Misinalar ve örgü ipler

Konu, 'Misinalar' kısmında sailor499 tarafından paylaşıldı.

1. Matchbox

Matchbox

Serdar Bey,
    Bir arkadaş,
    "Renk konusu ise yeşil otlu bölgelerde kulanılır ve ilgi gibi görünür. Gri renk suda görünmez olur." demiş.
    Buna katılıyormusunuz?

2. güneyli

güneyli

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    70 cm Baraküda
    Bak bu çok doğru..Denizde biryerlere takılması zaten büyük sorun olacağı için kumluk kıyıda avlanırken beden ve kösteği dyneemadan yapmıştım.Gece avıydı ve ben stres atmak için gittiğim avda köstekleri aralamaktan bitap düşmüştüm,tepe lambası ışığında.(resmen kendi kendine düğüm atmıştı misina)..Hiç mi hiç tavsiye etmem ki benim yaptığım köstekler 0.20 likten di daha incesini düşünemiyorum bile..

3. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    bilgiler için teşekkür ederim serdar abi. ben dyneema yı zaten makinada kullanacağım. surf tipi kamış(linaeffe exterme kamış) ve makinede (dam distance 870 ) kullanacağım sanırım tek eksik dynema kaldı. onuda bu hafta sonu halledeceğim.gerçi hoş takımı aldıktan sonra balığa gittim ama daha hiç kullanmadım. zaten şu anda değecek balık yok . dyneemayı alınca seti tamamlamış olacağım.tek eksik kalıyor yani kamışa alışmak.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Pek saygıdeğer dostum Halit; sana bir sır vereyim..

Ufak tefek ve az balık olunca, aslında o zaman dyneema'ya verdiğin paraya değiyor. Ufacık balık sana yeterince heyecan veriyor çünkü..

Yeşil renk, elbette otluk alanda, fona karışıp kamuflaj sağlayacaktır. Gri renk ise, bilhassa yukarıdan bakan balığın misinayı farketmesini güçleştirecektir. Ama alttan bakan balık, gri olsun, yeşil olsun misinayı alanen görecektir. Ama balık misinayı görünce ne düşünecektir? Bunu bilmiyoruz. Fakat tecrübelerimiz, misinayı gören balığın huylandığıdır, yeme pek vurmadığıdır.

Bence en iyisi, takım tarafında FC kullanmak. görünürlüğü azdır, çoktur bilmem ama, uzaması pek az onunda. Bu bile yeterli bir sebep. Doğrusu daha zor karışır, daha zor eciş bücüş olur, daha uzun süre dayanır vs. vs. görünmezliği de varsa -ki var diyorlar- daha ne olsun?

5. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    serdar abi allah senden razı olsun. 16-17 yaşımdan beri balığa gidiyorum ama surf kamış, makina ,dynema ,florocarbon misina bunların hepsini sizin gibi değerli abilerimizden burada öğredim. bizim balıkçılık standart kalıplara oturmuştu. al 0,10 rodex misinayı bağla kosteği istvarit tut. başka birşey bilmiyoruk. ama bu site ve sizler sayesinde kendimizi geliştirme şansı bulduk. artık balık malzemesi almak için gittiğimiz dükkanlarda en azından ne istediğimizi biliyor ve ona göre konuşuyoruz. tüm bilgiler için herkese tekrar teşekkür ederim

6. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Serdar Dostum,
    Bahsettiğim misina aslında daha öncede burda sözü geçen
    Berkley Fireline Crystal misina...
    Dünyanın ilk örgü semitranspan (yarıtranspan) misinası.
    biz 0,20lerden bahsederken adamlar 0,09 - 0,07-0,05 felan satıyorlar...
    köstek için ideal aslında ama çok çok ince.Düğüm atılabilsek süper
    köstek yapılabilinir..
    İşte linki: 110 Metresi 17 Euro +5 Euroda yol parası (almanya içi)

http://cgi.ebay.de/BERKLEY-FIRELINE...1401298QQihZ011QQcategoryZ32541QQcmdZViewItem

Son düzenleme: 14 Aralık 2006
  7. andezit

andezit

Favori Kamış:
    Çapari,kamış
    En İyi Avı:
    Torik,palamut,lüfer
    Misina Sarımı Hk.

