Sevgili Barış,Köstek dediğin düzenek bizim buralarda saçak dediğimiz sistemmi Yani Beden misinasına iğne bağlamak için yapılan saçakmı
5 numara östek ne demek anlamadım ki. genelde ince misina daha çok balık alır deniyor ama balığına görede farkediyor. Yemli balıklarda genelde ben çok ince köstek kullanmıyorum. Yemli balık izmarit ispari mesela karagöz vs mezgit mesela mezgit 0.50 köstek yap yine gelir. Tuttuğun balığa görede kalın köstke kullanılabilir yani bence bir engeli yok. Ama serdar abi florocarbon diyorsa mutlaka denemek gerekir.
Hangi balığa kullanacağınızı belirtseydiniz aslında daha fazla yardımcı olabilirdik. Benim kanaatim 0,10 - 0,12 misinanın beden için çok ince olduğudur. Benim kullandığım en ince takım, 0,15 bedene 0,10 dur ve Serdar abinin de dediği gibi florocarbon olanlar her zaman daha fazla iş yapar. Yine de bu bahsettiğim incelikte dahi, misina dolaşır. İnce takım her zaman dolaşmaya müsaittir çünkü. Özellikle mezgit gibi suda çok çırpınan balıkları yakalıyorsanız, bu incelikteki bir takımla 2 - 3 at çek sonra takımınızı değiştirme riskini de göze alacaksınız demektir.
GÜNAYDIN.İSTAVRİT İÇİN KULLANDIĞIM MAKİNADA 0.25,BEDEN 0.20,KÖSTEKLERDE 0.10-0.12 KULLANIYORUM.MALUM DEDİĞİNİZ GİBİ SÜREKLİ GAM YAPIYOR.KÖSTEKLERİDE FAZLA KALIN YAPMAK İSTEMİYORUM.BİRDE CARBON MİSİNA DENEYEYİM BAKALIM.TŞK.LER.
Sevgili Barış, Ben tatlısuda saçakları ( köstekleri ) Beden misinaya bağlamıyorum,Daha önce bir kac defa bahsettim,Fosforlu boncuk ve fırdöndüyle Saçak yapıyorum Bedene önce sabitleme klipsi ( tam ismini hatırlayamadığım için klips dedim ) üzerine bir Fosforlu boncuk,fırdöndü,tekrar boncuk ve tekrar sabitleme klipsi Daha sonra sabitleme klipsleri Kargaburnu ile sıkıştırıyorum ve Saçağı ( köstek ) Fırdöndüye bağlıyorum,Hiç Gam yapmıyor hemde misina bağlı olmadığı için kırılma riski olmuyor,Sanırım Canazorun açtığı Değişik Takımlar formundaki resimlere bakarsan anlatmak istediğim sistemi daha net bir şekilde görürsün. Ayrıca gam yapmayı engellemek için benim söylediğim boncuklu saçak sistemi,Tam emin değilim ama Remixon hazır olarak imal ediyor. Selamlar
0.10, 0.12 gibi ince köstekler genelde çaparilerde kullanılır. Bu takımlarda fırdöndü kullanımı ekonomik olmadığı gibi, ürkütme problemine de yol açar, tavsiye edilmez.. Bu kadar ince misinanın bedene dolanması kaçınılmazdır elbette. Çözüm beden kalınlığını artırmak olabilir. Bu durumda da ürkütme problemi başlar.. FC misina bu problemleri azaltır. Ama daha az gam yapan normalimsi misinalarda vardır. Trilene XT, Sufix DNA, Sakuma Crystal vs. vs. Bunlarda az gam yapar. Fakat bu kadar ince olunca bedene sarıp eciş bücüş olmaktan kurtulamazlar.. FC misinalar serttir, bir hayli.. Bu sebeple kazık gibi dururlar, daha az sararlar.. Dahası, gam yapınca uçlardan tutup kuvvetlice bir kaç çekiştirme genelde düzgün durmalarına yeter..
eyvallah sağol serdar abi.kaç beden alayım bu fc misinayı(köstek için) birde ben kösteği bedene bağlarken bir alt bir üst olarak bağlıyorum..bedene düğüm atmıyorum yani.fc misinayı nasıl bağlayayım,çözülme-açılma yapar mı?
Nasıl bir takım, neredei ne tutmak için takım yapacağını söylersen, cevap vermek daha kolay olur sanıyorum..
