Misinalar ve örgü ipler

Konu, 'Misinalar' kısmında sailor499 tarafından paylaşıldı.

  1. atesh

    atesh

    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    İstanbul / Küçükçekmece
    Favori Kamış:
    Olta bazen zıpkın
    En İyi Avı:
    ?
    USTALARIN AFFINA SIĞINARAK...
    Piyasadaki misine markaları arasındaki kalite farkının çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Elbette farklı bileşiklerden üretilmiş olanları var (floro karbon vb) Ancak şimdiye kadar 4/4 lük malzemeye rastlamadım.

    Çekeri yüksek olanlar çabuk gam alıyor ve matlaşıyorken
    Gam almayan misinelerin çekeri düşük oluyor.

    Benim fikrime göre: doğru hazırlanmış bir takımın misine kalitesi pekde önemli değildir...;)
     
  2. darkdream1977

    darkdream1977

    Mesajlar:
    451
    Şehir:
    Tokat - Turhal (Samsun )
    Favori Kamış:
    mantarlı - makinalı takım
    En İyi Avı:
    yayın 8 kg ( elle :) )
    Ben winch (usa malı) ve special carp kullanıyorum.
    Bu iki misinanında bir kusuru var,bir yere takıldığı zaman kopartamıyorsun.
    Ben şahsen kurtaramazsam kancayı belime dolayıp yürüyorum.
    Kopmuyor meretler :)
     
  3. Acidmaster

    Acidmaster

    Mesajlar:
    57
    Şehir:
    antalya-dedeman
    Favori Kamış:
    şeytan oltası...
    En İyi Avı:
    92 cm turna
    ben yeni bir misina aldım .Markası Lazer Tornado japon malı. 0.30 mm si 14 kilo dia testi vermiş.ama cogu kişidende asso double streng i duyuyorum.birde arkadaşım mitsubishi üretimi olan mustang f1 adında bir misine almış sünme payı ve yumuşaklığı o kadar yüksekki çok hosuma gitti...
     
  4. Tuna Hunter

    Tuna Hunter Deniz

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    Danimarka / Antalya
    En İyi Avı:
    Hannos
    Biz özellikle Momoi ve Diamond Illusion kullaniyoruz. Yillardir degisik markalari denedik, ve en cok Japon mali hosuma gidiyor....

    NOT:Renkleri ne kadar koyu ise, o kadar görünmez oluyorlar (Koyu Yesil = Tatli su/ Koyu gri veya siyah=Deniz suyu) ;-)
     
  5. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Elbette, fiyat orantısı denen bir şey var. Fiyat/performans mevzusu kısaca. Hangi fiyata ne alıyoruz?

    Dyneema'nın çok kuvvetli olması çok kritik bir konu değil. Çünkü, misinalar genellikle dibe takılmadığı sürece kopmuyor zaten. Bir pamuk ipliğini elinize alın. İşte aynen öyle bir şey bu. Düğüm atarsınız, iğneyle geri açarsınız. Dolaşır bazen, biraz uğraşırsınız ama gene açılır, gam filan yapmaz. Kolay kolay eskimez. Düğümde güç kaybetmez. Ama bunlar da fasa fiso fiyat yönünden bakınca. 10 Milyon verip 1000 metre X marka monoflament alırsın, eskidi mi, karıştı mı, at gitsin, ne uğraşacaksın?

    Dyneema'nın iyi tarafı, çok, ama çok hassas olması. Dyneema hiç bir şekilde uzamaz, esnemez. Yani, diğer misinalarla hissedemeyeceğiniz vuruşları hissedebilmenizi sağlar. Tasmalamak için çoğu zaman ufak ve sakin bir hareket gerekmesi. İşte hepsi bu. Bu hem insanı daha avcı yapıyor, hemde oltadan daha bir zevk aldırıyor. Tipik bir misina ile, kamışın ucu aşağıya gider gelir. Dyneema'da titrer resmen. Ben, çoğu durumda balığın vuruşundan türünü, boyunu, posunu vs. anlayabiliyorum. Dahası, balık iğneyi yuttu mu, başında mı uğraşıyor, bunu da anlayabiliyorum. 100 gr kurşunu dibe oturtunca, çoğu zaman tasmalamak bile gerekmiyor..

