Misinalar ve örgü ipler

Konu, 'Misinalar' kısmında sailor499 tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Florokarbon misina insan, balık sağlığına filan zararlı değil. Bunu nerden çıkardığınızı anlamak zor. Suda yüzlerce belki binlerce yıl dayanabilir, ama bahse değer herhangi bir kirletici etkisi olmaz.. Daha doğrusu kimyasal olarak bilinen bir etkisi yok, takıldığı yerde bir kaç yüz, bin, onbin yıl öylece kalır.. Nylon misina nispeten daha çabuk parçalanır, ama parçalandıkça, kanserojen bileşik olarak suya karışır.. Nylon misina, FC'den çok daha çevreye zararlıdır..

    Sanırım CFC, yani Kloroflorokarbon ile karıştırdınız.. Florokarbon bir tek malzemeyi değil, bir kimyasal gurubu anlatır. Kloroflorokarbonlar, hidroflorokarbonlar gibi. Teflon, anestezi gazları, freon (buzdolabı gazı), solventler, yağlar vs. vs. bir sürü şey florokarbon olarak anılır.

    Diğer yandan, florokarbon misina suyu içine almaz, çatlaklar oluşmaz. Bu sorunlardan yakınanlar FC misina tercih edebilir..
     
  2. CnKmN

    CnKmN Cenk Kaman

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    İzmir
    mesela renksız bı mısınaya renklı beden taktıgımızda ne gıbı sorun cıkar???

    rasgele
     
  3. MESUT_GULAN

    MESUT_GULAN mesut

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çuvalla MAVRAKİ
    slm çipura avında farketmez fakat daha değişik avlarda mesela ürkek balıkların avında problem yaratabilir çipura avında faydalı olur.
     
  4. CnKmN

    CnKmN Cenk Kaman

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    İzmir
    tesekkurler Mesut abi..
    sorun yaratacak balıklarda levrek vb. dir herhalde
    degilmi???
     
  5. TuRKLoRD

    TuRKLoRD Polat

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    277
    Şehir:
    İzmir
    Favori Makine:
    Banax sx 5000
    Kırmızı misinadan vazgeçme derim ben.ben kullanıyorum ve memnunum...
     
  6. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    turuncu bildiğimiz turuncu hatta daha koyusu ip misinalar ile iyi balıklar alındığını gördüm renk ne kadar önemli bilemem ama bence köstek önemlidir
    ayrıca misina kadar yemin takılma şekli önemlidir
     
  7. AynalıCarp

    AynalıCarp

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3 kg turna
    Berkley Whiplash misinalar Hakkında

    Arkadaşlar ben tatlı su için bu misinanın 0.17 veya 0.21 liklerinden almayı düşünüyorum.Bu misina hakkında bilgisi olan arkadaşların görüşlerini beklerim.
     
  8. OnurERDOGAN

    OnurERDOGAN

    Mesajlar:
    348
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    surf & spining takim
    En İyi Avı:
    palamut , lufer , kirlangic
    çok pahalı whiplash ben samm ın 500.mt lik bobini 70 ytl ye aldım makineye sarıp bobini attığım için çekerini yazamıycam ama gayet kaliteli berkleyin yapacağı işi oda yapıyor hem yarı fiyatına hemde iki katı uzunlukta.
     
  9. AynalıCarp

    AynalıCarp

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3 kg turna
    Kardeş bu samm markayı duymamıştım.Kısığın web sitesinde bulamadım bu marka misinayı.Yoksa samurai marka misinalarımı kastettin?500 m. güzel.Berkleyden hem ucuz hemde uzunluğu 2 kat fazla.whiplashlar 270 m.boyunda.Kaliteside onun gibiyse çok güzel.Önerin için sağolasın.
     
    Son düzenleme: 29 Mart 2007
  10. Sırtıcı ve Çözücü

    Sırtıcı ve Çözücü

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    92
    Şehir:
    MANİSA
    Berkley Misinalar Hakkında

    Berkley Misinalar kalitesini tüm dünya bölgelerinde kanıtlamış ve kullanımı yaygın olan misinalardır. Yanlız bu misinaları kullanırken dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi bazı noktalar vardır.

