Evet skoylu sana katılıyorum.makina kamış misina üçlüsünün en kalitelisinden olması büyük balığı kolaylıkla karaya alacaksın demek değil.Naçizane kamış makina uyumunu sağlamak için benim uyguladığım bir yöntemi aktarayım....kullanacağım kamışa makineyi takıp kamışı açıyorum.misinanın ucunu bir noktaya bağlıyorum,kamışı 45-60 dereceye getirerek makineyi sarmaya başlıyorum.Eğer makine kamışın esneme haddinin sonuna kadar tıkanmadan rahatlıkla sarıyorsa tamam diyorum.Ama makinede ara ara tıkanma hızlanma ağırlaşma olursa bu makine işe yaramaz diyorum.Tabi bu benim fikrim.bu işlemi yaparken makineyi ne yavaş ne hızlı orta bir hızda yapıyorum.Aldığım sonuçlardan her zaman memnun kaldım.Ama bu işin kötü tarafı satıcılar bunu yapmaya pek müsade etmiyor
Makinanin kalama ayarini su sekilde yapmanizi tavsiye ederim. Ornegin anabedeni 6 kg cekeri olan bir misinayla baliga cikacaksiniz. Bu misinanin dugumdu, basit zedeydi gibi konulari goz onune alarak cekerini bir yarim kilo dusurun. Bir yarim kg 'de 0. dan aniden kuvvete gecisteki patlatma olasiligina verin.5 kg 'a ulasirsiniz.Sonra bir yayli tarti alin bunun 5 kg lik centigine ya isaret koyun yada bir lastik gecirin.Tipine gore. Sonra bu olcu aletini sabitleyin.Kamisinizla makinanizi bir takim olarak sanki baliktaymissiniz gibi kurun.Misinanizi bu olcu aletine baglayin.Kamisiniza saglam bir yay vererek kaldirin.Misinaniz gerildiginde ve olcu 5 kg gosterdiginde kalamanizin ayar kafasini, takii olcunuz 5 kg ya vurdugunda koyverecek razistansa gore ayarlayin. Bu sekilde hem baliga gereksiz kalama vermememis, hem baligin misinanin kaldiramiyacagi olcunun uzerinde misinaniza ani yuk verebilmesinin onune gecmis olursunuz,Hemde baligi maksimum kac kg ile yordugunuzu bilmis olursunuz.
Hüseyin abi, misina 6 kg ise, bunun %30 aşağısına ayarla derim.. Ama misinanın bilmem ne standardına göre test değeri verilmesi lazım, vermiyorlar ki.. En güzel yöntem şu oluyor.. Kullandığınız misina, iğne vs. ile kullacağınız takımdan yapın bir tane.. Kopunca fırlayıp kafanızı filan yarmayacak bir şekilde, takımın ucuna o yaylı tartıyı bağlayın ve çekin.. Tartının ibresinin dibine biraz pastel boya parçası koyun.. Asılın, asılın kopsun.. Pastel boya ibrenin son geldiği yere kadar boyayıp kaç kg.da bıraktığını söyleyecektir.. Ama dikkat edin, terazi şak diye vuruyor fırlıyor gidiyor.. Kamış dışında herşeyin böyle fırlayıp gidebileceğini düşünerek önleminizi alın.. Tartıya bakın kaç kilo çekmiş.. Ama şunu unutmayın: Örneğin üç köstekli takım deniyorsanız, tartı kurşun yerine değil kösteklerden birindeki iğneye takılmalı mesela.. Böylece bulduğunuz değerin %20 kadar altına kalamayı sizin söylediğiniz gibi ayarlayın.. Böyle ayarlanmış bir düzenekle çekemeyeceğiniz balık nerdeyse yoktur.. Aslında, şu balık malzemecilerinde satılan tartıların varlık sebeplerinden en önemlisi budur..
Hüseyin bai.. Serdar abiye katılıyorum. Yaptığınız ölçüm neticesi %30 absorbe payı vermeniz mantıklı olacaktır ki işin birde eylemsizlik kaidesini düşününce haklılık oranı dahada artıyor.