    El oltası vs. için Dyneema abes olur. Hatta zararlı olur. 15 cm. lik bir istavrit vurunca, parmağımı kestirdim ben bu meretlere. Ama kamış için zevki başka. Ha, bir de, BANAX SX2000 gibi küçük bir makinaya 500 m sarabiliyor olmakta var elbette. Hoş, ne işe yarar 500 m o ayrı bir soru.

    Çapari yapmak, 3 köstekli yapmak için dyneema hiç kullanmadım. Gözüme hiç makul görünmüyor. Ama millet bunları alıp, Sazan takımı yapıyor. Çapari için en iyisi 0.15 köstek/0.25 beden ile florocarbon. Yemli içinse, 0.20 köstek, 0.25 beden. Elbette, iri balıklar hedefteyse, 0.40, 0.50 gibi büyüyebilir bu değerler. Bu misinalar zayıftır, pıt diye kopar düğümünden. Muhakkak ıslatıp sıkmak, iyi düğümler kullanmak gerekir. Fakat, bunların taşıma değerini zorlayacak balık biraz zor bulunuyor malum. Ama bunlar tipik misinalardan daha sert. Bu nedenle daha kolay dik duruyor, açılıyor. Ve dahası balık bunları göremiyor. Daha az karışması için, 5 cm. köstek yapıyorsunuz, canavar gibi işliyor.

    Kısaca, her misina her işe iyi değil. Ama, tipik kıyıdan balık tutan amatör için, makinaya dyneema sarmak, keyfe artı değer ekleyiveriyor. Birde florocarbon takım kullanırsa, balık zilliyeten yok olmadığı sürece muhakkak iş yapıyor.

    Nasıl dersen. Yanımda bir arkadaş. Çoluk çocuk toplanıp gelmişler. Atıyor, dakikalarca bekliyor. Ben aynı yere atıyorum takımı, aynı yemle, 10 sn içinde geri çekmeye başlıyorum. Bir yarım saat sonra, yanımdakinin 4 saattir yakaladığı kadarını kovaya atmış oluyorum. Öbür yanımdaki coşuyor, bende yemli atacağım, takım alayım, yem alayım.. Dur etme, tutamazsın filan.. dinlemez.. Alıp geliyor yemli takım, ben patır patır çekerken tutamıyor, en sonunda benim attığım yerde keramet sanıp tam tepeme atıyor, karıştırıyor.. Çekiliyorum kenara başka yere atıyorum, ben izmarit, istavrit, kefal vs. toplamaya devam ederken o pes ediyor nihayet..

    İşte mesele bu. Köprüde bir arkadaşa misinayı gösterdim, bak budur dedim. Hemen asıldı, düğüm attı bir daha asıldı, koptu diye gösteriyor. Sanki balina tutacağız. Tutulması en mümkün şey kiloluk kefal. Ki o da bir ihtimal sade. Misinanın sağlam olması, şu kadar kilo kaldırması en son bakılacak şeyi. Eğer düzgün düğüm atarsanız, yeterince sağlam olur her misina. Gelsin, 3 kg. çeken misinaya 5 kg. balık. Yorarsın hayvanı, kıyıya getirir, kepçeyle, zokasından, kulağından vs. alırsın içeriye.

    Diğer yandan, rapala ile av yaparken çelik tel kullanmayın. Rapala'nın dengesini bozar, abuk subuk gitmeye başlar. Hatta, fırdöndü bile kullanmayın. Eğer dişler ne olacak diyorsanız, bu iş için yapılmış rapalalardan bulun veya daha iyisi kaşık kullanın. Kaşıklarda denge pek bir problem olmaz.
     