    Özellikle Berkley misinalar bazı düğümlere gelmez. Bunun nedeni ise yapılıdğı malzemelerin atom yapısından kaynaklanır. Berkley misina kullanacak arkadaşlara tavsiyem Berkley'in sitesine girip orada gösterilen düğünlerin dışına çıkılmamasını öneririm. Yoksa başka tür atılan düğümlerde Berkley misina ile avını gereçekten hüsranla bitebilir.

    Bu özelliği pek çok balık avcısı kullanıcısı bilmez yada önemsemez ve Berkley misinanın kötü ve kullanışsız olduğunu edindikleri tecrübelerle diğer insanlara anlatırlar. Ama Berkley Misina oldukça kalitelidir. Sitesinde ise bu konularda çok geniş yer verilmektedir.

    Ayrıca hangi düğüme yada nasıl iğnenin bağlanacağı konusunda bilgi verilmiştir. Lütfen bu konulara dikkat edilmesini tavsiye ederim.


    Saygılarımla
     
  11. Cevat Ergin

    Cevat Ergin Cevat ERGİN

    Mesajlar:
    338
    Şehir:
    İstanbul/Üsküdar
    ben kullanmadım fakat methini okuyorum avmarket ve albada kısıtlı bulunuyor başka bulabileceğim net mağazası varmı veyahut istanbulda hangi mağaza satar?paylaşırmısınız
     
  12. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Berkley Whiplash, SK75 ile üretilmiş, bilinen en yüksek çekerli misinadır. Ama çok pahalıdır. Yerine SAMM güvenle kullanılabilir.

    Düğüm konusuna gelince.. Dyneema için düğüm genelde sorun olmaz. Asıl sorun, dyneema'nın düğüm tutmamasıdır. Düğümün üzerine japon yapıştırıcı damlatılması faydalı olur.

    En büyük sorun, bir yere takılınca kopmaması olacaktır.. Kopana dek illallah dedirtir..
     
  13. Ben kullanıyorum, çokta memnunum.Sadece ince olması nedeniyle kanca bağlarken filan eline oturuveriyor, hiç anlamıyorsun.

    Biraz pahalı ama çok güzel bir misina...
     
  14. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Bende Berkley whiplash 0,06mm 10 kg. çekerli (270m) misinası var. Oldukça pahalı bir ürün
    1. Misina 0,06 dan daha kalın duruyor.Hassas ölçüm yapılırsa tahminimce 0,15-0,20mm. arası çıkar.neden 0,06mm yazıldığını bilmiyorum.

    2. 10 kg. çekebilecek gerçekten gücü var.

    3. diğer örgü iplerden farkı:
    a. misinanın üstü mikrofiber diye birşeyle kaplı misinanın liflere ayrılmasını önlüyor.
    b. En önemli özelliği suda batıyor diğer örgü iplerin hiç biri batmaz. Batmasınında avantajları var.
    c. Diğer önemli farkı monofilament misinalar gibi esneme özelliğine sahip diğer ip misinalar çok az bir esneme yapabilir.

    d. Daha zor karışıyor ve daha kolay çözülüyor.

    İp misinalar genel olarak monofilament misinalardan 2-3 kat daha fazla çekerli ama makinaya at-çek için bağlandığı zaman makinada çok karışma yapar.10-15 gr.lık rapala-sahte yemler misinanın gevşek sarmasına neden olur
    birkaç at-çekden sonra korkunç bir şekilde karışır. Genel olarak ağır kurşunlu takımlarla kullanmak gerekir. Tekne arkasında sırtı-seyirtme için uygundur.
    Kayalık yerlerde monofilament misinalar sürtüntükçe hırpalanır. İp misinalarda bu sıkıntı yoktur. Takılınca kopartmak gerçekten çok zor. Büyük balık gelince elini çok derin kesebilir. dikkatli olmak gerekir.
    Normal monofilament misinalar ortalama 2 yılda çürüme yapar(Normal şartlarda) ama bu çürüme ip misinalarda olmaz bu açıdan bakıldığı zaman ip misinalar daha ekonomiktir.
    Birde örgü ip ve monofilament misina dışında Mustad firmasının ürettiği Mustad titanium misina var oldukça yüksek çekerlidir. Birçok malzemenin birleştirilmesiyle oluşurulan multifilament misina vardır. Bu da alternatif olur.
     
