Makinaya Misina Sarılması Sevgili HALİT..dynama-misina,eski bir amatör balıkcı olmama rağmen,ilk defa duyuyorum.bizler İstanbul gibi büyük bir şehirde olmadığımız için sizlergibi çok çeşitli ve kaliteli,balıkçılık malzemeleriyle tanışamıyoruz,fakat 15-20 senediir makinalı kamış kullanan eski bir balıkçı olarak şunu söyleye bilirim..misina kalınlığı büyüdükce...makina makarasınında çapının büyümesi gerekir,şahsen ben büyük balık peşinde olduğum için,kalın misina ( 50-60 lık) kullanırım..bunun içinde misinanın makaradan açılmaması için,büyük kafalı makinaları tercih ederim . örneğin akar suda kullandığım bütün makinalarm 80 ve 70 liktir.sadece göletlerde 40 ve 50 lik makina kullanırım sevgili SERDARIN açıklamasından anladığım kadarıyla DYNEMA misina ,bizim bildiğimiz yuvarlak çaplı bir misina olmayıp,yassı,balık sırtı gibi ve sert bir misina anladığım kadarıyla.tabii siz denizde avlandığınız için neden böyle bir misina kullanmanız içab ediyor bilemiyorum.sert misinaların her zaman açılma sorunu vardır,bence makina kafasını büyütmen uygun olabilir,ayrıca SERDAR ın tarif ettiğiğide sarma açısından uygundur.OLTALARINIZ BALIKSIZ KALMASIN . TOM AMCA
tom amca dynema (örgü ip ) bize atış esnasında büyük avantaj sağlıyor. benim aldığım dynema 0,10 kalıllıkta ve 14 kg çekeri var. hem ince olması hemde çekerinin yüksek olması atış mesafesine direk etki ediyor. diğer avantajı ise esneme oranı çok düşük olduğu için balığı çok daha iyi hissediyoruz. zaten boğazdaki balık boyutu mağlum o yüzden ayrıca bir keyif veriyor. saygılarımla
Makinaya sarmak için daha klaın dyneema tercih edemezmiyiz. MAkinaya sarmak için 0. kaç dyneema tavsiye edersiniz ? çok ince sarmak atarken parmakta sorun yaratıyorsa bir veya bir kaç birim kalının sarılması bu sorunu nispeten çözmmezmi
Makaraya Misina Sarılması Sevgili HALİT ,Tamam.!!!! şimdi hatırladım,eğer yine yanilmadıysam..DYNEMAYA burda PARAŞÜT ipi deniliyor ve billhssa ilkbaharda,usta balıkçılar yayın avında,kasnağa sarılı vaziyette el ipi olarak kullanırlar..fakat ben hiçbir zaman tercih etmedim..çünki akarsu kenarları,bitkisel metaryallerle dolu olduğu için dolşma ve takılma,karışma olasılığı çok olur.makinada kullananıda görmedim..tabii deniz avcılığı yer satıh olarak daha temiz olduğundan DYNEMA ( paraşüt ipi) rahatlıkla kullanıla bilinir. OLTALARINIZ BALIKSIZ KALMASIN TOM AMCA