  6. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Serdar

    Anlaştık.Çok iyi ifade etmişsin.
    Benim demek istediğim de bunlardı işte.
    Teknolojiye her zaman saygılıyım.
    Ben tekneden avlanıyorum ve kamış kullanmıyorum.
    Bulunduğum yerde büyük balık da yok.
    O zaman boş yere avuç dolusu para vermek niye?
    Bunu anlatmak istemiştim.
    Bu arada bize duyuduğun misinalarla ilgili çalışmanı okudum.
    Tebrik ve teşekkür ederim.
    Çok derli toplu, doyurucu, adeta bir başucu kitabi gibi saklanması gerekli bir çalışma olmuş.
    Bütün dostlara tavsiye, sana da tekrar teşekkür ederim.
     
  7. sazan_ustası

    sazan_ustası Ulaş

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    300
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    sazan/yayın takımları
    En İyi Avı:
    sazan,yayın
    berkley

    0.35 Berkleytrilene 250 m misina.mukavemet 21.100 kg.19.3 YTL.
    0.28 Berkley vhiplahs 270 m.mukavemet 46.900 kg.(pahalı 152 YTL)
    Ürünler netteki sitelerde vardır.
     
  8. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Evet, Berkley trilene 0.35 21 kg çekermiş. Öyle ayak üstü bir düğüm at, bak bakalım 2 kilo bile çekebiliyor mu? Whiplash ın iyi tarafı, nasıl düğüm atarsan at o 45 kiloyu her daim çeker. Amma velakin, boyuna at çek yapıyorsanız, 4-5 saat sonra o düğüm sıyrılır, açılır gider.

    Misinanın sağlamlığı elbette önemli ama, en alelade misina bile yeterince sağlam görünüyor. Mesele şu. İnce takım avcı takımdır. Bu halde, daha sağlam misina ile daha ince takım yapılabilir. Ama bakıyorum, artırma 0.20 ila başlıyor. Zaten 0.30, 0.35 bir misina ince değildir ki? En kötüsü olsun diyelim Bayer, 0.30'u 4 kg çekiyor. Bununla 5 kg. sazanı alırsınız, elbette iyi düğüm yapınca. Tamam, bu biraz ustalık filan.. Ama, 4 kg misinayı zorlayacak, koparacak ne yaptığınızı anlamak zor oluyor.

    Sık görürüm. Kıyıdan "surf casting" atışı yaparlar. Ve ikide bir de çaat diye kopan misinaların sesleri. Sebep, yanlış kamış seçimi, hatalı atış. Eğer kurşunu taa arkaya koyarkamış ile misina arasında geniş açı yaptırıp allah ne verdiyse yüklenirseniz, o misina kopar, takımda öyle aman aman bir uzağa gitmez. Çünkü kurşun lineer hareket halindedir, misina ve kamışta enerji depolayamaz. Yani, kurşunu ileri çeken güç, doğrudan misina üzerindedir. Kurşunu ayağınızın hemen dibine koyun. Dairesel bir hareketle fırlatın. Santrifüj kuvvet ile yani. Bu durumda kuvvet vektörü kurşunun gittiği yöne uzar ve misinada çok daha az yük oluşur. Hele birde harekete yumuşak başlarsanız misina filan koparmadan taa nerelere takım atarsınız..

    Görüldüğü gibi, sağlam misina aramak yerine biraz teknikleri bilmek çok daha iyi olacak gibi görünüyor. Süper olması gerekmiyor. Ama düğüm atmayı, casting tekniklerini, kalama vermeyi vs. biraz olsun bilirseniz, böyle "sağlamlığı" gibi en son bakılacak şeye bakarak misina aramaya gitmezsiniz. Eee, bilmiyoruz. İtiraf edeyim, ben de bilmiyordum. Ama en azından sıradan, dayanıksız misinalarla uğraşırken bunları öğrendim el mahkum. Siz şimdi, komple 45 kiloluk dyneema ile atış tekniği mi öğreneceksiniz? Sanmam, çünkü bu kadar sağlam şey yanlış yaptığınızı size göstermez. Ama şöyle ucuz bir şeyle yumuşak atışla uzağa erişmeyi filan bir öğrenin, 1 kg misina ile 4 kg balık nasıl çekilri bir öğrenin. Ondan sonra misina ararken kilosu en son bakacağınız şey oluverecektir..
     