  15. AynalıCarp

    AynalıCarp

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3 kg turna
    Dostum yorumun için sağol.Bende Dyneema misinaların bulaştığında çözülmesinin zor olduğunu duymuştum.Kolay çözülüyorsa işimize yarar herhalde.Birde yayın,sazan avı için uygunmudur sizce?
     
  16. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Bence çok uygun sazanda yayında çok büyük olabiliyor ip misinalardan da ürkeceklerini sanmıyorum deniz levreği bile ürkmüyorsa sazan ve yayın hiç ürkmez. Berkley whiplash daha çok denizde uygun diye düşünüyorum bunun yerine daha ekonomik ama kaliteli ip misina süfix herculine kullanabilirsin gölün dibinde takıntı yaparsa rahatlıkla takım kopmadan çekebilirsin (ağaç dalı,çalı vs.)Mümkünse el oltası(Kasnak) yapma makina+kamış+kurşun kullanırsan daha az karışma riski olur.
     
  17. Olta ipleri ve türevleri

    Olta ipleri tarihi: İnsanlık ilk çağlarda hayvanların uzun kuyruk kıllarını, batması içinde yağ ekleyip ağırlaştırılarak yapmıştır. Emekli profösyönel usta balıkçılardan Yeni Kapılı Yalcın ( Aydan Yalçın ) ın anlatımına göre; Üç kılın veya daha fazlasının ( oniki kata kadar ) parmak uçlarına geçirilerek kasa düğümünün atılmasından sonra elde sağ ve sol sarım bükümle seyirtilerek oluşturulan bu ipler sırayla ve arka arkaya bir sağ ve bir sol büküm eklemek suretiyle 50-60 kulaçlık bir kıl oltanın bir haftada yapıldığı, kullanımından sonra tatlı su ile yıkanarak açık bir şekil ve alanda asılarak kurumaya bırakılan kıl olta iplerinin sepetler içinde naftalinli bezlerde ve kuru ortamlarda muhafaza edildiği ifade edilmiştir. Istanbulda daha sonraki dönemlerde Ispanyol “ Barsak ” olta iplerinin ( şekil olarak hafif yassıdır ) getirtilmesi ile Istanbulda kıl olta devri 1959-1960 larda tamamen kapanmıştır. Sonraki dönemlerde ipek ve pamuk lifleri ile geliştirilen olta ipleri ikinci dünya savaşından sonra naylon misinanın keşvi ile birlikte günümüze kadar hızlı bir gelişme gösterip, günümüz teknolojisi ile birlikte çok teknik türleride oluşmuştur.
    Misinalarda asıl amacın avcı bir takım düzeneğinde doğru kullanılmasıdır. Bu kuralın temelinde ise ince bir takıma sahip olmak yatar. Dolayısı ile artık takımlarda kullanılan köstek, beden ve oltaların misina değerlerini eski yazılı kaynaklardan kopya ederek milimetrik ölçülerle ifade etmemiz, günümüz şartlarında yanıltıcı olduğu gibi, bu temel esastanda bilmeden ve istemeden uzaklaşmamıza sebep olur. Misina değerlerini çekerlerine göre ele almak, teknolojinin verdiği imkanlar dahilinde av verimini arttırmak için en ince takıma sahip olmak gerekir. Bunuda yaparken hedef avın davranış ve yapı özelliği ile birlikte ortam şartlarınıda göz önünde tutarak ihtiyacımız olan doğru seçimi yapmalı ve takımın avcılığı en küçük değerler seçilerek verimi arttırılmalıdır. Pahalı olmaları; Performansları, dayanıklılıkları, av verimi, kaybedilen takımlar...vs. göz önüne alınarak ayrıca yapılmalıdır.