Merhaba arkadaşlar yeni bir makine siparişi verdim.Önümüzdeki hafta gelecek.Ancak muhtemelen üzerinde misina olmayacak.Bugüne kadar üzerine misina sarılı makineler alarak olayı idare ettim.Ama şimdi makine,misina ve ben başbaşa kaldık sizlerden ricam makineye yeni bir misina sarmanın en kolay ve en güvenilir yolunu bana söylemeniz.Diğer makinelerinkinide değiştirme zamanı geldi artık.
    Şimdiden teşekkür ederim.

8. hatayi33

hatayi33 Nebi Şahin

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Kofana 1,5 Kg.
    Oytun tekneyle balığa çıkarsan eğer misinaları denizde sar derim. Şöyleki; tekneyle giderken boş misinayı suya bırak ve saracağın kadar kısmı makaradan çöz bu işlem misinanın gamını alır.Daha sonra misinayı sudan çıkarmadan makinaya sarabilirsin. Hem boşluk olmaz hem daha güzel sarılır.Eğer tekne imkanın yok ise boş bir alan ve bir arkadaş yardımı (misinayı sararken gergin tutmak için) ile de aynı şeyi yapabilirsin. Rastgele.

9. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    kendin saracaksan kamışa takıp sar makinayı eline alıp sararsan işin bittiginde makinadaki görüntü igrençtir çünkü gevşeklikten dolayı üst üste belli bir yerde tepe şeklinde sarılmıştır.ben kamışa takıyorum kamışı açıyorum misina bobinini iki ayagımın arasına koyup üzerine biz yardımıyla basıyorum misinanın sarımı agırlaşıyor ve bollaşmasınını engelliyor sonuç cillop gibi sarılmış makina olark ortaya cıkıyor daha kolay yolları vardır ama ben böyle alıştım

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Öncelikle, misinanın türüne göre en iyi sarma yolu değişir ama:

Hatayi33, gayet makul bir yol önermiş.. Ben sana tekne imkanın yoksa, şunu tavsiye edeyim:

Sirkeci'ye in, feribota bin. Misinanın ucuna bir tane ufacık kıstırma tak.. Feribot biraz açılınca suya sal, sal, gitsin.. Sonra makinaya bağlayıp sarmaya başla. İki kişi olmanızda fayda var. Biri misinayı tutarken öbürü kamıştaki kılavuzdan geçirir, makinaya bağlar vs. Ama hatırlatayım, adam çekiyor gibi ağır olacaktır.. Hareme kadar vaktin var, yaklaşık 15 dk, biraz hızlı olmalısın..

Vapurlar hızlı gidiyor, hem pek çabuk varıyor varacağı yere, hemde süratli gittiğinden misianyı toplamak pek bir zor oluyor..

Diğer yöntemlerle sararsan, gam yapması kaçınılmazdır..

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 21 Haziran 2007
  11. Salihreis

Salihreis Salih Günerergin

Favori Kamış:
    sadece olta
    Favori Makine:
    okuma salina SA-65
    En İyi Avı:
    kaçan balık :-)
    çile misina sarıyorsan içine gergin olacak şekilde bir sünger yerleştir, sonra at yere top gibi sararken hiç dolaşmaz.
    2. si ise çile misinayı bir yeni rakı sisesi içinden geçir yere bırak ve sar, misina zayiatı olmaması için buda bir yöntem...
    gergin olması için ise elinde bir bezin bulunması sana yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
    süngeri denemeni tavsiye ediyorum, hiç misina dolaşmıyor...:)

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Namık üstadım, sorun gergin sarmaktan ziyade gamını alabilmek. Böyle sarma işi, dyneema gibi örgüler için pek bir makbuldür, çünkü burulma sorunu yoktur. Ama tipik misinalar, hele kalın olunca hiç çekilmeyecek şekilde, burulurlar. Bu da pek bir keyfe keder veren sorunlara sizi düçar eyler..

Gemide birileri kınar mı? Kınayan kel başına kına yaksın demek lazım gelir.. Ne güzel bilimsel yoldan izah edilmiş bir faaliyet yapıyoruz şurda.. Ben ki, aynı feribottan, seyirtme bile yapmış biri olarak bunu söylüyorum :)

Ama gemi vs. imkanınız yoksa, bir miktar sarın, 1-2 kamış boyu. Sonra misinayı makaradaki tutma yarığına takıp, bir bantla sabitleyip filan makarayı havaya kaldırıp fırıl fırıl dönmesini izleyin. Dönmesi bitip durunca sarmaya devam edin, 1-2 kamış boyu daha sarınca bir daha tekrarlayın.. Bu nispeten çözüm olacaktır, ama, bu zulmü kendime etmektense, feribottaki bazı divanelerin bana "huhehaa.. ne yapıyooo bu?" demesini tercih ederim...