Dyneema'nın kalınınıda sarabilirsiniz ama çap arttıkça atış mesafeniz düşer. Diğer yandan dyneema yüzer.. Bu sebeple daha geç dalmaya başlar, hatta, şeytan oltası filen yaparsanız hiç dalamayabilir, bir derinlikten sonra. Zoka filan için keyfe keder verebilir.. İnce misina suyu daha kolay yarar.. İnce takım her zaman en idealidir. Gerek makinede olsun, gerek takımda.. Ama inceldikçe burulma, bedene sarma, dayanıklılık vs. vs. yönlerinden kötüleşme görülür.. Bu nedenle ince takım bell avantajlarını kaybeder.. İşte misina seçerken aranan avantajları kaybetmediği kadar incesini tercih etmek gerekir. Dyneema için, boğaz civarında uğraşanların makineye 0.10 sarması genelde yeterli olur.. Bu zindandelen veya koca bir levrek dahil hemen her şeyi çekmeye yeter.. Ama içiniz rahat etmiyorsa, 0.20'ye kadar çıkabilirsiniz güzel güzel.. Eee, 0.30 sarsak ne olur? Bir, maliyeti fazladır. İki daha çok rüzgar alıp daha çok yana açılır. Üç daha yavaş ve geç batar. Paraşüt ipi denilen şeyi bilmiyorum. Ama dyneema'dan paraşüt ipi yapıldığını biliyorum. Bence yayın için yanlış tercih.. Ama aklınızdaki alıştığınız kalınlıklarda misina kullanıyorsanız, mesela 0.30 kullanırsanız, 50 kg gibi bir çekeri olur ki, balinayı bile çeker.. Yayınla güreşirken daha çok kuvvet verip daha çabuk yormanıza (=sizinde daha çabuk yorulmanıza) vesile olur.. Aslında dyneema çok büyük balıklar için pek uygun değildir, çünkü esnemez. Balığın sert ve güçlü kafa atışlarını aynen size iletir.. Bu sebeple, dyneema'nın önüne, 5-10 metre big game tipi, iyi esneyen misina takmak makul olur.. Ama mesele, büyük balığı bulmaktır.. Büyük dediğim, 10 kg'dan büyük olanlar bir de haliyle.. Eğer dyneema takımınıza öyle iri bir şey vuracak olursa ne olur? Pek güzel olur.. Ama çok yorucu olur.. Çok dikkatli olmalı, yanlış hareket yapmamalı, balığı çok iyi takip etmelisiniz.. Eğer böyle iri balıklar kırk yılda bir denk geliyorsa, bu sizin kalan 39.9 yıla yetecek kadar zevkli bir av yapmanızı sağlar.. Ama her gidişinizde öyle balıklarla uğraşıyorsanız takımın biraz sizin için mesai yapmasını, güreş tutmasını istemek hakkınız olur..
Kıymetli Serdar ,misina kalınlaştıkça parmağı götürme riski azalmazmı?Bu misina gözümü korkuttu,birde parmağı bir şekilde kaymetmiyelim.
Parmağı götürmez, ama ciddi hırpalayabilir.. Basitçe, derisini zorlar, canınızı yakar.. En fazla biraz keser.. Ben kullanıyorum.. Atışta sıkıntım yok, çekmede sıkıntım yok. Tek sıkıntı bir yere takılınca koparamamak oluyor.. O kadar kusur kadı kızında da olur diyoruz artık.. Espri şurada.. Bu tür misina ile rahat, kasmadan atarsınız, milletin abanıp attığı yerden daha kısa düşmez.. İşte püf noktası bu.. Taa öyle abanıp atayım derseniz, kamışınızı da kırar, takımınızı da koparır.. Tipik misina uzar, uzar ve uzar, gücünüzün bir kısmını uzamaya harcar..