Sayin Ustadim, Bahsetmis oldugunuz ayrintilarin coguna katiliyorum, ozellikle her misananin uretim kalitesiyle uzerinde yazan cekeri gercekten bir birini tutmaya bilir ve tartiyla misinayi patlatarak cekerini testetmek guzel bir yontemdir. Ancak % 30 verisi ile ilgili sizin degerli goruslerinizle paylasmak istedigim noktalar var. %30 cok genel olarak salik verilen rezistans(drag) ayaridir. Ancak uygulamada cok pratik degil. Soyle ornekliyeyim. 6 kg lik bir misinayi % 30 ayarladigimiz zaman rezistans ayarimiz 1.8 kg dusuyor. Bu diyelim 2.5 kg gelen baligin canliliginida sayarsak 6 kg lik cekeri olan misinadan kalama almasina neden olur ki gereksizdir. Ayni sekilde ilk saglam baliginizda baliga cok uzun bir kosu imkani veriyor ve bu sefer hem zaptedmesi, hemde ileskenlerle misinanin kopma riski artiyor. Bunun yaninda oyuga kacma veya bu kadar mesafesi olan baliga misina boslamamak bazen mumkun degil. Hadi balik ilk yapisip igneyi yedi diyelim, ilk binen gucten bir miktar saldiktan sonra rezistansi yukseltelim bu sefer balikla oynarken rezistans ayariyla oynamak durumunda kaliyorsunuz bu ayrica bir kulfet acmakla birlikte, riski de arttirir. Ayrica bunu yaptiginiz anda baslangicta ki rezistans ayariniz kayip olacagindan oteki baliga tekrardan rezistans ayari yapip atmaniz lazim. Bu da teknede baligin ortasinda ayri bir kulfet gene , cogu zamanda "kimse ugrasmaz". Eylemsizligin hesaplanmasini kabaca 0'dan harekete gecmek diye ifade ettim. monofilamentin esnemesini, kamisin yaylanmasini, balikcinin oltaya mudehalesini goz onune aldiginizda zaten misinanin eylemsizlikten harekete gecisini yumusatan pek cok neden var. Bunun yaninda ignenin baliga girmesiyle ilgili sabit degerler vardir. Ornegin burda 8 kg'lik misinayla 120 kg marlin yakaladilar. Simdi 6 kg'la deniyorlar ki genel tartisma 6kgin, marlinin gagasina igneyi sokabilecek gucu veremiyecegi. Bu ornekten yola cikarak bir de rezistansi %30 verirseniz ignenin set edilmesi olayi misina degerleri dustukce guclesecegi sonucu cikarilir. Aslinda verdigim bilgide bir konuyu atladim. Kullanilan makina da genel olarak cok onemli.Eylemsizligin misinaya yuku ilk yerlestirmede makarali oltalar icin daha guc. Burda eylemsizlik bazen gercekten problem olabiliyor, cunku bir atma teline yaslanan misina, birde buna ters acidan gelen makaranin harekete gecmesi gibi bir gucluk var.. Ancak cikrik makinalarda eylemsizlik gercekten minimum. Sonucta maksimumda bir razistans ayari istiyorsak % 10 dugum degerlerine ve %10 eylemsizlige toplam %20 hata payina,maksimum rezistansa set edilmis bir olta pratikte baliga sadece gerektiginde kalama veriyor. Ancak bunun su ana kadar uyguladigim tek yer acik soylemek gerekirse cikrikli makinalar. Bu sanirim belirtilmeliydi. Bunun yaninda bu veri gercekten maksimumda verilmis bir rezistans ayaridir.Bu da belirtilmeliydi. Saygilarimla
Bu tip teknik konuları tartışması güzel oluyor bazen. Üstte misinalar ile çekilen balık kilolarını koymuş arkadaş. Bir misina elbette çekerinin çok üzerinde balık çekebilir ama bunlarda abartmışlar be kardeşim. Çeker misinanın dayanacağı maksimum kuvvet, çekeceğin balığın ağırlığı değil zaten. Denizde çektiğin balık hiçbir zaman kendi ağırlığını misinaya veremez mantık olarak. Çünkü misina ile balığı kaldırmıyorsun, sadece balığı çekiyorsun. Balık suda olduğundan bütün ağırlığını su kaldırıyor. Gelgelelim bu kadar büyük balık nasıl yakalanır meselesine? 5kg çekerli misinayla 150kg köpekbalığı nasıl çekilir? Şunu söyleyim mantık olarak çekilmemesi lazım. Yani 150kg balık, 5kg lık kuvveti misinaya misinaya verir ve koparır mantık olarak. Amma burdaki gibi 150kg köpekbalığı, misinaya 5kg yük veremiyorsa yazıklar olsun öyle köpekbalığına derim. Zaten doğa zayıfı eleyen bir sınav. Bu köpekbalığınıda korkaklığı yada zeka düzeyi diyelim doğadan elemiştir.