  9. Mehmet PEKMEZCİ

    Mehmet PEKMEZCİ

    Mesajlar:
    736
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    Hocam burdan soru çıkacak mı sınavda?:D

    Şaka bir yana söylediklerinize katılmamak mümkün değil. Ama şunu da söyleyebiliriz sanıyorum; Ucuz misnalarla uğraştıktan bir süre sonra daha kaliteli malzemeler almaya yöneliyorsunuz ister istemez. On tane alacağıma bir tane alırım aynı para diye düşünüyorsunuz. Ben imkanlarım ölçüsünde daha kaliteli malzemeler edinmeye çalışıyorum. Sonuç daha uzun süreli bir kullanım ve balık avlarken duyulan güven duygusu.:) Tecrübeyle birleşti mi keyfine diyecek yok doğrusu. Ama haklısınız tüm söylediklerinizde. Sadece küçük bir anekdot olarak kabul edin lütfen bu yazdıklarımı.:)
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Doğru, ama, misina değil sadece mesele. Diğerlerinde de (kamış, iğne vs.) var aynı durum. Misina seçerken pek çok özellik önünüze çıkar. Mesela, silikonize polimerler ultraviole ışıktan daha az etkilenir ve güneşe daha dayanıklıdır. Gam yapma olayı, hafızasız olma olayı mesela bir başka husus. Renk daha bir başka husus. Esneme çok daha başka bir husus. Eğer misinaları sadece "sağlam" diye nitelendiriyorsak yanlış yoldayız demektir sanıyorum. Ben makineye 500 m dyneema sardım. Sağlam diye mi? Hayır, hassas olduğu için. 20 kg çekerinin olması beni çok ilgilendirmiyor, zaten bu misinayı zorlayacak bir tek mevzu oldu, galata köprüsünde bir yunusa kaptırdığım kefal yüzünden.. O zamanda zararını gördüm nerdeyse, kamış, makina filan gidiyordu az daha köprüden aşağı. En uçta 5 kg. lik FC takım var. Koca yunus bunu koparana kadar baya bir boğuştu. En azından 30 kilo olsa bu hayvan, 5 kg misinanın 10 kere kopması lazımdı. Ama hemen kopmadı, 15-20 dk direndi. Ben koparsın, alsın gitsin diye uğraştığım halde..

    Yanisi şu. Misina sağlam. 30 kg çekiyor maşallah. Atıyorsunuz kopmuyor, dibe takılıyor, yosunları, dalları filan getiriyor maşşallah diyorsunuz. İyi, hoş ama, bunlar sizin asıl yanlışlarınız zaten. Uzağa atmak için, sarkaç atışı gibi güçlü atışlar gerekir. Bu teknikle, 250 m atış yapmak kabildir. Bu halde 0.70 filan gibi kalın misinadan 6-7 m şok çekici kullanılır. Yoksa, rüzgar atışı bitirir. Demekki, sağlam misana uzağa atmak için şart değil. Sarkaç atışı (pendulum cast) öyle saryburnunda, arnavutköyde filan yapılacak bir atraksiyon değildir. En fazla overcast yapabilirsiniz bizim kıyılarda. Ve bu atışlarda alelade misina bile yeterlidir. Siz atarken koparıyorsanız, yanlış atıyorsunuz demektir. Yanlış atıyorsanız da, ne kurşununuz uzağa düşer, ne de istediğiniz yere. Sadece bol bol takım/kurşun israf edersiniz. Dahası, kurşunu vs. dibe takıyorsanız gene yanlış yapıyorsunuz demektir. Kurşunu yanlış seçiyorsunuz, sürüklenmesine müsaade ediyorsunuz vs. vs. Sizin kurşunu dibe takmayacak ustalığa erişmeyi öğrenmeniz gerekir. Balık vurdu, kopardı misinayı diyelim. Siz o kadar büyük balığı tutamazdınız büyük ihtimalle. Çelik tel olsa gene kopartırdınız hayvana. Yada elinize alırken kendinize zarar verdirirdiniz.