    Misinaları ve olta iplerini belli bir sınıflandırma içine kolay kolay sokamayız. Yapısal olarak üç çeşit olup bunlara yekpare ( mono ), eş çoğul ( copolymer ) ve örgü ( spectra ) olta ipleri denir. Bu yapısal adlandırılmaların üstünde, yapım tekniği ve materyal çeşidi göz önüne alındığında piyasalarda basitçe üç grup altında toplanır. Bu grupların içinde çok teknik özelliği olanlar ayrıca ele alınır. Her avcılığın kendine has teknik verilerine sahip yüzlerce markada onlarca çeşidi vardır. Uygun olta ipi seçimi, av ve ortamın özelliklerine göre yapılır.
    1. Misina ( Monofilament=Tek parça lif ) : Bunlar yıllarca kullanılan bildiğimiz klasik misinalardır. Çağdaş teknoloji ile yapılan üstün özelliklere sahip değişik türleri son yıllarda ayrıca piyasaya çıkmıştır. Genellikle çeker değerleri, milimetrik çapları oranında ifade edilir.
    Klasik Misina: Ergimiş plastikten(Naylon) şekillendirilen,bilinen misina türüdür.
    Fluorocarbon: Bu misina türünü ilk olarak yirmibeş yıl önce Japonyadaki Kureha Kimya kuruluşu bulmuş ( icat etmiş ) ve adınada polyvinylidene fluoride ( polymer of fluorine bonded to carbon=Polimer yapı içine konan; Karbona fluor birleştirilmiş ) demişler yine bu firmanın misina markası olan Seaguar adı altında piyasaya sürülmüş, üretimi normal misinalar gibi fakat çok yüksek bir teknoloji kullanılarak kimyasal katkılarla yoğunlaştırılmış ve dış etkilere ( Güneş, tuz, asit..vs. ) dayanıklı hale getirilmiştir; Buda pahalı olmasına sebeb olmuş. Yapısındaki en büyük özellik çap ölçüsünün diğer misinalara göre küçük olması, sağlam düğüm tutmasıdır. Normal naylon misinalardan ayrılan farkı suyu emmemesidir. Buda yapısına giren suyun mercek etkisi yaratarak olduğundan daha büyük gözükmesini, çarpan ışığı ayna gibi yansıtmasını engellemiş ve bunlardan dolayı görünürlük özelliğinide azaltmıştır. Teknik bilimsel verilere göre yansıtma ( ışığın kırılma ) indeksi; Suyun 1.33,Carbon misinanın 1.37-1.42,Naylon misinaların 1.52-1.62 dir. Hacim / kütle yoğunluğu 1.6 dır. Bunun anlamı sudan ağır ve batar, sürtündüğü yerlerde formunu bozmaz ve dayanıklıdır.
    İnsan gözüyle suyun içindeki 0.50 Naylon misina ile 0,50 Carbon misina aynı büyüklükte görülmesine rağmen,su içinde bu misinaların bir balığın gözüyle algılanmaları, ışığı yansıtma ( kırma ) özelliklerinden dolayı farklıdır.
    Sonuç olarak; Suyu emmemesinden,yoğunlaştırılmış kimyasal yapısı nedeniyle ve çap küçüklüğünden dolayı görünmez olarak adlandırılmıştır. Düğüm tutan, dayanıklı, çekeri yüksek, esneme özelliği diğerlerine göre daha yavaş gerçekleşen, ve bunlara bağlı olarak su tutma ( istenilen derinliğe ulaşma ) yeteneği diğer türlerine göre daha fazla olan bir misina türüdür.
    2.Örgü misinalar ( Multi-filament=Çoklu lifler ) : Adındanda anlaşılacağı üzere örülerek ipek, pamuk, naylon, polyethylen fiberden imal edilip, teflon ve vinil kaplama ile takviye edilmişlerdir. Kullanılan hammaddelerine ve teknolojilerine göre özellik içerirler. Bu tip misinalar büyük avlar için kullanılır. Dakron: Naylon misinaların keşvinden önce kullanılan olta ipleridir ve hala ekonomik ve sağlam olduklarından dolayı piyasada satılıyorlar.
    Sentetik fiber: Çelikten on kat daha sağlam ve ince yapılılar.Bu çeşit olta iplerini ilk olarak Spectra patenti ile tanıdık.
