Misinalar ve örgü ipler

Konu, 'Misinalar' kısmında sailor499 tarafından paylaşıldı.

1. Matchbox

Matchbox

Aslında bu sene karşılaştığım tek sorun kösteklerin bedene dolanmasıydı...:mad: Onuda Mehmet Demirörs Hocamın gönderdiği aparatlar sayesinde çözeceğimi zannediyorum...;)

2. Iskarmoz

Iskarmoz

Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Ben geçen perşembe Çeşme'de derin suda kendi yaptığım 3 köstekli bedenleri denedim. Ve hiç dolanma ve ondüle olma sorunu ile karşılaşmadım. ( 0.30 florokarbon) . Ondan önce Asso Double Strenght ile yaptığım (0.26) bedenleri yarım saat kullanamadım. Çok karıştılar. Daha bedeni yaparken düğümlerde bile beni deli etti bu misina. Tamam belki sağlam ama çok çabuk deforme oluyordu. FC den çok memnunum.

3. Matchbox

Matchbox

Bazı yöntemler

Cihangir Abi ben bu sorunu tam olarak çözemesemde sorunu azaltmaya yönelik bazı teknikler buldum. Bunları şu şekilde sıralayabilirim.

* Bedende 0.24, kösteklerde 0.29 floracarbon kullanmak.

* Köstek boyunu kısaltmak (yaklaşık 8-10 cm arası)

* Köstekleri bedene sabitlerken ilk düğümü alttan ikinci düğümü bedenin üstünden atmak...

Bunlar bende %70 performans artışı sağladı ama %100 çözüm olmadı malesef...Bu yöntemleri denemenizi tavsiye ederim....:)

4. Iskarmoz

Iskarmoz

Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Serkan dediklerini ben de aynen uyguluyorum. Beden ve kösteğin ben tamamını FC dan yapıyorum. Kontra düğümleri de alttan ve üstten atıyorum. Artık sorunum kalmadı. Ancak FC misinanın düğümlerini bilinen en kaymaz tip düğümlerden seçmek lazım. S.Köylü de ikaz etmişti. Tek dezavantaj bu konuda var. Emin ol 12 saat avlandığım beden ve kösteği görsen yeni yapılmış zannedersin. Hiç buruşma olmadı. Ama 0.30 dan ince kullanılırsa iri balıkta dikkatli olmak lazım. Düğümden kopabiliyor.

5. Wolverine

Wolverine Berke

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 420
    Favori Makine:
    Shimano Beastmaster 7000 XTA
    En İyi Avı:
    Henüz avlamadığım
    Serkan kardeşim selam. Deneyimlerime istinaden bilgilerimi seninle ve diğer dostlarımla paylaşmaktan mutluluk duyarım 1) sırtıda bedende örgü ip kullanılması cazip değildir nedeni esnememesidir. Ancak ben sırtıları 1-1.5 mt lik örgü ipe bağlayıp ondan sonra misinaya bağlayarak sırtı çekiyorum. böylesi daha kullanışlı. 2) örgü ipin yeşil veya gri veya başka renkte olmasının özel bir esprisi yok her iki renkte dipte aynı görünmezlik yeteneklerini sergiliyorlar. Veya biri diğerine göre daha dayanıklı gibi birşey de söz konusu değil istediğini al. Ben her ikisini de kullandım. 3)Bana göre tekne avında en kullanışlı misina örgü misinadır. Çünkü el hareketine aldığın tepki eksiksizdir çünkü esnemez + gam yapmaz + daha uzun süre kullanırsın (ben 1 yıldan uzun bir süre makinamda her pazar kullandım) Ama şuna özellikle dikkat çekmek isterim ki 0.06 gibi uçuk rakamlara gitmene hiiiiiç gerek yok 0.18 ve 0.26 arası bir kalınlık makinanda kullanabileceğin ideal kalınlıklardır. 4) Kıyıdan at çek avında örgü misina kullanılması verimli değil. Ben kıyıdan kalamar avında zokalarımı kaybetmeyeyim diye denedim daha sonra yemli takımlarda da denedim malesef verimsiz.. nedeni ip olması dolayısı ile çok sıkı sarılması ve açılımı da buna bağlı olarak zor olması. yani uzağa atmak istiyorsan altına yastık sarman falan da kar etmez. Kıyıdan avda normal misina kullanmak en iyisi. ben denedim ve verim alamadım buna inan. Serkan resimleri bekliyoruz :D

