haziran, temmuz, ağustos Vücut hafif basık, sırtı kamburcadır. Yan çizgide 48-50 pul bulunur. Alt çenede küçük bir bıyık olup, pulları iridir. Burun kısmen küttür, çenede derin bir çıkıntı bulunur. Karın açık renklidir. Yumurtaları demersaldir. Kafasının içinde ve her iki yanında gözlerin arkasına doğru iki küçük beyaz taş bulunur. kaynak ve resimler: sea crop university, kkgm.
Eşkina avlarken ara sıra minekop ta geldiği oluyor levrek,eşkina gibi canlı tekeyi çok seviyor 3-4 kg.lık yakalayanları gördüm malesef bana hiç denk gelmedi.
Minekop ve kafadaki iki adet beyaz taşları Merhabalar, ben grubunuza henüz katılan bir deniz ve deniz canlıları seveni nice İstanbul'ludan birisiyim! Minekoplar konusunda merak ettiğim bir konu var: Hafta sonu, balıkçımdan duydum, şaşırdım; sonra da internette biraz araştırdım. Minekop'un başının içinde, gözlerinin arkasında herbiri 4-5 gram ağırlığında iki adet beyaz taştan bahsedilirken bu taşların halk arasında "idrar söktürücü ve böbrek taşı düşürücü olduğu"na inanıldığından bahsediliyor. Bunun doğruluk derecesi konusunda bilgi sahibi olanımız var mı? bunun nasıl keşfedildiği konusu merak edilmeyecek gibi değil; Nasıl uygulanıyor?
iskenderunda bu balığa harmadal der balıkçılar.İskenderun körfezinde agustos-kasım arasında görülür.ben en büyük 1,5 kg lığını zıpkınla avlamıştım avı kolaydır.4-5 kg lıkları da olur. taşla kumun birleştiği veya parça kayalık ve fazla derin olayan yerlerde bulunur. iskele ve mendirekleri çok sever. tamamen bir dip balığıdır. tekeye ve mürekkep balığına ve süpyeye bayılır.Mercan ve lahoza göre fazla lezzetli değildir.
Merhabalar.minekoptan bahsettiğiniz taşlar çıkıyor.aynı taşlar eşKine'den de çıkıyor.brçok insanın bunu böbrek taşı düşürmede kullandığını biliyorum.ancak tıbbi gerçeği konusunda bilgim yok.genelde orta boy (1kg) balıktan çıkan 9 adet(her balıkta 2 adet) taş kullanılıyor.Akşamdan 3 taş havanda ezilip limon suyu dolu bardağa konulup serin yerde bekletiliyor.sabah erken kalkılıp eridiği söylenen bu karışım içiliyor (aç olarak) ılık bir duş alınıp 1 saat sonra kahvaltı yapılıyor.aynı işlem 3 gün uygulanıyor.Bunu deneyen ve faydasını gördüğünü söyleyen çok insan var ve bu taşlar bazı yerlerde satılıyor. ...................ANCAK DEDİĞİM GİBİ TIBBEN KANITLANMIŞ DEĞİLDİR........... ............BENİM FİKRİM BUNCA İNSANA RAĞMEN HURAFE OLDUĞUDUR..........
hurafeymiş MERHABALAR ==-BÖBREKTAŞI YOLDA İSE ???? Kadıköy ve kumkapı balıkçılarına böbrektaşı için denildiğinde minekop balığının gözlerinin iki yanında bulunan ve serçeparmak tırnağı şekil ve büyüklüğünde taşlardan 4-5 adet alınır fiyatına göre Taşlar havanda veya sert bir yerde toz haline getirilir bir fincanın içine konur üzerine bir adet limonsuyu dökülür iyice karıştırılır üzerine ufak bir tülbent konup serin bir yerde (ör:balkonda sabaha kadar) bekletilir. Ertesigünü 1 lt.lik şişe içersine fincanın içindekiler konur üzerine 250 gr. kokusu az halis zeytinyağı + 250 gr çekirdekleri süzülmüş limonsuyu konur şişe kapatılıp iyice çalkalanır.[yağ kadar limonsuyu] Her sabah aç karnına bir fincan içilir yanında 1 bisküvi yenilebilir . HURAFE OLAMAZ İŞTE İSPATI Benim sağ böbreğimde 10 yıl ara ile 3 sefer taş oluştu ikisinide bu karışımla düşürdüm 2. sefer çok zordu epey sıkıntı çektim 8 ay sürdü göztepe ssk da 2 sefer ameliyat sıram geldi inat ettim . çay süzgeci ile yakaladım iki adet böbrek taşı ufaktaş üstte olduğu için kımıldadık ça çıldırtıyordu insanı. kumkapı yakamoz restoranın sahibi tanıdık vasıtası ile bu karışımı hazırladı ve 4.sabah ağrısız sancısız kurtuldum taşları yakaladık fakat hata yaptım tahlil ettirmedim halbuki butaşları iyibir doktor vasıtası ile tahlil edip hangi gıdalar butaş olumunu hazırlıyor veya bidaha taş oluşmasını önleyen ilac kullanmak gereklimi ? ==- (BOLCA İP ATLAMAMIZ LAZIM) YÜCE KARAKAŞLAR [bandırma]
eşkina (corvina nigra), minekop(umbrina cirrosa) ve sarıağız(sciaena aquila) ın aynı familyadan olduğunu da belirtelim.
Böbrek taşı Selam arkadaşlar,konuyu dağıtmış gibi oluyorum fakat bence gerekli olan bir bilgiyi eklemek istedim bende sizler gibi o taşların böbrek taşlarını düşürdüğünü duydum fakat denemek kısmet olmadı çünkü ÇATALCA/İST.bağlı karamandere köyünün içinde bulunan çeşmenin suyunu tam 3 sefer denedim ve ilk seferinde tam 6 mm lik bir taşı tamamen ağrısız olarak düşürdüm taşı ama tahlil ettirmek benimde aklıma gelmedi açıkçası her ay bir sefer gidip ordan su almak(en az 3-5 bidon) ve orda mangal yapmak güzel geldiği için gerisini hiç araştırmadım ama kontrol için gittiğim doktor böyle şeylere itibar etmememi ufak bir operasyon(ameliyat) ile taşları alabileceğini söyledi bende tabi bi ara uğrarım demiştim yaklaşık 3 yıl kadar önce şimdilerde ise 3-4 ayda bir gidip su almaya devam ediyorum.
Harmadal- muskar İskenderun demir çelik limanında bir gezi teknesi batmıştı. O batık çevresinde harmadal yavruları yaz boyu olurdu. O bölgede bilinen ve oltaya düşen bir balıktır. Benim de yakalayabildiğim en buyuk ( 964 gr) balıktır.