    Kısacası, asıl sorun işi bilmeden işe gidiyor olmak. İşi öğrenmeye gayret ederseniz, her şey daha güzel olur. Zevk ayyuka çıkar. Amatörlüğün zevki asıl o zaman başlar. Deveciyan der ki, at kılından misina yaparmış eski istanbul eşrafı. Zokaya göre koptu kopacak olurmuş inceliği. Öyle ki, balık vurunca şimdi kopacak, birazdan kopacak diye ayrı bir heyecan duyar, zevk alırlarmış.. İşte amatörlük, amatörlüğün zevki buradadır asıl.

    Yani, siz sağlam misina aramak yerine tekniklerinizi geliştirseniz, çok çok daha zevkli olur netekim. Balık işinde hiç bir şeyin garantisi olmaz, ama bu mevzu müstesna. Yoksa, derdimiz ucuz misina satanları mutlu etmek değil, bahse konu heyecanı herkese yaşatmaktır sadece..

    Bu arada sorular sizden çıksa daha iyi olacak sanıyorum. kafaya takılan mevzuları sormadan nasıl öğrenebiliriz ki?
     
  11. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    Misina Klass Değerleri ve Rekorlar

    Alttaki değerler yaklaşık 1989 yılındaki kayıtlara göredir bu tarihten sonra rekorlarda değişme olmuş olabilir. Ama buradakiler de yeter de artar bence.

    2,7 Kiloluk / 025 Misina İle Yakalanan Balıklar
    Kılıç Balığı, 48 kilo 11/6/1972 Meksika
    Japez Perry

    Mavi Köpekbalığı, 50 kilo 22/10/1972 Avustralya
    Graham Donaldson

    5,4 Kiloluk / 035 Misina İle Yakalanan Balıklar

    Mavi Marlin, 203 kilo 06/09/1971 Virgin Island

    Frank Miller

    Mavi Köpekbalığı, 142 kilo 28/12/1963 New York

    John Walton

    Kılıç Balığı, 54,5 kilo 1/6/1968 California

    Russel Anderson

    60 kiloluk / 150 Misina İle Yakalanan Balıklar

    Dünya Rekorları


    Siyah Marlin, 709 kilo 4/8/1953 Peru
    Beyaz Köpekbalığı, 1211 kilo 21/4/1959 Avustralya
    Kılıç Balığı, 537 kilo 7/5/1053 Şili
    Orkinos, 484 kilo 19/11/1970 Kanada

    Evet amatör dostlar, ne dersiniz takımları biraz daha ince yapalım mı? Dikkat ederseniz buradaki balıklar çok iri olmanın yanısıra son derece sert ve mücadelecidir. İnceltin takımları, hem daha avcı olsun, hem siz heyecanı, mücadeleyi yaşayın. Varsın bir kaç balık kaçsın, demek ki o sizden güçlü. Siz bu gücü bilginiz ve ustalığınız ile yenin, balıkların da şansı olsun.

    RASTGELSİN, BÖYLE BALIKLAR DENK GELSİN.....................
    Bilgehan Sarp
     
  12. Mehmet PEKMEZCİ

    Mehmet PEKMEZCİ

    Mesajlar:
    736
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    Kafaya takılacak birşey ya da soru yok. Söylediklerinize katıldığımı zaten daha önce belirtmiştim. Bahsettiğiniz teknikleride iyi biliyorum. Dünya şampiyonalarını, mesafeleri. Kötü misinayla (ya da ucuz misinayla) balık çekmenin, ha koptu ha kopacak duygusunun da ne olduğunu iyi biliyorum. Sadece ekleme yapmak istemiştim. Yazdığınız teknik konularla dalga geçmek gibi bir niyetimde asla olmadı. Yakaladığım her balığı karaya çekmek gibi bir saplantımda yok,ister gelsin ister kaçsın, nihayetinde herşey kısmet bundan öteye geçmez.
     