arkadaşlar ben 0,10 dynema ile ilk tecrübemi yaptım. sonuç mükemmel öyle çok fazla asılmadan gayet yumuşak bir atış bile kayda değer sonuçlar veriyor. hatta insanlar gelip soruyorlar abi bu işin sırrı ne diye bende dilim döndükçe anlatmaya çalışıyorum. ayrıca balığın oltadaki tüm hareketini kamışın üstünde hissediyorsunuz. herkese tavsiye ederim
Berkley fireline crystal selam dostlar ben çanakkalede su ürünleri fakültesinde öğrenciyim sitede yeniyim. berkley fireline misinaların crystal modelini çıkardı bu misina görünmezlik gibi özelliklere sahip. ben eski duman rengi olanı kullanıyorum ama bu yüzde 20 daha kuvvetli oldugunu söylüyor sitesinde hiç alıp kullanmış olan var mı burada biraz verebilirlerse sevinirim herkese rast gelsin
Yeni olan berkleyin fireline crystal eski misinalardan çekeri daha düşük,ben 270 m aldım ama daha kullanma fırsatım olmadı,makinaya sarılınca süt renginde ama suyun içinde öteki örgü misinalara göre daha az görünürlüğe sahip diye idda ediyor berkleyin satıcıları,benim almış olduğum 0,15 mm çapında 7,9 kg çekerli,berkley iki ayrı guruba ayırmış bu misinaları,,fireline crystal,,ve fireline crystal competition. çekerleri fireline crystal 0,04mm-3,5kg 0,06mm-4,5kg 0,08mm-5,0kg 0,10mm-5,9kg 0,12mm-6,8kg 0,15mm-7,9kg 0,17mm-10,2kg 0,20mm-13,2kg 0,25mm-17,5kg fireline crystal competition 0,038mm-3,530kg 0,052mm-4,550kg 0,074mm-5,120kg 0,089mm-5,697kg
Selim Abi merhabalar o kadar uğraştım didindim yaklaşık iki hafta uğraştım yolladım ablamı Almanya'ya. Topla getir ne bulursan şu olsun şu olsun diye iyice anlatarak bir geldi ki hiç bir şey bulamamış. Sağolasın çok yardımcı oldun ama sonunda muvaffak olamadım. Can kardeşim bak oraların kıymetini bil biz burada Çanakkale Çanakkale diye feryat figan çırpınırken, sen orada balığa gitmemezlik yaparsan olmaz Çok fazla bilmiyorum ama onlar sanki buzlu su avcılığında kullanılıyordu diye hatırlıyorum. Sen ne için kullanacaksın ki Crystal'i makinaya saracaksın değil mi? Asıl Serdar abiyi bekliyoruz konuya misindan sorumlu forum yetkilisidir misinalar konusunda ne öğrendiysem kendisine borçluyum sağolsun çok yazısı var bir araştır istersen. Zaten konuyu görünce hemen gelir zannımca Rastgelsin livarınız boş kalmasın.... Selim abi tekrar teşekkürlerimi sunarım saygılar...
Bu ürün yeni çıktı dünyada.Daha doğrusu birkaç ay önce... Floracarbon ve örgü misinanın birleşimidir. Yani örgü misina gibi güçlü,floracarbon gibi görünmez.Ama pahalıdır bu misina.Avrupada bile dünya kadar para..
Yani örgü misina gibi güçlü,floracarbon gibi görünmez. Yok birol abim, o kadar değil.. Suda apaçık görülen bir misina.. Görülmek vs. hususunda bir konsensüs yok. Kimisi yeşil isterim, kimisi gri, kimisi pembe, kimisi sarı der durur. İşte bir kısım müşteride saydam olsun ister.. Bu misinada onların isteklerini karşılar.. Dünya pazarı için durum bu.. Yani, aslında global ölçekte bunun tipik balığı değil, balıkçıyı avlayan misina olayından farkı yok.. Bizim denizlerimiz yüksek akıntılı.. Bu yüzden bulanıklık az. Çoğu yer sığ. Dahası balık pek az. Bu yüzden seçici davranıyor. Bizim için görünmez misian daha çok önem taşıyor.. Baksan, çinekop tutacağız diye sabah ediyoruz.. Ama Monterey'de bluefish serisi, kofana ile başlar, aşağısına kraça muamelesi yapılır.. Ve inanın ki kofana için en iyi misina, suda en çok ben burdayım diyen misinadır.. Ekstra bir balık çekici olarak iş görür çünkü.. Ama bir karışlık çinekop için o upuzun şey korkulacak bir şeydir. Aynı şekilde orkinos, camgöz