Tabii bu da bir yaklasim ancak baliga o kuvveti misinaya yuklettirmeye izin vermemek mesele. Konustugumuz konuda bu konunun teknigini ogrenmeye, paylasmaya, bilgilerimizi karsilastirip daha saglikli sonuclar uretmeye yonelik. 300kg da olsa balik da bir canlidir ve onun da limitleri var. Sizin elinize misinayi taksam "hadi kosarak kopart bunu desem", siz kosarken de usturuplu salsam, kosunuzla misinayi koparabilirmisiniz? Koparamazsin...Sonra artik kosamaz yorulursunuz. Ondan sonra misinayi takip ederek sizi bulsam. Bulabilirmiyim. Bulurum.Aslinda 150 kg lik baligi cekmek degil olay, o baligin izini surerek, suyun kaldirma kuvvetini kullanarak cekebilecegimiz bir kivama baligi getirmek. Bunu yapabilirsen neler cikartirsin neler.
Üstadım şimdi şöyle bir durum var, burada 5,4kg çekerli misina ile 50kg değil, 100 değil, 150de değil , 200kglık balık çekmişler. Zaten burada misina ile çekmeden, balığın yanına gitmekten başka çareleri yok. Büyük ihtimalle balığa yaklaşıp zıpkınlayarak zayıflatmış olabilirler. Ayrıca bu balıklar belli saat zarfları içinde yüzeyden hava alıyor ise yüzeye çıkması beklenmiş olabilir. Hatta kitabı dahi vardı; Yaşlı Adam ve Deniz(Hemingway) Amma şu var, benim elimde misina bağlı olsa; bende 200kg balık olsam, dibe giderim ve beklerim. Balıkçı ne kadar yaklaşırsa yaklaşsın, dipten çıkarmak için misinaya ihtiyacı var ve misina zayıf. Misinayı çekecek, misina mutlaka gerilecek ve darbeyi uygulayacaksın. Bu sırada da 200kg köpekbalığı mutlaka 5kglık kuvveti vereceğine göre kurtulur. Sonuç olarak bana göre bu işte keramet ne balıkçıda, ne misinada, nede kalamada. Yani ekstrem bir durum bu. Yolda yürüyen bir adamın kafasına uçak düşme olasılığı gibi birşey. Her zaman olacak iş değil. Ancak bu kalama usülleri hakkında söylediklerinizin faydası elbette olacaktır. Çekerin belki 10 misli ağırlığında balık çekmemize yarayabilir. Ama 50 katı olmasınıda beklersek hayal kırıklığına uğrarız sonra.