13. Spider

Spider Mert Eren

1 - önce makarayı bir kaleme geçirin

2 - kalemi bir yere sabitleyin dik dursun

3 - misineyi kalın bir (ya da birkaç) ansklopedinin
    sayfaları arasından geçirin

4 - makineye bağlayın

5 - ve sarmaya başlayın

14. sentha

sentha

Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
  15. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    En güzeli denize sal misinayı .... yöntemidir.
    Ama baktın öyle bir şansın yok boş bir alanda tüm makarayı sal çayıra,al eline ıslak bir bez.Misinayı bezin arasında gergin tutarken ,başka biri makinaya sarsın ...Bunun faydası gam almaktır.....

16. sentha

sentha

Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    misinayi sarmak icin kullandigim yontemse:

bobin ya da makaraysa onu direkt olarak, cile ise ortasindan bir sise gecirip sise ile birlikte bir kova su icine atiyorum, misinayi dolu (agir) bir sise, sabit bir cubuk, hic olmadi sandalyenin bacagindan bir ya da 2 tur sarip (gerginligi saglayacak ama makinaya sararken rahat gelecek sekilde) ceviriyorum makinanin kolunu ya da sariyorum kasnaga.

niye suyun icine atiyoruz? giden tekneden sararken kadar olmasa bile islanmasi bir nebze gami onluyor.

17. amatörötesi

amatörötesi

Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    Ben henüz makaraya sarmadım, ama çile misinayı kasnağa sararken meyvesuyu şişesi kullandım. Su olayını bilmiyorum gamı önlemek için, GAM nedir arkadaşlar? burkulma dönme turlu gelme gibi birşey mi?

18. andezit

andezit

Favori Kamış:
    Çapari,kamış
    En İyi Avı:
    Torik,palamut,lüfer
    Kerem kardeş misina bir kaç gün üst üste balığa gidip balık tutamadan dönerse gamlanır kederlenir,şaka bir yana misinanın yada ipin gerginliğini yitirmesi diyebiliriz kısaca,

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Temelde burkulma olayı. Misina makaradan çıkınca, yay gibi olur, işte o olay.

Asıl mesele makaraya misinanın nasıl sarıldığıdır. Sanıldığının aksine pek çok sarma makinesinde makara sabittir. Gezen bir kurs dönerek misinayı sarar. Bu yöntem makara değiştirme mekanizmasını kolaylaştırdığı için tercih edilir. Bu ise, büyük bobinden gelen misinanın burulmasına sebep olur.

Ayrıca makaradan sökülme ve makinaya sarma sırasında da gene burulma olayı başınıza gelir. Bu hiç ummadığınız anlarda, misinanın burulup kendine sarılmasına, makineden zor ayırlması (atış mesafesinin düşmesi), havada iken açılmak istemesi nedeniyle dönmesine vs. vs. bir sürü soruna yol açar..

Genelde, şu gemiye binin, makinayı sarın yöntemi, makinadaki misina içinde arada sırada tekrar etmek gereken bir yöntemdir.

Ha, kilosu 3 YTL olan alelade bir misina almışsınız, misina ömrü, hassasiyeti filan sizin için bir anlam ifade etmiyorsa, bu emek pek bir fuzuli olacaktır..

Fakat, bu burulma vs. mevzusunun misinanın dayanıklılığını, ömrünü vs. etkilemesi sizin için anlam ifade ediyorsa, tam ihtiyaç olduğu anda, misinanın kopup gitmesi sizi üzecekse, önerdiğimiz yöntemleri deneyin..

Yanımda yönümde, huralaa denerek, paldır küldür sarılmış olduğundan dolayı bela olan pek çok misina görürüm sürekli.. En kötü tarafı, Murphy'nin kanunlarının iş başında olmasıdır. Mesela, tam balık başlar, işte o zaman patlar elinizde bu misina.. Millet şakır şakır balık çekerken, siz misina ile boğuşursunuz..

20. zarganacı34

zarganacı34 önder

Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
    Benimde tavsiyem kamışlı bezle tutup sarmak yönünde olacaktır. Ancak bir şeyi eklemeyi unutmuş arkadaşlar, misinayı sardıktan sonra ağır bir kurşunu fırdöndüye takıp boş vaziyette 4-5 defa atmak. Bu şekilde misinanın gamı alınıyor büyük oranda.