6. ahmetozdemir16

ahmetozdemir16

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Lüfer (Bana göre 1kg, arkadaşıma göre 400gr) :-))
    eee katil misina bu o zaman?

ya hocam konuyu anlamaya çalışıyorum ama anladığım söylenemez bu meret o zaman misina değil başka bir şey. bu kadar keskin ve tehlikeli bir şeyi, hem kendimizi hem de o kadar para verip aldığımız makara ve kamışımızı tehikeye atarak kullanmanın espirisi nerede? siz böyle yazınca çok antipatik ve riskli göründü bu misina bana ...

7. ahmetozdemir16

ahmetozdemir16

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    bir soru

bu örgü misinayla deyneema misina aynı şey mi?

8. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Dyneema bir markadır,örgü misinada bir örülerek üretilmiş misina çeşidi,sevgiler.

9. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    Arkadaşlar geçen gün Adanada örme misina sordum berkley falan bulamadım ama görüntü itibarı ile ona benzeyen bir çeşit vardı...

Biri için 600 metrelik bobinden 200 metre kadar bir kasnağa sarmışlar biraz konuşunca 30 milyona bırakacaklardı...

Ne dersiniz marka çok önemlimi yani örme misinada?

sanırım .26 lık yada.28 likti... 200 metreye yakın 30 milyon uygunmudur? marka bilinmior muamma...

10. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
  11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Dyneema nedir? Bir marka değildir ne başta..

"Ultra high molecular weight polyethylene". Teknik açılımı bu. Yani, çok çok yüksek moleküler ağırlıkta polietilen. Japonlar tarafından icat edilmiş. Ama bugün kullanılan üretim yöntemi DSM firmasının 1979 yılında aldığı patentle belirlenmiş. Dyneema adı, DSM'in patentli üretim süreciyle elde edilen ürünün tescilli adı. Çok sayıda üretici bu yöntemle dyneema üretebiliyor. Yani, dyneema demek, polyester, fiber vs. gibi bir terim..

Dyneema, 80 derece ile -100 derece arasındaki sıcaklıklarda şu özelliklere sahiptir. Çelikten 15 kat daha sağlam, kevlardan %40 daha dayanıklıdır. Uzama oranı %3 - %5 arasındadır. Bu pratikte, uzamaz anlamına gelir. Isıl direnci de, ısıya dayanıklılığıda düşüktür. Pürüzsüzdür (bu nedenle düğüm tutmaz).

Bir takım lifler, iplikçikler örülererek misina yapılmışsa, buna örgü misina denir. Naylondan, polyesterden vs. yapılmış örgüler vardır. Ama örgü misina denince akla Dacron gelir: "Polyethylene terephthalate" Yani bildiğimiz PET, şu meşrubat şişesi yaptıkları. Bu malzemenin çekilerek iplik elyafı haline getirilmiş olanından örgü yoluyla bir hayli sağlam ipler yapılır. Aslen bu iplerin iyi tarafı, deniz suyundan, güneşten filan etkilenmemeleridir. Malum, PET doğada yüzlerce yıl bozulmadan kalabilir. Yelken bezi yapmak idealdirler. Öyle olunca bu iplikleri alıp misina yaptılar haliyle..