Üstadım, dikkat ettiysen, aynı şekilde %20 pay ile kalamayı set edin diyorum.. Ama önce, takımın ne kadar çektiğine bakın diyorum, tek fark bu.. Basitçe, üzerinde 6 kg yazan misina 6 kg çekemeyebiliyor.. Düğümü o an nasıl attığınız bile farkediyor.. Üzerinde yazana bakarak kalama ayarı yapmak iyi netice vermiyor.. Devri zamanının trofe avcısı olarak bunu söylemek lazım... Diğer yandan, şu sonuçlarda beni en çok düşündüren bunların iğnesi nasıl bir şeymiş olayı.. 6 kg misina 12 lb olmalı, yani 0.35 filan.. Bunun ucuna rapala takılmış olmalı ki o balığa dayanabilsin.. Aynı şekilde şöyle bir husus çıkıyor.. İğne de kelek yapabiliyor ki onuda kalama hesabına katmak lazım.. Gırgır olsun maksadıyla bir anımı anlatayım.. Kopuyor bu misinalar diye, gidip 200 librelik misina sarmıştım.. Güzel bir shimano çıkrığım vardı, 40 librelik.. Balık geldi, vurdu, misinayı koparamadı, beni alıp götürecek.. Misina sağlam ya, kalama son haddinde.. Sonuç, 20 dk sonra makinadan kokular filan.. Kalama yandı resmen, alet hurda oldu.. Demekki, makineyi de bu hesabın için katmak gerekebiliyor...
Ama sen balık değilsin, iyiki de değilsin.. Dibe gidip yatacak balıklar başkadır, köpekbalığı vs. pelajiktir, adı üstünde.. Mesela orkinos, hiç bir zaman durmaz, duramaz.. Balık misinayı hissedince saklanmak değil, kaçmak ister.. İşte kalamada bu sebeple var.. Kalamayı mesela 4.9 kg'ya ayarlarsan, balığın 30 kg'luk vuruşunun 4.9 kg'us ile kalama açılır, misina boşalır.. Kalana 25.1 kg'su boşa gayret olur.. Balık kendinin güzelce yorar böyle boş boş debelenerek.. Ve misianın hiç bir zaman 4.9 kg'dan fazla yüke tabi olmamasını sağlamış olursun.. Doğrusunu konuşmak gerekirse... 5 kg misina ile 200 kg'luk marlin yakalanabilir.. Ekstrem bir durum değildir.. Ama böyle bir misina ile vuran balığın yakalanabilme ihtimali düşüktür.. Elinize 5 kg luk misina alıp böyle balıkların üzerine giderseniz, her 3 balıktan ikisini büyük ihtimalle kaybedersiniz.. Ama birini yakalarsınız genede.. Bu değerlere bakıp, 200kg'luk marlin avına 0.35 misina ile gidilir sonucu çıkarılmamalıdır.. Av şansını makul değer olan %50'nin üzeirne çıkarmak için 15 kg'luk bir misina edinilmelidir.. Eh, 15 kg (30lb) misina zaten böyle bir balık için normal bir değer.. Ama merlinler, bilhassa dişileri yarım tona kadar çıkarlar.. 200kg yavru veya erkektir.. Merlin avında 300kg balık düşünülür ve 50 lb, yani 22.5 kg'luk misina kullanılır.. İşini sağlama almak isteyen, 75, 40 kg'luk misinada kullanır.. Ama kalın misina makinada daha az misina olmasına yol açar, balık çabucak makarayı boşaltır.. Bu nedenle daha iri, pahalı makinalar gerekir.. Kısaca, misinanın çekeri kadar kaç metre mevcudu olduğu da trofe işinde büyük önem taşır.. Kaide, daha ince misina olursa, daha çok misina gideceğidir..