Sevgili Can'ın (CANAZOR) açmış olduğu ''DEĞİŞİK TAKIMLAR'' konu başlığındaki resimleri incelerken 1 ve 2 no.lu takımlarda kösteklerin ''amnesia'' denilen türden misinalardan yapılmış olduğunu gördüm.Google'dan biraz araştırınca bu misinaların köstek yapımına özel gam yapmayan türden misinalar olduğunu anladım.Zaten amnesia Türkçe karşılığı olarak amnezi, hafıza kaybı anlamında bir kelime.Buradan bu tip misinaların eski formunu unutup yeni formuna göre şekil aldığını anlıyoruz.Ayrıca tanıtımlarında bu misinaların gerdirilerek sertleştirilmiş ve süspansiyonlarının alınmış olduğu görülüyor.Ancak bu tip misina üreticileri sanırım birkaç adetle sınırlı ve Türkiye'de bulmak biraz zor gibi.Yurtdışından siparişle getirtilebilinir sanıyorum tabii meraklısına.Aşağıda bu tip misina üreticilerine ait linkleri bulabilirsiniz. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=7291 http://www.flyfishusa.com/leaders/amnesia.html http://www.swiftys-fishing-tackle.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=&products_id=5768 http://www.bransfords.com.au/Scripts/prodView.asp?idproduct=53 ''Bedene sabitleme klipsi'' diye bahsettiğiniz şey,yine Sevgili CANAZOR'un aynı konusunda 1 ve 2 no.lu takımlarda görülen ve sleeve diye tabir edilen şey. Sanırım şu elektrikçilerde satılan ve ''izolesiz kablo yüksüğü'' diye anılan malzemeler olsa gerek.0,5-0,75 ve 1'lik yüksük diye anılan bu malzemelerin kutusunda 1000-1500 adet bulunup, tahminen 10 YTL civarındadır.Aynı zamanda bu malzeme çelik bedenlerde ''kasa gözü'' yapılırken kullanılır.Tabii aynı malzemeden bahsediyorsak.Hatta bu yüksüklerden bir miktar,Kuşadası organizasyonunda Berke'ye (wolverine) vermiştim.Kulakları çınlasın.
0.20 köstek, 0.25 beden yap.. Bedene çift geçme ile düğüm yap, yani, misina üzerinde bir halk oluşturup, misinayı iki kere halkanın içinden geçir. Sıkarken muhakka ıslat. Kösteği bu delikten geçirdikten sonra ıslatarak gene sık, FC misina suyu tutmaz.. Florocarbon misina düğüm tutmaz, böyle bir sorunu vardır.. Bedeni düğümsüz kullanırsan, bir iki atıştan sonra köstekler gezmeye başlar.. Bunların 50m'si Sürmeli balıkçılıkta 5 YTL filan... Bu sıfır gam yapma demek değil, çok daha az gam yapma sağlayacaktyır. Normal misina çok fazla ürkütür balığı, FC pek fazla ürkütmez, o nedenle daha kalın misinayı kaldırır.. Fakat, simlerin salınımı biraz daha kazık gibi olacaktır. Buda bir miktar cazibesini düşürür. Yani, gam yapmadan kar ederken, cazibeden zarar edersin.. Toplamda bir miktar kar kalır elinde.. Eğer istavrtiler mız mız olur, iyice cazipliğini kaybederse onlara göre, külli zarar edebilirsin.. Ama genel olarak, benim tecrübelerim en azından, istavritlerin bu gibi takımları yeterince cazip buldukları yönünde... Kurşun takılacak yere klipsli fırdöndüyü trilene düğümü ile bağla. Diğer uca da tercihan beyaz, parlak bir fırdöndü tak.. Bunlar balığı çeker, burulmayı bir hayli önler..
abilerim dynema misinayı makineye sararken kullanacağımız bir yöntem varmı. bu tip örgü iplerin gam yapma olasılığı nedir? konu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
Dyneema bildiğimiz şekilde gam yapmaz.. Ama makarada da durmaz Atarken hoop topluca çıkar gider, bir güzel düğüm olur, uğraş dur işin yoksa.. Bunu önlemenin yolu, her zaman dyneema'yı sıkı sarmaktır. Tek dikkat edilecek şey budur. Makaraya gelen ip, mutlaka olabildiğince gergin olmalıdır.. Misinayı gergin sarmak için, kalın bir kitabın arasından filan geçirirler. Ama dyneema ince ve keskindir, kitabı kesebilir.. Ben dyneema'yı kamışın kılavuzlarından geçiriyorum. İlk parçasını uzatıp, ilk kılavuza bez tıkıştırıyorum, misinayı iyice sıkıyor.. Ondan sonra sarıyorum.. Ama, at-çektede "sardığınızı" unutmayın.. Eğer şamandıra vs. atarsanız, aradaki misina boşluğu aynı soruna yol açar. Bu durumda da sararken ilk kılavuza bir bez tıkıştırmak çözüm olabiliyor.. Takımı attıktan sonra hemen bezi doldurun, balık vurunca zaman bulamayabilirsiniz..
serdar abi 0,10 kalınlık dynema da sorun çıkarırmı acaba. atış esanasında karışma olayını sadece gergin sararak önleye bilirmiyiz yoksa başka yöntemler varmı .
Gergin sar yeter.. Ama sana asıl sorunu söyleyeyim, Eminönü'nde yaradana sığınıp şöyle bir atayım, karaköydeki balıkları tutayım diyeceksin.. Ama olmayacak çünkü, misina pek ince olduğundan parmağını acayip zorlayacak, "dur bi keseyim şunuda görsün kimle dans ettiğini diyecek" resmen
abi desene gene tutturamadık kalınlığı . yapacak bir şey yok dün bir dünya para verdik aldık bir kere artık ya parmağa bir eldiven ucu geçireceğiz yada fazla zorlamadan atmaya çalışacağız. oda olmadı senin dediğn gibi kesip kesip atacağız.
Fazla zorlamana gerek yok zaten halit.. Ortalama bir kuvvetle, normal bir atış yap.. Milletin abanarak ulaştığı yerin azıcık ötesine indirirsin takımı kolayca.. Kaldı ki, takımların vs. limitide buraları olacaktır..