    3. Çelik teller: Adındanda anlaşılacağı üzere metal telden mamül, çoğunlukla predatör ( yırtıcı ) veya dişli avların takımlarında beden veya köstek olarak kullanılırlar, bazı koşullarda makaralarda olta ipi yerine kullanılan tipleride vardır. Bunlarda mono ve multi-sarım tekniklerinde imal edilip, kaplama ile takviye edilmişlerdir. Titanyum gibi çok üstün teknolojiye sahip ürünlerden örnekleri mevcut oluğu gibi düğüm tutanlarıda vardır.
    Balıkçılık teknolojisindeki gelişmeler günümüzde özelliği olan birçok misina türlerinide ortaya çıkarmıştır. Bunlar çekerleri yüksek, ince yapılı, renkli, yüzer, batar, yüzer-batar, görünürlük oranı düşük, su tutması, ultraviyole ışığa dayanıklı, kamufile olan, ortamına göre bukalemun gibi renk değiştiren, düğüm tutma yeteneği fazla olan, esneme yeteneği az olan....vs.
    Bir çok yanlış bilgi gibi misinaların küvvvet değerlerinin test edilmesi liflerin mukavemeti ile ölçülmez, su içinde düğüm tutabilme özelliği ön planda tutularak verilir ( kırılma/çözülme de en zayıf yerler bu düğüm noktalarıdır ). Dikkat edilirse ciddi üreticiler sattıkları mamüllerinin açıklamalarında tavsiye düğüm örneklerinide gösterirler.
    Misina satın alırken aşağıdaki faktörler göz önünde tutulur:
    1- Çektiği ağırlık ve çapı, 2-Islak düğüm tutma kuvveti, 3-Darbe emme ( kuvvet bindirme anında esneme kabiliyeti ), 4-Hafıza-Esneklik [ Memory ( Gam yapma ): Özellikle naylon misinalarda sarımda veya fırlatma esnasındaki gerilimde elastiki yapısından dolayı o an için bir form bozukluğu olur. Hal böyle olunca normal konumuna geldiğinde tekrar eski haline dönebilme olayıdır ( kendi orjinal şeklini hatırlamasıdır ). Özellikle soğuk sularda kullanılacak takımlarda problem yaratan faktör için dikkat edilmesi gereken değerdir. 5-Ultraviyole ( güneş ) ışığından etkilenmeme, 6-Misinanın bir bobindeki değişkenliği, 7-Aşınma dayanıklılığı, 8-Rengi, 9-Yeterliliği, 10-Fiyatı.
    Bakımı: Her takımda olduğu gibi temiz tatlı su altında yıkanmalı, güneşe ve ısıya karşı korunmalıdır. Teknik özelliği olanlarda, imalatcı fimanın önerdiği bakım metodunu yapmak en doğrusudur.
    Kaptan Nasuhi ALBULAK
     
  18. covanny

    covanny Fatih

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    258
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kg turna
    Misina Seçimi Ne Olmalı?

    Arkadaşlar ben makinama misana almak istiyorum.Hem sahilde hemde teknede kullanmam için kaçlık misina sarmalıyım?Ben 25 li misina düşünüyorum.Derinlik teknede 40m ve 100 m arasında değişebilir.Beni bilgilendirmenizi istiyorum rastgelsin
     
  19. mka.mka

    mka.mka Mesut

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Shakespear Ugly Stick
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    En İyi Avı:
    107 cm 9 kg Turna
    Bencede çok değişkene bağlı bi soru oldu bu :) Büyük ihtimalle makineni alırken bir de yedek kafa vermişlerdir. Birine 0,25 birine 0,35 sarabilirsin ;)
     
  20. REALGS

    REALGS

    Mesajlar:
    859
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......