vs. için, iri akya için pek çok zaman, görünür misina balığı çeken bir şeydir.. Olayın esprisi şurada.. Bu büyük yırtıcılar, hallice balığı bol olduğu yerleri arar.. Gelirler ve onları dağıtırlar. Bu gibi yerler nadir olduğu için sürüler halinde her yeri yoklarlar. Yenecek gibi görünen bir şey gördüklerinde, tereddüt etmek için vakitleri yoktur, derhal atlarlar üzerine.. Çünkü, normalde iri yırtıcı balık nüfusu toplu hareket eder.. İlk davranan daha garanti doyar.. Ama bizim sularımızda iri balıklar yok artık. Olanlarda pek az. Bu durumda kalan seyrek yırtıcılar çok çok nazlı oluyor.. Aslında öyle de değil.. İri balık için az olunca, daha az tanınıyor. Ve balıklar içgüdüsel uzun şeyden korkma dürtüsünü aşamıyor.. Büyük balık bol olan yerde, balıklar onun ne olduğunu öğreniyor. Misina veya ot ile, kaya ile avcı balık arasındaki farkı anlayabiliyor.. Bu nedenle de misinanın görünmezliği faydalı oluyor.. Tipik somon avında, yemin önüne kocaman bir parlak şerit konur.. Balık görsün diye.. Bizim burada öyle bir şeyi koysanız, olan balıklarda sıvışır sadece.. Doğrusu fireline crystal, diğer örgülerden bir nebze daha iyi olacaktır bizim için. En azından akıntılı suda fonun renginde görünecektir ki, nispeten daha az balığı kaçırır..
Evet biraz tuzlu fiyatı buda yeni olmasından dolayı olsa gerek,gerçi ben 270 metresine 20 euro verdim ama bu satıcının benim arkadaşım olmasından kaynaklanıyor yoksa gerçek değeri iki katı.
Makinalarda kullanılan diye sorulduğuna göre köstek ve bedenden bahsedilmiyor.Ben süt beyaz Pelican Smart isine kullanıyorum makina için.Makinaya sarılan misinenin renginin zerre kadar önemi yok.İzlediğim bazı videolarda fosforlu yeşil misinelerle kılıç balığı yakalandığını gördüm..Ancak takım (köstek ve beden) için renk kesinlikle önemlidir.Kullanım alanlarına göre yine bunlarda da değişiklik olabilir. Bu konularda da genel eğilim bellidir zaten.Kimse fosforlu sarı misineyle uzun olta yapmaz...Gerçi çoğu bilgi deneme yanılma yöntemiyle öğrenilir diye düşünüyorum.
Arkadaşlar ben avlarımda özellikle tekneden derin suda yaptığım avlarda, köstekleri ve fırdöndüden aşağıda kalan kısmı florocarbon kaliteli misina kullanıyorum. Fırdöndüden yukarıda kalan misinanın yani bedenin önemi yok. Kalitesiz kiloyla satılan 0,60-0,50 misina bağlıyorum. rengi beyaz olanlar rahat bulunduğu için beyaz kullanıyorum. Malumunuz florocarbon pahalı bir malzeme ancak benim kullandığım şekildeki sarfiyat az olduğu için (0,5-1m) 100metresi 25-30ytl olduğuna göre her takım için 30ytl/100m*1m desek 0,3ytl gibi bir misina maliyeti var. (nasıl maliyet hesabı ) . Kısacası bedeni olduğu gibi kaliteli misina yapmaya hiç gerek yok. Tabii bu benim nacizane fikrimdir. Kıyıdan kamış kullanarak yaptığım avlarda ise daha uzağa atabilmek için ince ama kaliteli çekeri fazla misinayı makaraya sarıyorum. Hedef ava göre değişmekle (0,25-0,40) arası. Ancak muhakkak ve muhakkak köstekleri ve kolları ana bedene göre zayıf misina bağlıyorum. Böylece takılma durumunda koca bir bedeni ortadan veya zedelenmiş bir yerden koparıp denizde 25-30 metre misina kirliliği yaratmıyorum. Takılınca kopan kısımlar kollar oluyor. Örneğin 0,35 ana beden, 0,30 köstek, 0,25 kollar. Böylece iğne takılırsa asılınca sadece takılan iğnenin olduğu kol kopuyor. Yerine yenisini bağlıyorum. Kurşunu da ek bir zayıf misinayla bağlıyorum.böylece sadece takılan malzeme kopup suda kalıyor. Hazırlaması zahmetli ama hem denizi kirletmiyor hem malzeme kaybı azalıyor. Saygılarımla..