Ama örgü denince, aslında ince iplerden örülmüş misinalar akla gelmelidir. Eğer bu elyaf dyneema ise, bu dyneema örgü (braid) olacaktır.. Ama dyneema illaki örgü olacak diye bir kural yok. Termal kaynaştırma yolu olan fusion denen teknikle örgü yapmadan dyneema misina yapılabilir. Spiderwire, Fireline vs. bu tür misinalardır..

Bıçağın zor kestiği bu misinaları alıp kullanmak ürkütücü olabilir mi? Teknede elinizde tutmuş sırtı çekiyorsanız, parmaklarınız ciddi tehlikededir. Evet, kamışın kılavuzlarını testere gibi kesebilir. Makinanın sarma makarasını oyar resmen.. Ama gerek sağlamlığı, gerekse esnemezliği yüzünden buna değer. Bir kullanan, bir daha vazgeçemez kolay kolay..

Usulüne uygun kullanırsanız sorun olmaz. Nedir usulü? Misina elde tutulmayacak, parmağa filan sarılmayacak; hani yaparlar ya, tekneden filan.. Gözünüz balıkta olacak.

Basitçe, sıradan misinalar sıradan bir renault 9, fiat şahin veya olsun olsun Opel Vectra, WV golf filandır. Ama dyneema misina bir F1 arabasıdır. Basınca ne oluyormuş diye zank diye basarsanız gaza, ne olduğunu anlamadan duvarın içinde bulursunuz malum onunla. Tıpkı o süper arabaları kız gibi (bayan arkadaşlar alınmasın) kullanırsanız tat vermediği gibi, dyneema'yı da monofilament gibi kullanırsanız hiç güzel olmaz..

Marka aslında önemli değil. Ama, bazı markalar dynema liflerini arasına polyester, dakron filan ekliyor. Maliyet düşüyor, bir miktar zayıflıyor.. Eğer en iyi marka hangisidir derseniz, Powerpro'dur, ama memlekette getiren yok. "Ondan sonra?" dersek, Berkley Whiplash gelir ama o da uzun süre önce üretimi durdu. Son stokları kullanıyoruz.. Ucuz ama uygun kaliteli bir marka olarak SAMM önerebilirim. Ama doğrusu, artık çok fazla marka var, Dynawire, Sufix, Mustad vs. vs. ve temelde aralarında öyle aman aman büyük farklar yok.

Unutmuşuz. Dyneema'lar hep aynı standart değildir. Ama yapı olarak misina yapmaya uygun olan türü yerine, halat yapmakta kullanılan türü ile (SK60) misina yaparsanız, %25-%30 kadar daha zayıf bir misinanız olur. Fakat, bu bile misina kullanımı için yeterli sağlamlıktadır. İdeali SK75 türüdür. Bu bilgiyi maalesef misina üreticilerinin hiç biri vermez. PowerPro ve Berkley'in bu üst kalite dyneema kullandıklarını biliyoruz...

Son düzenleme: 29 Kasım 2006
  12. aspero_u

aspero_u

Misina ilgili soru

Benim bir kaç yıllık mustad misinalarım var makaralarında sarılı. Bunları güvenle kullanabilir miyim? Misinaları saklarken kopmaya karşı dayanıklı olmaları için özel koşullar var mı?

13. üstadım,
    misinalarınız nemden, güneş ışığından uzakta; ısı farkı çok olmayan bir ortamda saklanırsa (örneğin gün içinde ısısı 8-10 derece değişen bir yerde durmamalı) mamulatına göre uzunca bir süre dayanır.
    Crocodil için uygun koşullarda 5 sene ilk günkü gibi kalıyor...
    Hayya benim 1997 üretimi crocodil misinamı bu yaz yazlıkta açtım ve oradaki makineme z
    sardım, kasıma kadar sürekli onu kullandım. Sanırım seneye yazı da çıkartır :)

14. ahmetozdemir16

ahmetozdemir16

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    şimdi: serdar hocam...

şimdi: serdar hocam 0.18 örgü misina SK-65 sar makaraya diyorsun öylemi? ferrari diyorsun? bak başımıza bir iş gelmesin sonra?:D :D :D

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Keyf meselesi Ahmet kardeşim, keyf...