  13. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Mehmet

    Konu özelde sana değil, Serdar genele hitap ediyor.
    Lutfen alınma.
    Herkes kendine göre ustadır.
    Şahsen ben başkalarının ustalıklarından (bu arada senin de tabii) yararlanmak istiyorum.
    Hepinizin söyledikleri doğru.
    Biz zaten burada bilgi ve ustalık yarışması yapmıyoruz.
    Bizim bildiğimizi belki bilmeyenler olur da yararlanır diye aklımıza geleni yazıyoruz.
    Hepinize teşekkür ederim.
    Selam ve sevgilerimle.
     
  14. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Alınacak bir durum, en azından benim açımdan yok. Dalga geçtiğinizi filanda düşünmedim hiç. Niyetim, okuyanları işin tekniğini öğrenip, tabiri caizse kara düzen amatörlükten, bilinçli olarak, tekniğe vakıf profesyonelce amatöre doğru teşvik etmek. Umarım yazdıklarımı "Cahiller sizi, bilmiyorsunuz bir şey, bir de balık tutmaya çıkıyorsunuz, neyinize sizin misina filan..." gibi algılamıyorsunuzdur. Böyle bir laf etmek asla ve kata haddim olamaz. Öyle anlayan olduysa peşin peşin özür dilerim..

    Burada hepimiz zevkli bir av merakıyla, gerek deneyimleri, biligleri paylaşarak, gerek maceralarımızı paylaşarak, ortak zevikimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Benim niyetim, sadece, kendi birikimimi paylaşıp, eğer makulse, makbulse, insanların da faydalanmasını sağlamak. Yoksa, kimseye bilgiçlik taslamak gibi bir niyetim yok, ki, buna haddim de olamaz.. Netekim, sanıyorum, yanıldığım, yanlış bildiğim pek çok şeyde vardır. Hatta, belki de doğru bildiklerimin hepsi de yanlıştır..

    Bu ve benzeri forumların da gayesi bu değil mi? Bilgiyi paylaşarak çoğaltmaktan başka ne bekliyoruz ki? Egoistlik, böbürlenmecilik vs. gayreti içinde görünmeyi istemem, öyle bir niyetimde asla olmamıştır..
     
  15. onurnl

    onurnl ....

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    1.098
    Şehir:
    hollanda
    Favori Kamış:
    karbon kamis,shimano makara,fireline craystal misina
    En İyi Avı:
    turna 115cm,59cm capak,54cm tatlisu kefali,78cm kocaagiz,66cm sazan,82cm Sudak,39cm Levrek
    guzel bir calisma ben konuya biraz farkli yaklasicagim.tutulan baliklarin tuttuldugu alanda misinanin kalinligina etkisi var bence agacin,dalin,calinin,su bitkilerinin bol oldugu bir alanda buyuk kayip verilecegini dusunuyorum sizler ne dersiniz.tabi bu tatli su icin gecerli acik denizde boyle birsey olmiyacagina gore.
     
  16. sazan_ustası

    sazan_ustası Ulaş

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    300
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    sazan/yayın takımları
    En İyi Avı:
    sazan,yayın
    Kanca-fırdöndü dışında misinaya düğüm atılmaz,ayaküstü düğüm hiç atılmaz..Berkleyi senelerdir kullanırım..
    Bütün balıklar misinayı görür..ne olduğunu anlamaz.
    Hocam bu kelimeleri ETİK olarak "yeni başlayanlar için misina önerileri ve teknik dersler" yada daha değişik bir başlık altında açıp sarfetsen daha makul olacaktı..Herkesin kendine göre tecrübesi bilgisi vardır,ayrıca yaşça büyük bu işe senelerce emek vermiş abilerimiz vardır..konuya direk olarak girmen hata olmuştur.
    Vermiş olduğun tavsiyeler için teşekürler..kendimizce bunları yaşayıp tes ettik..6 kg çeker misinanın nasıl koptuğunu , 9 kg ceker misinayla yayın tutulamayacağını test ettik,tecrübe sahibi olduk..acizene tecrübelerimizle pişmeye çalıyoruz dahada pişeceğiz..Genede vermiş olduğun öğütler için teşekkürler Serdar ..
     