Ustadim, bizim ki karsilastirmali bilgi paylasimi. Soylediklerinizden bu ise samimi emegini vermis, cok tecrubeli bir balikci oldugunuz zaten anlasiliyor.Ozellikle misina uzerine sanirim Turkiye'de cok nadir insan elinize su doker.Piyasa bilginiz de cabasi. Verdiginiz her bilgi bence cok degerli.Ben sadece bir kac ayrinti ekledim. Bunun disinda gene eklenti olarak bu baliklarin istisnayi olarak rapalayla yakalandigini ifade etmek istiyorum.Genel olarak Lure dedikleri sacakli silikonlarla, yuksuklerle veya canli, cansiz yemle yakalaniyor. Sacakli silikonlarin icinden 1-1.20 diametrede 60kg ila 90kg cekerli florocarbon veya decron misina yaklasik 2-3 metre gecer.Bu beden misinasidir. Anabeden olarak kullanilan misinanin cekeri balikta deger alinir.Buda genelde kalinlik olarak(diametre olarak degil) degil, ceker(test) degeri olarak verilir.Burda satilan misinalarin IGFA test degerleri uzerinde yazar. Bunlarda klasman olarak genelde 10kg,15kg, 25kg, 35kg'dir. 35kg in uzerinde kimse anabeden olarak misina kullanmaz.Igne celik, agzi bicak gibi bilenmis(hatta ozel olarak elle bilenmis olanlari revactadir) 8/0 dan,14/0 olculerde olabilir. Konuyu kapatirken bir birimizle etkilestigimizinde unutulmamasi gerekiyor.Cunku buyuk bir ihtimalle bunlari siz de biliyorsunuzdur. Ancak lank diye hersey paylasim olarak dokulmeye bilir. Bir kisim bugun bizden cikar, siz etkilenirsiniz, siz baska bir konuda burda soylenebilir dersiniz, bu sefer sizden gelir.Bu tersine de olabilir.Sonuc birbirimizi tamamlar ilgisi olanlara farkli bilgiler sunmus oluruz. Yazilarinizi her zaman zevkle okuyor, degerli bilgilerinizi samimice paylasmanizin siteye buyuk katkisi olduguna inaniyorum.Saygilar sunarim.
bu misinanın markasını bilen varmı lütfen yardım balık avı net ailesi gecen balığa gittiğimde oltaya misina takıldı çektiğim misina siyah ve sarımsı ve yeşil karışık renkli 020 lik fakat çok sağlam lastik gibi uzuyor kopmuyor böyle bi misina markası bilen varmı bende silikon karışımlı var oda çok güzel fakat bu daha sağlam şimdiden teşekürler
Asso Classic Bobin Misina Grubu Arkadaşlar ; ASSO CLASSIC BOBİN MİSİNA GRUBU nun 0,25 ve 0,30 olanlarını makinalarımda kullanmayı düşünüyorum.Ne dersiniz? http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=4-04-ASS-1000-030&view=2 linkinde gördüm.
Ben kullanıyorum,küçük balık avında sorunsuz,fakat çeker değerleri çok az aynı fiyata daha çok çekeri olan misinalar mevcut,tabiiki avlayacağınız balığa göre karar vermelisiniz,ben bobinde rodex e döndüm,hem verdiğiniz mm.de çekeri yüksek hemde esneme payı az balığı hissedişiniz , kolaylaşıyor.rastgelsin.
Tavsiye için Teşekkür ederim Göladamı. Makinalara ucuz bobin misinalardan taktırdım. Birkere denize girince hepsi naylon çamaşır ipi gibi oldu. Bu yüzden daha kaliteli ve uzun atışlarda avantajlı olan bobin misina tavsiyelerine ihtiyacım var.
Bobin misinasını kullanmadım ama elimde 0.25 makara misinası var. Bi gün evde kendi kendime deney yapmak istedim. Büyük bir iğnye bağladım misinayı 1 mtre kadar 5-6 kiloluk bir deterjan kabını taktım iğneye iğnenin başına da bir kasa yapıp kapının koluna taktım. Yavaş yavaş deterjanı serbest bıraktım, misina gerildi gerildi gerildi geriildi, bayağı uzadı bayağı esnedi , en sonunda bıraktım kabı ve misina öylece kaldı3-5 saniyedayandı sonra koptu, diyeceğim şu ki bu gayet güzel bir misina taviye ederim pelicanı. Eğer esnek misina av itibarıile işinize yarıyorsa pelikan gayet güzel ve dayanıklı.
öncelikle herkese selam arkadaşlar.......... bende arkadaşlarıma katılıyorum küçük avlarda sorun taşamazsın ama büyük avlarda kullanmanı tavsiye etmem...
hangi avlara gidiyorsun ....... avlayacagın balıgın boyutu ve avlayacagın yere göre malzeme kullanmak avantaj olur