Bu biraz fazla iddialı bir söz olmuş.. Önemi yok diyemeyiz. Bu misina bizim balıkla savaşmamız veya balığı farketmemiz için hayati öneme sahip. Diğer yandan balığı çekmek için minörde olsa bir etkiye sahip. Bazı balıklar, upuzun misinayı görünce neymiş bu diyerek ona yönelir. Bazıları ise, amanin, kocaman bir şey, bizi yerse diye ondan kaçar.. Ama bu köstek veya takım bedeninde olduğu kadar kritik bir husus değildir.. Eğer küçük (10 kg altı) ve kurnaz, pek kavgacı olmayan izmarit, kefal, istavrit, lüfer gibi balıkları avlıyorsanız, misinanızın esnemeyen bir misina olması, vuruşları daha rahat farketmenizi sağlar, avı iyileştirir. Ama büyük veya sazan ve yayın gibi kavgacı balıklarla uğraşıyorsanız, esnek misina sert kafa darbelerini sönümleyeceği için balığı getirme şansınızı artırır.. Casting, yani atış yaparken, misinanın ince olması kadar, gam yapmaması, hafif olması (FC en ağırıdır, Dacron hafifi mesela), tuz/su tutmaması gibi özelliklere bakılır. Maalesef bunların hepsinden birden en iyi neticeyi veren bir misina yok. Ama genel toplamda en iyileri başta dyneema, bilhassa fusion türü, etrafı kaplanmış, Spiderwire Ultracast, Stealth gibi modeller ile FC misinalardır. Basitçe, atış için, yuvarlak kesitli, kaplamalı dyneema, normal örgü dyneema, florokarbon misina ilk üç sırayı alır. Fakat, kaliteli bir monoflament de, vuruş hissetme hassasiyeti dışında beklentileri karşılayabilir. Bunlar için renk hususu, avlağa, balığın türüne vs. göre değişecektir. Alıcıların ne istediği, satıcılar için önemlidir. Bilhassa dyneema ve monofilamentlerde yeşil ve duman grisi yoğun renklerin daha çok tercih edildiğini düşünürsek, bu renklerin optimum verim sağladığını öngörebiliriz. Ki, avcılar bu renkleri istiyorlar.. Eğer pembe isteselerdi, piyasada hakim renk pembe olurdu.. Biraz sürü psikolojik bir yaklaşım oldu ama, bu hususta yapılmış çok fazla test vs. yok..
florokarbon misinalar......... değerli dostlar, kullanılan florokarbonlu misinaların zararlı olduğunu belirtmek isterim. insan sağlığına çok zararlı olup, denizde kaldığı süre boyunca da suyu kirletmektedir. bi de kayaya takılıp, misinanız koparsa, su da kalıcı kirlenmeler de yaratır. bir iki metre misinadan elbet birşey olmaz, ama uzun süreli etkileşimler tehlikeli olabilir. bu açıdan da kullanmamak daha avantajlı olacaktır. sevgiler, ahmet can.
en güzeli renksiz misinalardır. ancak uzun kullanıöda misinada catlaklar olacak ve rengi bulanıklaşackatır. bunu önlemek için avdan sonra oltalarını tatlı suyla yıkamak gerekir. ben renksiz misina ile cok iyi sonuçlar aldım bir de mümkün olduğu kadar incesini kullanırsanız sonuç iyi olur.