    Son düzenleme: 29 Temmuz 2006
  17. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Hayır, bunlar, üzerinde pislik vs. olmadığı durumda, suda görülmez. Daha doğrusu farkedilemez. Çünkü, kırma endeksleri suyunkine çok yakındır. Bu nedenle ışık bunlardan geri yansımaz (çok, çok az yansır). Diğer yandan mikroçatlaklar (sıradan misinaların aksine) oluşmadığı için sürekli yüzeyleriyle bulanık bir hat oluşturmazlar.

    Balık misinayı görürse, farkederse, daha çok tereddüt eder. Bu nedenle bu tür misinaların avcılığı daha yüksektir. Balıklar görür/görmez kavgası elbette yeni değil. Bir havuza sıradan misinalar geriliyor. Balıklar salınıyor. Sonra bu misinalardan geriliyor. Balıkların misinalara kaç defa çarptıkları kaydediliyor. Sonuç, bu tür misinalara balıklar en az %40 oranında (ortalamada %70) daha fazla çarpıyor. Değerlendirme, balık misinayı göremediği için daha çok çarptığı yönünde yapılıyor elbette.

    9 kg çekermiydi bilmiyorum. Ama Sakaryabaşında, Porsuk'ta vs. bir hayli yayın çektik sıradan misinalarla. 0.40, 0.50 en fazla olurdu. Siz çekemiyorsanız o sizin sorununuz. Elbette herkesin bilgisi, tecrübesi vardır. Herkeste kendine göre ustasıdır işin. Ama burada söylediğimiz başka bir şey. Mesele, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp olayıdır. Dahası, bu eksikleri görürken, susup sessiz kalmaktır, ayıp olan. Hiç kimse bu işi anasının karnında öğrenmiyor. Mevzu roket bilimide değil. Ama misina seçerken tek kriter olarak "sağlam" olmasına bakılması külliyeten yanlış oluyor, işte asıl mesele bu. Sağlamlık, daha doğrusu test yükü/mukavemeti bir misinada bakılacak belki en son özellik iken, biz sanki tek özellikmiş gibi bakıyoruz.

    Forumda bir "yeni başlayanlar" bölümü yok. Olsa belki iyi olurdu, ama sanıyorum hepimiz orada olurduk gene. Bu durumda, yeni veya eski herkese yönelik biligleri alakalı topikte yazmak makul tek yol gibi görünüyor..
     
    Son düzenleme: 29 Temmuz 2006
  18. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    Son düzenleme: 30 Temmuz 2006
  19. kykh

    kykh

    Mesajlar:
    218
    Ama bide şu var onur ki bu balıkları 25 yada 35 lik misinalarla çekmek de çok ehli bi iş ben şahsım adına adamları takdire deyer buldum heleki görmek için bi daha balığa çıkamamyı bile kabul ederdim ki ben kız arkadaşımı ekip balığa kaçan bi adamım.
     
  20. sazan_ustası

    sazan_ustası Ulaş

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    300
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    sazan/yayın takımları
    En İyi Avı:
    sazan,yayın
    merhaba suatreis
    2.7 kg test değeri ile 48-50 kg..
    5.4 test değeri ile 203 kg 142
    60 kg test değeri ile 709kg 1211kg 537kg
    Bu balıkların bu test değeri ile çekilmesi bilimsel olarakta mantıksal olarakta mumkun değildir..Bilgehansarp değil kim derse desin..