0.80 misina kullanırdık. Ahha, çek, boşluk ver filan bir gürültü, bir patırtı.. Çelik teli kesip giderlerdi. Çoğu zaman, giden takımın ardından bakardık.. Balıkçılığın bir zevki vardı.. Bir heyecanı vardı. Balık vurdumu şöyle, sorardı, sen kimsin diye olta başındakine.. Çoğu zaman, bu kamış sana yakışmıyor der, kamışı isterdi, götüreceğim diye..

İşte biz dinozorların zamanında balık avı böyle bir "helecan" kaynağıydı.. Şimdi öyle mi? 90 kg. lık orkinoscuk tutana gıpta ediyoruz.. Bizim için, balığın cinsini anlamak önemliydi. Orkinos örneğin, yorulmaz. Yorulmak gibi bir şey lügatında yazmaz. Ne zaman ki çatladı, o zamana kadar hep koşar.. Torik örneğin, şöyle sağa sola gezer.. Lüfer mesela, bir katakülle, bir kıpırtı, hafiften emer gibi.. Çektiniz çektiniz.. Yoksa, takımınızla beraber yoluna gider.. Öyle çekerken ağır geliyor filan olayı yok.. Koca kofana, var mı yok mu belli olmaz, arada kafa attığını duymanız lazım. Ona göre hızlı çekmeniz lazım. Boşluğa düşürmemeniz lazım..

Ama şimdi böyle balıklar yok. Fakat biz böyle öğrendik bu işi. Balığı hissetmemiz şart.. Onu hissedemezsek, bir şey anlamıyoruz.. İşte dyneema bu noktada tatmin edici oluyor. İstavrit bile tutsanız, balığı hissedebiliyorsunuz..

Balık kıt.. Vakitte kıt.. O zaman, dar vakitte, maksimum keyf almaya çalışmak lazım. İşte dyneema pahalı filan ama bunu sağlıyor. Gözle bakınca belki anlamazsınız, çünkü balıkları ayırtettirici olan hassas titreşimler.. Elinizdeki kamış ise size her şeyi anlatır.. Elbette ben gibi tufaya gelip sağır kamış almazsanız..

Birde tembel dinozor olmak olayı varki.. Zaten ne güzel, 3-4 ay önce tonla tartılıyor, tartı için kantar buluyorduk.. 0.1 Ton olmuştuk güzelce.. Amma bir şekidle 85 kg'ye kadar düştük. Biriktirmek için büyük ihtimam gösterdiğimiz pek kıymetli kilolarımızı da düşünmek lazım.. Öyle atacağız, abanacağız, bel hareketi, hızlı ve güçlü kollar filan.. Biz tembel dinozorları bozar.. Dyneema misina ile, şöyel hafiifçe atıyorsunuz. Öyle abanan adamdan aşşağı gitmiyor.. Eee, daha az yorulup, daha az yağ yakıp aynı verimi elde edeceksek, neden monofilamente para verelim..

Bir de diğer tarafı var. Yanınızdan ani bir çaattt sesi gelir.. Herkes döner bakar. Avare, makinayı mı açmamış vs. gibisinden küçümseyerek.. Dyneema'da bu pek olmaz.. En kötü ihtimal kamış kırılır, "Atarım abi, herkül müyüm neyim.." tribine zemin hazırlar.. Ama aslen, dyneema misinanız varsa, 0.12 filan, makul mesafe için öyle kamış kıracak kasıntıya girmeniz gerekmez..

İşte bu sebeplerden dyneema tercih ediyoruz.. Başınıza gelecek işlerden biri şudur, alışkanlık yapıp, normal misina kullanamamak olmasıdır. Yanıbaşınızdaki abi bir bakıver der, siz bakarsınız, anlamazsınız, eleman gelir, çeker kocaman bir şeyi.. İçinden "adam pek acemiymiş" dediğini hissedersiniz..

16. diamondsfocus

diamondsfocus

Favori Kamış:
    Sadece Olta Avcılığı
    En İyi Avı:
    Levrek 8,1 kg ; Lüfer 1,15 kg ; Akye 4,5 kg ; Orkinos 30 kg ; Fangri 2,45 kg ; Çipura 1,15 kg
    Dyneema Misina

Selam Arkadaşlar

Birinci madde 0,06 kalınlık harika keşke dha ince olabilse.
    "Kaçan Balık büyük olur" derler. Bunun nedeni büyük balığın ince misinaya gelmesidir.

İkinci Madde nereden ve ne için kulanacağına bağlı. Eğer tekneden kullanacaksan tamamını sarmaya gerek yok. 0.30 luk ana bedene oltanın uzunluğu kadar 0.06 lık Dyneema bağlaman yeterli.

Eğer kıyıdan kullanacaksan Makina önemli bu madde üç oluyor.
    Tavsiye edeceğim Makina dyneema yı 100 m olarak kullanabileceğin ve hem kıyıdan hem de tekneden kullanabileceğin bir Makina.

İnceleyebilirsin. Cormoran Corcast Super Match 4 PI veya 8 PI.
    4 PI : 4 bilyalı
    8 PI : 8 bilyalı

Renk konusu ise yeşil otlu bölgelerde kulanılır ve ilgi gibi görünür. Gri renk suda görünmez olur.

Rasgele Arkadaşlar

Son düzenleme: 13 Aralık 2006
  17. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    arkadaşlar mustad'ın dynamite ultura misina diyen geçen modeli acaba burada bahsedilen dyneema ile aynı misinalarmı bu konuda bilgisi olan varmıdır.

18. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Sonunda aldırabildim Almanyadan dyneema'yı.
    270 Metre - 0,20 mm - yeşil renk : 7,80 euro + 5,50 Euro
    yol parası ile birlikte 13,30 Euroya mal oldu bana....
    Ayrıca Balzer XT 740 FD + 500 metrelik monofile misina
    da aldırdım.
    Hepsi 50 Euroya mal oldu.

gelelim soruya:
    daha incesini alsak,mesela 0,10 mm bundan köstek ve beden yapabilirmiyiz.... köstek yapmak akıl karımıdır dyneemayı...
    Ayrıca makinaya sardığımız dyneema ile oltayı bağladığımız
    gövdeyi fırdöndü bağlamadan birbirine bağlanması gerektiğini okumuştum.Bunun sebebi nedir.Fırdöndüye dyneema'yı düğümlerken
    neye dikkat etmek gerekir?

Halit Almanyada örgü kadar sağlam ,floracarbon gibi görünmez özelliği
    olan misinalar mevcut.100 Metresi 10-15 Euroya EBAYda satılıyorlar....
    Sanırım senin bahsettiğinde onlar gibi olabilir.....

19. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    yok yok birol abi bu türkiyede satış yapan bir sitede gördüm. resmini gönderiyorum

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bahsettiğiniz misina Mustad Ultrabraid Dynamite. Bildiğimiz dyneema misina işte. Alıp kullanmadım, ama en kötü ihtimalle kötü bir dyneema kadar iyidir. Fiyatı biraz yüksek, 100m/30YTL..

İnce dyneema alıp köstek yapmak bana hiç makul gelmedi. Görünürlüğü hiç iyi değil. Dahası düğüm tutma vs. sorunları var. Üstelik bedene bir sardı mı, kolay kolay açılıvermez ki en büyük sorun bu olur.. Denemeden bilinmez ama, bence köstek olarak hiç uygun değil. Belki, beden olarak düşünülebilir ama köstek olarak tavsiye etmem..

Almanyadaki örgü kadar sağlam ,floracarbon gibi görünmez özelliği olan misinaları merak ettim doğrusu. Bir link filan var mı?